Ilse Govers Geschreven door IlseGovers. Foto door: IlseGovers

Om populaire bestemmingen in Thailand te beschrijven, delen we het land op in drie delen; het groene noorden, Bangkok en omstreken en de eilanden in het zuiden.

Je hebt waarschijnlijk een aantal dagen nodig om Bangkok te bekijken. Je kunt er tempels, paleizen, musea en een drijvende markt bezoeken. Winkelen in een gigantische shopping mall of in China town, behoort ook tot de mogelijkheden. In het noorden, in Chiang Mai en omstreken, kun je meerdere dagen hiken in het oerwoud, een kookcursus volgen, een bekende tempel in Chiang Rai bezichtigen en chillen in Pai. Het zuiden van Thailand is een paradijs voor zonaanbidders en duikers. Op de meeste eilanden is ook aan feestjes geen gebrek.

Voordat je naar Thailand gaat, is het handig te bedenken of je heel Thailand wilt zien of dat je juist enkel voor de jungle of de zee komt. Dit zijn de hoogtepunten van Thailand. Als je van plan bent de hoofdstad uitgebreid te bezichtigen, dan is het slim een (kleine) week de tijd te nemen om Bangkok en omstreken te verkennen. Voor het noorden is anderhalve tot twee weken een betere richtlijn. Voor het zuiden raden we minimaal een week aan. Reizen tussen de eilanden kost natuurlijk ook wat tijd. Kortom, drie weken is krap als je alles wilt zien en beleven, maar het kan. Vijf weken backpacken is perfect voor een reis door Thailand.

Hieronder staat een uitgebreide versie, voor degenen die vijf weken de tijd hebben en niets willen missen. De route kan natuurlijk ook andersom afgelegd worden; eerst naar de eilanden in het zuiden en later naar het noorden.

Bangkok → Kanchanaburi → Ayutthaya → Chiang MaiPai → Chiang Mai → Chiang Rai → Krabi/Phuket → Eilanden → Krabi/Phuket → Bangkok

Dit is de korte versie met de grootste must see’s van Thailand:

BangkokChiang MaiKrabi/Phuket → Eilanden → Krabi/Phuket → Bangkok

Dit kan natuurlijk ook: Bangkok → Krabi/Phuket → Eilanden → Krabi/Phuket → Chiang Mai → Bangkok

Aan deze korte versie kun je (georganiseerde) dagtripjes naar omliggende bestemmingen en bezienswaardigheden toevoegen.

Van Bangkok naar Noord-Thailand

Thailand telt een groot aantal vliegvelden. De meeste reizigers vliegen naar Bangkok. Het is meestal goedkoper om naar Bangkok te vliegen dan naar een andere stad. Vanuit de centraal gelegen metropool, kun je per bus, trein of vliegtuig gemakkelijk naar andere plaatsen reizen.

BangkokKanchanaburi

130 kilometer van Bangkok ligt de plaats Kanchanaburi, waar ‘the bridge over the River Kwai’ staat. Ook is er een national park met watervallen.

KanchanaburiAyutthaya

In de buurt van Bangkok ligt Aytthaya, waar je de ruïnes van de voormalige hoofdstad kunt bekijken. Ook voor de floating market (drijvende markt), ga je naar Ayutthaya. Vanuit Bangkok kun je er met de bus of met de trein naartoe reizen. Vanaf Ayutthaya kun je met de trein naar Chiang Mai (het noorden van Thailand).

AyutthayaChiang Mai

Vanuit Chiang Mai, kun je het tropisch regenwoud in. In de stad zelf is ook veel te doen, zoals kookcursussen, yogalessen, muay thai-wedstrijden en een grote avondmarkt. Vanuit Ayutthaya of Bangkok reis je er gemakkelijk naartoe per (nacht)trein of -bus.

Chiang MaiPai → Chiang Mai

De natuur rondom Pai is indrukwekkend en de sfeer in het dorp is heel chill. In Chiang Mai kun je een bus naar Pai nemen, om even aan de drukte te ontsnappen.

Chiang MaiChiang Rai

In Chiang Rai, een plaats in de buurt van Chiang Mai, staat een indrukwekkende, beroemde, witte tempel. Verder nader je in Chiang Rai het drielandenpunten waar Laos, Myanmar en Thailand samenkomen. In het nabijgelegen Mae Sai kun je even de grens over, naar Myanmar. Chiang Rai bereik je per bus vanuit Chiang Mai.

Van Noord-Thailand naar Laos, Bangkok of Zuid-Thailand

Chiang RaiLaos/Bangkok/Krabi/Phuket

Vanuit Chiang Rai kun je naar Laos backpacken. Luang Prabang in Laos is dan de meest voor de hand liggende volgende stop. Je kunt daar naartoe reizen per bus of per boot. Ga je met de ‘slow boat’, dan dien je eerst met de bus van Chiang Rai naar de grensplaats Huay Xai te reizen (waar je overigens aan een zipline de jungle kunt bekijken: the Gibbon experience).

Van Chiang Rai reis je per bus of per vliegtuig naar Bangkok. In Chiang Mai kun je de (nacht)trein naar Bangkok nemen. Heb je Bangkok al bekeken, wil je naar het zuiden en geen twee dagen in bussen en treinen doorbrengen, dan kun je een rechtstreekse vlucht van Chiang Rai naar Krabi, Phuket of het eiland Koh Samui boeken.

Stranden en eilanden in Zuid-Thailand

Het zuiden van Thailand grenst aan Maleisië en aan zee. Je kunt er duiken, feesten, snorkelen en zonnen op fotogenieke stranden. Het Thaise woord voor eiland is Koh. Dat is handig om te weten bij het uitstippelen van je (backpack)reis.

Krabi, Ao Nang en Phuket zijn centrale plekken om naar de eilanden te reizen. Vanaf Krabi of Ao Nang kun je naar eilanden zoals Ko Jum of Koh Lanta reizen om te relaxen.  

In Phuket, Krabi, Ao Nang en vanaf Koh Lanta kun je de boot naar het toeristische, maar prachtige Koh Phi Phi nemen.

Duikers vermaken zich het best op Koh Tao. Dit eiland is te bereiken met de boot vanaf Koh Samui, Koh Pagnan of vanaf het vaste land, dan stap je in Chumphon op.

Op Koh Tao en Koh Samui vertrekken boten naar Koh Pagnan, het eiland van de full moon party.  

Lees meer over eiland-hoppen in Thailand.

In het zuiden van Thailand kun je gemakkelijk naar Cambodja en Maleisië reizen. Natuurlijk kun je ook naar Bangkok reizen; met de bus, het vliegtuig of de trein. Van Krabi of Phuket ga je eerst een stukje met de bus en daarna kun je de trein naar Bangkok nemen. Kijk voor details en tarieven op Seat 61.com Chumphon heeft wel een treinstation. In Krabi en Phuket zijn vliegvelden. Op beide vliegvelden arriveren en vertrekken binnenlandse vluchten. In Phuket vertrekken ook internationale vluchten naar onder andere het eiland Langkawi, Kuala Lumpur (Maleisië), Singapore, Taipei (Taiwan), Tokyo (Japan) en Hong Kong. Ook rijden er rechtstreekse bussen van Krabi en Phuket naar Bangkok. Verder rijden er van Phuket ook bussen naar grensovergang Hat Yai, die aan Maleisië grenst.

Voorbereiding voor Thailand

Bereid je reis naar Thailand goed voor. Check of je in jouw situatie een visum nodig hebt voor Thailand, hoeveel geld je nodig hebt voor je reis, wat je mag verwachten van vervoer in Thailand en wat de beste reistijd is.

Doe ook inspiratie op voor je backpackroute als je meer van Zuidoost-Azië wilt zien. In dit artikel lees je meer over Vietnam, Cambodja en Laos. Ook is het bij het uitstippelen van je route handig om te weten waar de Thaise grensovergangen zijn.