Siem H Geschreven door Travelator. Foto door: Travelator

In Thailand, tussen het vasteland van Krabi en het eiland Ko Lanta ligt het kleine en gezellige eilandje Ko Jum, ook wel Ko Jam of Ko Pu genaamd.

Het eiland is om de een of andere reden in tweeën gedeeld en de twee delen hebben verschillende namen gekregen: In het noorden bevindt zich het bergachtige Pu (wat krab betekent), genoemd naar de 400 meter hoge Mount Pu en in het zuiden het vlakkere en dichter bevolkte Jum of Jam. Ko Jum is prachtig groen en nog bijna volledig ongerept. Een auto zul je hier niet snel tegenkomen en ook het gebrom van scooters wordt hier op de meeste plaatsen nog altijd overstemd door de roep van de zeearend.

Bezienswaardigheden Ko Jum

Dit eilandje is beslist door Moeder Natuur in de Andaman Zee gelegd om op te relaxen. Veel meer is er dan ook niet te doen. Wel kun je hier eindeloos lang op het strand wandelen, doordat de verschillende stranden niet van elkaar gescheiden worden door onoverbrugbare rotspartijen, maar mooi in elkaar overlopen.Een wandeling van noord naar zuid duurt ongeveer een uurtje of twee. Uiteraard kun je ook per kano de kust verkennen.Verder kun je de berg beklimmen, waarop zich enkele viewpoints bevinden en ook een bezoekje aan een van de dorpjes is zeer de moeite waard.

De lokale bevolking zal je met veel enthousiasme begroeten en de mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Zwemmen en snorkelen kan hier natuurlijk ook, al liggen er op de meeste plekken wel veel stenen in het water. Wees dus vooral bij laagtij voorzichtig als je het water in gaat. De zonsondergangen op dit eilandje zijn spectaculair en het is een waar genot om aan het eind van een luie dag lekker in je hangmatje naar het magische kleurenspektakel aan de horizon te turen.

 Overnachten Ko Jum

Qua accommodatie is er voor ieder wat wils en het is makkelijk zoeken, want bijna alle resorts bevinden zich aan de westkust van het eiland. Ko Jum biedt voldoende mogelijkheden voor de low-budget reiziger, maar er zijn ook wat luxere, en dus duurdere resorts te vinden. Extreme peper-poepie-dure luxe zul je hier (nog) niet vinden.Wanneer je nog niet weet waar je wilt overnachten, heb je de meeste kans op low-budget accommodatie op Andaman Beach.

Elektriciteit is in sommige resorts de gehele dag beschikbaar, in andere alleen ’s avonds. Wifi is, voor zover ik weet, nergens op het eiland aanwezig. Wel staan er in enkele resorts computers met een internetaansluiting.

Vervoer op en naar Ko Jum

Je kunt het eiland vanaf verschillende plekken per longtail boat bereiken en er schijnt af en toe ook een speedboot voorbij te sjezen.De makkelijkste manier is echter om vanaf Krabi de ferry te nemen naar Ko Lanta (of andersom uiteraard). Een enkeltje Jum kost dan 400 Baht.

Een leuke ervaring is dit ook nog, want halverwege de rit naar Lanta, ergens midden op zee zal de kapitein van de ferry plotsklaps op de rem trappen, waarna er van alle kanten longtail boten zullen opduiken om de passagiers met een “Jum” sticker naar het  strand te brengen. Wanneer je niet van tevoren wilt beslissen in welk resort je wilt slapen, zul je op dat moment wel ter plekke moeten bepalen naar welk strand je gebracht wilt worden, iets waar vooral slechte beslissers rekening mee moeten houden.

Veel plezier op Ko Jum!