bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Klimaat

Thailand kent drie seizoenen: het hete en droge seizoen van maart tot midden juni met een gemiddelde temperatuur van 27-35 graden, het regenseizoen van juni tot oktober met een gemiddelde temperatuur van 24-32 graden en het koele seizoen van november tot en met maart met een gemiddelde temperatuur van 18-32 graden. Chiang Mai staat bekend om een aangenaam klimaat met een temperatuur die over het algemeen een paar graden lager ligt dan in Bangkok. Voor ons Nederlanders is het echter het gehele jaar een warm land.

Over het algemeen is het prima reizen in het regenseizoen. Juli en augustus zijn zelfs twee van de drukste maanden van het jaar, samen met december en januari. In oktober regent het wel erg veel, met name in het zuiden. Je zou er voor kunnen kiezen om naar het noorden te gaan of richting Laos en Cambodja. hier heb je veel minder last van de regen.

In onze zomermaanden is het met name aan de oostkust goed vertoeven. De westkust krijgt in deze periode over het algemeen meer regen, maar daar staat wel tegenover dat het dan erg rustig is en de prijzen daardoor behoorlijk kunnen dalen.  De oostkust krijgt van november tot februari weer meer regen waardoor je dan beter naar de westkust kunt gaan.

Een bijkomstig voordeel van de regenperiode is dat alle mooi groen is en de rivieren en watervallen op hun best zijn. In het noorden kan het 's nachts zelfs behoorlijk koel zijn.

Beste reisperiode

Thailand is het hele jaar door goed te bezoeken maar november tot en met februari is op basis van het klimaat de beste periode. De periode rondom kerst en nieuwjaar is de drukte en duurste periode van het jaar, dus voor budgetminded backpackers moet je vooral deze periode op de eilanden goed plannen.

Wanneer je vooral voor zon en strand komt dan zijn de regenmaanden wat minder geschikt als is er bijna altijd een kust beter dan de andere.