eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

Vervoer van en naar de eilanden van Thailand kan soms een beetje tricky zijn. 

All-in Tickets vanaf Bangkok en andere plaatsen

In steden dicht bij de eilanden(Phuket, Krabi) en  Bangkok vind je talloze reisbureautjes waar ze All-in Tickets verkopen naar de verschillende eilanden. Dit is dan een bus- en bootticket in 1. Vaak zijn deze tickets goedkoper dan als je het zelf uitvogelt met het openbaar vervoer (Reserveer van te voren je ticket!). 

Het voordeel van een All-in ticket is dat je voor de deur kunt opstappen en je in een (mini)busje rechtstreeks naar de gewenste bestemming wordt gebracht. Dat klinkt heel gemakkelijk en snel.
Dit is vaak ook het geval, maar niet altijd. Vaak worden mensen verschillende eindbestemmingen bij elkaar in een busje gezet. Bij de haven stapt iedereen dan op de boot. Omdat je een grote groep mensen met andere bestemmingen bij elkaar zet, zal er altijd wel iemand bij zitten die lang moet wachten op zijn aansluiting. Ook kan het voorkomen dat je tussendoor van bus moet wisselen. Je wordt dan per minibus ergens heen gebracht, waarna je naar een terminal wordt gebracht waar je moet overstappen op een andere bus. Al dat overstappen betekent wel dat je weer tijd verliest. 

Deze all-in tickets zijn vooral handig voor mensen die graag alles van tevoren regelen, zodat ze niet voor verassingen komen te staan. Ook is een all-in ticket handig als je echt op tijd ergens moet zijn (bijvoorbeeld om een vliegtuig te halen).

Vervoer zelf regelen

Openbaar vervoer zelf regelen naar verschillende eilanden is ook geen enkel probleem. Zoek uit hoe laat je bus en boot vertrekken en ga naar het betreffende busstation (let wel op dat je naar het juiste station gaat, in Bangkok zitten er bijvoorbeeld 4). Bij het busstation kan je een kaartje voor de bus kopen en is er vaak ook een mogelijkheid om een kaartje voor de boot te halen. Is dit niet zo? dan kan je altijd bij de haven nog een kaartje halen. Ook met de trein kom je een heel eind en kaartjes voor de boten zijn gewoon ter plekke te krijgen.

Het zelf regelen van de tickets geeft je wat meer vrijheid en kan in sommige gevallen goedkoper zijn. Zit je midden in het hoogseizoen? Het kan natuurlijk dat je aankomt bij de bus of boot en deze volgeboekt is, dat is een risico dat je neemt door ter plekke je kaartjes te kopen. 

Eigenaardigheden van boten

Hoe laat een boot nou eigenlijk vertrekt is op sommige plekken niet goed te zeggen. Soms gaan ze gewoon op tijd en soms gaan ze pas als ze een minimaal aantal inzittenden hebben. Dit is soms zelfs het geval als je met een All-in Ticket weer een eiland wil verlaten.
Ook als ze aangeven te wachten op minimaal 20 personen kan het zo zijn dat ze toch vertrekken met minder. Wacht dus eerst even rustig af wat er gebeurt. Begint het te lang te duren en wil je graag weg dan is er altijd de mogelijkheid om de ontbrekende plekken op te kopen. Als je deze kosten kunt delen met andere mensen die zitten te wachten kan het de moeite waard zijn. Zeker als je daardoor voor het donker aankomt op een eiland of een bus op het vasteland haalt.

All-in tickets vanaf de eilanden

De meeste eilanden bieden ook weer All-in tickets van het eiland richting Bangkok, phuket, krabi en andere steden. Ook hier geldt weer, het is makkelijk als alles voor je geregeld is. Vaak kun je kiezen uit verschillende opties. Hoe onhandiger de tijd (midden in de nacht aankomen bijvoorbeeld) hoe goedkoper. Het is handig om een aantal reisbureau's af te gaan om aan de hand van hun antwoorden een plan te kunnen maken. 

Zelf vervoer regelen het eiland af

Op zich is dit allemaal geen enkel probleem. Het enige waar je op moet letten is het bootsysteem. Gaan ze op vaste tijden of pas als ze vol zijn? Als het laatste het geval is vertrek je het beste zo vroeg mogelijk. Als je moet wachten tot de boot vol is moet je er rekening mee houden dat je wel eens veel tijd kwijt kunt zijn om het eiland af te komen. Dit kan dus invloed hebben op hoe ver je kunt komen diezelfde dag.
Van Ko Samet naar Kanchannaburi op 1 dag is mogelijk.....als het allemaal een beetje mee zit. Is dit niet het geval dan strand je die avond in Bangkok.