Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Tussen Huay Xai en Luang Namtha vind je een van de leukste activiteiten die je kan doen in Laos. The gibbon experience is een soort speeltuin voor volwassen. Je gaat een supermooi national park in waar verschillende langere en korte ziplines zijn aangebracht. Hier vlieg je mee over de bomen en krijg je een ongelofelijk adrenaline kick. Slapen doe je in een boomhut 30 meter boven de grond.

De eerste dag ga je met een jeep het park in (als het regent en de weg te slecht is betekend dit 5 uur extra lopen) met je groep van max 9 personen, vervolgens heb je nog een wandeling naar je eerste boomhut. Onderweg kom je ook al gelijk de eerste ziplines tegen. De gids legt het je uit en roept nog wat aanwijzingen maar daarna is het aan je zelf. Bij sommige ziplines moet je remmen maar weer niet te hard want dan moet je als een soort aapje jezelf optrekken naar het einde van de lijn. Wel lekker voor die teambuiding iedereen die aan het duimen is voor elkaar dat je het gaat halen.De boomhut ziplijn je ook binnen. Deze zijn echt open wat een fantastisch uitzicht geeft. De wc is een gat in je hut, doe je ding tel tot 5 en dan hoor je ploef. Voor een beetje privacy zijn er ondoorzichtige klamboes waarin je met 2 of 3 personen slaapt. Eten wordt of naar je hut gebracht of je gaat met je gids ergens naar toe waar een vrouw voor je gekookt heeft. Het eten is echt prima maar ben je geen rijstliefhebber dan kan je beter wat snacks meenemen. In je hut staat ook een grote box met fruit/nootjes waar je gewoon dingen uit kan pakken ook is er een kookpitje.

Als je een beetje gesetteld bent dan laten de gidsen je verder alleen. Ze spreken trouwens bijna geen Engels en zijn niet echt georganiseerd. Je moet met je groepje dus echt eigen initiatief nemen bijvoorbeeld wie haalt er water (een klim omhoog en omlaag naar de rivier), gas op spreek je gids aan dat hij nieuwe moet brengen (vandaag niet morgen). Maar ook ga je nog een rondje ziplijnen, wie slaapt waar, hoe vroeg morgen op en doen we de lange of korte route.

De volgende ochtend haalt de gids je weer op. Heel vroeg heb je de beste kans gibbons te zien maar dit is wel echt een zeldzaamheid. De meeste mensen zien geen gibbons, wel andere dieren zoals bloedzuigers . Samen bepaal je een route en ga je al lopend/ziplijnend naar een andere boomhut voor je 2e nacht. De hele middag heb je vrij om zoveel te ziplijnen als je maar zin in hebt. De langste is trouwens 325 meter en de max snelheid die we haalden 53km/u (gemeten met gps)

De 3e dag vertrek je weer. Ook nu kan je weer zelf kiezen ga je vroeg en pak je nog wat lijnen mee of wil je uitslapen. Dan weer terug naar het dorpje waar hopelijk de jeep staat om je terug te brengen. 

De bedoeling van dit project is om met de opbrengsten het bos te kunnen beschermen en hiermee natuurlijk ook de zeer zeldzame gibbon. De gibbon experience gebruikt locale mensen die opgeleid worden als gidsen en die voor je koken etc. Ook hebben ze een aantal boswachters in dienst en wordt er voorlichting gegeven om "slash and burn" landbouw en bijv stropen te voorkomen. Daarnaast proberen ze de dorpjes in het park ook te helpen door het plaatsen van een waterput bijvoorbeeld.

De kosten zijn dan ook vrij hoog, begin 2008 was dit 125,- EUR p.p. Maar in 2014 is de prijs inmiddels gestegen naar €250 p.p.

Ik vond het echt geweldig en het zeker een aanrader!. Maar het is niet voor iedereen, de groep met wie we van hut ruilden was bijvoorbeeld heel negatief. Dus weet wat je kan verwachten, het kan fysiek zwaar zijn, de boomhutten zijn primitief en ratten vinden het er ook gezellig. Als het regent dan is lopen niet fijn en slaap je in klamme dekens. Hou je van goed georganiseerd en zit je in je boomhut tot je gids actie onderneemt dan is dit niets voor jou.
Afbeelding
Praktisch
- Reserveren moet vaak wel 1 maand van te voren
-Zorg voor handschoenen ( nodig om jezelf op te trekken aan de kabel), regenkleding, warme slaapkleren, handdoek, goede schoenen en WC papier.
- Er zijn twee opties de classic en de waterfall, verschil is dat je bij de waterfall standaard meer moet lopen met als idee dat je meer natuur ziet. Ik heb deze gedaan maar bij de classic kan je ook veel lopen als je dat zelf wil en daar zitten meer gavere ziplijnen dichter bij je hut.
.