Ilse Govers Geschreven door IlseGovers. Foto door: eefje

  • Voor slechts € 684.20 naar Luang Prabang Nu boeken

Luang Prabang is een van de best bewaarde koloniale steden van Azië en heeft daarom de eer de naam World Heritage stad te mogen dragen. Niet alleen de architectuur en de sfeer in de stad zijn uniek, ook de natuur in dit deel van Laos is indrukwekkend. Luang Prabang grenst aan twee rivieren; de Mekong (Mae Nam Khong in het Laotiaans) en de Nam Khan. De combinatie van hoge bergen, de twee rivieren, eeuwenoude architectuur en tientallen tempels maakt de stad een prachtige plek. Laotianen zijn over het algemeen erg vriendelijk en chill. Zij zorgen ervoor dat je geniet van hun land.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Fietsen en tempels

Op de fiets kun je de stad gemakkelijk verkennen. Je fiets mag mee op de boot naar de overkant van de rivier. Zo kun je ook het minder toeristische deel van Luang Prabang doorkruisen. Met je fiets kun je een bezoekje brengen aan de tempels van Luang Prabang. Phu Si, Wat Xieng Thong en Wat Wisunalat zijn de bekendste drie. Aan het einde van de dag kan je bij veel tempels in de tuin gaan zitten en luisteren naar het gezang van de monniken (kleed je wel gepast in en rondom de tempels). De Phu Si tempel staat op een berg. De klim naar de tempel is zwaar maar dat is het uitzicht wel waard, vooral als je net voor zonsondergang boven bent.

Cultuur Luang Prabang

Om meer te leren over Luang Prabang, haar cultuur en geschiedenis, breng je een bezoek aan het Luang Prabang National Museum. Het pand waarin dit museum huisvest, is het voormalige koninklijke paleis. Bij het museum, in het Phralak Phralam theater, wordt vier keer per week de traditionele, Laotiaanse dans Ramakien opgevoerd onder begeleiding van een live orkest.
In het TAEC (Traditional Arts and Ethnology Centre) kun je exposities bekijken die een blik werpen op de Laotiaanse cultuur.

Almen voor de monniken

Rond zonsopkomst kun je gaan kijken hoe monniken hun ochtendalmen - Tak Bat - halen. Monniken zijn afhankelijk van deze giften. Het eten voor de rest van de dag ontvangen ze 's ochtends vroeg. Het is indrukwekkend de lange rijen monniken hun ritueel te zien uitvoeren. Veel toeristen staan vroeg op om dit te zien. Het is oké om te gaan kijken zolang je respect toont. Je toont respect door je aan de volgende regels te houden. Kleed je gepast; bedek je schouders, borst en benen. Blijf op afstand als je geen offer brengt en duw geen camera in het gezicht van een monnik (en flitsen kan ook vertorend werken). Het wordt niet gewaardeerd als je fotograferend met de stoet meeloopt. Raak monniken niet aan. Vrouwen mogen dit sowieso nooit doen. Zelf offers brengen is alleen geaccepteerd wanneer je het boeddhisme serieus neemt. Het wordt aangeraden je offers, zoals plakkerige rijst (sticky rice in het Engels en khao niao in het Laotiaans) vooraf op de markt te kopen. Het respectvol aanbieden van aalmoezen doe je door je lager te buigen dan de monnik. Ook is het belangrijk te weten dat het onbeleefd is de monniken aan te kijken. Het ritueel vindt plaats in het oude stadscentrum, in Sakkaline Road.

Watervallen

Ongeveer 30 kilometer van Luang Prabang liggen de prachtige Kuang Si watervallen. Na een stukje lopen kom je in bij de eerste waterval aan. Het water is er rustig en je kunt er in verschillende poeltjes zwemmen. Een fijne plek om tot rust te komen. Er hangen touwen aan de bomen waarmee je je even Tarzan of Jane kunt voelen. Na een korte wandeling, zie je de hogere verdiepingen van de waterval. De zeven verdiepingen tellende waterval is prachtig. Via een gladde trap kun je naar de top van de waterval. Het is daarom handig om berg- of wandelschoenen aan te trekken. Doordat het pad steil is, is de wandeling veel intensiever dan de vorige, maar deze leid je wel naar nog een bijzondere plek. In hetzelfde natuurpark is een vlinderpark en een opvang voor geredde beren. Het natuurpark is bereikbaar per tuk-tuk, brommer of met de fiets.

Pak Ou

Een ander mooi stukje natuur in de buurt van Luang Prabang, vind je in Pak Ou. De Pak Ou grotten liggen over het water op 25 kilometer van Luang Prabang. Per boot kun je de grotten met boeddha-afbeeldingen bezoeken. Zo'n trip duurt zes tot zeven uur. Veel boten stoppen onderweg bij een van de toeristische dorpjes waar de rijstwhisky Lao Lao in grote getalen aanwezig is en waar men de drank zelf ook stookt en verkoopt.

Sauna

Als je bij de watervallen nog niet voldoende ontspannen was, kun naar een traditionele Laotiaanse sauna gaan. Het Laotiaanse Rode Kruis heeft er een in Luang Prabang. De stoombaden zijn dagelijks geopend van 16.00 tot 21.00 uur. Massages worden gegeven tussen 13.00 en 21.00 uur. Met de laatste massages beginnen de masseurs om 20.00 uur. Je betaalt 15.000 kip voor een saunabezoek en 50.000 kip voor een massage van een uur. Het is niet nodig een handdoek of sarong mee te nemen, alles is ter plaatse gratis te verkrijgen, inclusief de heerlijke thee tussen de verschillende sessies. De stoombaden zijn gescheiden; er is er één voor de mannen en één voor de vrouwen. Het is geen sauna waar je naakt bent. Zowel mannen als vrouwen dragen een sarong.

Veel chique hotels in Luang Prabang hebben een spa waar ook massages worden gegeven. Als je behoeft hebt aan een luxueuze omgeving, dan is dit een betere optie. De sauna van het Rode Kruis is erg basic maar de opbrengst gaat naar een goed doel en veel mensen zijn er erg tevreden over.

Sport

In Luang Prabang kun je o.a. yoga, akido en golf beoefenen. Voor deze sporten worden lessen georganiseerd. Vind je dit te intensief in combinatie met het Laotiaanse klimaat, dan kun je verkoeling zoeken in het zwembad. Veel hotels hebben een zwembad. Ook als je niet in het hotel verblijft, mag je vaak tegen een entreeprijsje verkoeling komen zoeken. 

Een andere tak van sport die in en rondom Luang Prabang goed tot zijn recht komt, is outdoor sport. Kajak-, mountainbike-, trekking- en zipline-avonturen zijn bijzonder in de natuur van Laos. Loop een tourbureau binnen, vraag naar de mogelijkheden en geniet van het uitzicht.

Kookcursus

Als je geniet van de Laotiaanse keuken en van koken houdt, vind je het vast leuk om een kookcursus te volgen. Luang Prabang's aanbod op het gebied van kookcursussen in niet groot, maar wel goed. Tamarind, Bamboo Tree en Tamnak zijn restaurants met goede cursussen.

Night market

's Avonds kun je een bezoekje aan de 'night market' brengen. Eigenlijk is het een avondmarkt, de openingstijden zijn van 17.00 tot 23.00 uur. Op deze markt worden schoenen, kleding, tassen, sieraden, zijde en souvenirs verkocht. Verder zijn er veel kraampjes waar heerlijk wordt gekookt.

Eten en drinken

Luang Prabang is divers, in alles. Ook op culinair gebied vervult Luang Prabang verschillende wensen. Op de markt zijn allerlei Laotiaanse snacks en maaltijden te koop. Ook kraampjes die sandwiches (Franse stijl baguettes) en smoothies verkopen zijn in veelvoud aanwezig. Een rustiger plekje vind je bij de restaurants aan de Mekong of de Nam Khan. Een populaire plek onder backpackers om wat te drinken, kletsen, volleyballen en eten is Utopia. Laos kent officieel een avondklok. Om 00.00 uur moet iedereen binnen zijn, daarom sluiten restaurants en cafés om 23.30 uur of eerder. Bowlingbaan-eigenaren vonden een maas in de wet. Bowlingbanen zijn geen horecagelegenheden en mogen daarom open blijven na middernacht. Veel backpackers gaan daarom 's nachts een potje bowlen. De bowlingbaan is bereikbaar per tuk-tuk.

Accommodatie

Luang Prabang is ontzettend toeristisch. Hierdoor zijn de prijzen van kamers hoger dan op de meeste andere plekken in Laos. Houd er rekening mee dat de prijzen stijgen in de periodes van de festivals in Laos (eind oktober en april). Ook is het aan te raden rond deze data te reserveren.

Vervoer

Kom je per vliegtuig of met de slow boat naar Luang Prabang, dan kun je een gedeelde Jumbo (soort tuk-tuk) nemen naar het oude stadscentrum. Onderhandelen over de prijs is heel normaal.
Een fiets is een handig vervoersmiddel om mee naar de watervallen te gaan of om de omgeving te verkennen. Bij verschillende hostels kun je een fiets huren. Dat kost 1 tot 5 euro.