annemiekedekruijf Geschreven door annemiekedekruijf.

  • Voor slechts € 319.44 naar Kuala Lumpur Nu boeken

Kuala Lumpur is erg leuk ! Het is anders dan veel andere Aziatische steden. Het is vrij modern en  schoon. Hoge wolkenkrabbers bepalen het beeld. Kuala Lumpur is een prachtige metropolis wat zich kenmerkt door enerzijds prachtige historische gebouwen, anderzijds door hoge torens en de vele shopping malls. Verder spreekt vrijwel iedereen er goed Engels waardoor het makkelijk is je door de stad te verplaatsen.

Bezienswaardigheden Kuala Lumpur 

Petronas Towers

Kuala Lumpur is natuurlijk bekend om de Petronas Towers, de hoogste twin towers van de wereld. Best indrukwekkend om onderaan de torens te staan, je voelt je heel klein. 's Avonds zijn de torens mooi verlicht. Je kan de Petronas Towers bezoeken door een kaartje te kopen om naar de skybridge te gaan, op de 41ste verdieping.  Het betekend wel dat je in de ochtend al rond 08.00 uur in de rij moet gaan staan. Ze geven per dag een beperkt aantal kaartjes rond de 1000 weg. Op het kaartje staat dan vermeld hoe laat je erop mag.

Als de skybridge van de Petronas Towers niet hoog genoeg voor je is, is de Menara Kuala Lumpur een aanrader. Het viewing deck van deze toren is 276 meter hoog, 100 m hoger dan de skybridge van de Petronas Towers, en het uitzicht is dus ook veel beter. Daarnaast is de view hier 360 graden zodat je de gehele stad kunt bekijken. Je doet er goed aan om te gaan rond schemering. Zo zie je je view eerst in het licht en een half uur later in het donker. Ook krijg je bij deze toren een headset met videoscherm waarop een grote rondleiding staat van de stad. 

Zeeaquarium, Aquaria KLCC

Wat ook echt een aanrader is om naar toe te gaan is het zeeaquarium, dit kun je geweldig combineren met een bezoek aan de Petronas Towers dit ligt namelijk zeer dicht bij elkaar. Het aquarium heeft ook een tunnel waar je met of zonder een lopende band haaien, pijlstaartroggen en vele soorten vissen kunt zien.

Bird park

Erg leuk om te bezoeken is het bird park, waar je grotendeels tussen de exotische vogels rondloopt. Tevens kun je een vogelshow zien en voor een klein bedrag op de foto met papegaaien en andere rare vogels! Werelds grootste 'Free-flight Walk-in Aviary'.

Vlindertuin

De vlindertuin van Kuala Lumpur is geweldig voor iedereen die heel veel vlinders van dichtbij wil zien. Zeker kinderen gaan de vlindertuin erg leuk vinden. De prachtigste vlinders komen zomaar op je hand zitten. 

National Museum

Het nationale museum van Maleisië is niet zo groot als de Nationale musea van sommige buurlanden. Dit museum is echter goed als je meer wil weten van de geschiedenis van het land. Je kunt er o.a. mooie stukken vinden van de stammen die op Borneo leven maar ook informatie over het koloniale tijdperk. 

Chinatown en Little India

In Chinatown staat een mooie Hindu tempel, de Sri Mahamariamman tempel, die een bezoekje waard is. Een andere leuke wijk is Litte India. Let op als je naar Little India wilt, er zijn twee verschillende Little India's in Kuala Lumpur, een 'nieuwe' en een 'oude'. De nieuwe wordt ook wel Brickfields genoemd en hier is het KL Sentral waar bijna alle treinen langs komen en de Monorail begint. De "oude" little india bevindt zich rondom Jalan Masjid India street 

Batu Caves

Een aanrader zijn de Batu Caves. Deze 3 grotten liggen 13 km buiten Kuala Lumpur. De bekendste grot is de Temple Cave, waar een Hindu tempel in is gemaakt. Een trap met 272 treden leidt je naar de grot. Onderaan de trap staat een 43 meter hoog Murga beeld, de hoogste in de wereld. De tempel is bekend om de miljoenen pelgrims die er jaarlijks naartoe gaan tijdens het Thaipusam festival (in januari/februari). Bekend zijn de masochistische taferelen die zich daar dan afspelen, hindoes met bijvoorbeeld vleeshaken door hun rug om zo hun toewijding te tonen. De beste optie is om met de trein (Komuter) naar de Batu Caves te gaan. Dat is sneller dan met de bus en goedkoper dan met de taxi. Het station ligt om de hoek bij de Batu Caves en er gaat om de 30 minuten een trein.

Overnachten in Kuala Lumpur

Veel toeristen boeken een accommodatie in Chinatown en de nabijgelegen Chow Kit wijk, omdat daar veel budget hotels zijn en er een leuke night market is. Maar je kunt ook prima overnachten in de Golden Triangle. Volgens de Lonely Planet is de Golden Triangle minder levendig dan Chinatown maar veel reizigers hebben zich er toch prima vermaakt. Er zijn genoeg winkels, cafe's, restaurants en eetstalletjes.

De Golden Triangle is het business,- winkel- en entertainmentdistrict van Kuala Lumpur. Rond Chakat Bukit Bintang is het 's avonds gezellig en druk. Net daarachter (Jallan Nagansari) vind je allerlei Maleisische eetstalletjes en twee straten ten noordwesten van Jallan Bukit Bintang is een straat met Chinese eetstalletjes en open-air restaurantjes. Aan Jallan Bukit Bintang zijn veel Chinese massage salons te vinden, vooral voetreflex-massage. 

Prijzen van guesthouses liggen in Kuala Lumpur iets hoger dan de rest van Maleisië (en dus Azië). Een leuk hostel is Reggae Mansion. Dit hostel is dichtbij Masjid Jamek, een trein-en busstation en zit tussen Chinatown en Bukit Bintang in. Het leuke aan dit hostel is dat het niet alleen goed gelegen is maar ook aan gratis avondeten doen, hierdoor kan je meer mensen ontmoeten en het heeft ook nog eens een eigen rooftopbar.

Als je in de Golde Triangle wilt verblijven en niet low budget wilt reizen is het daar goed te doen. Er zijn goede 4 sterren hotels zoals het Prince Hotel en Istana Hotel die  zeer goed te noemen zijn. Je betaald ongeveer rond de 85 euro per nacht inclusief ontbijt. Ze hebben vaak acties waardoor het zelf nog wel voor minder kan. Het is zelf mogelijk om een aantal maanden in het Prince Hotel  te wonen ze hebben hier een residence gebouw waar je appartementen kunt huren, wat erg handig kan zijn voor gezinnen en als je langere tijd in Kuala Lumpur zou willen wonen.

Eten en Drinken

Als je van eten houdt, zit je in Kuala Lumpur goed. Over het algemeen is het eten erg lekker!  In Kuala Lumpur kan je goed terecht voor lekkere Indiase specialiteiten, maar ook voor Chinees eten en Maleisisch eten. Je komt rare gerechten tegen zoals 'frog porridge' en 'wine drunk chicken'. Als je meer van westers eten houdt, heb je ook ruime keuze. Voor ieder wat wils dus.

Daarnaast kun je in Kuala Lumpur eigenlijk van elke keuken in de wereld wel eten krijgen zo hebben ze in shoppingmall Pavilion een hele straat met allerlei restaurants en pubs waar je onder andere Duits,Iers,Italiaans,Tapas en Grieks kan eten. In die straat hebben ze ook vaak happy hours voor beer dat word daar ook flink gedaan door de lokale die niet moslim zijn.

Chinatown en Little India zijn erg leuk om doorheen te struinen, een beetje te shoppen en verschillende snacks te proberen. Je zou niet zeggen dat je in Maleisië bent als je er loopt en het is apart om op de achtergrond de hoge wolkenkrabbers te zien. 

Doordat Maleisië een moslim land is gelden er een hoge tax op alcohol. Hierdoor zijn de biertjes in de kroeg al snel rond de 10 RM, wat neerkomt op 2,50 euro. 

Vervoer in Kuala Lumpur

In de stad

Het openbaar vervoer is in Kuala Lumpur redelijk goed geregeld. Er is een een monorail die door een deel van de stad gaat. Verder zijn er ook nog diverse light rail en treinstations binnen Kuala Lumpur.De bus is ook een optie maar lastiger om als toerist snel door te krijgen. 

Tegenwoordig zijn er taxi's in Kuala Lumpur die een bord in de taxi hebben waarop staat dat ze verplicht zijn om op de meter te rijden. Check dit ook voordat je instapt. Het bespaard je namelijk ontzettend veel geld dan als je van tevoren een prijs gaat afspreken. Rijden ze met zo'n bord rond en niet op hun meter kunnen ze hun vergunning kwijt raken. Zorg ook dat je van te voren duidelijk afspreekt waar je moet zijn. Een van onze reizigers melde het volgende.

Omdat het regende namen wij een taxi naar Little India maar we werden bij Brickfields afgezet, terwijl we naar het 'oude' Little India wilden. Spreek als je een taxi neemt altijd van tevoren een prijs af of spreek af dat de meter wordt aangezet (en check dit ook). Dit is natuurlijk altijd verstandig maar wij werden na een paar ritjes daar wat makkelijker in en het gevolg was dat de taxichauffeur ons voor het ritje naar de verkeerde Little India een absurd bedrag vroeg! (Dat we overigens niet betaald hebben.) De taxi's zijn, als je niet opgelicht wordt ;), vrij goedkoop. 

Daarnaast heb je ook nog een Hop-On Hop-Off bus die de hele dag door rijdt en stopt bij alle leuke attracties die Kuala Lumpur te bieden heeft stops maakt. Je koopt een kaartje en die kun je de hele dag gebruiken die brengt je naar alle bovengenoemde attracties.

Van en naar vliegveld

Hou er trouwens rekening mee dat het internationale vliegveld van Kuala Lumpur op ongeveer 75 km van het centrum van de stad ligt. Wij kwamen midden in de nacht aan en een taxi was onze enige optie, we wilden namelijk niet overnachten in een hotel bij het vliegveld. Overdag kan je ook met de bus, wat natuurlijk veel goedkoper is. Als je aankomt in Kuala Lumpur staan er buiten diverse bussen klaar om je naar de stad te brengen. Je kan overigens ook de KLIA nemen. Dit is de sneltrein die er nog geen 25 min. over doet. Is wel iets duurder (12,50 euro) maar reist wel comfortabeler en is dus sneller. Deze bus (die je naar het treinstation brengt) staat recht voor de uitgang en vertrekt ieder kwartier. De andere bussen staan wanneer je de terminal uitloopt aan de linkerkant. Overigens wordt er een nieuw vliegveld gebouwd, dat op korte afstand van het centrum ligt. In de toekomst zal de stad dus makkelijker en sneller te bereiken zijn.

Let op met vliegvelden. Kuala Lumpur heeft namelijk 3 vliegvelden dus let goed op bij het boeken van vluchten als je binnen Maleisië zou gaan vliegen. Zo heb je dus KLIA dat is het internationale vliegveld als je aankomt in Maleisië vanuit Nederland. KLIA2 (voorheen LCCT) is het vliegveld waar alle vluchten van AirAsia vandaan vliegen. De laatste is Subang, daar vlieg je soms met Fireflyz of Malindo Air vandaan. Dit vliegveld is meer voor binnenlandse vluchten en heeft vaak nog propeller vliegtuigen.  Als je op Subang Airport moet zijn kun je hier alleen komen met een taxi er is geen bus die daar naar toe gaat. Dit kost je ongeveer 80 ringgit en is ongeveer 40 minuten rijden van het centrum.

Vanuit ander plaatsen

Er zijn in Kuala Lumpur diverse busstations. Wanneer je met de bus aankomt of vertrekt is het dus altijd verstandig goed uit te zoeken wel busstation je moet hebben. Pudu Sentral is voor reizigers het handigste busstation. Hier komen vooral bussen uit het noorden aan. Bersepadu Selatan is het grootste busstation en heeft bussen naar bestemmingen in het noorden zoals Melakka en Singapore. Behalve deze busstations zijn er nog een aantal andere opties. 

Kuala Lumpur Sentral is het belangrijkste treinstation van Kuala Lumpur en hier kan je terecht voor treinen naar bijvoorbeeld Singapore of Thailand.