yizzll Geschreven door yizzll. Foto door: Tikva

Maar 130Km ten westen van Bangkok ligt Kanchanaburi. Een stad die voor vele backpackers & toeristen die Thailand bezoeken na aankomst in Bangkok de eerste stop is. Door zijn grote culturele waarde en korte afstand vanuit Bangkok een goede eerste stap om kennis te maken met Thailand. 

Kanchanaburi is een mengelmoes van jeugdige backpackers op zoek naar cultuur en mede backpackers. En aan de andere kant volwassen reizigers die zich de film The bridge over the River Kwai nog uit hun jeugd kunnen herinneren. Maar Kanchanaburi is meer dan alleen de bridge over the River Kwai die er in de Tweede Wereldoorlog is aangelegd door krijgsgevangenen van het Japanse leger.

Bezienswaardigheden

Kanchanaburi Town

De rivier loopt door het centrum van de stad. Het is zeker de moeite waard om over de Bridge over the River Kwai te lopen. Voordat je bij de Bridge aankomt heb je aan beide kanten van het plein leuke markten waar je leuke goedkope souvenirs kan scoren. Verder heb je de ere-begraafplaatsen, het JEATH oorlogsmuseum en het WWII Museum. In deze musea kan je meer leren over de geschiedenis van de Death Railway en de rol van Thailand in de 2e wereldoorlog. 

In Kanchanaburi zijn ook enkele tempels. De bekendste hiervan de Tiger Temple adviseren we dringend om niet te bezoeken. Bij deze tempel kan je op de foto met echte tijgers en ze zelfs aaien. De monniken hier claimen inmiddels al 10 jaar dat ze van de belachelijk hoge prijzen die ze hiervoor vragen een opvang en rehabilitatie centrum gaan bouwen. Er is nog steeds niets verbeterd in de situatie van deze dieren en volgens diverse dierenwelzijnsorganisaties worden de tijgers zelfs gedrogeerd en mishandeld. 

Erewan National Park

Heb je zin in wat meer avontuur dan ligt 70Km  ten noordwesten van Kanchanaburi de Erawan Waterval in het prachtige nationale park Erawan. Deze waterval bestaan uit 7 verdiepingen en je bent zeker een uur bezig om ze te beklimmen. Vergeet geen foto te knippen als je boven komt bij het bordje: End of trail. Hou er rekening mee dat de waterval om 17:00 sluit. Dus als je nog niet boven bent voor 17:00 word je terug naar beneden gestuurd.

Bijna elk guesthouse in Kanchanaburi kan biedt wel toertjes aan, maar een andere leuke manier om bij de waterval te komen is een scooter huren. De waterval is vanuit kanchanaburi met de scooter een 2 uur durende rit. Een super leuke manier om de omgeving te verkennen. De rit is een rechte lange weg dus verdwalen gaat niet lukken. Houd er rekening mee dat na het bezoeken van de waterval je nat bent en je dan eerst opdroogt voordat je op de scooter stapt. Als de zon valt kan het koud worden en met natte kleding 2 uur terug op een scooter is een slecht idee. Bij het huren van een scooter vragen ze je paspoort. De beste smoes om deze niet af te hoeven geven is zeggen dat ze hem bij het guesthouse al gevraagd hebben.

Hellfire pass en Death Railway

De Hellfire pass en de death railway zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Dit kan zelfstandig met een scooter of met een tourgroup. Hellfire pass was een van de lastigste stukken spoorweg om aan te leggen. Veel krijgsgevangen stierven bij het uithakken van de solide rots. Het museum in combinatie met de natuurlijke setting is erg indrukwekkend.

Het bekendste stuk van de death railway waar je nog met de trein kan komen is een gedeelte waar deze langs een cliff boven een rivier loopt. In een grot langs dit stuk spoor staat er een boeddha beeld. Voor de mensen zonder hoogtevrees kan je zelf over de spoorbaan lopen naar de andere kant. Een ritje met de trein over dit stuk is wat de meeste toeristen doen dus verwacht veel farangs! Voor je met de trein gaat, ga zelf eerst even kijken aan welke kant van de trein je moet gaan zitten om aan de rivier kant uit te komen. Beste plek in de hele trein is de 1e of de laatste wagon zodat je uit het raam een foto van de trein in de bocht kan maken. 

Voor nog meer avontuur in Kanchanaburi kun je bij de velen reisbureaus trips boeken naar olifantenkampen, trekkingen door de jungle etc.

Eten en drinken

Lekker eten kun je Kanchanaburi prima. Bij de Jolly Frog kun je al ontbijten vanaf 20 Bath. Bij Guesthouse Pong Phen heb ik de lekkerste Thaise curry ooit gegeten , dus zeker en aanrader. Ook leuk is restaurant Mangosteen waar je ook terecht kunt om je boeken om te wisselen. Verder vind je in de hoofdstraat tal van goede restaurants. Een aantal restaurants hebben ook gratis wifi zodat je thuis kan laten weten dat alles goed met je gaat. 

Overnachten

Als je in Kanchanaburi komt is het natuurlijk het leukste om te slapen in de buurt van of zelfs op de River Kwai. Er zijn meerdere guesthouses die boathouses aanbieden. Houd er wel rekening mee dat er nogal wat salamanders afkomen op deze vochtige huisjes. Voor de backpackers onder ons is de Jolly Frog de meest populaire slaapplek. Twee persoonskamers al vanaf 150 Bath en eenpersoonskamers nog goedkoper (prijzen eind 2013). Voor de reizigers met een groter budget is bijvoorbeeld Guesthouse Pong Phen een aanrader.  Schone bungalows met airco aan de River Kwai vanaf 500 Bath per nacht. Het hotel heeft gratis Wifi en een zwembad.

Vervoer van en naar Kanchanaburi

Vanaf Bangkok kan je met de trein of de bus naar Kanchanaburi. Naar Ayutthaya kan je met de een rechtstreekse minibus of je kunt de lokale bus nemen met een overstap in Suphanburi.