bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Budget

Thailand is 1 van de goedkoopste reisbestemmingen ter wereld! Maar hoe goedkoop is dat dan precies? De  prijzen in Thailand gaan  wel omhoog en Thailand is nu zeker niet meer zo goedkoop als 5-10 jaar terug. Toen kon je nog prima rondkomen van een budget van €20 per dag. Ben je lang op reis en let je heel erg op en eet je bijvoorbeeld bijna altijd bij straatstalletjes en gebruik je geen tourtjes maar veel openbaar vervoer dan kan dit nog wel. De meeste backpackers en budget vakantiegangers hebben anno 2017 toch een hoger budget nodig om prettig rond te reizen. Denk eerder aan minimaal €25.  Waarbij je wel wat geld opzij moeten zetten wanneer je veel drinkt of  aan dure activiteiten, zoals duiken deel wil nemen. Het zuiden is ook duurder dan het noorden van Thailand. 

Het hangt heel erg af van het soort reis dat je maakt, in wat voor accommodatie je slaapt in Thailand. Als stel op vakantie zul je vrijwel altijd in een guesthouse slapen, waar je een eigen kamer hebt. Een 1 persoonskamer hoeft niet altijd goedkoper te zijn dan een 2 persoonskamer. Veel guesthouses hebben goede, maar basic voorzieningen en zijn brandschoon. Zo niet, zoek dan even verder. Er is altijd een ander guesthouse te vinden.  Vaak krijg je een kamer met de volgende voorzieningen: een (hard) matras/bed, soms een eigen badkamer met warm water douche, een ventilator (voor airco betaal je extra, maar is vaak aan te raden) en een klamboe.

Sommige guesthouses hebben een eigen restaurant, waar je vaak goed kunt eten. Eten bij de zogenaamde straatstalletjes is echter goedkoper en vaak ook lekkerder. Neem altijd je gezonde verstand mee bij het uitkiezen van een plek om te eten: sla dat restaurant of straatstalletje waar nooit iemand zit over! 

Een andere optie voor backpackers is het boeken van een hostel. Deze heb je met de backpackcultuur natuurlijk in overvloed in Thailand. Je kan in van alles terecht, van echte budgethostels met alleen wat stapelbedden in een zaal tot een chic hostel met zachte matrassen, airco en een leuke gemeenschappelijke ruimte. Je kan ze dan ook vinden in allerlei prijsklassen. De goedkoopste bedden beginnen vaak al bij zo een 4 euro per nacht. Reis je alleen? Dan is een hostel in Thailand zeker aan te raden. Goedkoper dan een guesthouse of hotel, en je komt gegarandeerd andere reizigers tegen. Als je met een groep of als stelletje reist is het handig om te kijken wat goedkoper is, een hostel of een guesthouse. Vaak kom je in een guesthouse dan toch net goedkoper uit, omdat je een grote kamer kan nemen met meerdere mensen. Ook zijn privékamers in hostels vaak duurder dan die in een guesthouse. 

Veel zaken zijn in Thailand goedkoper dan thuis. Dit is meteen ook een valkuil. Op de vele markten koop je de leukste t-shirts, DVD's en souvenirs voor € 1,- a €4,-. Dus als je jezelf niet inhoudt kan je zelfs in Thailand nog veel geld uitgeven.  Maar als je in Bangkok je reis begint, overweeg dan je reisoutfit hier aan te schaffen in plaats van thuis. Zelfs backpacks, dagrugzakken, moneybelts en Teva's kun je hier voor een schijntje kopen. Let wel op of het echt of nep is. Vooral op Khao San Rd heb je een enorme keuze uit rugzakken, en de neppers zijn echt goede imitatie! Je kunt het verschil maar amper zien. Vaak kun je aan de stiksels en de geweven merknaam zien of het nep is. Het enige dat je hier niet zo makkelijk kunt kopen zijn dichte wandelschoenen, en "normale" broeken.  Maar aan shirts, rugzakken etc. dus geen gebrek, en de moeite waard om pas in Thailand te kopen!

Enkele voorbeelden van gemiddelde prijzen:

 • Maaltijd op straat: €1,50
 • Maaltijd in restaurant: €3 tot 5,-
 • Frisdrank: €0,50
 • Groot biertje: €1,10
 • Busreis van Bangkok naar Kanchanaburi: 110 bath/€2,7-
 • Goed hotel in Bangkok (incl ontbijt): €40,-
 • Basic 2 persoonskamer in guesthouse in Chiang Mai (eigen badkamer) € 70,- per week
 • Zeer basic bungalow (geen airco, geen badkamer) op Koh Chiang: €6,- p.n.
 • Huur scooter Kanchanaburi: € 4,- per dag
 • Massagecursus in Chiang Mai 1 week: € 175,-
 • Nachttrein Bangkok - Chiang Mai: € 20,-
 • Bioscoop: € 3,50

Pinnen en geld wisselen

Pinnen in Thailand is geen probleem! En ook met je creditcard kun je op veel plekken terecht. Hoe je precies met je geld omgaat, moet je even zelf bekijken. Aangezien je bij de meeste banken een bedrag bij moet betalen om te kunnen pinnen, kan het verstandig zijn om het hoogst mogelijke bedrag in 1 keer op te nemen. Het kost bij de meeste banken namelijk al snel 5 euro om geld op te kunnen nemen. Het is zonde om dit bedrag vaak te betalen. Wees voorzichtig met het geld dat je opneemt en zorg ervoor dat je het goed verdeelt en niet allemaal op een plek bewaart. Er zijn wel banken waar je gratis je geld kan opnemen, maar deze kom je niet vaak tegen. Het is zeker de moeite waard om hier naar te kijken. Zo is bijvoorbeeld de Bank of Ayudhya een bank waar je zonder kosten geld op kan nemen. Wil je meer weten over de verschillende bankpakketten waar uit je kunt kiezen in Nederland kijk dan bij banken vergeleken.

Wat hier staat, geldt eigenlijk voor bijna elk land. Wissel geen geld in Nederland en neem ook geen Traveler cheques mee, deze zijn in de eerste plaats ontzettend duur, want je krijgt een lagere koers en moet vaak ook nog provisie betalen en als ze gestolen worden, duurt het erg lang voordat je nieuwe krijgt! Je hebt genoeg aan een bank- of Giropas en een creditcard (vooral als je bijvoorbeeld online accommodatie wil boeken). 

Bijna overal waar je aankomt, op elk vliegveld en in elke haven is direct al een ATM (pinautomaat) te vinden en natuurlijk ook op bijna elke straathoek, zeker in grotere steden. Via de pinautomaten krijg je de beste koers (de wisselkoers en die ligt over het algemeen lager dan de bankkoers). Ook kun je tegenwoordig in veel hostels, guesthouses etc. wel met je creditcard betalen. Vaak moet je hiervoor wel een percentage bijbetalen, dus ben je goedkoper uit als je contant betaalt.  Je moet net als in Nederland wel oppassen, maar je moet gewoon de salesslip en de bonnetjes goed bewaren dan heb je altijd bewijs. Natuurlijk niet je pasjes ergens laten slingeren! Contant geld is niet verzekerd maar je pinpas en creditcard wel!