Anne Geschreven door Anne. Foto door: Tikva

 • Voor slechts € 330.54 naar Bangkok Nu boeken
 • Easy going Bangkok your own way tour voor € 89.00 Nu boeken

Bangkok is vaak de plek waar mensen hun reis naar Thailand en/of Zuidoost-Azië beginnen. De eerste indruk kan wat overweldigend zijn door de drukte, de geur van eten en de tuktukchauffeurs die je aandacht proberen te krijgen. Maar geef Bangkok een kans en blijf minimaal 3 dagen in deze bruisende metropool. Er is heel veel te doen in Bangkok. Het leven op straat alleen al is boeiend genoeg.

Wist je dat de volledige naam van Bangkok de langste stadsnaam ter wereld is? Met maar liefst 172 letters: Krungthepmahanakhon Amonratankosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Nophosin Ratchathaniburirom Udomrathaniwetmahasa Amonphiman Awatansathit Sakkathatiya Witsanukamprasit. Dit betekent: Stad der Engelen, Grote Stad der Onsterfelijken, Prachtige Stad van de Negen Edelstenen, Zetel van de Koning, Stad van Koninklijke Paleizen, Huis van de Vleesgeworden Goden, Gebouwd door Visvakarman in Opdracht van Indra. De Thai noemen hun hoofdstad meestal Krung Threp of ‘Engelenstad’.

Khao San Road

De meeste mensen die aankomen in Bangkok gaan naar de Khao San Road. Hier vind je veel backpackers, accommodatie, een hoop eettentjes met lekkere Thaise hapjes en een bruisend uitgaansleven. De shopaholics onder ons kunnen hier hun hart ophalen want er zijn genoeg winkeltjes in deze straat. 
In feite beslaat Khao San Road een volledige wijk, ga dus zeker en vast ook eens wat straten binnen die parallel met Khao San Road lopen en die iets rustiger zijn. Deze hebben ook erg lekkere restaurantjes en zijn vaak (iets) goedkoper. 

Bezienswaardigheden Bangkok

Bangkok heeft genoeg te doen en te zien voor langere tijd. Vanwege de ligging als hub voor de rest van de regio komen veel reizigers vaker in Bangkok. Voor reizigers die voor de eerste keer naar Bangkok gaan raden we aan om minimaal 3 dagen in de stad te besteden. In die tijd kan je de belangrijkste bezienswaardigheden het Grand Palace, Wat Pho en Wat Arun bezoeken en afhankelijk van je interesses de rest van de tijd besteden aan shoppen, massages, relaxen of nog enkele bezienswaardigheden. 

Grand Palace

De hoofdattractie van de hoofdstad van Thailand is het Grand Palace. Vanaf Khao San road is het te voet te bereiken. Gewoon even via Th Chakraphong zuidwestwaards wandelen en dan het leuke plein Sanam Luang volledig oversteken. Je kunt ook een TukTuk regelen of de boot nemen richting Wat Po die naast het paleis ligt. De boot is zeker een aanrader, omdat het een prachtige rit is. 

Het paleis is niet een gebouw maar een terrein vol met diverse tempels waarvan Wat Phra Kaew de belangrijkste is. Hier huist de smaragdgroene Boeddha. Om alles te bekijken reken op een halve dag. 

De toegangsprijs is voor Thaise begrippen fors (500 baht) maar dit mag geen reden zijn om het paleis over te slaan. Zoveel pracht en praal bij elkaar vind je nergens anders. Gepast gekleed komen is hier erg belangrijk. Dat geldt trouwens voor alle tempels. Bedek zoveel mogelijk huid. Zeker de vrouwen. Een kuitbroek of t-shirt met korte mouwen is onvoldoende om binnen te geraken. Ook met een legging mag je niet naar binnen. Dus neem je voorzorgen en steek gepaste kledij in je rugzak. Mocht je niet door de keuring komen dan kan je bij een speciaal gebouwtje een sarong of overhemd lenen (borg achterlaten). Huren kost ongeveer 50 baht. Kopen is het dubbele van de prijs maar is normaal niet nodig als je het nodige mee hebt. Houd er ook rekening mee dat in de buurt van het Grand Palace (en overal in Bangkok) mensen rondhangen die je steeds zullen zeggen dat de tempel gesloten is, waarna ze je naar een andere locatie (meestal een winkel) willen brengen. Dit klopt niet, de Grand Palace is iedere dag open. Maar laat je hierdoor niet misleiden. Ook niet als ze je zeggen dat het toevallig die dag 'Boedhadag' is en ze dus een speciaal prijsje voor je maken als je een hele dag een TukTuk huurt. Niet waar, het is elke dag Boedhadag! Gelukkig handelen ze niet allemaal zo en mag je buiten Bangkok wat geruster zijn. Geen reden om de Thai in het algemeen dus te wantrouwen.

Wat Pho 

In Wat Pho ligt de grootste liggende boedha van Thailand. Hij is echt immens groot en goud. De voetzoelen zijn prachtig ingelegd met parelmoer. Rond het gebouw staat de grootste collectie boedha beelden van Thailand.
Wat Po ligt op 10 minuten wandelen van het Grand palace en de toegangsprijs is 100 baht (€2,24).

Wat Arun

Wat Arun ligt aan de overkant van de rivier. Je kunt voor 3 baht met de boot oversteken. Deze tempel is meer in de stijl van Angkor Wat (Khmers-style) en de complexen bij Ayutaya. Iedere milimeter heeft een ander mozaiek. De entree voor Wat Arun is 100 baht.  Maak zeker de tijd om de tempel te beklimmen, het prachtige uitzicht beloont de steile klim zeker. Naar verluid kan je er goede massages krijgen en de kunst ook leren. Hier worden namelijk de wereldberoemde massageopleidingen gegeven. Wij raden een thai massage bij Healthland aan. Wat duurder maar kwaliteit voor je geld, wat niet altijd kan gezegd worden van de salons in Khao San Road. Zorg opnieuw voor aangepaste kledij (bedekte schouders en benen), je kan ook sarongs ter plaatse krijgen indien nodig.

Wat Saket en de gouden berg

Deze tempel bevindt zich op een kunstmatige 58 meter hoge heuvel. Tijdens je klim kom je langs veel gebedsmolens. Bovenop is er een glimmend gouden gebouw met boedha beeld en een mooi uitzicht over de omgeving. De entree is 20 baht.

Chinatown

Een wijk in Bangkok waar je werkelijk alles kan vinden, zelfs rubberen afwasbakstoppen. Verder een gezellige, drukke wijk waar je ook lekker voor geen geld kan eten. Zeker de viskraampjes uittesten! Koken gebeurt er op straat en alleen dat al is de moeite waard om te zien. Het is wel een kunst om je in de wirwar van straatjes nog te orienteren. Een aanrader waar goede adressen en een duidelijk plannetje in staan: 'Bangkok Encounter van Lonely Planet'.

Ook zeker het bezoeken waard is wat Traimit, een tempel in Chinatown waar je een 5,5 ton zware gouden Boedha kan bezichtigen.

National Museum

Het nationale museum van Thailand is een van de grootste musea in Azie.  Het uitgebreide museum is verspreid over meerdere gebouwen. Je kunt hier met name veel historische voorwerpen en beelden vinden van diverse tijdperken. 

Royal Barges National Museum

Het Royal Barges National Museum is de plek waar de processieboten liggen. Zeg maar een soort drijvende gouden koetsen. Een keer in de zoveel tijd worden er tientallen van stal gehaald om in een speciaal patroon door de kanalen te varen met de leden van het koninklijk huis op troontjes in het midden van die lange kano's. Het is op loopafstand van Khao San Road. Je loopt over de smalle paadjes op palen tussen de huisjes op palen. Overal zie je planten, bloemen, vogelkooitjes en aquaria. De mensen die hier wonen zijn alles behalve welvarend maar ze maken er toch iets gezelligs van.

Jim Thompson House

Jim Thompson was een zakenman die geld verdiende met de handel in voornamelijk zijde. Van die opbrengsten kon hij een prachtig huis bouwen in Bangkok. Het huis is een oase van rust in de drukke stad en staat vol met kunstvoorwerpen. Na de mysterieuze verdwijning van Jim (hij kwam nooit terug na een wandeltocht door de Cameron Highlands in Maleisië) werd zijn huis een museum. Vooral een aanrader voor kustliefhebbers of mensen die meer tijd hebben in Bangkok. Entree 150 bath.

De snakefarm

In de snakefarm (officieel Queen Saovabha Memorial Institute Snake Farm ) worden verschillende slangen gemolken voor het maken van tegengif. Twee keer per dag is er een demostratie van een uur. Het meest imposante is de boa constrictor van 7 meter die kip te eten krijgt. Zonder slikken word er een halve kip naar binnen geschoven. Je kunt na de show ook zelf op de foto met een gevaarlijk slang. 200bath, in de wijk Silom.

Dusit Palace

Gratis te bezoeken met een ticket van het Royal Palace (binnen 7 dagen). Ook dit is niet een paleis maar een terrein met diverse gebouwen. Een van deze gebouwen, de Anantasamakhom Throne Hall, is gebouwd uit marmer en doet erg Europees aan. Hier zijn soms speciale tentoonstellingen (niet gratis) zoals prachtige gouden voorwerpen die de huidige koning heeft gekregen. Een ander, volledig teak houten gebouw, Vimanmek Mansion is juist van buiten erg mooi. 

Floating market 

Op 140 km buiten Bangkok liggen de beroemde drijvende markten. Damnoen Saduak Floating Market. Je kunt er met een half dagtoertje vanuit Bangkok naar toe. Hier worden alle mooie foto's genomen van dames die in met groente en fruit afgeladen bootjes door kanalen peddelen. Het is vooral heel erg toeristisch met hallen vol souvenirs maar op zich wel leuk om eens gezien te hebben. Er is ook een verslag van een tourtje naar de drijvende markten.

Ook de tempelruïnes van Ayutthaya zijn makkelijk bereikbaar vanuit Bangkok. Met de trein doe je er ongeveer twee uur over en je betaalt amper 20 baht (ongeveer 0.50 euro). De rit op zich is al een heel avontuur en het landschap is leuk om te zien. Perfect als je even aan de drukte van Bangkok wil ontsnappen.

Een dagje shoppen in de Shopping malls

In Bangkok kun je eindeloos shoppen. Is het niet bij alle kraampjes langs de straat of Khao San Rd, de backpacker straat van Bangkok, dan is het wel op de Weekend Market of de Shopping Mall ook wel Siam genoemd. Wanneer je naar de shopping mall gaat heb je de keuze uit verschillende reusachtige winkelcentra waar je van souvenirs tot aan kleding en meubels aan toe alles kunt kopen. Zo heb je :

 • Siam Center
  Dit warenhuis (welke allen overigens vele male groter zijn dan dat je in Nederland gewend bent), ligt vol met Kleding, Souveniers, telefoons + accessoires en electronica, zoals camera's en Memorystickjes en flashkaarten. De meningen zijn er nogal over verdeelt of de prijzen in Nederland of Bangkok goedkoper zijn van deze geheugenkaartjes. Dus speur van te voren ook goed even de winkels in Nederland af.
 • Siam Paragon
  Dit is een echt shopping center zoals de Bijenkorf, veel pracht en praal, luchtjes merkkleding en gigantisch groot. In de kelder zit Siam Oceaan world een groot aquarium, leuk voor kinderen of mensen die niet duiken.
 • Siam Discovery
  Hier vind je vooral meubels en top end merken die de laatste collectie tonen.

Hoe kom je bij de shopping malls? Dit kan vanaf de grote weg vlak bij de Koh San Rd (deze wweg is niet te missen) bij de bushalte. Neem bus 47 (rood) of 79. Vraag voor je de bus binnen stapt of deze naar de Shopping mall gaat, vaak krijg je direct een antwoord en weet je meteen of je in de goede bus zit. Vaak helpen de mensen in de bus je wanneer je er weer uit moet. De kosten van de lokale bus zijn 7 bath of 13 bath met de Aircobus. Ga je liever met de TukTuk dan ben je ongeveer 150 bath kwijt. De taxi (op meter) 60 bath. De echte shoppers kunnen het er gemakkelijk een volle dag volhouden. Ook als je niet van shoppen houdt is het zeker leuk om eens te gaan kijken en of je souvenirs te kopen. Al is de Night bazaar in Chang Mai de goedkoopste plek om spulletjes te kopen.

Chatuchak Market Bangkok

Mocht je nog niet genoeg geshopt hebben kun je ook naar de Chatuchak weekendmarkt, die iedere zaterdag en zondag vele lokale mensen en toeristen aantrekt. Je komt er vanaf de grote weg vlak bij Khao San Road met bus 509. Vraag ook weer even of je naar de goede plek gaat voor je instapt. Je kunt er werkelijk alles krijgen!! Van huisdieren (honden, katten, eekhoorn, konijnen) tot kleding, schoenen, speelgoed, spullen voor je interieur, spelletjes je kunt het zo gek niet bedenken of ze verkopen het daar. De markt is enorm groot en je kunt er gemakkelijk een dag spenderen. En je verliest er ook snel je weg. Alle afdelingen zijn geordend per nummer. Als je bijvoorbeeld juwelen zoekt, vraag dan naar het gepaste cijfer. Ga wel zo vroeg mogelijk, want dan heb je nog een beetje de kans om normaal rond te lopen. Hoe later op de middag hoe drukker dat het word. Hoewel we er zelf geen problemen mee gehad hebben zou ik wel goed op je spulletjes letten, aangezien het een ideale kans is voor zakkenrollers om hun slag te slaan.

Bijzondere manieren om Bangkok te verkennen.

Een tocht met een longtailboot over de klongs (kanalen)

Voor 500 baht( €10.00) is een privétochtje met een super snelle longtail boot te regelen. Dan vaar je een uur door de kanalen van Bangkok. Er is een wirwar van kanalen. Op sommige plekken staan kasten van huizen, ergens anders golfplaten hutjes en op andere plekken is het onverwachts groen. En overal zwaaiende mensen, jong en oud!

Fietsen in Bangkok

Het lijkt op het eerste gezicht gekkenwerk om te gaan fietsen in zo'n grote, drukke stad als Bangkok. Maar we zijn nu eenmaal Nederlanders en het is echt een leuke ervaring! Met Co van Kessel kun je Bangkok van een andere kant leren kennen. Je verzamelt bij het Great China Princess Hotel (niet te missen zo groot). Deze is gemakkelijk te bereiken met een van de boten. Stap uit bij pier nummer 5 en loop de straat uit om uit te komen bij het Great China Princess Hotel. De vijf uur durende fietstocht start midden in China Town, waar je via kleine steegjes en kronkelende straatjes richting de rivier gaat. Onderweg wordt diverse keren gestopt bij Chinese tempels, een echte lokale markt (niet zo een met alleen maar souvenirs!) en andere mooie plekjes. Vervolgens worden de fietsen in een boot geladen en vaar je naar een woonwijk buiten het drukke centrum, waar je versteld staat van de vele groene plantages en de dorpjes die gebouwd zijn boven het water, met wegen die bestaan uit smalle betonnen stroken waar je alleen met fiets, brommer of te voet over kunt. Echt plekken waar je normaal nooit zou kunnen komen.

Vijf uur duurt lang, maar de tocht is verre van vermoeiend, je fietst rustig en er wordt ruim voldoende gestopt voor foto's of een drankje in een lokaal winkeltje. Doordat je ook stukken met de longtailboot aflegt kun je Bangkok ook vanaf het water bewonderen, en je kunt gelijk lekker uitrusten. Je hebt de keuze uit een damesfiets of een mountainbike, goede fietsen waar je het prima een paar uur op uit houdt. Voor een ochtend- of middagtour betaal je 1650 bath per persoon. Dat is inclusief onbeperkt drinkwater, frisdrank en chips, fietshuur etc.  Aanrader voor wie eens wat anders wil zien dan de gebaande paden.

Er is ook een ander aanbieder voor Fietstourtjes waar goede ervaringen mee zijn. www.bangkokbiking.com  van de Nederlander Andre Breuer. Fietstochtje kost 1000 baht= ongeveer 22.50 euro pp inclusief drankjes, snackces, boottochtjes en lunch. Zijn groepen zijn over het algemeen kleiner dan die van Co van Kessel maar het hangt ook van het seizoen af. Kijk voor een uigebreid verslag bij fietsen in Bangkok.

Veiligheid Bangkok

Net als in elke grote stad zijn er ook in Bangkok minder eerlijke mensen. Een aantal richt zich zelfs specifiek op de rijke en soms naïve toeristen. Lees onze informatie scams in Bangkok

Vervoer in Bangkok

Van en naar vliegveld

Voor de vervoersopties van en naar  het internationale Suvarnabhumi Airport of van of naar het lowcost vliegveld Don Muang lees ons uitgebreide artikel. Vliegveld Bangkok naar Bangkok stad.

Boot

De hele stad ligt aan een grote rivier (Mae Nam Chao Phraya). Ontzettend gemakkelijk omdat je per boot snel en goedkoop van A naar B kunt. Het werkt als een soort buslijn maar dan met boten.  Hou er rekening mee dat er verschillende 'lijnen' zijn, elk met hun eigen kleurcode. Er zijn dure toeristenboen maar ook veel goedkopere lokale boten. Voor meer info over de verschillende lijnen en prijzen bezoek zeker eens de volgende website: http://www.chaophrayaexpressboat.com.

Naast de rivier zijn er in Bangkok ook veel zogenaamde Khlongs, smalle kanaaltjes door de stad. Hier kan je ook over reizen met supersnelle speedboten. Zie ook vervoer in Bangkok. 

Tuktuk

Tuktuk chauffeurs hebben over het algemeen een slecht imago. Toch is dit tegenwoordig door acties van de overheid een stuk beter geworden. Spreek altijd van te voren een prijs af en laat je bijvoorbeeld door je hotel informeren wat normaal is te betalen. 

Taxi

Taxi's zijn overal in Bangkok.  Gewoon even langs de straatkant één roepen en je hebt je (goedkoop) vervoer beet.  Hou rekening dat je altijd een zogenaamde 'taxi-meter' roept.  Deze zijn te herkennen aan het duidelijke 'taxi-meter' bordje bovenop hun taxi.  Deze taxi's rijden met een officiële meter.  Toch zal de chauffeur je nog vaak een vast bedrag proberen aan te praten ( wat vaak 3 tot 4 maal meer is dan wat je betaalt met de meter).   Vraag steeds om te betalen volgens meter.  Als taxi chauffeur weigert, roep dan gewoon een andere taxi.   Voor 70 tot 100 bath geraak je al een heel eind in Bangkok centrum.
Hou er ook rekening mee dat de chauffeurs vaak de stad niet zo goed kennen en geen Engels spreken.  Vraag in je hotel steeds een kaartje met het adres in het Thais en een plannetje. Trek je naar ergens anders, vraag eerst aan iemand die Engels kan om het adres in het Thais neer te schrijven.
Mocht je graag een duidelijke afgesproken prijs hebben, kun je ook gebruik maken van een uber. Bij deze app kan je van tevoren zien hoveel een ritje kost. 

Skytrain (BTS)

Deze hypermoderne trein doorkruist Bangkok.  Momenteel zijn er 2 lijnen die vooral in het modernere deel van Bangkok van pas kunnen komen.  Ook kan je met de Skytrain tot op de Suvarnabhumi luchthaven geraken.  Tickets kosten tussen de 15 en 40 bath (afhankelijk van de afstand) en koop je gewoon aan de automaten in elk station.  Als je geen wisselgeld hebt, wissel gewoon aan één van de loketten. Sommige BST stations zijn ook metrohaltes, je kan dus gewoon overstappen op het metronet van Bangkok.

Meer informatie nodig lees dan ons uitgebreide artikel vervoer in Bangkok.