Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Welke grensovergangen heeft Thailand met de buurlanden Maleisië, Cambodja, Myanmar of Laos. Welke grensovergang is het handigst en goedkoopst met het openbaar vervoer.

Dot artikel gaat uitsluitend over de grensovergangen, bij al deze grensovergangen kan je als toerist een visum voor 15 dagen krijgen. Wil je meer weten over de ins en outs van een visum voor Thailand. Lees dan ons uitgebreide artikel: Visuminformatie Thailand.

Maleisië

Tussen Maleisië en Thailand zijn diverse grensovergangen. We noemen hieronder de grensovergangen die het meeste gebruikt worden. 

Sungai Kolok / Rantau Panjang

De grensovergang in het zuiden van Thailand is handig als je vanaf of naar Kota Bharu gaat. Dit is ook de grensovergang die gebruikt wordt door reizigers die met de trein gaan vanuit het zuiden van Maleisië komen. Deze grensovergang is simpel met het openbaar vervoer er zijn genoeg bussen vanuit Khota Bharu of vanuit Sungai Kolok vanaf en naar de grens. Je moet hier dan zelf over een brug lopen met aan beide kanten de douane kantoren.

Padang Besar-Padang Besar (Songkhla)

Deze grensovergang is ook populair bij reizigers die met de trein doorreizen. Je kunt opstappen aan de westkust van Maleisie en dan met de trein helemaal door naar Bangkok (via o.a. Hat Yai) Wat hier erg praktisch is, is dat alle douane formaliteiten voor Maleisie en Thailand plaatsvinden op het treinstation van Padang Besar (Maleisië).

Ban Ta Ba / Pengkalan Kulor

Ben je onderweg van of naar de Perhentian eilanden dan is deze kleine grensovergang een handig optie. Vanaf o.a. Kota Bharu gaan er bussen naar deze grensovergang. Aan de Thaise kan ben je in het plaatsje Tak Bai aangewezen op een minibusje of taxi om door te reizen naar een grotere plaats.

Kuala Perlis

De grensovergang bij Kuala Perlis wordt veel gebruikt door reizigers die vanaf het eiland Langkawi komen en naar Thailand reizen. Je gaat hier met de boot over de zee naar Satun. 

Sadao / Changlun

Trek voldoende tijd uit voor deze grensovergang. Vanuit diverse plekken in Maleisië kan je met de bus naar Kangar, dan een bus of taxi naar de daadwerkelijke grens. Bij de grens ben je aangewezen op tuk-tuk of motor rijders om de ruim 1 km van de Maleisische kant naar de Thaise kant te overbruggen. In Thailand moet je ook weer een taxi nemen of geluk hebben dat er net een bus gaat naar Hat Yai. 

Cambodja

Ook tussen Cambodja en Thailand zijn veel grensovergangen. Lees voor alle informatie ons artikel grensovergangen Cambodja. We benoemen hier de meest gebruikte twee.

Poipet - Aranyaprathet

De meest gebruikte is de grensovergang van Poipet naar Aranyaprathet. Deze grensovergang is handig voor reizigers die vanuit Bangkok komen en naar Siem reap (of Battambang) willen reizen. De busverbinding vanuit beide plekken van en naar de grens is goed, er gaan zeer regelmatig bussen. Er gaan geen rechtstreekse bussen tussen Bangkok en Siem Reap je moet altijd overstappen. Helaas is dit ook de meest beruchte grensovergang. Je moet vaak allemaal vage fees (lees zakjes voor de douane) betalen bovenop de officiële visum kosten (lees voor meer informatie visum Cambodja) en bovendien is er een transport maffia waardoor transport vanaf deze grens duur is.

Cha Yeam - Hat Lek

Een andere veel gebruikte grensovergang is die van Cham Yeam naar Hat Lek in Thailand. Deze grensovergang is handig voor reizigers die vanaf of naar het Thaise eiland Ko Chang komen en naar het zuiden van Cambodja reizen. Naar de daadwerkelijk grens moet je een taxi of motor huren. Vanuit Hat Lek of Cham Yeam kan je dan weer met de bus verder reizen, je hebt in de ochtend de meeste opties. Ook bij deze grensovergang heeft de douane de neiging te veel geld te vragen.

Laos

Ook met Laos zijn er veel grensovergangen. We geven je informatie over de drie overgangen die verantwoordelijk zijn voor de meeste toeristen. 

Huay Xai & Chiang Khong

Wil je de boottocht tussen Laos en Thailand maken dan is dit je overgang. Zonder problemen kun je hier de grens oversteken! De boot richting Luang Prabang vertrekt in Huay Xai, net over de grens! Geen zin in een boottocht er gaan ook bussen over de goede weg van Huay Xai naar Luang Namtha. In Thailand kan je met de bus makkelijk naar Chiang Rai reizen en dan verder. 

The Friendship Bridge

Tussen Thailand en Laos kun je via een brug de grens oversteken. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf Bangkok naar Vientiane reizen. Vanaf het treinstation Hualamphong in Bangkok reis je dan naar Nong Khai vanwaar je met de bus richting Vientiane kan reizen. Een andere optie is om met de bus te reizen en dan ondertussen te stoppen in de weinig bezochte Thaise Surin Provincie. 

Vang Tao & Chong Mek

Deze overgang kun je het beste nemen wanneer je in het zuiden van Laos begint/eindigt. Er gaat een directe trein richting Bangkok en ook naar Pakse zal het vervoer geen probleem zijn! Ook is het mogelijk een directe bus van bijvoorbeeld Bangkok naar Pakse te nemen. Een andere optie is om onderweg te stoppen in bijvoorbeeld Khorat en de Khmer ruines te bezoeken voordat je door reist naar de grens.

Myanmar

Tussen Myanmar en Thailand komen steeds meer opties. Wil je wat weten over alle grensovergangen lees dan grensovergangen Myanmar.

Mae Sot/Myawaddy

De Mae Sot/ Myawaddy grensovergang kan je vinden in de Tat provincie. Dit is de handigste grenspost tussen beide landen als je naar het noorden van Thailand wil reizen. Je kunt vanaf bijvoorbeeld Sukothai naar de grens reizen. In Myanmar kan je dan naar plaatsen zoals Hpa An en Mawlamyine. Deze grenspost werd ook al lang gebruikt voor border runs en er is dus een goede infrastructuur. 

Mae Sai/Tachileik

De grenspost Mae Sai/ Tachiliek bevindt zich in het verre noorden van Thailand. Wanneer je hier de grens over gaat kan je reizen naar Keng Tung een stadje met goede trekking mogelijkheden en diverse inheemse stammen in de buurt. 

Ranong/Kawthaung

In het zuiden van Thailand kan je het beste gebruik maken van deze grenspost. Je kunt dan vanaf de stranden van Thailand zo doorreizen naar de stranden van Myanmar.