Sandra Rutjes Geschreven door sannie23. Foto door: bolletjeom

  • Voor slechts € 454.25 naar Chiang Mai Nu boeken
  • Badderen met olifanten tour voor € 74.00 Nu boeken

Chiang Rai ligt in Noord Thailand, ca 200 km ten noordoosten van Chiang Mai, 60 km ten zuiden van Mae Sai, de grens met Myanmar en 60 km ten westen van De Mekongrivier/grens met Laos. Chiang Rai heeft ruim 60.000 inwoners.

Bezienswaardigheden Chiang Rai

Chiang Rai heeft een gezellig klein centrum met 's avond een leuke nightmarket, en opvallend veel redelijk luxe winkels. Ook viel me op dat iedereen je rustig laat rondkijken en je niet pushen iets te kopen.

Ook in de omgeving zijn een aantal bezienswaardigheden. Ongeveer 15 kilometer ten oosten van de stad ligt De Witte Tempel (Wat Rong Khun). Deze kun je gemakkelijk met de lokale bus bezoeken, een andere optie is om een auto met chauffeur te regelen. Ten noordwesten van Chiang Rai kun je bergdorpjes bezoeken waar verschillende stammen zoals Mhong wonen.

Een ongeveer zelfde afstand als de Witte Tempel, maar dan in het westen, ligt The Black House. Door de locals wordt dit Baan Si Dum genoemd. Dit is een project van Thawan Duchanee en zeer experimenteel, je houdt ervan of je vindt het niets. Het is een beetje lastig te vinden maar met wat hulp van de Thai prima te doen.
Zowel de Witte Tempels als de Black House zijn goed gemakkelijk te bereiken met een scooter die je in het centrum van Chiang Rai overal kunt huren. Je ziet de Witte Tempel vanzelf aan je rechterhand, de Black House zit vanaf Chiang Rai gezien aan de linkerkant. Vraag bij de verhuur een kaartje van de omgeving en de Thaise vertalen van beide bezienswaardigheden voor het geval je verdwaald en je geen Thai vindt die ook Engels spreekt.

Mae Sai

Een andere plaats die je als dagtrip kunt bezoeken is Mae Sai (grensplaatsje Myanmar). Je hebt hier de de Mae Sai tempel, hier leven heel veel makaak apen en via een trap (flinke klim) kom je in een schitterende kloof terecht met aan het einde een kleine grot. Ook is hier een panorama point, hier kijk je uit over Thailand en Myanmar.

In Mae Sai, gewoon helemaal doorrijden door het stadje tot je niet verder kunt, kom je bij de grens met Myanmar.
Voor 10 US dollar maken ze een foto van je en krijg je een tijdelijk visum. Je paspoort moet je inleveren en krijg je pas weer terug als je Thailand weer ingaat. Je gaat een brug over en dan ben je in Myanmar. Daar kun je dan over een markt heen lopen waar ze voor 1 US dollar hele sloffen sigaretten aanbieden.. Verder mag je een deel van het grensstadje verkennen. Het is niet toegestaan vanuit hier Myanmar door te reizen. Veel toeristen zijn geschrokken van de armoede en vele bedelaars.

Golden Triangle

Verder kan je nog naar de zogenaamde Golden Triangle. Dit is het drielandenpunt tussen Laos Thailand en Myanmar. Er is een uitkijkpunt en een (drielandenpunt) metershoge gouden zittende boedha. Ook het opiummuseum is best leuk.

Eten en drinken en overnachten

Goedkoop eten kun je bij de vele straatstalletjes rond het busstation in het centrum
maar er zijn ook redelijk wat restaurantjes te vinden. Er zijn genoeg goedkope slaapplaatsen.
Wij verbleven in de "Tourist Inn" die basic kamers heeft al va 150 Bath. met airco en warm water  voor 350 bath.

Vervoer naar Chiang Rai

Vanuit Chiang Mai is er een goede (VIP) busverbinding (ca. 3 uur)  naar het centrum van Chiang Rai.
Er gaan meerdere bussen per dag. Probeer wel je ticket minimaal een dag van te voren te boeken.
Zeker in het hoogseizoen. Let op: Er zijn twee busstations in Chang Rai.
Een iets buiten het centrum en een midden in het centrum. Die laatste moet je hebben. Gewoon blijven zitten totdat ze zeggen dat je er uit moet. Vanaf het busstation in het centrum is het kort lopen naar de backpack straten met de wat goedkopere accomodatie.
Vanaf Laos kun je ook gemakkelijk met de bus naar Chiang Rai. Bij de grens staan er genoeg mensen om je te helpen. Sommige willen je in een toeristenbus zetten, je kunt zelf ook lopen naar het lokale busstation en een bus nemen van ongeveer 2 euro. Bespaart je veel geld en kost je niet veel meer tijd! Dit is de grens Huay Xai (Laos) en Chiang Khong (Thailand).