eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

Wil je door Thailand reizen en wil je weten of je een visum nodig hebt, dan hebben we hier een aantal veel voorkomende scenario's op een rij gezet met bijbehorende uitleg.

Visumvrije Entree

Ben je van plan door Thailand te gaan reizen, dan heb je, indien je daarvoor in aanmerking komt, geen visum nodig. Je komt dan in aanmerking voor een visumvrije entree. Wanneer je het land binnenkomt krijg je een visumvrije periode van 30 dagen. Voor januari 2017 was er een verschil of je het land per vliegtuig of op een andere manier binnenkwam. Dat verschil bestaat niet meer. Kom je nu dus op een andere manier het land binnen, bijvoorbeeld per trein of per boot, dan heb je net als bij binnenkomst per vliegtuig een visum voor 30 dagen. Wanneer je in aanmerking komt voor een visumvrije entree krijg je bij aankomst een stempel in je paspoort. Hiervoor hoef je geen formulieren in te vullen (met uitzondering van de gebruikelijke "Arrival Card' van de Thaise immigratie). Ook hoef je er niet voor te betalen. Een visumvrije entree is dus gratis. 

Om in aanmerking te komen voor een visumvrije entree moet je voldoen aan vier voorwaarden:

 • Een nationaliteit bezitten van de landen die voor een visumvrije entree in aanmerking komen. De Nederlandse en Belgische nationaliteit vallen hier onder. 
 • Je moet over voldoende financiële middelen bezitten. Een pinpas of een creditcard tonen volstaat om dit aan te tonen, maar hier wordt zelden om gevraagd. 
 • Je moet beschikken over een vliegticket naar een land buiten Thailand, met een vertrekdatum die binnen de 30 dagen valt. Dit punt is wel van belang. Voor meer informatie over dit punt zie: Bewijs van vertrek
 • Je paspoort moet net zo lang geldig zijn als je verblijf in Thailand (dit mag dus minder dan 6 maanden zijn).

Als je een open retour, een enkeltje of een ticket voor langer dan 30 dagen hebt, moet je een dus visum regelen voordat je naar Thailand gaat. Hoewel hier vaak niet heel streng mee wordt omgegaan en veel mensen bij aankomst toch de visumvrije entree krijgen, kun je beter het risico niet lopen om uit je vliegtuig te worden gezet alleen maar omdat je nog geen visum hebt. Regel dus je visum vooraf bij de ambassade of in een buurland.

Bewijs van vertrek

Om in aanmerking te komen voor een visumvrije entree is het vereist dat je een vliegticket hebt naar een land buiten Thailand (hiermee wordt dus ook een retourticket bedoeld) met een vertrekdatum die binnen de 30 dagen na aankomst valt. In sommige gevallen controleert een luchtvaartmaatschappij voor vertrek of je over een vliegticket beschikt naar een ander land. Het komt niet zo vaak voor, maar je kunt zonder dit bewijs dus geweigerd worden op je vlucht.  

Wanneer je naar Thailand vliegt om Thailand en een of meer van de omringende landen te bezoeken, maar langer dan 30 dagen in een of meerdere van deze omringende landen verblijft, om vervolgens weer vanuit Thailand naar een andere bestemming te vliegen, heb je een visum nodig. Voor de immigratie lijkt het er namelijk op dat je de hele periode in Thailand verblijft. Je voldoet in dit geval niet aan punt drie van de benodigde vereisten om het land binnen te kunnen op een visumvrije entree. 

Oplossing voor bovenstaande situatie is dat je een vliegticket hebt (het moet een vliegticket zijn), met een vertrekdatum binnen de 30 dagen naar een van de omliggende landen. Je kunt nadat je in Thailand door de immigratie bent dit ticket weer annuleren, zodat je daarna alsnog over land de omringende landen kunt bezoeken.  Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van een visumvrije entree vooraf een visum aan te vragen en daarmee naar Thailand te gaan.

Wanneer je over land of over water binnenkomt krijg je bij aankomst in Thailand een visumvrije entree van 15 dagen. Is dit niet genoeg en wil je langer in Thailand verblijven dan kun je terecht bij de Thaise ambassade om een visum aan te vragen.

Touristen Visum aanvragen

Wanneer je niet in aanmerking komt voor de visumvrije entree, of als je langer dan 30 dagen in Thailand wilt blijven, kun je bij een Thaise ambassade of consulaat een toeristenvisum aanvragen. Het meest gebruikelijke toeristenvisum is 60 dagen geldig, maar er zijn ook andere visa met 2 of 3 entrees beschikbaar.

Voor deze visa moet een je aanvraagformulier, vliegticket van vertrek uit het land en pasfoto's inleveren. Daarnaast zijn er kosten verbonden aan het visum. In België zit de ambassade in Brussel en het consulaat in Antwerpen. In Nederland zit de ambassade in Den Haag, en kun je het consulaat vinden in Amsterdam.

Thaise ambassade Den Haag:
Laan Copes van Cattenburg 123,
2585 EZ Den Haag,
(070-3452 088)

Het Amsterdamse consulaat:

De Lairessestraat 143
1075 HJ Amsterdam
Tel: 020 465 1532
Fax: 020-465 1543

Kosten visum bij aanvraag in Nederland:

1 entry € 30,-
geldig: 3 mnd.
verblijf: 60 dgn.

2 entries € 60,-
geldig: 6 mnd.
verblijf: 2 x 60 dgn.

3 entries € 90,-
geldig: 6 mnd.
verblijf: 3 x 60 dgn.

Na afloop van je verblijf van 60 dagen kun je het visum verlengen met 30 extra dagen bij een immigratiekantoor in Thailand. Na afloop van het de 60 dagen verblijf (of 90 dagen indien verlengd met 30 dagen) moet je de grens een keer oversteken om weer opnieuw hiervoor in aanmerking te komen. De zogenaamde visumrun.

De visumrun wordt wel actief bestreden door de Thaise overheid, met name door nieuwe wetgeving. Met deze nieuwe regels is het veel moeilijker tot onmogelijk om out-in entrees te doen: het komt nu veel voor dat mensen aan een grens (land of lucht) naar buiten Thailand gaan en direct (land) of binnen enkele dagen (lucht) Thailand weer binnenkomen. Thailand ziet dit als oneigenlijk gebruik van de visumregels en gaat aan deze praktijk een einde maken. Dit betekent dat mensen met meerdere, kort opeenvolgende entrees, er goed aan doen een toeristenvisum aan te schaffen;

Mensen die met een toeristenvisum Thailand binnen komen zullen soms aan moeten tonen dat ze toerist zijn en niet in Thailand wonen/werken. Dat kan bijvoorbeeld met een vliegticket naar buiten Thailand, hotel reservering, excursie boekingen, etc.

Bij de ambassade in Nederland kan je meestal op je visum wachten, maar bel voordat je gaat even om te vragen of je je visum gelijk mee kan krijgen. Dit hangt namelijk van de drukte op dat moment af. In Den Haag kan je je visum de volgende dag weer ophalen. Ook is het mogelijk je visum per post aan te vragen via www.thaiconsulate-amsterdam.org . Mocht je in het buitenland een visum aanvragen trek er dan een aantal dagen vooruit om de spullen in te leveren en te wachten op je visum. Dan zit je altijd safe.

Je moet een vliegticket hebben dat aangeeft wanneer je binnenkomt en wanneer je weer vertrekt. De tijd tussen die 2 vluchten mag langer zijn dan 6 maanden.

Wanneer je het visum hebt ontvangen, heb je drie tot zes maanden de tijd om naar Thailand af te reizen voordat het (ongebruikte) visum weer ongeldig is, dit hangt af van welk visa en de actuele regels.

Informatie over visa voor Thailand op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Thailand

Visa on Arrival

Sommige nationaliteiten, Belgen en Nederlanders vallen hier niet onder, kunnen bij aankomst een visum ontvangen. (Dit is wat anders dan de visumvrije entree waarover eerder geschreven is) Hiervoor moet bij aankomst een formulier worden ingevuld en betaald worden. Op de luchthaven staat duidelijk aangegeven waar je heen moet. Voor de nationaliteiten die in aanmerking komen voor een visum bij aankomst, zie deze link.

Thailand binnenkomen over land

Kom je Thailand anders binnen dan via de lucht, dus bijvoorbeeld over land of per boot, dan had dit in het verleden tot gevolg dat je een visumvrije entree kreeg voor 15 dagen om in Thailand te blijven. Dat is sinds januari 2017 gelijk getrokken waardoor je nu ook als je binnenkomt via land een visum voor 30 dagen krijgt. Een visumvrije entree kun je met 7 dagen verlengen bij een immigratiekantoor a 1900 Baht, of je moet van tevoren in een buurland een visum voor meer dagen regelen. Zo'n visum haal je bij de Thaise Ambassade of bij een guesthouse /bureautje die deze service biedt. Je krijgt dan een single entry 60 dagen visum die over het algemeen ongeveer 1500 Baht kost.

Langer in Thailand blijven dan is toegestaan

Langer blijven dan je visum of visumvrije entree geldig is, is een overtreding van de Thaise wet en wordt bestraft met een boete van 500 Baht per dag. Deze gaat in vanaf de tweede dag met een maximum van 20.000 bath. Het is dus zeker niet aan te raden om langer dan je visum toelaat in het land te verblijven.

Indien dit onvermijdelijk is, stap dan zelf naar de immigratiedienst. Wanneer je dit doet voorkom je dat je bij een willekeurige controle tegen de lamp loopt en grotere problemen hebt. Volgens de wet mogen ze je opsluiten tot de zaken geregeld zijn, ook al is het maar omdat je één dag langer in het land bent verbleven. De beste methode om al deze problemen te voorkomen is door te zorgen dat je te allen tijde een geldig visum hebt.

Vanaf 1 januari 2017 is voor Thailand het aantal visumvrije entrees over land beperkt tot 2 per kalenderjaar. Mensen die meerdere keren Thailand over land binnen willen komen moeten dus gaan kijken naar de mogelijkheden om via de lucht te komen dan wel entree(s) te maken met visum, het laatste al dan niet met re-entry permit.

Locaties ambassades in omliggende landen

Locaties van ambassades en consulaten in de regio:

Laos: Vientianne and Savannakhet
Cambodja: Phnom Penh
Vietnam: Hanoi and HCMC
Myanmar: Yangon
Maleisië: Kuala Lumpur, Penang, Kota Bharu
India: New Delhi, Kolkata, Chennai, Mumbai
Singapore: Singapore.
China: Hong Kong, Beijing, Shanghai, Kunming, Guangzhao, Chengdu

Vrijwilligerswerk

Het is officieel verboden om vrijwilligerswerk te doen met een toeristenvisum voor Thailand, je hebt hier een apart visum voor nodig. Je zult dit visum via je vrijwilligerswerk moeten regelen en dan kun je een visum en werkvergunning aanvragen die ook voor werk geschikt is. 

Overige visa

Er zijn verschillende niet-toeristen visa beschikbaar, zoals een Educational Visa en verschillende non-immigrant visa. De regels voor afgifte van deze visa zijn frequent aan wijzigingen onderhevig en sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie van de aanvrager. Het is dus niet mogelijk hier algemene informatie over te geven.

Veel gestelde vragen

Bij dezen ook een overzichtje van de veel gestelde vragen voor het verkrijgen en gebruiken van een Thais visum.

 • Hoe vaak kun je een visa run doen? 
  Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Thailand ziet een visa run als oneigenlijk gebruik van de visumregels en gaat aan deze praktijk een einde maken. Kom je via het land binnen dan werd hier doorgaans niet vaak een probleem van gemaakt. De kans is groot dat dit vanaf nu dus strenger gecontroleerd gaat worden. Garanties kunnen we je helaas niet geven, het kan voorkomen dat je na de eerste keer al problemen krijgt, maar ook pas na zes of meer keer.
 • Hoe kun je het beste een visa run aanpakken?
  In vrijwel iedere stad vind je wel een bureau dat je hierbij kan helpen. Als het de eerste keer is dat je zoiets doet, is gebruik maken van hun diensten het makkelijkste, en vaak ook goedkoper dan alles zelf organiseren. 

  De beste tip die we je kunnen geven is om een toeristenvisum aan te schaffen. Op deze manier speel je het volgens de regels en kan je een hoop problemen en gedoe besparen.
 • Hoe hoog is de boete wanneer opgepakt wordt voor werken in Thailand?
  Helaas krijg je geen boete (m.a.w. je hebt een overtreding begaan) maar celstraf (m.a.w. je hebt een misdrijf begaan). Wat er precies gebeurt is verschillend van geval tot geval. In de praktijk zal het vaak beperkt blijven tot een boete van 10.000 of 20.000 baht voor de werknemer, hetzelfde voor de werkgever, en de werknemer wordt Thailand uitgezet en op een zwarte lijst geplaatst.
 • Wanneer je Thailand verlaat hoe snel mag je het land dan weer in?
  In het verleden was het zo dat er een wettelijke regel was dat je maximaal 90 dagen per 180 dagen visumvrij in Thailand mocht verblijven. Die regel bestaat niet meer, maar je komt hem nog wel tegen op sommige websites, wat helaas verwarring oproept. Je mag dus na vertrek direct het land weer inkomen, maar als de immigratie officier onrechtmatig gebruik van de regels vermoed mag deze je weigeren.