Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: Tikva

Ko Phi Phi, een tropisch eiland dat tot de verbeelding spreekt. Wie de film 'The Beach' heeft gezien weet waar ik het over heb. Een eiland waar je zowel tot je rust kunt komen en/of waar je iedere dag een feestje kunt bouwen/meepikken. Voor iedereen wat wils.  

Mu Koh Phi Phi is een verzameling van zes eilanden waarvan Koh Phi Phi Don en Koh Phi Phi Ley de belangrijkste zijn. Koh Phi Phi Don is het meest bezochte van de eilanden. Het is maar een klein eiland, maar door de prachtige omgeving komen er toch veel toeristen naartoe. Het is op Phi Phi in het hoogseizoen tussen november en maart dan ook erg druk. Niet alleen zit het eiland vol met mensen, je vindt er ook ontzettend veel katten. Bijna elk winkeltje of restaurant heeft zijn eigen kat en op straat lopen er ook veel rond. De katten zien er allemaal gezond en gelukkig uit, het is te zien is dat de bewoners van het eiland ze goed verzorgen. Je hebt er een ruime keuze aan accommodatie en eetgelegenheden. Het andere eiland Koh Phi Phi Ley ligt is niet bewoond en daardoor is de natuur nog redelijk ongerept ook zijn er enkele mooie stranden. 

Koh Phi Phi trekt een interessante mix van toeristen aan. Je ziet op het eiland veel stelletjes of gezinnetjes rondlopen, maar Phi Phi kent ook een levendig nachtleven, dus backpackers zitten er ook in overvloed.  

Bezienswaardigheden en activiteiten.

Tours

Maya Bay is buitengewoon mooi met zijn witte strand aan de westkust van Phi Phi Leh. Phi Phi Leh is bekend geworden door de film 'The Beach' met Leonardo di Caprio. Je kan Maya Bay het beste vroeg bezoeken, zodat je de ergste drukte nog enigzins kunt ontlopen. Om naar Maya bay te komen, kun je bij alle reisbureautjes op Phi Phi Don een tour boeken. Je kan een tour voor een halve of een hele dag boeken. Als je een hele dag boekt ga je vaak ook snorkelen. 

Een andere tour die je vanuit Phi Phi Don kan doen is die naar 'James Bond Island' in Phang Nga Bay. Bij deze tour kom je langs een bekende rotsformatie in zee die gebruikt is in 'Man with the golden gun'. De Maya bay tour en de Pahng Nga Bay tour zijn de bekendste tours rondom Phi Phi en zullen dus ook druk bezocht zijn. Je krijgt heel mooie plaatjes te zien, maar besef wel dat je dit met een hoop andere toeristen zal moeten delen. 

Mocht je geen zin hebben om een aantal dagen op Koh Phi Phi te verblijven, is het ook mogelijk om deze dagtours vanuit Phuket te boeken. 

Phi Phi Don: Snorkelen, duiken en kayaken 

Phi Phi Don is maar een klein eiland, maar toch is er genoeg te doen. Aan zo een 3 dagen op het eiland heb je genoeg. De Phi Phi eilanden en omgeving zijn een zeer populaire duikbestemming. Het zicht is vaak wel 30 m en er is een enorme verscheidenheid aan koralen. Tot de hoogtepunten behoren barracuda's, morenen, rifhaaien, luipaardhaaien, manta's, schildpadden en met een beetje geluk kom je ook de walvishaai nog tegen!

Snorkelen is hier uiteraard ook een goed idee. Het leukste is om dit te combineren met het huren van een kayak waarmee je de zee op kan. Op het strand zie je overal stands met kayaks, waar je er makkelijk eentje kan huren voor een paar uur (voor een uur is ook mogelijk). Net zoals op andere plekken, kun je ook hier onderhandelen over de prijs. Voor zo een 100 baht, heb je de kano een uur mee, 2 tot 3 uur moet lukken voor zo'n 200-250 baht.  Met je kayak kun je naar Monkey beach peddelen. Dit is een smal stuk strand met aapjes, zeker leuk om van een afstandje te zien. Je kan ook het strand op, maar de aapjes zijn hier (net zoals vrijwel overal in Azië) vrij agressief. In de buurt van Monkey beach kan je prachtig snorkelen. Een snorkelset kun je overal op het eiland voor zo een 250 baht kopen. Je hebt dan niet de beste kwaliteit, maar voor een paar keer snorkelen is het prima. 

Phi Phi Viewpoint

Heb je tussen het feesten of relaxen door zin om ook iets actiefs te doen? Ook dat kan. Met een flinke klim van ongeveer 45 minuten sta je bij het Phi Phi viewpoint. Vooral in de zon is de klim behoorlijk zwaar, maar het uitzicht dat je ervoor terugkrijgt is het allemaal waard. Op de terugweg kan je een andere weg nemen, zodat je niet twee keer langs hetzelfde stuk hoeft. Overal op het eiland zie je bordjes die de weg wijzen naar het view point, dus de weg vinden is geen probleem.

Feesten op Phi Phi

Phi Phi Don staat erom bekend dat je er goed kan feesten. Je vindt hier aan het strand dan ook allerlei bars en clubs. Er is voor ieder wat wils. Wil je graag een relaxte avond? Dan kan je in allerlei tentjes terecht voor een Cocktail op een fijne loungebank. Ook voor het feesten tot diep in  de nacht zit je goed op Phi Phi. Zo kun je bij Stone bar en Blanco Beach bar elke avond terecht voor een feestje op het strand. Overal op straat vind je kraampjes met de in Thailand zo beruchte buckets: een emmertje dat je vult met frisdrank en sterke drank. 

Overnachten op Phi Phi

Phi Phi Don is de plek met de meeste accommodatie, dus waarschijnlijk kom je hier terecht. In het centrum, Tonsai Village, en aan het strand vind je de meeste guesthouses en ho(s)tels. Je kan op Phi Phi voor een luxe hotel gaan, met zwembad en aan de zee. Ook kun je voor een meer budgetoptie gaan, in het centrum vind je allerlei guesthouses beginnend met prijzen van 600 baht per nacht voor twee personen. Voor backpackers zijn er ook veel hostels te vinden. Deze zijn vaak wel goedkoop, maar helaas is de standaard op Phi Phi wat lager dan in de rest van Thailand. De hostels zijn vaak niet heel schoon. Ook heb je een aantal feesthostels aan het strand. Dit is leuk voor mensen die graag een feestje vieren, maar besef wel dat de muziek elke nacht tot een uur of 4 doorgaat en het heel moeilijk wordt om hier doorheen te slapen.