eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

Wie wil er nu niet naar een strand of eiland in Thailand?  Er is nogal wat keus en natuurlijk moet je ook letten op het seizoen. Als er veel regen valt in de Andaman coast (mei tot oktober) dan is het vaak goed weer aan de andere kant van het vaste land en andersom. Ben je onderweg naar Cambodja of wil je niet te ver reizen vanaf Bangkok dan kan je ook nog terecht bij de stranden en eilanden ten oosten van Bangkok zoals Ko Samet en Ko Chang.

Koh Samui

Het bekendste eiland aan de oostkust. In Chaweng Beach vindt je vele barretjes, restaurantjes en hotels. Als je dus even genoeg hebt van het Thaise eten kom je hier zeker aan je trekken. Ook leuk om lekker te slenteren langs de vele toeristische winkeltjes. Waar Koh Samui van origine een echt backpackerrseiland was is hier nu weinig van terug te vinden. Het eiland is ontdekt door het massatoerisme en is daarom voor veel reizigers minder aantrekkelijk geworden. Toch biedt het eiland ook nog, ondanks de vele toeristen, hele relaxte plekjes waar je voor een paar euro een fantastisch hutje op het strand hebt en waar het massatoerisme nog niet helemaal is doorgedrongen.

Koh Phangan

Berucht en beroemd om zijn Full Moon Parties. Elke maand bij volle maan wordt er op het Hat Rin strand een gigantisch feest gegeven waar vele jonge partygangers compleet uit hun dak kunnen gaan op de uiteenlopende soorten muziek. Kijk wel uit met drugs, er lopen heel veel undercovers en als je in Thailand gepakt wordt kun je de doodstraf krijgen. Zelfs als dit soort feesten niet je ding is, is het leuk om een keer mee gemaakt te hebben. Als je met volle maan op de bonnefooi naar dit eiland komt en denkt dat je nog wel even accommodatie kan regelen...Forget it. Voor de betere accommodatie kun je het beste al een week van te voren aanwezig zijn. Op de stranden aan de andere kant van het eiland is vaak nog wel wat te vinden en vaak is het hier nog mooier ook. Je neemt voor het feest gewoon een taxi of boot en gaat na afloop weer lekker terug naar je eigen rustige strand. Insiders tip: Neem vanuit Hat Rin Nok een longtail boot naar Hat Yuan of Hat Tian 2 baaitjes verder, hier kun je alleen met de boot komen. Op dit strand vindt je nog de relaxte backpackers sfeer zoals deze op het hele eiland jaren geleden was en een werkelijk fantastisch strand!! Een ander prachtig strand is Hat Khuat ( Bottle Beach); hagelwit strand, azuurblauw water en goede snorkelmogelijkheden direct vanaf het strand. Koh Phangan blijft een backpackerstopper en is van deze 3 eilanden nog steeds het goedkoopste!

Koh Tao

Letterlijk vertaald betekent dit Schildpadden eiland en dit blijkt ook uit de vorm van het eiland. Het is een erg klein eiland, maar 21 km2 doorsnee en de locals leven van het toerisme of visserij. Dit eiland staat vooral bekend om zijn fantastische duikmogelijkheden en is een van de, zo niet de, goedkoopste plek om je PADI duikbrevet te halen. Vaak krijg je de accommodatie op het eiland gratis als je jezelf opgeeft voor een duikcursus. Voor een PADI basiscursus moet je ongeveer rekenen op 8000 baht.

Koh Samet

Het eiland dat het dichtst bij Bangkok ligt (4 uur) en daarom met name in de weekenden en vakantieperiodes een populair eiland voor de Thai zelf. (Als je dus van plan bent in een van de Thaise vakantieperiodes te reizen is het aan te raden om van te voren te reserveren.) Zij blijven echter vooral in de resorts in de buurt van de haven op het eiland. Als je een aantal stranden verder gaat zul je voornamelijk backpackers treffen. Dit eiland staat bekend om de meeste zon uren van alle eilanden en dat maakt het een uitstekende keuze voor in het regenseizoen. Het eiland is onderdeel van een National Marine Park en daarom moet je bij aankomst "entree" betalen wat in 2003 200 baht was. Een mooi en gezellig strand is Ao Phai aan de oostkust van het eiland. Aan de westkust vindt je bijna geen accommodatie, maar wel de mooiste zonsondergangen. Het is erg leuk om een scooter te huren en het eiland rond te rijden. Niet geheel ongevaarlijk, enige oefening is verstandig.

Pattaya

Pattaya is een strandbestemming in Thailand die vooral bekend staat vanwege het nachtleven. Je ziet er veel oudere mannen met jonge Thaise meiden. Toch zijn de stranden zelf niet onaardig.

Koh Chang

De nieuwste ontdekking onder de backpackende wereldbevolking en niet geheel onterecht. Het eiland is beeldschoon en ook het binnenland is zeker de moeite waard. Zo kan je hier terecht om om in een natuurlijke setting te badderen met olifanten. Ko Chang ligt op ongeveer 6 uur rijden vanaf Bangkok, vlakbij de grens met Cambodja. Het eiland is de afgelopen jaren erg snel ontwikkeld en veel toeristischer geworden al blijven er eilanden waar je het strand met nauwelijks anderen hoeft te delen. Ko Chang krijgt in onze zomermaanden vaak veel regen en is dan een minder goede optie.

Ko Phi Phi

Ko Phi Phi is een bekend tropisch eiland vooral vanwege de film 'The Beach'. Een eiland waar je zowel tot rust kunt komen en/of waar je iedere dag een feestje kunt bouwen/meepikken. Lees ons artikel over Ko Phi Phi.

Ko Chang & Ko Payam

Er is in Thailand nog een 2e Ko Chang maar deze bevindt zich aan de Andaman kust. Ko Chang is een rustig nog nauwelijks ontdekt eiland voor diegene die van luieren en natuur houden. Het naastgelegen Ko Payam is een stuk meer ontwikkeld. Wil je weten wat deze eilanden te bieden hebben lees dan onze uitgebreide reisinformatie Ko Chang & Ko Payam.

Ko Kut

Prachtige witte strandjes en geweldig snorkelen? Dit eilandje is echt een geweldige plek om even heerlijk te relaxen. Het eiland is klein en heeft weinig facaliteiten. Zo zijn er geen supermarkten of pinautomaten. Ook heeft het geen duidelijk centrum. Juist dit maakt het voor veel reizigers zo leuk! Wil je een echt mooi strand ga dan naar de Bang Bao Bay. Hier is het water echt enorm helder en kun je dicht bij het strand echt fantastisch snorkelen! Je kunt er komen met de speedboot vaak regelt het hotel vervoer vanaf Trat naar de speedboot voor je!  

Krabi 

Krabi is een drukke plaats in het zuiden van Thailand aan de westkust. Er zijn diverse stranden rondom Krabi het drukste strand is dat van Ao Nang dat makkelijk met een Tuk-Tuk bereikbaar is. Vanaf Krabi is het Rai Leh schiereiland bereikbaar met de boot. Rai Leh is een schiereilanden met diverse stranden die erg mooi zijn vanwege de limestone rotsen. 

Ko Jum

Een klein gezellig eilandje is Ko Jum. Dit eilandje dat ook wel Ko Jum of Ko Pu wordt genoemd kan je vinden tussen het vaste land van Krabi en het eiland van Ko Lanta. Dit is een perfect eilandje om te relaxen zonder veel andere toeristen. Lees onze reisinformatie over Ko Jum.