Ronny ... Geschreven door Ron. Foto door: Tikva

De focus van deze reisroute door Zuidoost-Azië ligt op Cambodja en Laos. Deze route door het zuidoosten van Azië is vooral populair onder backpackers.

Reisroute Zuidoost-Azië

Deze route begint in Vietnam, in Ho Chi Minh City (Saigon), en leidt je richting Cambodja. Dit wordt door de meeste mensen gedaan met een twee á drie daags Mekong Delta toer richting Cambodja. Aan het einde van de toer ben je dan ook in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh.

Nadat je Phnom Penh gezien hebt, neem je de bus naar Kampot, een klein plaatsje wat de toegangsweg naar Bokor Hill station is. Sihanoukville is dé kustplaats van Cambodja. Mocht je tot rust willen komen, dan is dit een geweldige plek. Veel mensen blijven hier langer hangen dan gepland.

Na een tijdje chillen in Sihanoukville nemen de meeste mensen de bus naar Battambang. Dit is een hele lange rit, dus gaan de meeste mensen eerst terug naar Phnom Penh en de volgende dag door naar Battambang, wat op de route ligt naar Siem Reap. In Siem Reap staat het gigantische tempelcomplex Angkor Wat. Het stuk van Battambang naar Siem Reap is nog een van de weinige stukken die je met de boot kunt reizen en volgens veel reizigers ook het mooiste. Veel mensen verblijven drie tot zeven dagen in Siem Reap om de tempels van Angkor te bezoeken. Hierna kun je richting Laos reizen.

Via Kampong Thom, Kratie en Stung Treng, waar je toertjes kunt regelen richting Laos. Wil je genieten op een eiland in Laos, dan moet kun je het eiland Don Det aandoen. Via een brug kun je het minder toeristische eiland Don Khon bezoeken. Heb je nog niet genoeg van de eilanden, dan kun je ook het grootste eiland van de four thousand islands groep bezoeken; Don Khong.

In het nabij gelegen Champasak - waar de eeuwenoude tempel Wat Phou staat - kun je de bus naar Pakse - waar je een meerdaagse tocht op een scooter of motor kunt maken - nemen. Daar kun je de bus naar Savannakhet nemen. In Savannakhet is niet veel te zien. Het wordt door de meeste toeristen overgeslagen. Je kunt er de bus naar Tha Khaek - waar je net als in Pakse een 'loop' kunt rijden met een scooter of motor, ook kun je er een trekking maken - is een klein plaatsje bij de grens tussen Laos en Thailand. Vanuit Tha Khaek rijden bussen naar Vientiane, de hoofdstad van Loas. Van Vientiane kun je naar het onder backpackers populaire dorp Vang Vieng reizen om te in een opblaasbare band in een rivier te drijven bijvoorbeeld. Vanuit Vang Vieng zijn er verbindingen met Luang Prabang, wat ook erg populair is onder reizigers. Bekijk dit artikel voor een meer gedetailleerde reisroute door Laos

Van Luang Prabang reis je per boot naar Huay Xai om vervolgens daar de grens over te gaan naar Thailand. Als je de grens over bent, neem je een taxi naar het busstation waar je de bus neemt naar Chiang Rai en vervolgens naar Chiang Mai, wat het eindpunt van de route is.

Vanuit Chiang Mai kun je de nachtbus of -trein naar Bangkok nemen om naar huis te vliegen.

Hoelang doe je over de route?

Deze route is in twee maanden te bereizen. Dan kun je rustig op een paar plekken een aantal dagen blijven hangen om te  relaxen. Ook zijn er mensen die er voor kiezen om bij Pakse de grens over te gaan naar Thailand, om daar naar het noorden te reizen en vervolgens bij Vientiane (Laos) weer binnen te komen om verder dezelfde route te reizen.

Budget en visa

Met een budget van 18 à 23 euro per dag kom je op deze route heel ver. Mocht je echt voor het low budget gaan, dan kun je waarschijnlijk zelfs voor 15 euro per dag rondkomen.

Het visum van Vietnam kun je van tevoren als E-Visum aanvragen en dan op het vliegveld krijgen. Voor Cambodja en Laos kun je het visum aan de grens krijgen. Voor Thailand heb je geen visum nodig. Daar krijg je gewoon een stempel in je paspoort als je het land binnenkomt.

Bij de grensovergang van Cambodja en Laos is het bekend dat je bij beide posten een paar dollar moet betalen voor het stempelen. Vooral op vrijdag na 16.00 uur, want dan is het overwerk, aangezien de douaniers dan officieel vrij zijn maar de grensposten niet sluiten voor toeristen.