Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 330.54 naar Bangkok Nu boeken
  • Badderen met olifanten tour voor € 74.00 Nu boeken
Thailand is een paradijs voor backpackers, budgetreizigers of de gewone vakantieganger. Eigenlijk is het een prachtland voor iedereen! Er is meer dan genoeg te beleven. Je zult merken dat je tijd te kort komt. Gelukkig zijn de transportopties in Thailand goed, van nachttreinen tot lowcost vluchten (lees vervoer Thailand) waardoor je toch verder uit elkaar gelegen delen van het land kunt combineren.

Er zijn enkele typische Thaise activiteiten die je zeker niet mag missen. Zo kan je overal in Thailand een geweldige massage krijgen. Dit moet je zeker 1 keer gedaan hebben. Muay Thai (Thaiboksen) is de nationale vechtsport. Je kunt op veel plekken demonstraties bekijken die eigenlijk een soort openbare trainings-sessies zijn. Ook zie je regelmatig trainingen op straat. Wil je een echte wedstrijd zien laat je dan goed informeren door de lokale bevolking. 

De meeste reizigers die de eerste keer naar Thailand gaan, zullen er ongeveer 3 weken te besteden hebben. Vaak kiezen ze ervoor om Bangkok, een plek in centraal Thailand zoals Kanchanaburi of Ayutthaya plus een bestemming in het noorden zoals Chiang Mai of Pai te bezoeken waarna vaak gevlogen wordt naar het zuiden voor een laatste weekje op een van de eilanden. Wil je als backpacker kennis maken met Thailand op een relaxt en budgetvriendelijk (lees geld en budget Thailand) tempo dan adviseren wij 6 tot 8 weken uit te trekken. Hieronder vind je een aantal hoogtepunten!

Bangkok

De plek waar de meeste mensen hun reis beginnen. Blijf minimaal 3 dagen in deze bruisende metropool. Bezoek bijvoorbeeld het Grand Palace en de Wat Phra Kaeo, de Wat Arun, de Wat Po, Chinatown, Patpong en de Chatuchak weekendmarkt. Maak een fietstocht door Bangkok of en een tocht met een longtailboot over de klongs (kanalen). De meeste backpackers verblijven in het gebied rond Khoa San Road. Lees meer over Bangkok.

Centraal Thailand

Je hoeft niet ver te reizen vanaf Bangkok om in een andere omgeving te zitten. Binnen een straal van 3 uur (openbaar vervoer) kan je op het strand liggen, oude tempels bekijken of genieten van de natuur.

Kanchanaburi provincie met de Birma spoorlijn

Veel mensen kennen de film "The Bridge over the River Kwai" die draait om de Birma-spoorlijn. Tijdens de tweede wereldoorlog hadden de Japanners het plan om een lange spoorlijn aan te leggen dwars door Thailand naar Birma. Duizenden dwangarbeiders kwamen om bij de bouwwerkzaamheden. Je kan in deze regio niet alleen de begraafplaatsen bezoeken, de River Kwai af met een bamboebootje, de brug zien en de musea bezoeken.

Kanchanaburi is een plaatsje met goede faciliteiten voor reizigers en een geliefde plek om een paar dagen tot rust te komen. Naast de historische attracties kan je namelijk ook makkelijk naar het prachtige Erawan National Park waar je kunt zwemmen in de watervallen.  Meer weten lees ons artikel over Kanchanaburi.

Ayutthaya en Lopburi

Twee voormalige hoofdsteden waar nog vele tempelruïnes te bezichtigen zijn. Absoluut de moeite waard! Ayutthaya is groter en heeft meer ruïnes dan Lopburi maar als je tijd hebt kan je beide bezichtigen. De diverse oude tempels zijn afwisselend en not goed herkenbaar. Wanneer je in Ayutthaya  bent vergeet vooral niet om het Buddha hoofd gevangen in de vijgen boom in Wat Mahatat, Ayutthaya historische park op te zoeken. Wat verder weg van het park is ook de liggende Boeddha erg waardevol om te bezichtigen. Lees ook onze reisinformatie Ayutthaya.

Beide steden zijn prima te bereiken met de trein vanaf Bangkok. De steden worden vaak bezocht onderweg naar of van Chiang Mai maar er zijn ook genoeg mogelijkheden om hier te overnachten. Het is handig om een fiets te huren om de diverse tempels te bezoeken.

Pattaya en Jomtien

Pattaya (klemtoon op de eerste lettergreep) is een bekende Thaise badplaats. Het is vooral bekend vanwege het nachtleven met talloze bars en de oudere mannen met jonge dames. Vanwege dit imago is Pattaya niet zo populair bij zelfstandige reizigers. Inmiddels komen er echter steeds meer families zoals Russen. De drukte is enorm, vaak is de Beach Road een lange file. Het laatste gedeelte hiervan heet Walking Street en is zeker aan te bevelen bij avond. De fiets is een goed vervoermiddel, helaas vind je weinig verhuuradressen. Er zijn redelijk goede shopping-mogelijkheden en vanaf de pier bij het einde van Walking Street kun je voor weinig geld naar een eiland. Het meeste vind je ook in Jomtien ten zuiden van Pattaya, maar dan met  een acceptabel strand. Of neem hier eens een drankje op het einde van de middag tegenover de markt. Naast dure hotels zijn er ook goedkope adressen.

Ko Samet

Ko Samet is het dichtstbijzijnde eiland in de buurt van Bangkok. Het eiland is al jaren een populaire toeristen bestemming er zijn dan ook overnachtingsmogelijkheden in overvloed. De meeste reizigers komen hier om te relaxen op de stranden. Je kunt ook duiken maar ervaren duikers kiezen liever een andere plek in Thailand. Backpackers die ook ’s avonds wat actie willen worden aangeraden naar de plaatsjes Hat Sai Kaew of Ao Phai te gaan.

Hua Hin

Hua Hin ten zuiden van Thailand is een van de oudste strandbestemmingen in Thailand en al jaren vooral populair bij Thai. Je kunt er goed eten en er zijn in de omgeving ook wat attracties zoals tempels. Het strand is lang en schoon al is het bij hoogwater erg smal. De meeste reizigers met meer tijd zullen echter liever kiezen voor de mooier omgeving verder naar het zuiden.

Het Noorden

Het noorden van Thailand is populair vanwege de groene natuur, hill tribes en de lagere temperaturen in de Thaise zomer. Er zijn veel culturele bezienswaardigheden en je kunt meerdaagse wandelingen maken.

Sukhothai

Sukhothai is ook een oude Thaise hoofdstad en heeft ruïnes die vergelijkbaar zijn met die in Ayutthaya en Lopburi. Het is een Unesco world Heritage site. De stad ligt ongeveer 7 uur vanaf Bangkok en 5 uur vanaf Chiang Rai en is een goede plek om een dagje te stoppen.

Chiang Mai

Chiang Mai is de culturele hoofdstad van Thailand en zeker de moeite waard voor een paar dagen (op z'n minst!). Je kunt hier van alles doen van trekkings, kookcursussen en tempelbezoek tot marktjes en massages. Chiang Mai kent heel veel tempels, zoals de rest van Thailand. Echter, aantal tempels hier hebben toch een verschillend bouw en materiaalkeuze. Binnen de oude stadsmuren kun je vele prachtige tempels zien, o.a. Wat Pra Singh en  Wat Chiang Mun.  Dit laatste is een van de oudste tempels in Chiang Mai. Hierin is een klein crystallen Boeddha beeld gehuisvest, genaamd Phra Seh Taang Kamanee. Men gelooft dat deze Boeddha de kracht bezit om regen te brengen.  Een ander tempel, Wat Pan Tao is een van de weinig overgebleven houten tempels, die nog in goede conditie verkeert. Buiten de stadsmuren, boven op een berg ligt de Wat Doi Suthep (een van de meest heilige tempels van Thailand, zowel boeddhistisch als hindoeïstisch). Hier kun je ogen uitkijken, met het prachtige uitzicht over het Koninklijk Zomerpaleis en de stad, bovendien als je geluk hebt krijg je een hele mooie zonsondergang cadeau. Let wel op! Chiang Mai is ontzettend groot, en ook al is het al een stuk rustiger dan Bangkok, is het nog steeds een grote stad. Nog steeds zeker een aanrader, maar zoek je echt een relaxte sfeer? Dan kan je beter doorreizen naar Pai. 

Pai

Een leuk uitstapje voor een paar dagen is Pai. Het ligt op redelijke afstand van Chiang Mai en is per vliegtuig (15 minuten) of per minivan (3 uur) te bereiken. Deze laatste kun je meestal in je hostel wel regelen. Het is een backpack slash hippie-dorpje in een mooie groene vallei, waar elke dag wel iets te doen is. De hoofdstraat van Pai wordt 's avonds één grote markt met eettentjes, leuke kroegjes en muziek. Daarnaast kun je er goede massages krijgen en olifantentochten maken. Lees onze informatie over Pai.

Jungle trekking

Chiang Mai en Pai zijn uitstekende uitvalsbasis om het noorden te verkennen. Van hieruit kunnen bijvoorbeeld uitstapjes worden gemaakt naar verschillende hilltribe dorpen, met bamboebootjes van de rivier afzakken en ritten op olifanten maken. Lees meer over Jungle trekkings in Thailand.

Mae Hong Son, Chiang Rai en de Gouden Driehoek

Allemaal net iets minder toeristisch en authentiekere hilltribe dorpen kan je vinden in de zogenaamde Gouden Driehoek. Dit is dan ook de voornaamste reden voor een bezoek. De golden triangel is bekend geworden door de opium. "Papaver somniferum' is de Latijnse naam van de papaver. De werkzame stof bevindt zich in het papaversap, dat met de hand wordt gewonnen en tot heroïne verwerkt. De opiumteelt word flink de kop ingedrukt dus veel zul je er niet van zien. Chiang Rai heeft een leuke avondmarkt en is ook een plek om te verblijven op weg naar Laos. Lees meer over Chiang Rai.

Het zuiden

Een bezoek aan Thailand is niet compleet als je niet op een eiland bent geweest. Gelukkig zijn er heel veel om uit te kiezen. Bekende bestemmingen zijn o.a.: Phuket, Ko Phi Phi, Ko Samui, Ko Pha Ngan, Hua Hin en Cha'am. Zuid-Thailand de zon, zee en strand bestemming bij uitstek. Ook een kijkje onder water mag je niet missen.Daar komt bij dat je bijna nergens ter wereld zo goedkoop een duikcursus kan doen. Ze zijn kwalitatief goed ook. Lees ons uitgebreide artikel over (leren) duiken in Thailand.

Ko Samui, Ko Phagnan,  Ko Tao

De bekende drie eilanden aan de oostkust van Thailand. Kort door de bocht is Samui het eiland voor families, midrange en georganiseerde reizigers. Ko phangan is het party eiland met de beroemde Fullmoon party. Alhoewel het ook een rustige westkust heeft. Ko Tao is het kleinste eiland en trekt veel newby duikers. Ondanks deze stereotypen zal je welk type reiziger je ook bent op elk eiland een voor jou perfect plekje kunnen vinden. 

Phuket

Een van de bekendste steden in Thailand, mede vanwege rechtstreekse vluchten die hier vanuit Europa naar toe gaan. De meeste zelfstandige reizigers zullen Phuket en haar stranden te druk, te duur en te weinig authentiek vinden. Maar juist vanwege het vliegveld en de goede bus en bootverbindingen naar de rest van de regio is het misschien wel praktisch hier te blijven. Heb je wat meer budget dan zijn er ook genoeg mooie resorts.

Ko Phi Phi

De Ko Phi Phi archipel bestaat uit meerdere eilanden. Een hiervan is bekend vanuit de film “the Beach”, het onbewoonde eiland is met een tourtje te bezoeken. De eilanden hebben een ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden, mooie stranden en een feestje. De archipel is zowel vanuit Phuket als vanuit Krabi goed bereikbaar. Lees onze informatie over Ko Phi Phi.

Krabi en Ao Nang

Krabi is een grotere plaats in het zuiden van Thailand. Er is een vliegveld en verder zijn er goede busverbindingen naar o.a. de grens met Maleisië (4 uur) en Phuket (3uur). De stad zelf is niet zo bijzonder maar er is echt een fantastisch landschap aan de kust met allemaal raar gevormde rotsen en eilandjes. Je kunt hier goed snorkelen, duiken en kayaken. Vanaf Krabi zijn de stranden van o.a. Ao Nang, Had Yao en Rai Leh beach goed bereikbaar. Dit laatste is een paar jaar terug gekozen tot het mooiste strand van Thailand door de Lonely Planet. Veel reizigers kiezen ervoor om in Ao Nang te overnachten.

Overige eilanden

Aan de Thaise Andaman zee liggen een aantal eilanden. Zo bieden de Surin en Similan eilanden volgens vele de mooiste duikmogelijkheden van Thailand. De eilanden worden meestal bezocht door serieuze duikers als onderdeel van een meerdaagse liveaboard. Ko Lanta is een eiland dat behoorlijk wat afwisseling biedt. Ko Jum is echt een plekje voor rustzoekers.

Wil je meer weten over alle diverse bekende en onbekendere strandbestemmingen in Thailand lees dan ons uitgebreidere artikel over de stranden en eilanden van Thailand.

Het noord-oosten

Het noord-oosten van Thailand is het minst bezochte deel van Thailand. Isan (noordoosten van Thailand) is een gebied dat nog niet door het toerisme is ontdekt en zeer rijk is aan cultuur, vooral uit de Khmer-periode. Isan is het armste deel van het koninkrijk waar het leven nog steeds eenvoudig en traditioneel Thais is.

Voor reizigers die onderweg zijn naar Cambodja of Laos is het heel makkelijk om in deze regio een paar dagen te blijven. 

Ko Chang & Ko Kut

Ko Chang is een redelijk groot eiland dat in de Thaise zee ligt vlak voordat je in Cambodja bent. Er zijn hier nog een aantal andere eilanden zoals Ko Kut. Ko Chang is de laatste jaren behoorlijk ontwikkeld geraakt, maar hoe verder je vanaf de aankomstplaats van de boten komt hoe rustiger de stranden zijn. Het binnenland is erg groen en hier kan je o.a. wandelen of diverse olifantencampen bezoeken.

Khao Yai National Park

Als je iets wilt zien van de prachtige dieren in thailand dan moet je dit park bezoeken!! In dit park zijn ook een paar prachtige watervallen die als decor hebben gediend in de film " the beach". Lees meer over Khao Yai National Park

Khorat en Khmer tempels

Khorat (officiële naam Nakhon Ratchasima) is de grootste stad in de Isan regio. Wanneer je onderweg bent naar Laos (Pakse of Vientianne) kan je hier goed stoppen. Khorat heeft enkele bezienswaardigheden die wel aardig zijn als je er toch bent. Het is verder een goede plek om een dagtrip vanuit te maken naar Phimai een van de best bewaarde Khmer tempels in Thailand. Dit kan met het openbaar vervoer (ruim 1 uur met de bus) of boek een tourtje.

De grootste en best bewaarde Khmer tempels van Thailand die in het Phanom Rung Historical park zijn ook als dagtrip (2 uur enkele reis)  te bezoeken. De meeste reizigers slapen hiervoor echter liever in het nabijgelegen Nang Rong.