Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Wanneer je een reis door Japan gaat maken is de kans groot dat deze begint in Tokyo. Hier maak je meteen kennis met het moderne Japan. Tokyo is een echte wereldstad en als je wilt kun je hier gemakkelijk een week verblijven en je geen moment vervelen. Ook dagtripjes vanuit Tokyo zijn heel goed mogelijk. Je kunt dus makkelijk een langere tijd in Tokio verblijven en heel veel zien. Hoeveel tijd je voor Tokyo moet uittrekken hangt natuurlijk vooral af van je beschikbare tijd, maar 5 -7 dagen heb je eigenlijk wel nodig.

In en rond Tokyo wonen zo’n 35 miljoen mensen, dus twee keer zoveel als in Nederland. Om je een beetje een idee te geven: deze mensen wonen op een oppervlakte ter grootte van Vlaanderen. Een erg druk bevolkte stad dus. Dit wordt meteen duidelijk als je aankomt op één van de grotere trein- of metrostations van de stad. Iedere dag verplaatsen zich meer mensen in Tokyo met op de drukste metrolijn van de stad dan met alle metrolijnen van New York samen. Ook vind je in Tokyo de drukste voetgangerskruising ter wereld (Shibuya Crossing). Zeker een bezoekje waard.

Japan is in weinig te vergelijken met andere landen in Azië. Dat Japan een ontwikkeld en goed georganiseerd land is, blijkt wel uit de vele technologische snufjes die overal te vinden zijn. De Japanners zijn hier trots op en in Tokyo kunnen techneuten dan ook helemaal los gaan, in bijvoorbeeld het wetenschapsmuseum, de gigantische elektronicawinkels of de showrooms van merken als Sony. Werkelijk al het denkbare is te krijgen.

In Tokyo kun je over het algemeen erg veilig rondreizen. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam (ook al spreken ze vaak geen of beperkt Engels). Maar net als in iedere grote stad doe je er verstandig aan om altijd op te blijven letten en geen dingen te doen die je thuis ook niet zou doen.

Wanneer kun je Tokyo het beste bezoeken?

Tokyo is het hele jaar prima te bezoeken. De maanden waarin de meeste toeristen naar Tokyo / Japan komen is in het voor- en najaar. In april kun je de beroemde kersenbloesems bewonderen en in oktober-november de prachtige herfstkleuren van de bomen. Bijna elke maand is er wel wat bijzonders te doen en ook bij een paar dagen slecht weer zijn er genoeg activiteiten om jezelf bezig te houden.

In de zomermaanden juli en augustus is het meestal erg heet en vochtig wat niet iedereen als even prettig ervaart. In de wintermaanden, van december tot en met februari, kan het soms erg koud zijn. Natuurlijk geeft het kiezen van de 'perfecte maand' geen enkele garantie wat betreft het weer. Zo bezochten wij Tokyo in de “beste maand” oktober, maar hebben tijdens de reis meer dan een week last gehad van regen als gevolg van een tyfoon. Daar kun je (helaas) geen rekening mee houden, dus gewoon gaan wanneer je kunt.

Bezienswaardigheden Tokyo

De stad Tokyo is onderverdeeld in 23 'speciale' stadsdelen met een eigen bestuur (Tokyo Metropolitan Governments). Ze worden 'speciaal' genoemd, omdat ondanks hun autonomie enkele openbare diensten (water, riolering en brandweer) geregeld worden door de prefecturale overheid  in plaats van door het stadsdeel. Toch lijken de stadsdelen al sinds de jaren '70 meer op steden op zich dan op wijken, compleet met een eigen verkozen burgemeester en gemeenteraad. Als je in Tokyo rondreist, merk je dat ieder stadsdeel anders aanvoelt. Ieder gebied heeft zijn eigen typische sfeer.

De stadsdelen zijn weer onder te verdelen in een aantal wijken, waarvan de meeste een geheel eigen karakter hebben gekregen. Hieronder volgt een overzicht van de meest bekende en interessante gebieden in de stad, met een korte beschrijving. Kortom wat is er te doen in Tokyo en waar moet je zeker geweest zijn. Je doet er goed aan om vóór je accommodatie boekt in Tokyo eerst te kijken welke bezienswaardigheden je wilt zien én welke wijk je het meeste aanspreekt om te overnachten. Afhankelijk van je situatie kun je hierdoor reistijd en geld besparen. Nabijheid van een groter metro- en/of treinstation is aan te raden aangezien je om Tokyo te bereizen afhankelijk bent van het openbaar vervoer.

Ueno

Ueno [oe-ee-noo] staat vooral bekend om het Uenopark en het enorme meer dat er te vinden is. In het park kun je diverse bezienswaardigheden bekijken, zoals het Tokyo National Museum (di-zo tot vijf uur geopend), het National Museum of Western Art (dagelijks tot vijf uur geopend, gratis toegang op de 2e en 4e zaterdag van elke maand), het National Science Museum en de Ueno Zoo (di-zo tot vier uur geopend).

Daarnaast zijn er ook in dit district veel boeddhistische tempels te vinden.

Ueno station is het startpunt van de JR Joban Line, de JR Yamanote en de Keihin-Tohoku lijnen. De haltes van Tokyo Metro lijnen Hibiya en Ginza hebben een directe doorgang met het Ueno station. Ten zuiden van het station kun je de enorme Ameyayokocho (straatmarkt) vinden.

Asakusa

Asakusa [aa-sak-saa] is een van de weinige plekken in Tokyo waar je de sfeer van het 'oude Tokyo' nog kunt voelen. Asakusa was vroeger altijd het entertainment district, waar je Kabuki theaters kon vinden en waar een levendig red light district was. Eind 1800 veranderde het gebied meer in een plaats voor de nieuwste films en bars. Na de Tweede Wereldoorlog bleef er helaas weinig over van deze spraakmakende entertainment, maar de sfeer heeft dit gedeelte van de stad zeker weten te behouden. Op loopafstand van metrohalte 'Asakusa Station' (Ginza Lijn en Asakusa lijn) stap je zo een groot tempelcomplex op.

Belangrijkste bezienswaardigheid is de Sensō-ji, een enorme boeddhistische tempel uit de 7e eeuw en de oudste tempel van Tokyo. Vanaf het tempelplein begint de Nakamise-dori, een straat die aan twee kanten leuke delicatesse- en souvenirwinkeltjes heeft. De straat komt uit op de enorme Hozo-mon en Kaminari-mon poorten. Op het complex zijn nog een aantal andere pagodes te vinden.

Tegenover Kaminari-mon ligt het Asakusa Tourist Information Center. Je kunt hier de lift naar boven nemen en hebt dan een mooi uitzich over de Nakamise-dori en de tempel.

In het 3e weekend in mei is Asakusa toneel voor het Sanja Matsuri festival, waar meer dan 2 miljoen mensen op afkomen. De laatste zaterdag van augustus kun je het Asakusa Samba Carnival bij de Sensō-ji tempel bezoeken en de straatparade zien.

Mocht je gek zijn op oude pretparken, bezoek dan het Hanayashiki Amusement Park. Het ietwat bouwvallige park met een achtbaan en wat kleinere attracties ligt vlak naast het tempelcomplex.

Als je geïnteresseerd bent in alles dat met eten en restaurants te maken heeft, bezoek dan Kappabashi-dori (vanaf het Tawaramachi station op de Ginza lijn). Hier vind je de plastic maaltijden die je overal in de displays van de restaurants ziet, kun je allemaal betaalbare keukengerei vinden.

Marunouchi

Marunouchi is het commerciële district gelegen tussen Tokyo Station en het keizerlijk paleis. Het station is het drukste station in Tokyo: er komen dagelijks gemiddeld zo'n 3.000 treinen en metro's langs. Het is ook het startpunt van veel Shinkansen treinen.

Het keizerlijk paleis is de woonplaats van de huidige keizer van Japan. Rondom het paleis is een enorm park te vinden, waarvan de oostkant toegankelijk is voor bezoekers (en zeker een bezoek waard is). Het paleis zelf bezoeken kan ook, maar alleen op afspraak via de website.

Akihabara

Akihabara (Electric Town) ligt vijf minuten met de metro van het Tokyo Station af. Dit gedeelte van de stad is het mekka voor alles dat met elektronica te maken heeft. Je kunt op de hoofdstraten nieuwe producten kopen, maar in de zijstraten vind je ook veel tweedehands spullen. Ook staat deze wijk bekend om de vele Manga en Anime winkels die hier te vinden zijn. In dit deel van de stad vind je ook de meeste ‘maid cafés’ waar jonge meiden met hoge stemmetjes je in een opperbeste stemming een drankje serveren. Een aantal serveersters staan buiten op straat om mensen in hun café te krijgen. Foto’s maken van deze dames mag alleen met toestemming (en ze zijn er niet echt van gediend). Ook in het café mag vaak alleen tegen betaling een foto gemaakt worden.

Voor mensen die helemaal weg zijn Manga en Anime (animatiefilms) is deze wijk het walhalla. Je vindt er alles wat er rondom deze animatiefilms maar te vinden is. Voor mensen die geen idee hebben wat ze zich hierbij voor moeten stellen, gaat er een compleet nieuwe wereld open. De gebouwen hangen vol met (bekende) karakters uit de animatiefilms en hier en daar zie je mensen in dezelfde klederdracht in de wijk of winkels lopen. Foto’s maken is in de meeste winkels niet toegestaan. Om een idee te krijgen hoe groots en belangrijk Anime is kun je een bezoekje brengen aan Radio Kaikan of het Mandaraka Complex. In deze winkels is werkelijk alles te vinden.

Electronicafans hebben de tijd van hun leven in de Yodobashi Akiba vestiging van Yodobashi Camera. Met acht verdiepingen vol electronica, camera’s, telefoons etcetera is het moeilijk kiezen.

Een groot contrast met deze hypermoderne wereld vind je op korte metroafstand in het Koishikawa Korakuen. Dit is één van de mooiste tuinen van Tokyo, ontworpen halverwege de 17e eeuw. Vooral de moeite waard in februari voor de kersenbloesems, juni voor de irissen en de herfst voor de herfstkleuren. De entree bedraagt ¥300 .

Ginza

Als je op zoek bent naar de hipste winkels, galerieën, cafés en musea, moet je zeker naar de wijk Ginza. Het is het duurste gedeelte van de stad, maar je hebt dan ook wel alle luxe bij elkaar. In het weekend sluiten in de middag de straten voor het verkeer en kun je overal naar hartenlust wandelen, luisteren naar live muziek en straattheater bekijken.

Ginza is volgebouwd met kunstgaleries en enorme warenhuizen, waarbij het op elke verdieping weer een verrassing is wat je tegenkomt. Soms zitten op de bovenste verdieping kindercrèches, golfbanen of zelfs dierenwinkels!Op zoek naar een nieuwe camera? Breng dan een bezoekje aan de Sony Building (op de kruising met Sukiyabashi). De showroom heeft twee verdiepingen met de nieuwste Sony producten. Op de andere verdiepingen wisselen autofabrikanten elkaar af om hun laatste ‘concept cars’ te laten zien.

Dit gedeelte van de stad is heel gemakkelijk te bereiken met de Tokyo Metro Ginza lijn. Je kunt hier ook overstappen op de Marunouchi en de Hibiya lijn.

Tsukij Market

In Ginza kun je de verder de beroemde Tsukiji Fish Market vinden. Deze markt met meer dan 1600 kraampjes met vreemde zeewezens, waaronder de blauwvin tonijn, levende schaaldieren, krabben en zalm, is de grootste vismarkt ter wereld. Je kunt er komen via het Tsukijishijo treinstation of de Toei Oedo metrostop. Let op, want de verwachting is dat de Tsukij Market zal verhuizen naar een nieuwe locatie in Toyosu. De verwachting is dat dit ergens in oktober 2018 zal gebeuren.

De buitenmarkt duurt van 5:00-13:00, de groothandelsmarkt van 9:00-13:00 en de tonijnveiling is van 5:00-6:15 . Er is maar beperkt toegang tot de tonijnveiling en iedere dag mogen 120 gelukkigen een kijkje nemen. Toegang geldt op basis van wie het eerst komt die het eerst maalt. Kaartjes hiervoor kun je vanaf half vijf krijgen bij het Osakana Fukyu Center (het informatie centrum), naast de Kachidoki ingang. De markt is gesloten op zondagen, feestdagen en de 2e en 4e woensdag van bijna elke maand. Ondanks dat de markt tot 1 uur open is, zullen de meeste stallen rond 10 uur weg zijn.

Denk eraan dat je vooral niet je beste schoenen aan trekt en wees bereid vroeg op te staan, zeker als je de tonijnveiling wil zien. Het is er erg druk en al worden toeristen toegelaten, zorg wel dat je niet met flits fotografeert en uit de weg gaat voor iedereen. De markt is vooral om zaken te doen en niet om toeristen een leuke ochtend te bezorgen.

Tip: Stap zeker vroeg in de ochtend een van de vele sushi-bars binnen. Je zult de meest verse en lekkere sushi van je leven eten en dat ook nog voor een goede prijs.

Odaiba

Odaiba is een kunstmatig eiland in Tokyo Bay. Het is met centraal Tokyo verbonden door de Rainbow Bridge. Het is samen met een deel in Yokohama de enige plek in Tokyo waar je bij de kust kunt komen. Odaiba heeft een aantal leuke attracties, waaronder de Fuji Television Studios, The Decks Shopping Mall, Aqua City Shopping Center, een kopie van het Vrijheidsbeeld, een strand, Palette Town (met Venus Fort, een Venetiaans geïnspireerd winkelcentrum, een enorm reuzenrad, veel mogelijkheden tot 24 uur videospellen spelen, karaoke en bowlen en Megaweb, de showroom van Toyota), Miraikan Museum of Emerging Science and Innovation, het maritiem museum (Fune no kagakukan) met zwembad en Tokyo Big Sight International Exhibition Center.

Roppongi Hills

De Roppongi Hills is een van de meest luxe gedeeltes van Tokyo en je kunt er goed het nachtleven verkennen. In het Shiba Park kun je de Tokyo Tower vinden. Het is met ruim 330 meter de twee na grootste constructie in Japan en is geïnspireerd op de Eiffeltoren.

Mocht je hier aan het einde van de dag zijn dan is het Uoshin Nogizaka restaurant een aanrader. Tussen alle grote moderne gebouwen vind je dit typisch Japanse restaurant waar je heerlijke visgerechten kunt eten.

Voor een unieke avond uit is het Gonpachi restaurant in de wijk Roppongi, Tokyo een aanrader. Op slechts tien minuten lopen van de 'Roppongi Hills' (hét uitgaansgebied van deze wijk), ligt het oude, karakteristieke restaurant tussen de moderne gebouwen. Binnen bruist het van de levendigheid. Het restaurant is erg populair en reserveren is dan ook geen overbodige luxe. 

De koks, die werken in een grote, open keuken midden in het restaurant, hebben er een soort spel van gemaakt elke bezoeker luid roepend te begroeten en de hele avond hoor je op de achtergrond stemmen van het personeel die iets naar elkaar of de gasten roepen. De inrichting is sfeervol, er is veel met hout gewerkt en de balkons en trappen hebben Quentin Tarantino geïnspireerd voor een vechtscène uit Kill Bill.

Op de kaart staan koude appetizers als yukke, tartaar van blauw-vin tonijn, warme appetizers als dashimaki (een soort opgerolde omelet), verschillende salades, vele gerechten op de grill zoals wasbigamo, eendenborst met wasabi, en lam met balsamico saus.

Verder kun je kiezen uit soba noedels (noedels van boekweitmeel) die elke dag vers bereid worden. De noedels worden geserveerd op een plat mandje van gevlochten bamboe en worden gegeten met een dipsaus. Als de noedels op zijn, wordt de dipsaus aangevuld met heet water. Deze 'bouillon' wordt na de noedels gedronken.  Als nagerecht kun je onder andere kiezen uit zenzai (zoet gerecht van azukibonensoep en rijstkoek) met een kokos- en pompoensmaakje, of aardbeienijs. De prijzen zijn te vergelijken met die in een Westers restaurant. 

Gonpachi Adres: Nishi-azabu, Minato-ku, Tokyo 106-0031 Telefoon: 03-5771-0170 (mocht je Japans niet helemaal up-to-date zijn, laat je hostel of hotel dan voor je reserveren!)

Openingstijden: 11:30 a.m.-5:00 a.m. Lunch Maandag-vrijdag 11:30p.m.- 3:00 p.m. Zaterdag, zondag en feestdagen 11:30 p.m. - 2:00 p.m

Shibuya

In Shibuya kun je terecht voor trendy winkels, design en de laatste modetrends. Recht voor het station Shibuya (Hachiko exit) ligt de Shibuya Crossing. Dit kruispunt is een van de meest gefotografeerde en gefilmde plekken van Tokyo. Hier kun je met open mond omhoog kijken naar de vele neonborden en videoschermen. Met name in de vooravond wanneer de Japanners klaar zijn met hun werk en naar huis gaan is het erg druk en zie je iedere paar minuten honderden mensen tegelijk oversteken.

Een goede plek om het kruispunt te zien is vanaf de Starbucks die recht op het kruispunt uitkijkt. Het handigste is om een koffie te bestellen en deze te drinken terwijl je de vele mensen het kruispunt over ziet steken. In het Shibuys 109 Men gebouw zit een andere koffiecafé vanuit waar je ook een goed uitzicht hebt op het kruispunt. Hier kun je enkel naar binnen wanneer je wat bestelt dus kijk eerst of er een mooi plekje aan het raam beschikbaar is. Als je wat langer blijft, let dan ook zeker even op het verkeer. Soms zal je namelijk Nintendo figuren zoals Mario voorbij zien rijden die bezig zijn met Mario-Karts. Only in Tokyo!

De moeite waard voor food lovers is de ‘Food Show’, recht onder Shibuya Station (Hachiko exit). Dit is een verzameling van upmarket take away stands, waar je allerlei heerlijke gerechten kunt krijgen. Van ‘bento boxen’ (complete lunchpakketten), verse maaltijden, sushi, groenten en fruit tot de heerlijkste gebakjes en Japanse zoete specialiteiten. Zorg dat je nog niet gegeten hebt als je hier naartoe gaat! Kijk zeker ook even bij de fruitafdeling. Zo gewoon als fruit hier is, zo speciaal is het in Japan. Je vindt er individueel verpakte appels, peren en aardbeien waar je een vermogen voor betaalt. De meloenen spannen de kroon, met prijzen tot ¥10.000!!! Je krijgt er voor die prijs wel een prachtig lint en een mooi doosje omheen…

In de buurt van Shibuya Crossing vind je veel grote winkels, waaronder bijvoorbeeld het warenhuis Loft. In deze winkel heb je een aantal verdiepingen waar je op iedere verdieping weer wat anders kunt vinden. Zoek je nog leuke spulletjes voor in huis of bizarre cadeautjes om mee naar huis te nemen? Dan is de bovenste verdieping een bezoekje waard. De spulletjes zijn niet altijd goedkoop, maar je kunt er met wat goed zoeken zeker wat unieks vinden. Goedkoper shoppen kun je in één van de vestigingen van Tokyu Hands, waarvan een grote locatie in Shibuya is gevestigd. Een warenhuis met maar liefst 24 verdiepingen (verstopt in een gebouw van 8 verdiepingen hoog) met daarin allerlei spullen voor in huis, tuin et cetera. Naast shoppen kun je ook voor het  nachtleven terecht in Shibuya. 

Harajuku

Harajuku is officieel onderdeel van Shibuya maar wordt door toeristen vaak als apart gebied aangeduid om te bezoeken. Het gebied rondom Harajuku Station staat bekend om de uitgesproken tienercultuur en fashionstijlen die hier te zien zijn. Vooral op zaterdag kun je hier je ogen uitkijken, maar ook op andere dagen is het een bezoekje waard. Met name in Takeshita Dori kun je de leukste (mode)winkeltjes vinden terwijl mensen gekleed in bijzondere outfits aan het shoppen zijn. In de Takeshita straat en op de brug die naar het Yoyogi Park leidt, staan jongeren verkleed als hun favoriete manga-karakter of personage uit een computerspel. Hoe gekker, hoe beter lijkt hier het motto.

Wanneer je verder door loopt naar het Yoyogi Park kun je de Meij Jungu shrine bekijken. In het Yoyogi park kun je in het weekend van veel livemuziek en theater genieten en bij de Meiji Jingu Shrine kun je rust vinden in het bos van 700.000 vierkante meter groot. De tempel en het park zijn van zonsopkomst tot kort voor zonsondergang te bezoeken. Wanneer je terugloopt richting de brug en vervolgens de Omotesando straat inloopt kom je terecht in de straat die wordt gezien als de Champs-Elysee van Tokyo. Hier kun je shoppen bij de grote bekende merken en een kijkje nemen bij Kiddy Land (ook als volwassene!). In deze vier verdiepingen hoge winkel vind je alles wat schattig en fluffy is. Iets waar de Japanners (zowel mannen als vrouwen) dol op zijn en wat je op zijn minst gezien moet hebben.

Kawaii Monster Cafe

Een klein beetje verderop in de Meij Dori vind je, een beetje verstopt, op de 4e verdieping van het YM gebouw het Kawaii Monster Cafe. Dit over de top cafe zal zeker al je zintuigen prikkelen wanneer je binnen stapt. Met grote gebakjes en roze eenhoorns op een carrousel als decor kun je hier één van de bizarre gerechten uitproberen die er monsterlijk uitzien. Bij binnenkomst moet je kiezen uit één van de vier verschillende decors die ze hebben, waarna je naar je tafeltje wordt geleid. De Kawaii (=schattige) Monster dames begeleiden je bij binnenkomst, geven een korte uitleg hoe het werkt en geven je een (Monster) tablet waarop je jouw bestelling kunt uitkiezen. Iedere dag om 13:00u, 15:00u en 18.00 uur worden er shows gegeven door de dames. Niet geschikt voor mensen die snel overprikkeld raken! Je betaalt ¥500 voor je tafeltje, los van het eten of drinken dat je bestelt en je mag maximaal 90 minuten blijven zodat er plek is voor de volgende klanten.

Als je wilt kunt je in Harajuku gemakkelijk een halve tot een hele dag spenderen als je wat uurtjes door de straatjes en winkeltjes slentert en alle bovengenoemde bezienswaardigheden bezoekt.     

Ebisu

Ebisu kun je gemakkelijk bereiken met de JR Yamanote lijn en de Hibiya lijn naar Ebisu Station. De wijk heeft boetiekjes, vintage winkels en patisserieën op loopafstand van het station. Aan de ruimtelijke Yebisu Garden Place vind je veel winkels en de Saporro Breweries, het Beer Museum en het interessante Tokyo Metropolitan Museum of Photography.

Shinjuku

Entertainment, business en shopping zijn de drie hoofdzaken die je in Shinjuku zult vinden. Shinjuku heeft het grootste treinstation van de stad en vele verdiepingen onder en boven het station zijn gevuld met alle mogelijke winkels. Vanaf het station gezien liggen in het westen van Shinjuku de grootste gebouwen van de stad.

In het Tokyo Metropolitan Government Building (Metrohalte Tochōmae  uitgang E-28) kun je een gratis rondleiding krijgen en heb je prachtig uitzicht over de stad.  Er zijn twee torens: de North Tower en de South Tower. De North tower is mooi om in de avond te bezoeken, met een prachtig uitzicht over de dan verlichte stad. Je kunt deze toren tot 23:00u bezoeken. Er is hier ook een restaurant waar je met uitzicht kunt eten. De South Tower schijnt overdag de beste keuze te zijn omdat je helemaal rond kunt kijken. Helaas ontdekten wij deze tip te laat, maar doe er je voordeel mee. De South Tower is tot 17:00u geopend. Beide torens zijn gratis te bezoeken en op dagen waarop het weer erg goed is kan de wachttijd flink oplopen. Op andere momenten kun je direct naar boven.

Zodra je het Shinjuku station via de East Exit verlaat loop je het deelgebied Kabukicho binnen. Dit is tegenwoordig het grootste red light district van Japan. Er is altijd wat te doen in Kabukicho en wanneer de mensen over het algemeen naar hun werk gaan, verlaten de laatste feestgangers één van de vele clubs. In Kabukicho vind je ook het Robot Restaurants waar je misschien tijdens je voorbereiding wat over gelezen hebt. De shows in dit restaurant schijnen echt alle zintuigen op de proef te stellen. Het is een populaire activiteit voor toeristen en we zijn dan ook benieuwd naar jullie ervaringen.

Mocht je niet in Shinjuku verblijven dan kun je deze wijk het beste tegen de avond bezoeken. Dan komen de mensen overal tevoorschijn en is het echt een gezellige plek waar je prima de avond kunt spenderen. Begin je bezoek dan bij Don Quijote. Het is een soort carnavals / souvenirwinkel on steroids. Er zijn verschillende verdiepingen waar je kostuums, souvenirs, teensokken, star wars bouwpakketjes en allerlei andere bijzondere dingen kunt kopen.

In de verschillende straatjes in het verlengde van het station kun je tal van restaurantjes en ramen (noodles) restaurants vinden. Kijk wel even goed op het menu bij welke plek je naar binnen stapt want sommige restaurants serveren koeienbaarmoeder of de pootjes van een kip. Altijd interessant om uit te proberen, maar niet als je er niet van houdt.

In Shinjuku kun je op verschillende plaatsen erg goed karaoke zingen. Leuk wanneer je met een paar mensen bent om de avond af te sluiten.

Hoe duur is Tokyo?

Tokyo is één van de duurste bestemmingen in Azië, maar met wat slimme tips kun je gemakkelijk besparen op onnodige uitgaven. Je bent (relatief) het meeste kwijt voor de vlucht, het openbaar vervoer en de accommodatie. Afhankelijk van waar je verblijft moet je denken aan westerse prijzen voor een overnachting. Prijzen van de vlucht bespreken we verderop in het artikel. Je zult het openbaar vervoer regelmatig nodig hebben, wat de kosten kan doen oplopen. Wanneer je van tevoren een plan maakt kun je tal van kortingskaarten kopen om zo toch zo voordelig mogelijk in en rond de stad te reizen. Ook wanneer je heel veel betaalde bezienswaardigheden wilt bezoeken kan je dagbudget snel oplopen.

Eten en drinken is niet duur. Je kunt al een (snelle) maaltijd krijgen voor ¥500 (€4,-) maar je kunt ook uitgebreid eten voor tussen de ¥2.000 (€15,-) en ¥3.000 (€22,-). Ga je echt goed uit eten, dan kan dat natuurlijk oplopen tot westerse bedragen. Je eet dan wel gegarandeerd heerlijk!

Voor een overnachting in een “double room” in een hostel ben je al snel €50,- per nacht kwijt. Voor een hotel ben je ongeveer het dubbele per nacht kwijt.

We hebben enkele tips en prijzen voor Japan in het algemeen op een rij gezet om je een beter inzicht in de kosten te geven.

Dagtrips vanuit Tokyo

Van Tokyo naar Kyoto reis je in minder dan 2 uur met de Shinkansen. Heb je genoeg tijd zijn, dan zijn er genoeg stops die je onderweg kunt maken. In het juiste seizoen kan je Mount Fuiji beklimmen maar er zijn ook genoeg andere mooie wandelingen die je in dit gebied (de ‘Japanse Alpen’) kunt maken. Om Mount Fuiji te bewonderen kan je ook naar de Hakone regio gaan. Een van de attracties hier zijn de diverse vervoersmiddelen (treintje, kabelbaan, galjoen) waarmee je dit gebied kunt verkennen.

Vanaf Tokyo kan je een overnight- of dagtrip maken naar Nikko. Dit is een dorp in de bergen met bijzondere tempels en diverse onsen (heetwaterbaden).

Yokohama

Het bezoeken van de stad Yokohama kan een leuk dagtripje vanuit Tokyo zijn. Met de trein vanaf het Shibuya station ben je er in ongeveer 25 minuten (met de Tokyu-Toyoko lijn)

Yokohama is een fijne stad, veel betonnen gebouwen net als in Tokyo, maar alles is er net even rustiger, schoner en vriendelijker. Een ontzettend goede plek om te shoppen tot je erbij neervalt (Met name in het Minato Mirai 21 gebied), in bijna elke grote wolkenkrabber zijn wel minstens vier/vijf verdieping gevuld met tientallen winkeltjes.

Omdat Yokohama een echte havenstad is, kun je er veel schepen bekijken en zelfs een van de hotels heeft de vorm van een zeil van een schip. Verder is het grootste reuzenrad ter wereld hier te vinden. 

Als je met de metro naar halte Motomachi gaat, kom je lopend via een winkelstraat uit in Chinatown. Deze wijk is de grootste Chinese wijk in Japan en overal zijn kleine stalletjes met eten, prachtig versierde toegangspoorten en tempels te vinden. Chinatown is een kleurrijke afwisseling op de grauwe gebouwen in de rest van de stad.

Goedkoop vliegen naar Tokyo

Er zijn heel wat luchtvaartmaatschappijen die voor een redelijke prijs naar Tokyo vliegen. Meestal land je dan op Narita International Airport dat zich in het oostelijke deel van de stad bevindt.

Onder andere FinnAir, KLM, LOT en China Eastern Airlines vliegen met een tussenstop naar Tokyo vanaf Amsterdam. Wil je een rechtstreekse vlucht dan kom je al snel uit bij KLM. Vluchten met een tussenstop kun je (afhankelijk van wanneer je boekt) krijgen vanaf ongeveer €500,- voor een retour. KLM en Japan Airlines bieden een rechtstreekse vlucht aan en dan moet je eerder rekenen op prijzen vanaf €650,- voor een retour. Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam Schiphol naar Tokyo duurt ongeveer 9-10 uur. Van Tokyo naar Amsterdam doe je er een uurtje langer over. Vluchten met een tussenstop zitten vaak ergens tussen de 12 – 24 uur. De meeste (internationale) vluchten landen op Terminal 1. Vanuit daar kun je met een gratis bus naar Terminal 2 reizen.

Je kunt vanaf Terminal 1 & 2 in ongeveer 1 uur rechtstreeks met de Narita Express trein van Narita International Airport naar Tokyo Station reizen voor ongeveer ¥3.020 (€22,-). Verblijf je in een ander deel van de stad dan zal je op Tokyo Station over moeten stappen op een andere trein of metro naar je eindbestemming. In de trein kun je jezelf kosteloos aanmelden op het Wi-Fi netwerk om alvast het vervolg van je reis te plannen. Je kunt alleen gebruik maken van de Narita Express als je een reservering hebt gemaakt. De reservering maak je bij de JR ticket office op één van de stations.

Er rijden ook bussen tussen de Internationale luchthaven die er tussen de 60 en 90 minuten over doen zoals de Be-Transse Access Narita. Kosten voor een enkele rit is ¥1.000 (€7,50).  Om de bus te nemen verlaat je de luchthaven via Terminal 1 richting de “South Wing Exit” en loop je naar busstop nummer 31. Wil je van Tokyo naar Narita Airport dan zoek je naar de JR Highway Bus platform nummer 7 buiten bij de Yaesu South Entrance.

Waar overnachten in Tokyo

Voor je gaat kijken naar een hotel of andere accommodatie in Tokyo doe je er goed aan om te kijken welke dingen je graag zou willen bezoeken. Door deze op een kaart aan te stippen geeft het je een beetje een idee waar iets is en of je misschien een leuk hotel kunt vinden dat ook centraal ligt voor jouw activiteiten.

Mocht je wat minder tijd hebben om alles voor te bereiden dan is Shinjuku een leuke wijk om een hotel te zoeken. Het is een erg levendige wijk en er is eigenlijk altijd wel wat te zien en te doen. Ook kun je vanaf Shinjuku erg gemakkelijk naar alle delen van de stad reizen met de metro of met de trein.

Tijdens ons verblijf in Tokyo hebben wij overnacht in het Granbell Hotel Shinjuku. Een westers hotel dat echt van alle gemakken is voorzien. Mocht je alleen naar Tokyo gaan, kun je bijna al je toiletspullen thuis laten want deze zijn aanwezig in je kamer. Het uitgebreide ontbijtbuffet is bij de meeste boekingen inbegrepen, maar kijk er toch even naar aangezien ontbijt in Japan niet altijd bij de kamerboeking is inbegrepen. Het ontbijt dat vanaf 7:00u geserveerd wordt bestaat uit een combinatie tussen westerse gerechtjes / English Breakfast en typisch Japanse gerechten waaronder soep en noodles. De keuze uit de gerechtjes zijn uitgebreid en het is fijn om voor vertrek goed ontbeten te hebben i.p.v. eerst op zoek te gaan naar een restaurantje. 

Inchecken in het Granbell Hotel Shinjuku kan vanaf 15:00u, wil je graag eerder in je kamer dan kan dat tegen een betaling van ¥2.000 (€15,-). Erg fijn wanneer eerder kunt inchecken als je in de ochtend aankomt en nog even in de rustige kamers wilt bijkomen voordat je Tokio gaat verkennen. 

Vanaf de sky lounge van het hotel heb je zeker in de avond een heel mooi uitzicht over de stad. Ook zijn hier op enkele dagen in de week lichte maaltijden te krijgen en kun je tot de late uurtjes aan de bar vrienden maken met de andere gasten van het hotel. Wanneer je besluit om in dit hotel te verblijven raden we je echt aan in ieder geval één avond even in de sky lounge wat te drinken en van het uitzicht te genieten terwijl je aan een cocktail nipt. Zoals we al aangaven is een goede locatie van je hotel heel erg prettig en kan je veel tijd besparen. Het Granbell Hotel Shinjuku ligt op een kleine 10 minuten lopen van het Shinjuku Station in de wijk Kabukicho. Midden in het bruisendste deel van Tokyo dus, waardoor je na het verlaten van het hotel meteen een restaurantje kunt induiken, een karaoke bar kunt bezoeken of gewoon Shinjuku kunt verkennen. Rondom het hotel zijn tal van supermarktjes te vinden, maar mochten deze gesloten zijn dan kun je altijd nog terecht bij de vending machines in het hotel. Mocht je licht reizen en af en toe je kleren moeten wassen dan kun je voor ¥200,- gebruik maken van de Prepay-set laundry service.  Handig want wasmachines vind je niet overal even gemakkelijk wanneer je verder door Japan reist. 

Een overnachting begint rond de €100,- per nacht, maar wanneer je tijdig boekt zijn er soms leuke aanbiedingen te vinden.

Als je met een kleiner budget reist zijn er tal van andere opties, zoals het Anne Hostel waar zowel doubles als dorms te krijgen zijn. Het Anne Hostel ligt aan de Sumida River in de wijk Ueno.