ingridbifi Geschreven door ingridbifi. Foto door: bolletjeom

  • Voor slechts € 684.20 naar Luang Prabang Nu boeken

Laos, het land dat bekend staat om prachtige berglandschappen, de Mekong, tempels en haar vriendelijke bevolking. Welke plekken bezoek je als zelfstandige reiziger in Laos? Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben wij een aantal hoogtepunten op een rijtje gezet!

Vientiane

Vientiane is de hoofdstad en het beginpunt van veel reizigers vanuit Thailand. Hoewel Vientiane de hoofdstad is, zie je dit niet aan de grootte van de stad. Vientiane is een kleine stad met niet veel hoogbouw. Omdat de stad relatief klein is, kun je in twee dagen alle hoogtepunten bezichtigen (of in een dag bij krappe planning).  Lees meer over Vientiane!

Vang Vieng

Vang Vieng ligt op ongeveer vier uur rijden ten noorden van Vientiane. Het heeft een prachtige ligging en is omgeven door hoge kalkstenen kliffen en bergen. De Nam Song rivier stroomt dwars door het stadje. Vanuit veel hotels en gasthuizen is er geweldig uitzicht op de rivier en de bergen. In de omgeving van Vang Vieng zijn vele grotten, die je tegen een kleine entreeprijs kunt bezoeken. Bij de 'Blue Lagoon', bij de Phoukam Grot in de buurt, kun je zwemmen. Toch zijn dit voor veel backpackers niet de redenen om Vang Vieng te bezoeken. Tubing is een van de grootste attracties en is voor veel reizigers de reden om naar Vang Vieng te reizen. Tuben houdt in dat je te midden van het mooie berglandschap op een grote opgeblazen band de rivier afdrijft. Langs de rivier zijn barretjes waar je kunt stoppen voor een drankje en een (drank)spelletje. In 2012 hebben lokale autoriteiten op dwingende aanvraag van de Australische overheid de 'tubing scene' behoorlijk aangepast. Het merendeel van de barretjes werd toentertijd per direct gesloten. Tuben is nog steeds mogelijk, maar er is nu een beperkt aantal barren geopend en de 'swings' en andere (vaak levensgevaarlijke) bouwsels zijn gesloopt.

In Vang Vieng kun je chillen bij één van de vele restaurantjes waar de gehele dag Friends op staat. Ja, Vang Vieng is een hate it or love it bestemming! Vergeet door al het feesten zeker niet dat je in Laos bent en niet in Salou of Pattaya. Toon respect voor de bevolking en gedraag je. Schaars gekleed en dronken op straat rondhangen past niet bij de Laotiaanse cultuur.

Luang Prabang

Luang Prabang is een World Herritage stad. Het is het best bewaarde koloniale stadje van heel Azië. Hierdoor heeft het een heel eigen sfeer. Lopend door Luang Prabang zul je veel tempels en oude gebouwen uit het Franse koloniale tijdperk tegenkomen. Luang Prabang heeft tientallen tempels waar monniken wonen en studeren en welke je als toerist mag bezoeken. Rond zonsopkomst kun je zien hoe monniken hun almen halen. In de omgeving van Luang Prabang is nog meer moois te zien, zoals een waterval met zeven verdiepingen.

Nong Kiaw en Muang Ngoi Neua

Twee noordelijke dropen zijn Nong Kiaw en Muang Ngoi Neua. Nong Kiaw is bereikbaar met de bus. Muang Ngoi bereik je met een mooie boottocht. De natuur in en rondom deze dorpen is erg mooi. Je maakt hier kennis met het platteland van Laos. Deze documentaire illustreert het leven in Muang Ngoi en de verandering die toerisme teweeg bracht.

Pakse

Reizigers die via Udon Rathachatani (Thailand) de grensovergang 'Vangtao' overgaan en reizigers die vanuit Cambodja Laos binnenkomen, starten hun reis door het land meestal in Pakse. De stad is niet onaangenaam, maar is niet te vergelijken met een stad als Luang Prabang. Het is een jonge stad - begin 20ste eeuw besloten de Fransen om Pakse te 'stichten' - die desondanks wel een bepaalde charme heeft en erg mooi gelegen is aan de Mekong en de Sedon rivieren. Als je door de stad loopt, zul je in een aantal straten de Franse koloniale tonen uit de jaren '20 van de vorige eeuw terugzien. Omdat niet veel toeristen de stad uitgebreid bekijken, zijn veel delen absoluut niet toeristisch.

Buiten de 'stadsgrenzen' vind je op korte afstand veel natuurschoon en cultuur. De 4000 Eilanden (Si Phan Don, wat letterlijk 4000 eilanden betekent) zijn dichtbij en erg populair bij backpackers. De UNESCO-Werelderfgoedbestemming Wat Phu Champasak - 'Wat' is het Laotiaanse woord voor 'tempel' - is een ander hoogtepunt in dit gebied. De Phu Champasak tempel ligt op ongeveer 45 kilometer van Pakse. De weg naar Wat Phu - soms met en soms zonder toevoeging 'Champasak' - is erg goed en recentelijk aangelegd. Het Bolaven Plateau is een bestemming die je in Laos eigenlijk niet mag missen en wordt vaak erg ondergewaardeerd. Dit gebied heeft erg veel te bieden qua natuurschoon, zoals prachtige watervallen en een aantal schitterende vergezichten. Vanuit Pakse worden verschillende tours naar het Bolaven Plateau aangeboden. De prijzen variëren rond 170.000 kip (± 17 euro). Met een scooter is de trip ook zelf te organiseren en geniet je optimale vrijheid. Vanuit Pakse zijn er ook verbindingen naar de door reizigers minder vaak bezochte, maar prachtige provincies Sekong, Salavan en Attapeu. 

Si Phan Don (4000 islands)

Het nabij Cambodja gelegen Si Phan Don wordt ook wel 4000 islands genoemd. Op de eilanden kun je helemaal tot rust komen en van de Laotiaanse natuur genieten. De eilanden Don Khong, Don Det en Don Khon worden het meest bezocht. Sinds kort kun je ook op Don Som verblijven. Don Khong is het grootste eiland en is door een brug over de Mekong verbonden met het vasteland. Don Det en Don Khon (ook wel Don Khone) trekken meer backpackers. Vanaf deze twee eilanden kun je gemakkelijk op de fiets de kleinere watervallen bezoeken. Wil je even bijkomen van al het reizen, dan is dit een erg geschikte plek. Heerlijk in je hangmat hangen, rondfietsen op de prachtige eilanden of een waterval bezoeken; het kan allemaal. Ook kun je een dolfijnentour boeken, hierbij zie je misschien de zeer zeldzame Irrywady dolfijnen. Don Som ligt tussen Don Khong en Don Det in en is een oase van rust met weinig toeristen om je heen. Sinds kort (oktober 2016) is het mogelijk om op Don Som te overnachten in een guest house van een Nederlander en zijn Laotiaanse vrouw en familie. Voorheen bood Don Som nauwelijks accommodatie voor reizigers.

Het Bolaven Plateau

Het Bolaven plateau ligt ter hoogte van Pakse. Hier zijn een diverse prachtige watervallen, veel koffie- en theeplantages, wat koeler weer en veel kleine dorpjes. Het is een gebied dat soms overgeslagen wordt door reizigers, maar dat is zonde als je van watervallen en de Laotiaanse natuur houdt.

Champasak

Champasak ligt tussen Pakse en de 4000 Eilanden (Si Phan Don). Ondanks de status van voormalig koninklijke hoofdstad, is deze plaats aan de Mekong behoorlijk klein. De meeste reizigers bezoeken Campasak voor de zeer oude tempel (Wat Phu), die gelinkt is aan de tempels in Angkor Wat (Cambodja) en een plekje heeft op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Thakhek/The loop

The loop is een route die je per scooter aflegt als je het gebaande pad een paar dagen wilt verlaten en op zoek bent naar nog meer vrijheid. Vanuit Thakhek reis je per scooter tussen en over gigantische rotsgebergten. Onderweg passeer je veel kleine dorpen. Je kunt zelf kiezen hoeveel dagen je door deze omgeving wilt rijden, met een minimum van twee. Je kunt er ook voor kiezen vijf dagen op pad te gaan. Je trotseert zandweggetjes en op sommige plekken kun je overnachten in een homestay. Een van de hoogtepunten op de route is de Kong La cave.

Verder kun je vanuit Thakhek verschillende trekkings lopen. De meeste gidsen nemen je mee naar een mooie grotten, waar je over ondergrondse rivieren kunt varen.

Phonsavan

Phonsavan is beroemd vanwege het mysterieuze Plain of Jars (vlakte der kruiken). Over een enorme oppervlakte liggen honderden 2500 tot 3000 jaar oude stenen kruiken verspreid. Waar de kruiken voor dienden is onduidelijk, maar de meeste archeologen zijn het erover eens dat het grafkruiken zijn. Breng je een bezoekje aan de Plain of Jars, blijf dan op de paden om contact met onontploft oorlogsmateriaal (UXO) te voorkomen. Bezoek ook het MAG-kantoor voor de boeiende video over de Secret War en alle bommen en mijnen die zijn blijven liggen.

Luang Namtha

Luang Namtha is een vertrekpunt voor outdooractiviteiten, zoals trekkings en kajaktochten. Deze plaats in het noorden van Laos is een alternatieve stop plek voor reizigers die niet met de boot, maar met de bus van Huay Xai (de Thaise grens) naar Luang Prabang willen reizen. Je reist dan door het nationaal park Nam Ha. Per bus kun je vanaf Luang Nam Tha naar Muang Sing door het natuurgebied Nam Ha reizen. 

Nam Ha National Park

De omgeving rond het nationaal park Nam Ha wordt steeds populairder voor trekkings. Hier vestigt ook de steeds populairdere Gibbon Experience. De Gibbon Experience is een kennismaking met de jungle waarbij je aan een zipline hangt en overnacht in een boomhut.

Boottocht

Reizen van Huay Xai (bij de grensovergang met Thailand) en Luang Prabang kan per 'slow boat'. De boottocht dankt zijn naam aan de lange zit die twee dagen duurt. Deze tocht is fijn om in contact te komen met andere reizigers en de omgeving is prachtig.

Reisroutes

Van noord naar zuid of andersom? Waar kom je Laos binnen als je over land reist vanuit Thailand, Cambodja, Vietnam of China? Waar zijn de vliegvelden? Antwoorden op deze vragen en bouwstenen voor een logische reisroute door Laos, vind je in dit artikel.