Patrick Schouten Geschreven door 1patrick8. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 454.25 naar Chiang Mai Nu boeken
  • Badderen met olifanten tour voor € 74.00 Nu boeken

Chiang Mai is de culturele hoofdstad van Thailand en zeker de moeite waard voor een paar dagen (op z'n minst!). Het is echt een leuke stad met voor ieder wat wils. Zo zijn er vele tempels, massageschooltjes, boekenwinkels, markten, trekkings enzovoort. Chiang Mai is veel relaxter dan Bangkok, maar zeker ook een grote stad.

Bezienswaardigheden

Museum

In de stad is een museum te vinden met voor de liefhebber kunst maar voor de historicus een cultuurafdeling. Dit is enorm interessant. Het museum gaat over het ontstaan van deze stad en welke volken hier hebben gewoond. Als je betaald hebt, vraag dan of er een leerlinggids is. Hij of zij leidt je gratis rond, dit omdat hij/zij nog moet leren hoe mensen rond te leiden. Het is ook best grappig om te zien hoe knullig sommige gidsen dit doen. Het museum is te vinden aan Rh Ratwithi. Het is een groot wit gebouw, niet te missen. Entree voor volwassenen bedraagt 90 Bath.

Tempels

Zoals in heel Thailand en omliggende landen zijn er veel tempels te vinden, dus ook in Chiang Mai. Echter, aantal tempels hier hebben toch een verschillend bouw en materiaalkeuze.  In Chiang Mai zijn er zo’n honderd  tempels te vinden. Er zijn meerdere tempels die de moeite waard zijn om te bezoeken. 

In de tempel Wat Chedi Luang Hier kun je via een touw aan een katrol heilig water naar boven brengen en dit over een Boeddha gieten. Om deze tempel staan nog meer tempels. Dit is leuk om even binnen te lopen. Als je een tempel binnen loopt schrik dan niet van de wassenpoppen. Deze lijken enorm echt, griezelig gewoon. Dit zijn overleden monniken. In de potjes die er voor staan zitten haren, nagels, tanden of botten. Rond deze tempel is ook een Monk chat. Hier kun je (als ze er zitten) met monniken praten, zij doen dit om hen Engels te verbeteren.

Wat Chiang Man is ook mooi om te bekijken. Dit is de oudste tempel van Chiang Mai en tevens ook het huis van Koning Mengrai. Hierin is een klein kristallen Boeddha beeld gehuisvest, genaamd Phra Seh Taang Kamanee. Men gelooft dat deze Boeddha de kracht bezit om regen te brengen.  Een andere tempel, Wat Pan Tao is een van de weinig overgebleven houten tempels, die nog in goede conditie verkeert. Buiten de stadsmuren, boven op een berg ligt de Wat Doi Suthep. Dit is en van de meest heilige tempels van Thailand, zowel boeddhistisch als hindoeïstisch. Hier kun je ogen uitkijken, met het prachtige uitzicht over het Koninklijk Zomerpaleis en de stad, bovendien als je geluk hebt krijg je een hele mooie zonsondergang cadeau.

Tours

In Chiang Mai zijn veel tours te boeken. Zoals jungle trekkingen, olifanten training, olifanten trekkeningen enzovoort.  Zelf ben ik voor de olifanten training gegaan. Met zo’n reusachtig- en machtig dier de dag doorbrengen en wassen. In elke guesthouse zijn er flyers te vinden van bedrijfjes die dit aanbieden. Kijk goed naar de prijzen en wat je er voor krijgt. Dit kan soms enorm verschillen en soms betaal je teveel voor wat je krijgt. In het guesthouse Same Same, gaven ze aan dat de olifanten training goed was en goed geprijsd. De trekking bestond uit: Dvd met foto’s na afloop van jou dag, lunch, en het wassen van de olifant in de rivier. De trekking duurt één dag van 8:15 tot 16:45. De prijs bedraagt 2200 bath. Mocht je op een olifant willen rijden, kies dan een tour waarbij geen gebruik wordt gemaakt van een zadel/mandje. Dit is erg slecht voor de rug van een olifant vanwege de plaatsing van het zadel/mandje en het gewicht wat op die plek drukt. Een heel goed optie is het bezoeken van een elephant sancturay. Hier wonen olifanten die vroeger in de toeristische sector werden gebruikt en door de sanctuary gekocht zijn. Hier hoeven ze niets meer te doen. Je mag helpen met het voeren van de olifanten en je helpt met het wassen. Een halve dag tour kost rond de 1600 baht.

Night Market/Saturday/Sunday Night Market

Iets buiten de stadsmuren is er elke dag een night market. De normale night market is te vinden aan de zijstraten van de hoofdweg Th Tha Phae. O.a. aan de zijstraten Th Ratchawong en Th Chang Khlan. Ook hier moet je, zoals overal in Thailand, afdingen want ze vragen echt de hoofdprijs. En het is allemaal namaak spul. Toch is de night market van Chiang Mai een echte aanrader, hier kun je echt slagen voor souvenirs. Van sleutelhangers en allerlei tasjes, tot knuffels, kleren en beeldjes, je vindt alles.  LET OP: op de app van Douane.nl kun je zien hoeveel namaak spullen je mee terug naar Nederland mag nemen.

De Saturday/Sunday Night Market is aan de straat.Tri Yaan na Ros. Dit is in het zuiden van de stad. Op deze markt vind je vooral veel eetkraampjes en souvenirs.

Muay Thai

Thailand staat bekent om zijn Muay Thai vechten. Deze gevechten worden paar keer per week georganiseerd door lokale vecht scholen. Vaak staan mensen op straat te flyeren voor verschillende gevechten. Het is best leuk om een keer mee te maken. Deze gevechten zijn hoofdzakelijk vriendschappelijke wedstrijden. De sfeer is leuk. De muziek is de eerste 5 minuten redelijk te negeren. Voor 400 bath heb je een Regular seat, voor V.I.P. (om de ring) betaal je 600 bath.

Grand Canyon

Op zo een 17 km van het centrum vind je de Grand Canyon. Dit is een heel leuke optie als je een dagje wil gaan zwemmen. De canyon is een oude mijn die nu onder water staat. het is een heel bijzondere locatie waar je lekker kunt zwemmen. Ook kun je van zo een twee meter hoogte van een klif het water inspringen. Het is verplicht om een reddingsvest aan te doen als je het water ingaat, dus je kan ook lekker relaxen en je vest gebruiken als een soort van luchtbedje om rond te dobberen. De Grand Canyon kan je het beste met je eigen scooter of een taxi bereiken. 

Goedkoop overnachten

Chiang Mai is ontzettend populair onder toeristen en je vind er dus ook veel ho(s)tels en guesthouses. Chiang Mai is over het algemeen iets goedkoper dan het zuiden van Thailand, dus op een budget overnachten lukt hier zeker. In de Lonely Planet  staat Julie Guesthouse genoemd. Deze is erg populair en zit vaak vol. Een zeer goed alternatief is Guesthouse “Same Same”. Deze staat nog niet in de lonely planet. Ze hebben een restaurant beneden met lekker eten. De staff is erg vriendelijk en voor 100 bath kun je terecht in een Dorm. Verder heb je overnachtingen in alle prijsklassen: van hostels voor 3 dollar per nacht tot luxe hotels. 

Het kan in het hoogseizoen handig zijn om vooruit te boeken, op die manier weet je zeker datr je in het ho(s)tel van je keuze terecht komt. 

Hoe kom je er

Je kunt vanuit verschillende plaatsen naar Chiang Mai komen. Vanuit Laos (Luang prabang) gaat er een bus naar deze stad. Het is wel een hele lange rit en de bus zit vaak overvol. Daarnaast kan je vanuit Bangkok met de nachttrein naar Chiang Mai. Je vertrekt rond een uur of 7 à 8 uur in de avond en vervolgens kom je rond een uur of 6 in de ochtend aan.

Het is verstandig om in deze trein een First Class ticket met airco te boeken want anders moet je zittend slapen en is het snik heet (in het droog seizoen). Bediening komt langs met de vraag of je eten wilt bestellen, ook kun je aangeven dat je wilt slapen. Heb je het aangegeven, dan komt er een meneer die jouw bedje klaar gaat maken. Let wel op dat de bedden wat korter zijn. Zo rond de 1,80 m. Verder is het slim om je treinkaartje van tevoren te bestellen. Dit kan gewoon via internet of ga even naar het station een paar dagen er voor.

Verder zijn er bussen vanuit Chiang Rai en kleine busjes vanuit Pai.