Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Een lowcost airline is een maatschappij die de door diverse maatregelen lagere kosten heeft dan een reguliere maatschappij en hierdoor ook lage tarieven aan kan bieden.

Zo is het heel gebruikelijk dat je bij deze prijsvechters aan boord geen eten en drinken krijgt tijdens de vlucht. Wil je dit wel dan moet je hiervoor betalen. De vliegtuigen worden vaak heel basic aangekleed en zo er wordt geen geld besteed aan bijvoorbeeld entertainment systemen (of techten extra kosten aangeboden). Voor de maatschappijen is het belangrijk om het vliegtuig zo vol mogelijk te hebben zitten en hun vliegtuig het liefst zo vaak mogelijk van A naar B te kunnen laten vliegen. Vluchten gaan dan ook alleen op populaire routes en op beenruimte wordt beknibbeld, zodat er meer mensen in het vliegtuig passen.

Om deze redenen vliegen deze maatschappijen meestal alleen redelijk korte afstanden binnen een bepaald land of regio. Er zijn echter een paar uitzonderingen.

Vrijwel alles, boeken, betalen en inchecken gaat digitaal. Sommige maatschappijen zeker in Europa gaan nog verder. Je mag standaard alleen 10 kilo handbagage meenemen. Heb je meer bagage dan moet je hier extra voor betalen.

Tips om bijkomende kosten te omzeilen

Wanneer je een ticket zoekt krijg je eerst een lage basisprijs te zien. Je moet er rekening mee houden dat een ticket in de praktijk flink duurder uit kan pakken en je dan toch net zo goed met een reguliere maatschappij had kunnen vliegen. Een aantal zaken om rekening mee te houden:

 • Je hebt nog te maken met belastingen (in sommige landen zit dit verplicht bij de basisprijs in).
 • Boekingskosten of een creditkaart toeslag waar je niet onder uit kan.(beide krijg je te zien als je doorklikt)

Daarnaast zijn er een aantal opties die vaak standaard aangeboden worden maar niet verplicht zijn.

 • Reisverzekering
  Deze opties staan vaak standaard aangevinkt dus let hier goed op. Het is beter om je eigen reisverzekering af te sluiten, omdat dit veel goedkoper is.
 • Bagagekosten
  Bedenk of je bagage mee moet nemen of je aan handbagage genoeg hebt. Heb je wel een grote rugzak of koffer mee kijk dan wat het kost en voor hoeveel kilo dit is. Op het vliegveld alsnog bagage mee willen nemen of meer kilo hebben dan toegestaan is extreem duur.
 • Persoonlijk check-in
  Inchecken bij een dame of heer van de maatschappij kost je ook weer geld. Kies voor de gratis online check-in. Vergeet niet je uitgeprinte boardigpas mee te nemen. Ook dit vergeten is extreem duur.
 • Tot slot eten, drinken, krasloten en van alles wat je in het vliegtuig nog kunt kopen. Het is veel voordeliger zelf een broodje en wat te lezen mee te nemen. 

Welke low-cost airlines zijn handig voor mij?

Er zijn enkele low-cost airlines die routes hebben waarmee je van een continent naar een andere kunt gaan.  Dit waren er meer, maar veel van deze maatschappijen zijn de afgelopen jaren failliet gegaan.

Azië

Voor Nederlanders en Belgen is Air Asia X  de meest interessante luchtvaartmaatschappij, deze vliegt vanaf Londen en vanaf Parijs naar Kuala Lumpur. Helaas is het door de reistijd en kosten om naar Londen of Parijs te komen vaak beter om voor een reguliere maatschappij te kiezen. Maar soms zijn er extra goedkope acties.

Je kunt o.a. met Ryanair naar Marokko in Afrika.

Vanuit Istanbul kan je met Air Arabia naar Abu Dhabu in het Midden-Oosten en vanaf daar met dezelfde maatschappij naar bijvoorbeeld India of Kathmanu in Azië.

Wanneer je al in Azië bent kan je met een aantal low-cost airlines o.a. Air Asia naar Australië vliegen. Vanuit Australië kan je met Jetstar naar Honolulu in de Verenigde Staten.

Azië is samen met Europa het continent van de low-cost airlines. Er zijn veel maatschappijen waarmee je tussen de diverse Aziatische landen kunt reizen. Vaak gaat het dan om de landen in Zuid-Oost Azië, China en India. Air Asia is de grootste en meest bekende, daarnaast heb je o.a. nog Spicejet en Tiger Airways.

In West-Azië zijn helaas nog weinig low-cost airlines actief. De reguliere maatschappijen in o.a. Iran en Pakistan hebben vaak wel goedkope binnenlandse vluchten.

Japan en Zuid-Korea hebben hun eigen maatschappijen, zoals Jal Epxress en Jin air die zowel voor binnenlandse vluchten als voor vluchten naar het land toe een optie zijn.

Verder zijn er een aantal maatschappijen die goedkope vluchten binnen een land aanbieden. Dit is vooral handig als je binnen een groot land zoals China, India, Japan of de Fillipijnen veel wil bezoeken. Naar en binnen de Filippijnen vlieg je met  diverse maatschappijen zoals Cebu Pacific (lees reizen in de Filippijnen). Wil je binnen India vliegen heb je ook talloze mogelijkheden (lees reizen in India)

Afrika

In Afrika zijn weinig  low-cost airlines. Voor het zuidelijkste gedeelte van Afrika kan je gebruik maken van de low-cost airlines die in Zuid-Afrika gevestigd zijn zoals 1time en Kulula. Met deze maatschappijen kan je binnen Zuid-Afrika vliegen. Ze hebben ook routes naar de buurlanden zoals Windhoek in Namibie. Je kunt echter niet vanuit Namibie naar Mozambique, je moet altijd via Zuid-Afrika.

Voor Oostelijk Afrika is de enige echte zichzelf als lowcost airline neerzettende maatschappij het in Kenia gebaseerde Fly540. Al zijn prijzen vaak maar een fractie lager dan die van reguliere maatschappijen.

Marokko is vanuit Europa goed te bezoeken met o.a. Ryanair en Air Arabia (lees vliegen naar Marokko). Jet4you en Air Arabia Maroc zijn de lokale low-cost airlines en handig voor reizen binnen Marokko.

Sudan en Egypte worden bediend door in het Midden-Oosten gevestigde maatschappijen.

Midden-Oosten

Voor reizen binnen het Midden-Oosten maar ook naar het Afrikaanse Sudan en Egypte is Air Arabia een goede optie. Een Air Arabia heeft veel uitbreidingsplannen voor het komende jaar en erg concurrende tarieven.

Op dit moment kan je vanuit Alexandrië in Egypte naar o.a. Libanon, Jordanië, Sudan en de verenigde Arabische Emiraten. Vanuit Abu dhabu in de Verenigde Arabische Emiraten heb je veel mogelijkheden binnen het Midden-Oosten maar ook naar India, Kathmandu of Istanbul.

Israël, Yemen en Saudie-Arabië hebben eigen low-cost airlines die (vooral) voor binnenlandse vluchten worden gebruikt.

Europa

Europa is het continent van de low-cost airlines. Er zijn er talloze om uit te kiezen en er is vrijwel geen land waar je niet naar toe kunt. De handigste maatschappijen voor Nederlanders en Belgen zijn Ryanair, Wizz air, Jet Air Fly en Easyjet. Routes binnen Europa veranderen vaak ook zijn er de laatste jaren maatschappijen verdwenen en bij gekomen.

Op de website LowcostAirlines kan je precies zien of er naar de door jou gewenste bestemmingen low-cost vluchten gaan vanuit Nederland, België of de Duitse grensregio, en door wie deze worden aangeboden. Je kunt daarna de tarieven opzoeken bij de betreffende maatschappij.

De beste tarieven boek je tijdens de regelmatig voorkomende acties. Vlieg je veel dan is het  dan ook handig om je te abonneren op de nieuwsbrief van de diverse low-cost airlines.

Noord-Amerika

Binnen Canada, Verenigde Staten en Mexico zijn er een aantal low-cost airlines. De maatschappijen die in Mexico gevestigd zijn zoals Volaris en Aviasca bieden handige vluchten binnen Mexico aan maar ook naar de Amerikaanse staat California.

Amerikaanse maatschappijen zoals Jetblue en Suncountry Airways bieden vluchten aan binnen de Verenigde Staten maar ook naar Canada, Mexico en een aantal landen in de Caribbean. Spirit Airways is vanuit Miami zelfs begonnen met low-cost vluchten richting Midden en Zuid-Amerika.

Midden-Amerika

In Midden-Amerika zijn helaas geen low-cost airlines actief. Spirit Air een Amerikaans low-cost airline heeft wel vluchten vanaf Miami, dit is echter niet praktisch wanneer je vanaf een plaats in Midden-Amerika naar een andere plaats wilt vliegen. Red Jet is een nieuwe low-cost airline die vanaf 2011 vluchten aan wil gaan bieden tussen Caribische bestemmingen Barbados, Guyana, Jamaica en Trinidad & Tobago.

Zuid-Amerika

In Zuid-Amerika zijn nauwelijks low-cost airlines actief. De maatschappijen die er zijn vliegen vrijwel uitsluitend binnen een land. Binnen Columbia kan je bijvoorbeeld vliegen met EasyFly. Peru heeft sinds kort Peruvian Airlines en Brazilië heeft zelfs meerdere opties zoals Azul.

Oceanië

In Oceanië zijn er enkele low-cost airlines die ook naar Azië vliegen. Ook Aziatische low-cost airlines vliegen naar Oceanië. Jetstar en Tiger zijn de grootste maatschappij met interne vluchten binnen Australie en Nieuw-Zeeland. (Lees vliegen in Australie) Pacific blue in ook heel geschikt voor vliegen vanuit de pacifische eilanden zoals Fiji naar Australië of Nieuw-Zeeland. Helaas is er nog geen low-cost airline waarmee je kunt eilandhoppen.