Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Nienke Krook

Een lowcost airline is een luchtvaartmaatschappij die dankzij diverse maatregelen de kosten lager houdt dan reguliere vliegmaatschappijen en daardoor goedkope vliegtickets kan aanbieden.

Zo is het gebruikelijk dat je bij prijsvechters geen gratis eten en drinken krijgt tijdens de vlucht. De vliegtuigen worden meestal basic aangekleed en er wordt geen geld besteed aan bijvoorbeeld entertainment. Voor de luchtvaartmaatschappijen is het belangrijk dat het vliegtuig zo vol mogelijk zit en dat hun vliegtuigen zoveel mogelijk kunnen vliegen. Vluchten betreffen enkel populaire routes en op beenruimte wordt beknibbeld, zodat er meer mensen in het vliegtuig passen. Met deze redenen zijn de meeste goedkope vluchten redelijk kort en beslaat het aanbod bepaalde landen en regio's. Er zijn echter een paar uitzonderingen.

Vrijwel alles - boeken, betalen en inchecken - verloopt digitaal. Ook de regels met betrekking tot bagage zijn streng; standaard mag enkel 10 kilo handbagage met een bepaald afmeting meenemen en voor ruimbagage moet je bijbetalen.

Tips om bijkomende vliegkosten te omzeilen

Wanneer je een ticket zoekt, zie je eerst een lage basisprijs. Je moet er rekening mee houden dat een ticket uiteindelijk duurder zal zijn, waardoor een vlucht van een reguliere maatschappij misschien niet eens duurder is. Een aantal extra kosten om rekening mee te houden zijn:

  • Bijkomende belastingen. In sommige landen is de belasting verplicht bij de basisprijs inbegrepen.
  • Boekingskosten of creditkaarttoeslag. Beide krijg je te zien als je doorklikt.

Daarnaast is er een aantal opties dat vaak standaard aangeboden wordt maar niet verplicht is. Deze opties staan vaak standaard aangevinkt, dus let hier goed op.

  • Reisverzekering. Het is meestal voordeliger om je eigen reisverzekering af te sluiten. Bovendien kun je deze aanpassen aan je persoonlijke behoeften.
  • Bagagekosten. Bedenk of je ruimbagage nodig hebt. Neem je wel een grote rugzak of koffer mee, kijk dan hoe zwaar deze mag zijn en wat het kost om 'm mee te nemen. Op het vliegveld alsnog bagage meenemen of een te zware koffer hebben dan toegestaan is, is extreem duur.
  • Persoonlijke check-in. Voor het inchecken bij een medewerker van de luchtvaartmaatschappij op het vliegveld, betaal je een toeslag. Kies voor de gratis online check-in om deze kosten te besparen. Vergeet niet je uitgeprinte boarding pass mee te nemen. Het is erg duur om dit te vergeten.
  • Eten, drinken, krasloten en van alle andere producten die je in het vliegtuig kunt kopen. Het is veel voordeliger om zelf een broodje en wat te lezen mee te nemen. 

Er zijn enkele low budget airlines die routes hebben waarmee je van het ene continent naar het andere kunt vliegen. Dit waren er meer, maar veel van deze low-cost maatschappijen zijn de afgelopen jaren failliet gegaan.

Low cost airlines in Azië

Voor Nederlanders en Belgen is Air Asia X de interessantste luchtvaartmaatschappij. Deze vliegt van Londen en Parijs naar Kuala Lumpur. Helaas is het door de reistijd en kosten om in Londen of Parijs te komen vaak beter om voor een reguliere maatschappij te kiezen, maar soms zijn er extra goedkope acties.

Vanuit Istanbul kan je met Air Arabia naar Abu Dhabu (Verenigde Arabische Emiraten) vliegen en daar met dezelfde low budget vliegmaatschappij naar bijvoorbeeld India of Kathmandu (Nepal) vliegen.

Azië en Europa zijn de continenten van de low-cost airlines. Er zijn veel maatschappijen waarmee je in diverse Aziatische landen kunt reizen. Vaak gaat het dan om de landen in Zuidoost-Azië, China en India. Air Asia is de grootste en bekendste. Daarnaast zijn onder andere Spicejet en Tiger Airways aanbieders van voordelige vluchten.

In West-Azië zijn weinig low budget airlines actief. De vluchten van reguliere luchtvaartmaatschappijen in Iran en Pakistan zijn meestal wel goedkoop.

Japan en Zuid-Korea hebben hun eigen luchtvaartmaatschappijen zoals Jal Epxress en Jin Air, die zowel voor binnenlandse vluchten als voor vluchten naar het land toe een optie zijn.

Wanneer je al in Azië bent, kun je met een aantal low-cost airlines naar Australië vliegen. Air Asia is er daar een van. Verder zijn er een aantal maatschappijen die goedkope vluchten binnen landen aanbieden. Dit is vooral handig als je binnen een groot land zoals China, India, Japan of de Filipijnen reist. Naar en binnen de Filipijnen vlieg je met  diverse maatschappijen zoals Cebu Pacific. Wil je binnen India vliegen, dan zijn er talloze mogelijkheden.

Low cost airlines in Afrika

Afrika telt weinig low cost airlines. Voor het zuidelijkste deel van Afrika kun je gebruikmaken van de low cost airlines die in Zuid-Afrika gevestigd zijn zoals 1time en Kulula. Met deze luchtvaartmaatschappijen kun je binnen Zuid-Afrika en naar bestemming in buurlanden vliegen, zoals Windhoek in Namibië. Je kunt echter niet vanuit Namibië naar bijvoorbeeld Mozambique vliegen, je moet altijd via Zuid-Afrika.

Voor Oostelijk Afrika is de enige zichzelf als low cost airline positionerende vliegmaatschappij het in Kenia gebaseerde Fly540. Al zijn de meeste prijzen maar een fractie lager dan die van concurrenten.

Marokko is vanuit Europa goed te bezoeken met onder andere Ryanair, Air Arabia, Air Arabia Maroc. Jet4you is een lokale low budget airlines en handig voor reizen binnen Marokko.

Sudan en Egypte worden bediend door in het Midden-Oosten gevestigde luchtvaartmaatschappijen.

Low cost airlines in het Midden-Oosten

Voor reizen binnen het Midden-Oosten maar ook naar het Afrikaanse Sudan en Egypte biedt Air Arabia voordelige opties.

Op dit moment kun je met Air Arabia vanuit Alexandrië in Egypte bijvoorbeeld naar Armenië, Azerbeidzjan, Bangladesh, Bosnië en Herzegovina, Eritrea, India, Iran, Irak, Italië, Kenia, Bahrein, Koeweit, Nepal, Pakistan, Rusland, Saoedi-Arabië, Somalië, Sri Lanka, Sudan, Oman, Turkije, Oekraïne, Libanon, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Georgië, Kazachstan en China vliegen. Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten is goed verbonden met verschillende landen in het Midden-Oosten maar ook met India, Nepal en Turkije.

Israël, Yemen en Saudie-Arabië hebben eigen low cost airlines met voornamelijk binnenlandse bestemmingen.

Low cost airlines in Europa

Europa is het continent van het low budget vliegen. Er zijn er talloze luchtvaartmaatschappijen om uit te kiezen als je een goedkope vlucht zoekt en zijn maar weinig landen waar je niet naartoe kunt vliegen. De aantrekkelijkste maatschappijen voor Nederlanders en Belgen zijn Ryanair, Wizz air, Jetair en Easyjet. Routes binnen Europa veranderen vaak en soms stoppen luchtvaartmaatschappijen of verschijnen er nieuwe op de markt.

Op de website LowcostAirlines.nl kun je zien of er naar jouw vakantiebestemming low cost vluchten gaan vanuit Nederland, België of de Duitse grensregio en door wie deze worden aangeboden. Je kunt de tarieven daarna opzoeken bij de betreffende low budget vliegmaatschappij.

De beste tarieven boek je tijdens acties, die er met regelmaat zijn. Vlieg je veel, dan is het handig je te abonneren op de nieuwsbrief van de diverse low cost airlines.

Low cost airlines in Noord-Amerika

Canada, de Verenigde Staten en Mexico kennen een aantal low cost airlines. Luchtvaartmaatschappijen die in Mexico gevestigd zijn zoals Volaris, bieden goedkope vluchten binnen Mexico maar ook naar de Amerikaanse staat Californië.

Amerikaanse budget vliegmaatschappijen zoals Jetblue en Sun Country Airlines bieden vluchten aan binnen de Verenigde Staten maar ook naar Canada, Mexico en een aantal landen in de Cariben. Spirit Airways en Frontier Airlines vliegen voor lage tarieven van de Verenigde Staten richting Midden- en Zuid-Amerika en terug. Vooral vanuit Miami vertrekken er veel vluchten richting het zuidelijke continent.

Low cost luchtvaartmaatschappijen in Midden-Amerika

In Midden-Amerika zijn weinig low-cost airlines actief. De diensten van Amerikaanse low cost airlines naar Midden-Amerika zijn fijn als je van Amerika naar het zuiden reist, maar minder interessant wanneer je enkel in Midden-Amerika reist. Reizen per bus is populair en low budget in Midden-Amerika, ook om grenzen over te gaan. Wil je eilandhoppen, dan kunnen boottochten interessant zijn. Boottochten zijn in de meeste gevallen voordeliger dan vliegreizen. Ze duren wel wat langer en de zee kan ruw zijn.  

Low cost airlines in Zuid-Amerika

In Zuid-Amerika zijn nauwelijks low cost vliegmaatschappijen actief. De maatschappijen die er zijn, vliegen vrijwel uitsluitend binnen een land. Binnen Colombia kun je bijvoorbeeld vliegen met EasyFly. Binnen Peru vlieg je goedkoop met Peruvian Airlines en Brazilië heeft zelfs meerdere opties, waaronder Azul.

Low cost vliegmaatschappijen in Oceanië

In Oceanië zijn er enkele low budget airlines, die ook naar Azië vliegen. Ook Aziatische low budget vliegmaatschappijen vliegen naar Oceanië. Jetstar en Tiger Airways zijn de grootste luchtvaartmaatschappijen met interne vluchten binnen Australië en Nieuw-Zeeland. Met Jetstar vlieg je ook voordelig van Australië naar het Amerikaanse Honolulu (Hawaï). Lees meer over vliegen in Australie.