Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Met een Round The World (RTW) ticket heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende vluchten van een aantal samenwerkende luchtvaartmaatschappijen (allianties) binnen een bepaalde periode. De vluchten leg je vooraf vast en vormen samen jouw persoonlijke Round The World ticket.

In dit artikel geven wij algemene informatie over Round the World tickets. Ben je op zoek naar een speciaal ticket, lees dan ook goedkope round the world tickets. Vind je na het lezen van dit artikel al het uitzoekwerk nog steeds onoverzichtelijk of heb je geen tijd om alles helemaal uit te pluizen? Dan kun je overwegen om al het werk te laten doen door een partij die zich hierin heeft gespecialiseerd. Wij kunnen wat dat betreft Tunafish aanraden. Stuur ze eens een mail om ze je te laten helpen bij je zoektockt naar het ideale ticket.

Wat is een Round the World ticket?

De term Round The World ticket wordt meestal gebruikt in combinatie met de alliantie. Zo verwijst een One World Round The World ticket naar Oneworld, een  alliantie van een aantal  luchtvaartmaatschappijen. De naam zegt niets over de route. Wanneer 20 mensen met een One World Round The World ticket reizen kunnen ze allemaal een totaal andere route en een ander aantal vluchten hebben.

Een Round The World ticket lijkt heel handig en dit kan het ook zijn. Toch is een dergelijk ticket niet voor iedereen geschikt. 

Voordelen

 • Meestal voordeliger dan losse tickets.
 • Zekerheid dat je ook echt een vlucht hebt en dus ook geen stress op het laatste moment of je nog wel een ticket gaat vinden.
 • Geen problemen bij de immigratie van landen die een bewijs willen hebben dat je het land ook weer verlaat.
 • Data van vluchten zijn aan te passen.

Nadelen

 • Meestal niet mogelijk als je langer dan 12 maanden weg wil (er zijn wel enkele opties voor 18 maanden).
 • Je bent minder flexibel, je bepaalt niet ter plekke wat je nu gaat doen.
 • Door de vele mogelijkheden heb veel mensen de neiging zo veel mogelijk uit het ticket te willen halen waardoor je sneller reist. Hierdoor krijg je minder inzicht in de locale cultuur.

Als je een Round The World ticket hebt waarmee je ver gaat reizen, moet je je vluchten vaak binnen een periode van 12 maanden gebruiken. Er zijn echter ook een aantal tickets waarbij je maar zes maanden hebt om je vluchten in te gebruiken.

Met een Round The World ticket vlieg je rond de wereld in oostelijke of westelijke richting. Binnen een continent mag je echter wel alle richtingen op vliegen. Deze regel is niet zo strikt als het klinkt. Zeker als het om de continenten Afrika en Zuid Amerika gaat. Eerst van Amsterdam naar Los Angeles en dan naar Buenos Aires is namelijk prima mogelijk, terwijl strikt genomen Buenos Aires natuurlijk dichterbij Amsterdam ligt dan Los Angeles.

Als je een Round The World ticket koopt waar minder allianties aan mee werken geldt deze regel soms zelfs helemaal niet. Vaak houden ze dan rekening met de eigen hub cities. Liggen deze in Azië, dan wordt eerst Azië dan Afrika en dan weer terug naar Azië wel mogelijk.

Soorten Round The World Tickets

Wat je met je ticket kan hangt af van het type ticket. Ook de prijs is hiervan afhankelijk. Je betaalt vooraf 1 vaste prijs voor jouw persoonlijke Round The World ticket. De prijs is gebaseerd op de volgende zaken:

 • Miles/Continenten/aantal stops
 • Datum van vertrek
 • Luchthavenbelasting  

De meeste Round The World tickets werken op basis van miles. Voor een vaste prijs mag je een bepaald aantal miles vliegen. Er zijn verschillende klassen waaruit je kan kiezen. De klassen verschillen per alliantie maar wat vaak voorkomt is minder dan 29.000 miles, 29.000-34.0000 miles, 34.000-39.000 miles.

Erg verwarrend, maar voor het bereken van de hoeveelheid miles die je gebruikt, moet je ook de stukken die je over land reist meetellen. De hemelsbrede afstand tussen een landing en de plek van opstijgen telt helemaal mee.

Voorbeeld: je vliegt van Delhi naar Singapore en gaat dan zelf overland naar Maleisië, Laos en Cambodja om weer te eindigen in Bangkok en de volgende vlucht te nemen naar Tokio. Je moet hiervoor een tussenstop maken in Hong Kong.

Hoeveel miles heb je dan gebruikt? De hemelsbrede afstand vanaf het vliegveld van Delhi naar Singapore want die heb je gevlogen. Plus de hemelsbrede afstand van Singapore naar het vliegveld van Bangkok want daar gaat de volgende vlucht vandaan. Plus de hemelsbrede afstand tussen het vliegveld van Bangkok naar Hong Kong en de afstand tussen vliegveld Hong Kong en Tokio.

Aan de hoeveelheid miles zit vaak nog een extra regel. Hoe meer miles hoe meer stops je mag maken. Je zult dus moeten zorgen dat je zowel aan de hoeveelheid miles als aan het maximum aantal stops dat bij jouw aantal miles hoort voldoet.

Er zijn ook enkele Round The World tickets die werken op basis van continenten. Je betaalt een bedrag afhankelijk van welke continenten je bezoekt. Het continent van vertrek telt ook altijd mee. Ook als je een tussenstop moet maken in een continent telt dit continent gelijk mee. Er zijn wel regels verbonden aan het aantal vluchten per continent. Daarnaast zijn de continenten niet altijd zoals ze op de wereldkaart staan. Noord Afrika en het Midden Oosten kunnen bijvoorbeeld bij Europa mee zijn gerekend.

Tot slot zijn er nog tickets die alleen kijken naar het aantal stops. Vaak is dit een vaststaand aantal waarbij je tegen een meerprijs nog 1 of enkele extra stops kunt nemen. Tickets die op deze manier werken zijn vaak tickets waarbij je relatief minder keuze hebt in mogelijke routes.Voordeel is wel dat ze een concurrerende prijs bieden en zeer handig zijn als je alleen enkele hub cities wil aandoen. 

Bij alle type tickets (miles/continenten/aantal stops) kan de datum van vertrek ook meespelen in de prijs. Bij Round The World tickets die naar de datum van vertrek kijken zijn de kerstperiode en de Europese/Amerikaanse zomervakanties vaak duurder. 

Prijzen van Round The World tickets worden altijd aangeboden exclusief luchthavenbelasting. De reden hiervoor is dat iedereen een totaal andere route kan hebben met hetzelfde Round The World ticket. Wanneer je jouw gewenste route doorgeeft zal je op de offerte het bedrag vinden aan luchthavenbelasting. Een indicatie voor de luchthavenbelasting ligt rond de €300-€600. Veel stops en stops op grote en bekende (en hierdoor dure) vliegvelden doen de kosten voor de luchthavenbelasting oplopen.

Grote allianties en hun Round The World tickets

Hieronder vind je informatie over de meest bekende Round the World tickets. De luchtvaartwereld is volop in beweging. Er komen vluchten bij en er verwijnen ook routes. Kijk daarom voor gedailleerde informatie op de website van de alliantie. 

Alle tickets zijn max 1 jaar geldig. De prijzen van al deze maatschappijen liggen voor 29.000 miles rond de €2550,-(excl luchthavenbelastingen). Het continententicket van One World is goedkoper, voor 3 continenten al vanaf €1625,- (vertrek vanuit uit Londen). Ben je op zoek naar een goedkoper ticket kijk dan bij onze suggesties voor goedkope round the world tickets.

TIP: Vertrek je echter van London of koop je je ticket via een aanbieder in Groot Brittannië, dan kan dit voor hetzelfde ticket soms enkele honderden euro's goekoper.  

Star Alliance

Star Alliance is een van de grootste allianties in de luchtvaartwereld met bijna 20 deelnemende maatschappijen en rond de 850 bestemmingen. Met zoveel bestemmingen past dit ticket al snel bij de wensen van veel mensen. Ga je naar Zuid-Amerika dan is de dekking wel minder goed. Star Alliance werkt op basis van miles en ze bieden vier verschillende klassen aan:

 • max 26.000 miles, max 5 stops
 • max 29.000 miles, max 15 stops
 • max 34.000 miles, max 15 stops
 • max 39.000 miles, max 15 stops

Geldigheidsduur: 1 jaar

Website: www.staralliance.com

Op deze website vind je ook een RTW milagecalculator. Dit is alleen handig als je al exact weet waar je heen wil. Voor het plannen van een route kijk je bij destinations.

One World

One World is een andere grote alliantie in de luchtvaartwereld met 10 maatschappijen en 700 bestemmingen. One World is zeer sterk in Zuid- en Midden-Amerika. Zoek je een leuke route van Nieuw-Zeeland naar Zuid-Amerika of wil je naar Paaseiland dan moet je bij One World zijn. Zo bieden ze als enige de zeer populaire route Auckland-Tahiti-Paaseiland-Santiago aan. Ook hebben ze veel opties in het Midden-Oosten. One World is echter minder sterk in Azië.

 One World biedt 2 type RTW tickets aan:

(One World) Global Explorer (op basis van miles)

 • max 26.000 miles, max 5 stops, max 2 per continent
 • max 29.000 miles, max 10 stops, max 3 per continent
 • max 34.000 miles, max 15 stops, max 4 per continent
 • max 39.000 miles, max 15 stops, max 5 per continent

One World (continenten)
3 continenten (niet mogelijk met Afrika of Zuid-Amerika ), 4 continenten, 5 continenten, 6 continenten.

Je mag twee stopovers maken in je startcontinent (= Europa). In alle andere continenten maximaal vier stopovers, in de Verenigde Staten maximaal zes stopovers.

Website: www.oneworld.com, bekijk ook de interactive networkmap, deze is heel handig bij plannen.

SkyTeam

SkyTeam bestaat uit 10 maatschappijen en rond de 725 bestemmingen. KLM is een van de maatschappijen in SkyTeam.

De hub cities van SkyTeam zitten bijna alleen in Europa en de Verenigde Staten. Routes binnen de andere continenten gaat vaak via deze hub cities wat omslachtig kan zijn. Hierdoor zijn ze minder populair bij backpackers. Veel zakenreizigers maken wel gebruik van SkyTeam. 

SkyTeam werkt op basis van miles in de volgende klassen:

 • max 26.000 miles, max 5 stops, max 5 per continent
 • max 29.000 miles, max 15 stops, max 5 per continent
 • max 34.000 miles, max 15 stops, max 5 per continent
 • max 39.000 miles, max 15 stops, max 5 per continent

Website: www.skyteam.com  (kijk bij destinations map)

KLM Passport to the World (of world journey) ticket

Er nemen 17 maatschappijen deel aan dit ticket waaronder een aantal kleine maatschappijen die naar bijzondere bestemmingen vliegen. Het ticket is wat duurder dan de tickets van de rest. Er is er weinig informatie over dit ticket bekend maar schijnt goed te zijn voor Afrika.

Dit ticket heeft de volgende klassen:

 • max 25.000 miles max 10 stops, max 5 per continent
 • Max 30.000 miles, max 10 stops, max 5 per continent
 • Max 35.000 miles max 10 stops, max 5 per continent
 • Max 40.000 miles max 10 stops, max 5 per continent

Website: www.klm.nl

Bijzondere Round The World tickets

Er zijn ook vliegtickets die strikt genomen niet aan alle eisen van een Round The World ticket voldoen, maar wel soortgelijke voordelen bieden en dus de moeite waard zijn om te bekijken. 

One World Circle Trip Explorer

Technisch gezien is dit geen Round The World ticket, want je gaat niet de hele wereld rond. Dit ticket is vooral interessant als je naast Afrika nog enkele andere continenten wil bezoeken maar niet zo nodig naar Zuid- of Noord-Amerika hoeft. Het ticket geeft je namelijk de mogelijkheid drie á vier continenten te bezoeken. 

Er zijn zeer veel mogelijke bestemmingen, omdat je voor dit ticket gebruik kunt maken van de bestemmingen aangeboden door de 10 maatschappijen die samen de One World alliantie vormen.

Dit ticket moet altijd het continent Afrika bevatten. Daarnaast moet het ticket nog minimaal twee en maximaal drie andere continenten bevatten. Je hebt de keuze uit Azië, Oceanië (incl. deel Pacific) en Europa (incl. Midden Oosten). 

Dit ticket is 1 jaar geldig en je mag maximaal vier stops per continent maken, waarvan twee in het continent van oorsprong. De prijs voor een vier continenten ticket is rond de 2500,- EUR (excl BTW)

Website: www.oneworld.com

One World Circle Atlantic

Hetzelfde idee als bovenstaand ticket, alleen bezoek je nu de continenten om de Atlantische Oceaan.

Lees voordat je definitief een ticket boekt ook eens de informatie over Frequent Flyer Miles.