Anne Geschreven door Anne. Foto door: Tikva

Er zijn verschillende manieren om (goedkoop) naar Marokko te komen. Wij hebben de opties even voor je op een rijtje gezet zodat je de beste manier voor je reis kunt gebruiken.

Vliegtuig

Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen vanuit Nederland, België en Duitsland naar Marokko.Zoals Roal Air Morocco, Jet4You, Air Arabia Marokko, Air France KLM, Iberia, EasyJet (Via Spandje / Madrid) ClickAir. Er zijn nog meer maatschappijen die (goedkoop) op Marokko vliegen maar vanuit andere landen.

Er is geen duidelijke goedkoopste optie om te vliegen naar Marokko. De goedkoopste vlucht is erg afhankelijk van de periode van het jaar en de bestemmen van waar je vliegt en waar naar toe. Doorgaans is maart een periode waarin je goedkoper dan andere maanden kunt vliegen met bijvoorbeeld Air Arabia. Vliegen vanaf Amsterdam is was tot voor kort veel duurder dan vliegen met een low-cost airline. Voor een retourvlucht met Air Arabia of Royal Air Maroc moet je rekenen op ongeveer €150,-. Indien je redelijk op tijd boekt vlieg je in het laagseizoen voor misschien zelf nog wel een lager bedrag. Low cost airlines vliegen o.a. op Marrakech, Fes, Casablanca en Tangirs. Waarbij Casablanca zich de komende tijd ontwikkeld als vlieg-hub in het middenoosten. Dit betekent scherpe aanbiedingen en veel maatschappijen die op deze bestemming vliegen. De moeite waard om te bekijken dus.

Een van de andere goedkope opties om naar Marokko te vliegen die je kunt bekijken is vluchten met Ryan Air naar Marrakech vanuit Dusseldorf/Weeze. De kosten hiervoor in juli/augustus 2008 kwamen uit op €280, in de lente van 2009 op €180 en in juli 2009 op €120 en in 2011 vlieg je al voor rond de  €100,- rechtstreeks. Boek je ver vooruit dan heb je meer kans op een goede prijs. Je vliegt dan niet vanaf het grote vliegveld in Dusseldorf maar vanaf een vliegveld 60 km verderop, Weeze. Dit is lastiger te bereiken met het openbaar vervoer, dus houd hier met het boeken en het vergelijken van de kosten rekening mee!

Wanneer je vliegt met Jet4You naar Marokko kun je vanaf Brussel of Parijs voor weinig geld naar Marokko. Even een goedkoop ticket Parijs erbij zoeken of met de trein naar Brussel of Parijs en het kan je veel geld schelen, al zijn de prijzen over het algemeen al stukken lager geworden dan twee of drie jaar geleden.

Bus

Je kunt met Eurolines met de bus naar Marokko. Deze vertrekken vanaf verschillende plaatsen in Nederland en stoppen in verschillende plaatsen in Marokko. De bussen doen er echter zo’n vier dagen over om er te komen en ze zijn duurder dan met het vliegtuig (retour Den Haag-Casablanca in februari/maart kost 309 euro pp). Niet echt de moeite waard dus, tenzij je enorme vliegangst hebt en tijd genoeg!

Auto

Je kunt ook met de auto naar Marokko rijden. Je rijdt dan via Spanje en kunt daar de oversteek maken naar Tanger (200+ euro). Dit is een flinke rit van zo’n 2500 km vanaf Utrecht! Vliegen is dus veel sneller en in veel gevallen ook veel goedkoper. Je kunt dan altijd nog een auto huren in Marokko om het land mee door te reizen. 

De ferry's vertrekken voornamelijk vanaf Algeciras naar Tanger (Marokko) en Cueta (stukje spaans grondgebied in afrika en omringd door Marokko). De laatste is goedkoper en sneller. Maar aan land kunnen de douane handelingen langer in beslag nemen.

Er zijn mensen die na Marokko door willen rijden met hun eigen vervoer. Mauritanië is het enige land waar je dan heen kunt. Westerse auto's zijn geliefd in die regio. Je kunt er meer geld voor krijgen dan in Europa. De handelaren betalen zelfs de boete die je krijgt van de lokale belastingdienst voor het invoeren en verkopen van je auto. Mocht je op deze manier een deel van je reis willen terug verdienen koop dan thuis een auto of busje waar ze in afrika makkelijk de onderdelen van kunnen vinden. Een Mercedes camperbus uit 1985 haal je in Europa voor zo'n €4000 en kan je met gemak verkopen voor het dubbele!