Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: NazTaha

Voor een wereldreis moet je een aantal zaken regelen, maar laat je er zeker niet door afschrikken. Met dit artikel als checklist en door alles stap voor stap af te handelen, heb je het zo geregeld. 

Waar ga je naartoe?

Nu je besloten hebt dat je op reis gaat, is de eerste stap om één of meerdere leuke bestemmingen te kiezen. Dit kan nogal overweldigend zijn, aangezien er enorm veel te zien is. 

Is het de eerste keer dat je buiten Nederland op vakantie gaat, dan is Europa een gemakkelijke en goede opstap om je grenzen te verleggen. Mocht het reizen je niet bevallen, dan kun je gemakkelijk terug en het later opnieuw proberen. Hoewel Europa vertrouwd is, zal je jezelf voor deze bestemmingen ook moeten voorbereiden. 

Heb je Europa al gezien en verlaat je het continent voor het eerst, dan is Zuidoost-Azië een interessante keuze. Ook Australië en Nieuw-Zeeland zijn nog steeds enorm populair bij (beginnende) reizigers. Veel van deze bestemmingen zijn relatief gemakkelijk te bereizen en er is genoeg te zien om enkele maanden tot een jaar weg te blijven. Zuidoost-Azië is een stuk goedkoper en daarom voor veel reizigers aantrekkelijker. Australië en Nieuw Zeeland zijn bijna dubbel zo duur, daarom moet je daarvoor een hoger budget opzij zetten. 

Zuid-Amerika wordt steeds populairder. Er zijn steeds meer en goedkopere vliegverbindingen tussen Europa en dit continent. Ook zijn veel reizigers in Zuid-Amerika al naar andere bestemmingen geweest en op zoek naar wat nieuws. Hoewel Zuid-Amerika goed te bereizen is, worden de landen over het algemeen wel als moeilijker bereisbaar gezien. Sommige landen zijn niet zo toeristisch, waardoor veel mensen geen Engels spreken. Ook zijn sommige landen pas relatief kort veilig om te bereizen. Het is in een aantal plaatsen nog steeds belangrijk om goed op te letten en jezelf wat beter voor te bereiden dan voor sommige bestemmingen in Zuidoost-Azië, waar alles zichzelf wel wijst. Wat kosten betreft ligt Zuid-Amerika een beetje tussen Azië en Europa in. 

Kijk vooral naar je drijfveren om te reizen en beslis dan welke landen of continenten het best bij je wensen passen. Uiteindelijk kun je zelf het best beslissen waar je naartoe wilt. 

De eerste reisvoorbereidingen

Laat de reis, je droom, het uitgangspunt zijn van de voorbereidingen. Stel jezelf een aantal vragen om tot de juiste bestemmingen en conclusies te komen. Stel jezelf de volgende vragen en in deze volgorde:

 • Waar wil je heen?
  Waar wil je graag naartoe? Mogelijk denk je al aan een aantal bestemmingen die je interessant vindt. Maak een lijstje van deze landen en zet er eventueel een  steden of bezienswaardigheden bij die je er zou bezoeken. 
 • Kun je naar de landen reizen?
  Voor de landen die je bij de eerste vraag gekozen hebt, kijk je of het reisseizoen goed is in de periode waarin je op reis gaat en check het reisadvies van de overheid  voor het land. Zoek ook op of er recentelijk gebeurtenissen zijn geweest waardoor de bestemming misschien minder geschikt is als (eerste) reisbestemming. 
 • Past een reis naar het land binnen je budget?
  Op Around the Globe staat voor bijna ieder land wel een reisbudget. Kijk of je voldoende geld hebt voor de reisperiode die je in gedachte hebt. Houd ook rekening met de kosten van (vlieg)tickets, een reisverzekering, visa en vaccinaties. 
 • Wat wordt mijn reisroute?
  Wanneer je alle bovenstaande vragen positief kunt beantwoorden, kun je een grove reisplanning maken. Wat wil je zien en wat is een logische volgorde? Dit betekent niet dat je alle accommodaties al moet boeken, maar wel dat je alvast kijkt hoelang je ergens wilt blijven en eventueel waar en wanneer je een visum voor de volgende bestemming moet regelen. Ook weet je dan beter voor welke periode je een visum moet aanvragen, als dit van toepassing is.
 • Welke papieren en vaccinaties heb ik nodig?
  Bekijk per bestemming of je visa, vaccinaties of andere papieren nodig hebt en zorg dat je weet hoever van tevoren je deze moet aanvragen. Op Around the Globe staat bij bijna elk land of je een visum nodig hebt en hoe je dit aanvraagt. Bekijk ook of je reisroute binnen de toegestane periode van het visum valt. Is dit niet het geval, dan zul je je reisroute moeten aanpassen.

Stel je reisbudget vast

Maak een grove inschatting van van alle kosten op basis van de bestemming die je wilt bezoeken. Vergeet hierbij niet alvast te denken aan de spullen die je nodig denkt te hebben en de kosten daarvan. Denk bijvoorbeeld aan een backpack, wandelschoenen of een wintersportuitrusting.

We raden aan het geld voor de reis te sparen voordat je vertrekt. Tal van reizigers willen in het buitenland werken om zo hun reis te bekostigen. Voor veel bestemmingen geldt dat je er minder verdient dan in Nederland. Ook weten veel werkgevers in het buitenland dat op het moment dat je werk zoekt, je geen geld meer hebt en anders naar huis moet. De voorwaarden en het salaris kunnen dan slechter zijn dan in Nederland. Bovendien zijn je euro's waardevol als de koers goed is.

Bekijk of je het benodigde budget op je spaarrekening hebt staan. Is dit niet het geval, kijk dan welke spullen je op een verlanglijstje voor je verjaardag kunt zetten. Kijk ook hoelang je nog moet werken om je begrote bedrag bij elkaar te sparen. 

Lukt het niet om het totale bedrag bij elkaar te sparen, dan kun je het volgende overwegen:

Bankzaken

Dit is niet het leukste onderdeel van je voorbereiding, maar wel een belangrijke die je voordelen kan opleveren. Wanneer je naar het buitenland gaat, zijn er verschillende extra bankkosten. Ook kan het handig zijn om een creditcard aan te vragen en vooraf de tarieven daarvan te vergelijken. Bekijk ook of Maestro of VISA interessanter is voor jou. 

Vergeet niet om iemand die je volledig vertrouwd te machtigen, zodat in het zeldzame geval dat je bankpas gestolen wordt of kwijtraakt, iemand in Nederland je bankzaken kan overnemen. 

Voor vertrek doe je er goed aan de geldigheid van je bank- en creditcardpassen te checken. Verloopt deze bijna, vraag dan een nieuwe aan. 

Vergeet je kaart reader niet mee te nemen, zodat je kunt internetbankieren. 

Neem ook altijd een wat contant noodgeld mee. Denk hierbij aan een bedrag waarmee je jezelf twee of drie dagen kunt redden.

Reis- en zorgverzekeringen 

Je bent nu beland bij het moeilijkste onderdeel van je reis. We hebben hier een aantal zeer uitgebreide artikelen over geschreven, waarmee we je op weg helpen te kiezen voor wat je nodig hebt. 

Een goede verzekering is wat ons betreft één van de belangrijkste voorbereidingen voor je reis. Vergeet ook niet naar je zorgverzekering te kijken.

Medische benodigdheden

We hebben vaccinaties al eerder genoemd, maar omdat we medische zaken belangrijk vinden, leggen we uit wat belangrijk is. Zoek eerst uit of je door landen reist waar bepaalde vaccinaties verplicht zijn. Zoek vervolgens uit wanneer je deze vaccinaties moet krijgen. Sommige vaccinaties moet je bijvoorbeeld al een half jaar voor je reis krijgen. Vraag bij je zorgverzekering of vaccinaties en preventieve malariapillen vergoed worden. Zorg er ook voor dat je op tijd  anticonceptie, vaste medicijnen, reservebrillen en contactlenzen bestelt. Een aandachtspunt bij anticonceptie is overigens dat sommige anticonceptiemiddelen tijdens het reizen hun beschermende werking kunnen verliezen. Informeer bij je huisarts welk middel voor jou het best is. 

Ben je van plan om erg afgelegen plekken te bezoeken, dan kan het ook nuttig zijn om een goede EHBO-kit samen te stellen.

Ga voor vertrek nog even naar de tandarts, zodat je een goede controle hebt gehad. In sommige tandartspraktijken in het buitenland wil je niet behandeld worden. 

To do en inpaklijst

Maak voor jezelf een handige meeneemlijst en een lijst met alle dingen die je nog moet doen. Je kunt onze inpaklijst als basis nemen en zelf aanvullen en aanpassen om hem voor jou perfect te maken. 

Een handige checklist kan je helpen het overzicht te bewaren. Ook kun je aan vrienden en familie laten zien waar ze mogelijk een steentje kunnen bijdragen. Denk bij het opstellen van je to do list aan het opzeggen van je abonnementen, het verhuren van je huis, het onderbrengen van je auto en vergeet je huisdieren niet. 

Nog wat andere dingen waar je aan kunt denken zijn:

 • Wat doe je met je woning?
 • Zeg je je baan op of neem je een sabbatical?
 • Wat doe je met je huisdieren en planten?
 • Wie gaat je brengen en halen naar het vliegveld?
 • Wie krijgt je reisgegevens?
 • Wie weet hoe jij in noodgevallen te bereiken bent?
 • Heb je geld voor de eerste periode als je terugkomt?
 • Kan je ergens slapen als je thuiskomt?
 • Heb je iemand die je belastingaangifte doet als je op reis bent?
 • Wie houdt je post bij?

Al deze persoonlijke zaken zijn fijn om in een overzicht te hebben en geven je meer rust tijdens je voorbereidingen. 

Thuisfront

Ga je voor het eerst lang op reis, dan is de kans groot dat vooral familie dit een spannende stap vindt. Ze zullen het niet altijd laten merken, maar eng is het wel. Probeer ze daarom zoveel mogelijk bij je voorbereidingen te betrekken. Houd je vrienden, familie en kennissen op de hoogte via social media of door een weblog bij te houden. Praat daarnaast ook over je voorbereidingen, zodat ze zien dat je weet waar je mee bezig bent. Heb je alles geregeld, dan is het natuurlijk leuk om een afscheidsfeestje te geven.

Heb je vragen die in dit artikel niet beantwoord worden, plaats dan een bericht op het forum. Tal van reizigers delen op het forum graag hun tips en ervaringen.