Voorbereidingen voor wereldreis

Een wereldreis maken is zeker iets dat we kunnen aanraden. In één reis heel veel zien, veel nieuwe vrienden maken, allerlei verschillende landen bezoeken. Veel mensen dromen ervan en het is dan ook heel gaaf als je het echt gaat doen. Voordat je echt kan gaan zullen er een hoop dingen geregeld moeten worden, maar hier moet je je zeker niet door af laten schrikken. Wij hebben alle dingen die je moet regelen voor je op een rijtje gezet. Met dit artikel als checklist en door alles stap voor stap af te handelen, heb je het zo geregeld. 

een plan maken

Voordat je echt op reis gaat en zelfs voordat je gaat kiezen waar je precies naartoe wil op je wereldreis is het belangrijk om in grote lijnen te bepalen wat je wil met je reis. Dit gaat namelijk invloed hebben op alle volgende stappen. Hoe langer je weg wil, hoe groter je budget zal moeten zijn en hoe meer landen je kan bezoeken. 

Bekijk daarom eerst voor jezelf hoe lang je ongeveer weg wil. Als je een jaar of langer weg wil, zal je vrij ver van tevoren moeten beginnen met plannen. Je moet daarvoor namelijk een groot budget bij elkaar sparen en dat kost gewoon tijd. een kortere reis kan je ook korter van tevoren plannen. Besluit dus eerst hoe lang je ongeveer weg wil blijven.

Ga daarna bedenken welke kant je op wil. Wil je echt meerdere continenten bezoeken of houd je het bij één continent? Wat wil je allemaal in ieder geval gezien hebben? Dit gaat ook veel invloed hebben op je plannen.

Tot slot is het belangrijk om te bedenken wat voor een reis je wil maken. Wil je alleen maar reizen of wil je ook werken? Als je wil werken is het handig om te bedenken wat je hiervoor nodig hebt (misschien wil je bijvoorbeeld wel Engels les gaan geven, daarvoor is een certificaat handig). Ook heeft dit invloed op de landen die je het beste kan bezoeken. Misschien wil je onderweg wel vrijwilligerswerk gaan doen. Ook hiervoor is het handig om te bedenken welke landen je hiervoor het beste kan bezoeken.

Waar ga je naartoe?

Nu je besloten hebt dat je op reis gaat en ongeveer weet hoe lang je wil gaan en wat je wil doen, kan het leukste gedeelte beginnen! Want waar wil je precies naartoe op je wereldreis? Er is enorm veel te zien en je kan uit heel veel landen kiezen. 

Als het de eerste keer is dat je buiten Nederland op vakantie gaat, is Europa een gemakkelijke en goede opstap om je grenzen te verleggen. Mocht het reizen je niet bevallen, dan kun je gemakkelijk terug en het later opnieuw proberen. Hoewel Europa vertrouwd is, zal je jezelf voor deze bestemmingen ook moeten voorbereiden. 

Heb je Europa al gezien en verlaat je het continent voor het eerst, dan kan Zuidoost-Azië een goede keuze zijn. Je kan hier heel goedkoop rondreizen en dus lang met je budget doen. Daarnaast is er ontzettend veel moois te zien. Veel landen in Zuidoost-Azië worden veel bezocht door toeristen. Dat maakt het reizen heel makkelijk, omdat je makkelijk tussen verschillende plakken kan reizen en er veel ho(s)tels zijn. Doordat hier veel backpackers heen gaan is het makkelijk om vrienden te maken en mensen te vinden met wie je samen kan reizen. 

Ook Australië en Nieuw-Zeeland zijn nog steeds enorm populair bij (beginnende) reizigers. Zuidoost-Azië is een stuk goedkoper en daarom voor veel reizigers aantrekkelijker. Australië en Nieuw Zeeland zijn bijna dubbel zo duur, daarom moet je daarvoor een hoger budget opzij zetten. Wat Australië en Nieuw-Zeeland ook aantrekkelijk maakt is de mogelijkheid om te werken. Als je graag weer wat geld wil verdienen om verder te kunnen reizen, zit je hier op de goede plek. 

Zuid-Amerika wordt steeds populairder. Er zijn steeds meer en goedkopere vliegverbindingen tussen Europa en dit continent. Ook zijn veel reizigers in Zuid-Amerika al naar andere bestemmingen geweest en op zoek naar wat nieuws. Hoewel Zuid-Amerika goed te bereizen is, worden de landen over het algemeen wel als moeilijker bereisbaar gezien. Sommige landen zijn niet zo toeristisch, waardoor veel mensen geen Engels spreken. Ook zijn sommige landen pas relatief kort veilig om te bereizen. Het is in een aantal plaatsen nog steeds belangrijk om goed op te letten en jezelf wat beter voor te bereiden dan voor sommige bestemmingen in Zuidoost-Azië, waar alles zichzelf wel wijst. Wat kosten betreft ligt Zuid-Amerika een beetje tussen Azië en Europa in. 

Bedenk vooral waarom je op reis wil, hoe lang je wil reizen en welke plekken je echt wil zien. Beslis op basis  daarvan welke landen en continenten je wil bezoeken. Stel jezelf bij het kiezen van de landen de volgende vragen:

 • Waar wil je heen?
  Waar wil je graag naartoe? Mogelijk denk je al aan een aantal bestemmingen die je interessant vindt. Maak een lijstje van deze landen en zet er eventueel een  steden of bezienswaardigheden bij die je er zou bezoeken.
 • Kun je naar de landen reizen?
  Voor de landen die je bij de eerste vraag gekozen hebt, kijk je of het reisseizoen goed is in de periode waarin je op reis gaat en check het reisadvies van de overheid  voor het land. Zoek ook op of er recentelijk gebeurtenissen zijn geweest waardoor de bestemming misschien minder geschikt is als (eerste) reisbestemming.
 • Past een reis naar het land binnen je budget?
  Op Around the Globe staat voor bijna ieder land wel een reisbudget. Kijk of je voldoende geld hebt voor de reisperiode die je in gedachte hebt. Houd ook rekening met de kosten van (vlieg)tickets, een reisverzekering, visa en vaccinaties.
 • Wat wordt mijn reisroute?
  Wanneer je alle bovenstaande vragen positief kunt beantwoorden, kun je een grove reisplanning maken. Wat wil je zien en wat is een logische volgorde? Dit betekent niet dat je alle accommodaties al moet boeken, maar wel dat je alvast kijkt hoelang je ergens wilt blijven en welke route handig is voor de landen die je wil bezoeken.

Visa regelen

Zoek per land wat je wil bezoeken uit of je een visum nodig hebt. Bekijk ook hoeveel een visum kost en hoe je dit visum moet regelen. In sommige landen kan je een visum on arrival krijgen terwijl je dit voor andere landen van tevoren moet regelen. Weet je nog niet hoe lang je in een land wil blijven? Dan is het handig om naar je opties te kijken. In sommige landen heb je namelijk een bepaald type visum nodig om je verblijf te kunnen verlengen. 

Het is verstandig om van tevoren naar de kosten te kijken en deze op te nemen in je reisbudget. 

Stel je reisbudget vast

Om op reis te gaan zul je geld moeten sparen. Het is belangrijk om vroeg een reisbudget vast te stellen. Op die manier weet je ongeveer hoe lang je moet werken voordat je het budget bij elkaar hebt. Daardoor weet je beter wanneer je ongeveer kunt vertrekken. 

Maak een grove inschatting van van alle kosten op basis van de bestemmingen die je wilt bezoeken. Denk hierbij aan:

 • De kosten van vliegtickets en ander vervoer (bus en trein).
 • De gemiddelde kosten van accommodatie in de verschillende landen die je wil bezoeken.
 • Kosten voor visa.
 • Kosten voor eten en drinken.
 • Kosten voor bezienswaardigheden.

Het is het makkelijkst om per land dat je wil bezoeken een dagbudget op te zoeken. Op Around the globe vind je bij bijna elk land een gemiddeld dagbudget. Op die manier kan je makkelijk schatten hoeveel geld je ongeveer nodig zal hebben.

We raden je aan om net iets meer geld mee te nemen dan je berekend hebt. Op die manier zit je altijd veilig en kan eventueel extra activiteiten ondernemen die je onderweg tegenkomt. Wil je in het buitenland werken? Probeer dan toch een zo groot mogelijk deel van je budget van tevoren al bij elkaar te sparen. Je weet niet of je snel leuk werk zal vinden en in veel landen verdien je ook minder dan in Nederland. Ook weten veel werkgevers in het buitenland dat op het moment dat je werk zoekt, je geen geld meer hebt en anders naar huis moet. De voorwaarden en het salaris kunnen dan slechter zijn dan in Nederland. Bovendien zijn je euro's waardevol als de koers goed is.

Bekijk of je het benodigde budget op je spaarrekening hebt staan. Is dit niet het geval, kijk dan welke spullen je op een verlanglijstje voor je verjaardag kunt zetten. Kijk ook hoelang je nog moet werken om je begrote bedrag bij elkaar te sparen. 

Lukt het niet om het totale bedrag bij elkaar te sparen, dan kun je het volgende overwegen:

bankzaken regelen

Dit is niet het leukste onderdeel van je voorbereiding, maar wel een belangrijke die je voordelen kan opleveren. Wanneer je naar het buitenland gaat, zijn er verschillende extra bankkosten. Het is verstandig om hier van tevoren goed naar te kijken. Zo kan het misschien handig zijn om van bank te wisselen, omdat een bank minder opnamekosten berekent bijvoorbeeld. 

Ook is het handig om een creditcard mee te nemen op reis. Voor het boeken van vluchten en accommodatie, maar ook om bijvoorbeeld een voorschot te kunnen betalen als je in een ziekenhuis zou belanden. Bekijk waar je die kan aanvragen en vergelijk tarieven. Bekijk ook of Maestro of VISA interessanter is voor jou. 

Vergeet niet om iemand die je volledig vertrouwd te machtigen, zodat in het zeldzame geval dat je bankpas gestolen wordt of kwijtraakt, iemand in Nederland je bankzaken kan overnemen. 

Voor vertrek doe je er goed aan de geldigheid van je bank- en creditcardpassen te checken. Verloopt deze bijna, vraag dan een nieuwe aan. 

Neem ook altijd een wat contant noodgeld mee. Denk hierbij aan een bedrag waarmee je jezelf twee of drie dagen kunt redden.

Reis- en zorgverzekeringen 

Je bent nu beland bij één van de moeilijkste onderdelen van het plannen van je reis. Maar je verzekeringen zijn wel heel erg belangrijk. Neem er dan ook de tijd voor om je opties te vergelijken en echt uit te zoeken of je goed gedekt bent. We hebben hier een aantal zeer uitgebreide artikelen over geschreven, waarmee we je op weg helpen te kiezen voor wat je nodig hebt. 

Een goede verzekering is wat ons betreft één van de belangrijkste voorbereidingen voor je reis. Vergeet ook niet naar je zorgverzekering te kijken.

Vaccinaties en Medische benodigdheden

We hebben vaccinaties al eerder genoemd, maar omdat we medische zaken belangrijk vinden, leggen we uit wat belangrijk is. Zoek eerst uit of je door landen reist waar bepaalde vaccinaties verplicht zijn. Zoek vervolgens uit wanneer je deze vaccinaties moet krijgen. Sommige vaccinaties moet je bijvoorbeeld al een half jaar voor je reis krijgen. Vraag bij je zorgverzekering of vaccinaties en preventieve malariapillen vergoed worden. Zorg er ook voor dat je op tijd  anticonceptie, vaste medicijnen, reservebrillen en contactlenzen bestelt. Een aandachtspunt bij anticonceptie is overigens dat sommige anticonceptiemiddelen tijdens het reizen hun beschermende werking kunnen verliezen. Informeer bij je huisarts welk middel voor jou het best is. 

Ben je van plan om erg afgelegen plekken te bezoeken, dan kan het ook nuttig zijn om een goede EHBO-kit samen te stellen.

Ga voor vertrek nog even naar de tandarts, zodat je een goede controle hebt gehad. In sommige tandartspraktijken in het buitenland wil je niet behandeld worden. 

To do en inpaklijst

Maak voor jezelf een handige meeneemlijst en een lijst met alle dingen die je nog moet doen. Je kunt onze inpaklijst als basis nemen en zelf aanvullen en aanpassen om hem voor jou perfect te maken. 

Een handige checklist kan je helpen het overzicht te bewaren. Ook kun je aan vrienden en familie laten zien waar ze mogelijk een steentje kunnen bijdragen. Denk bij het opstellen van je to do list aan het opzeggen van je abonnementen, het verhuren van je huis, het onderbrengen van je auto en vergeet je huisdieren niet. 

Nog wat andere dingen waar je aan kunt denken zijn:

 • Wat doe je met je woning?
 • Zeg je je baan op of neem je een sabbatical?
 • Wat doe je met je huisdieren en planten?
 • Wie gaat je brengen en halen naar het vliegveld?
 • Wie krijgt je reisgegevens?
 • Wie weet hoe jij in noodgevallen te bereiken bent?
 • Heb je geld voor de eerste periode als je terugkomt?
 • Kan je ergens slapen als je thuiskomt?
 • Heb je iemand die je belastingaangifte doet als je op reis bent?
 • Wie houdt je post bij?

Al deze persoonlijke zaken zijn fijn om in een overzicht te hebben en geven je meer rust tijdens je voorbereidingen. 

Thuisfront

Ga je voor het eerst lang op reis, dan is de kans groot dat vooral familie dit een spannende stap vindt. Ze zullen het niet altijd laten merken, maar eng is het wel. Probeer ze daarom zoveel mogelijk bij je voorbereidingen te betrekken. Houd je vrienden, familie en kennissen op de hoogte via social media of door een weblog bij te houden. Praat daarnaast ook over je voorbereidingen, zodat ze zien dat je weet waar je mee bezig bent. Heb je alles geregeld, dan is het natuurlijk leuk om een afscheidsfeestje te geven.

Heb je vragen die in dit artikel niet beantwoord worden, plaats dan een bericht op het forum. Tal van reizigers delen op het forum graag hun tips en ervaringen.

Geschreven door Erik van Erp op 05 Nov 2023 15:53.