Anne Geschreven door Anne. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 119.11 naar Istanbul Nu boeken

IIsntabul is  één van de grootste steden ter wereld met een geschat inwoneraantal variërend van 10 tot 16 miljoen. Istanbul strekt zich uit over twee continenten, gescheiden door de Bosporus, die dwars door de stad stroomt. De stad heeft een kleurrijke geschiedenis van zo’n 2500 jaar. Honderden jaren was het de hoofdstad van de Romeinen, de Byzantijnen en de Turken-Osmanen en ze is dan ook vaak van naam veranderd. Het begon in 657 BC als Byzantium,  in 324 werd het Constantinobel en inmiddels kennen we de stad natuurlijk als Istanbul.

Istanbul is dus een grote stad, maar verrassend genoeg liggen veel bezienswaardighedenop loopafstand van elkaar. Zeker wanneer je in de oude wijk Sultanahmet verblijft kun je bijna overal naartoe lopen. Voor wie niet zo actief is, is ook het openbaar vervoer in Istanbul  een goed alternatief. Het is overzichtelijk, goed en goedkoop. Naar Istanbul toe reizen is met het vliegtuig ook prima te doen, je bent er in ongeveer drie uur. Eten en drinken kun je in Istanbul zo duur maken als je wilt. Zo vindt je er op alle straathoeken “Büfes, Kebapcis en Köftecis waar je voor een paar lira een prima broodje haalt. Accommodatie in Istanbul varieert van luxe vijfsterrenhotels tot hostels waar je met 12 man op een kamer slaapt, met prijzen vanaf zo’n 10 euro per nacht. Door de ligging aan de Zijderoute is Istanbul al eeuwenlang een handelsstad, je kunt er dan ook prima winkelen.

Istanbul is echt een mix tussen oost en west en voor iedereen die er even tussenuit wil is het een prachtige bestemming! Trek er wel minimaal vier, maar liefst nog meer dagen voor uit, want je hebt ze nodig in deze gigantische stad.

Oriëntatie

Istanbul is een grote stad maar veel attracties liggen redelijk dicht bij elkaar. Als je kiest voor een hotel in Sultanahmet dan kun je lopend naar de meeste attracties, een belangrijke tramlijn en de veerboten over de Bosporus en Golden Horn. Het is handig je verblijf in te delen naar de verschillende wijken van Istanbul. Naar Sultanahmet ga je voor de Aya Sofya, Blauwe Moskee, Basilica Cistern, Topkapi Paleis, Gülhane Parki en Archeologisch Museum. In het Bazaar District liggen natuurlijk de Grote Bazaar en de Egyptische kruidenbazaar maar ook De Nieuwe Moskee en de Süleymaniye Moskee. Ook vind je hier de pier van Eminönü, vlakbij de Galatabrug, vanwaar bussen, tram en ferries vertrekken. Wanneer je de Galatabrug oversteekt vindt je aan de overkant de Galatatoren en het Istanbul Modern Museum. Verder kun je een aantal interessante wijken bezoeken die niet overspoeld worden door toeristen, zoals Üsküdar, Kadikoyen de Western Districts. Voor deze wijken is de ferry een handig vervoersmiddel. In de wijk Besiktas vindt je het Dolmabahce Paleis, hier kun je komen met de tram naar Kabatas, waarvoor je midden in Sultanahmet of bij Eminönü kunt opstappen.

Om echt een indruk van de stad te krijgen is lopen de beste optie. Je ziet zo niet alleen de prachtige gebouwen die de stad rijk is, maar ook de vele vervallen huizen en het dagelijks leven van de inwoners. Trek goede schoenen aan, want Istanbul is heuvelachtig en de straten bestaan vaak uit ongelijke klinkers.

Geldzaken

In Istanbul wordt betaald met de Nieuwe Turkse Lira (YTL). Vroeger was je miljonair als je wat ging pinnen, inmiddels niet meer. De koers schommelt altijd wat, maar je kunt de prijzen ongeveer delen door twee en dan heb je de prijs in euro’s (grofweg). Een euro is ongeveer YTL 2,06 waard.

Veel toeristische hotels, dagtours etc. moeten in euro’s betaald worden. Het is dus handig om wat euro’s mee te nemen. Wij moesten bijvoorbeeld de transfer van vliegveld naar hotel en omgekeerd in euro’s betalen. Vlakbij het tramstation in Sultanahmet kun je naast Turkse Lira’s ook dollars en euro’s pinnen. Voor meer informatie over de geldzaken in dit land kun je ons algemene tekst over geld in Turkije het beste even doornemen. 

Tijdsverschil Istanbul

Het is in Istanbul één uur later dan in Nederland en België. Istanbul kent ook een zomer- en wintertijd.

Openbaar vervoer 

Istanbul is een goed voorbeeld van een stad die je lopend kunt ontdekken. De bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar en doordat het leven zich veel op straat afspeelt is er altijd wel wat te zien onderweg. Aangezien er natuurlijk ook wat attracties verder weg liggen en je af en toe gewoon even geen zin hebt in lopen hieronder informatie over openbaar vervoer in Istanbul.

Akbil

Voor wie van plan is veel gebruik te gaan maken van het openbaar vervoer in Istanbul kan de Akbil van nut zijn. Akbil is een soort OV-chipkaart die je kunt gebruiken in trams, treinen, bussen en ferries in de stad. Je kunt ze kopen bij “Akbil Gisesi” verkooppunten, bijvoorbeeld  bij de tramhalte in Sultanahmet of het busstation van Eminönü. Je kunt kiezen voor een voorschot of een dag- week- of maandkaart kopen. Wanneer je met z’n tweeën bent kun je ook één Akbil kopen en dan gewoon twee keer inchecken. Betalen met Akbil is iets goedkoper dan wanneer je een token koopt. Echter, wanneer je veel te voet doet is de Akbil niet echt nodig.

Tram

Er is één belangrijke tramlijn voor toeristen, namelijk de tramlijn van Zeytinburnu naar Kabatas. Deze tram stopt onder andere bij het Topkapi Paleis, het vervoersknooppunt Eminönü en steekt de Galatabrug over richting het Dolmabahce Paleis. Je kunt Akbil gebruiken maar je kunt ook speciale tokens kopen. Deze tokens (jetons) zijn rood van kleur en kosten TL 1,50, ongeacht waar je opstapt. 

Ferry over de Bosporus of Golden Horn

Een leuke manier van vervoer in Istanbul is met de ferry over de Bosporus of Golden Horn. Het belangrijkste vertrekpunt vanuit Sultanahmet is de pier bij Eminönü. De pier van Eminönü is behoorlijk groot. Vanaf de docks rechts van de Galatabrug vertrekken ferries naar bestemmingen zoals Kadiköy, Üsküdar en de Bosphorus Excursion Ferry (Bosporus). Vanaf de linkerkant van de Galatabrug vertrekt de ferry richting Fener en Eyüp (Golden Horn).

Je kunt Akbil gebruiken maar je kunt ook speciale tokens kopen. Deze tokens zien eruit als muntstukken en kosten TL ,50, ongeacht waar je op- of afstapt.

Bus

De meeste mensen die Istanbul bezoeken zullen de bus niet nodig hebben. Mocht je deze toch willen gebruiken dan kun je voor TL1,50 een ticket kopen bij loketten bij busstations en soms ook in de bus.

Bezienswaardigheden

In Istanbul is veel te zien en te doen. Trek er zeker vier dagen voor uit, maar ook een week kun je hier prima vullen.

Boottocht over de Bosporus

Een mooie dagtocht is om de Bosphorus Excursion Ferry te nemen. Dit is een gewone ferry maar deze vaart de hele Bosporus af. Onderweg legt de ferry op verschillende plekken aan, maar deze stopt het langst op het eindpunt, Anadolu Kava?i. De hele dag gebeurt hier niet zoveel, behalve wanneer de ferry vol toeristen aankomt. Alle uitbaters van cafeetjes en (vis-)restaurants proberen je hun tent in te lokken, niet echt relaxed. Prettiger is om naar de ruïnes van het middeleeuwse kasteel te lopen. Veel is er van het ooit imposante kasteel niet over, maar het uitzicht over de Bosporus en de Zwarte Zee is prachtig! Vooral leuk op een zonnige, heldere dag.


De Bosphorus Excursion Ferry vertrekt het hele jaar om 10.35 uur vanaf de pier van Eminönü. Van midden april tot oktober is er vaak ook een afvaart om 12.00 uur en 13.35 uur. De boot doet er ongeveer 1,5 uur over om het eindpunt te bereiken en vaart om 15.00 uur weer weg. Van midden april tot oktober vaart er ook nog een boot om 16.15 en 17.00 uur terug. Een retourticket kost TL 20 per persoon. Zorg dat je op tijd bij de boot bent, deze wacht niet op je! En voor een optimaal uitzicht is het slim om een plekje op het (niet al te grote) achterdek boven de bemachtigen, hier kun je buiten zitten.

Wanneer je geen tijd of zin hebt om een hele dag te besteden aan een tour over de Bosporus dan kun je ook op een excursieboot gaan. Bij Eminönü lopen veel mensen rond die proberen je op hun boot te krijgen. Deze excursieboten kosten ongeveer hetzelfde als de Bosphorus Excursion Ferry (even onderhandelen), maar ze varen niet zo ver en stoppen niet onderweg. Ze varen een uur heen en een uur terug, met een uur tussenstop bij het kasteel van Rumeli Hisari. Voordeel van de boten is dat ze kleiner zijn en dichter langs de oever kunnen varen.

Aya Sofya

Dit gebouw mag je niet overslaan bij een bezoek aan Istanbul. In de 6e eeuw na Christus begon men met de bouw van deze Byzantijnse kerk. Het was de grootste kerk van het Christendom totdat Mehmet de Veroveraar in 1453 de kerk in beslag nam en omtoverde in een moskee. Van buiten is het gebouw een beetje een zootje ongeregeld, maar van binnen is het een enorm indrukwekkend gebouw. Vooral de koepel van 30 meter doorsnee is indrukwekkend.

Je kunt ook naar boven, waar je vanaf de balustrade de kerk in kunt kijken en waar je eeuwenoude mozaïeken kunt bewonderen. Trek gerust een half uur tot een uur uit om deze kerk/moskee goed te kunnen bekijken, je zult die tijd zeker nodig hebben. Het is slim om in het hoogseizoen op tijd te komen, ondanks dat het een enorm gebouw is, kan het behoorlijk druk worden!

Openingstijden:   November-april: 9.00-17.00 uur (maandag gesloten)
Mei-oktober:          9.00-19.30 uur (maandag gesloten)
Toegangsprijs:    TL 20 per persoon

Blauwe Moskee (Sultan Ahmet Camii)

Sultan Ahmet I liet in de 17e eeuw deze moskee bouwen om de tegenover gelegen Aya Sofya te overtreffen. Zeker van buiten ziet deze moskee er prachtig uit, het is het prototype moskee uit Oosterse sprookjes. Opvallend is dat deze moskee zes minaretten heeft. De enige andere moskee die dat heeft is de moskee in Mecca. Verder is de buitenplaats net zo groot als het interieur en rondom de moskee vindt je bankjes en plantsoentjes. Van binnen zou je niet zeggen dat dit de ‘blauwe’ moskee is. Door het rode tapijt oogt de moskee eerder rood, maar ze heeft de naam te danken aan de blauwe tegeltjes aan de muren. Net als de Aya Sofya heeft de Blauwe Moskee een enorme koepel, echter, deze steunt op vier enorme stenen pilaren, waar de koepel van de Aya Sofya lijkt te zweven.

In tegenstelling tot veel moskeeën in bv. Marokko, mag je deze moskee ook bezoeken wanneer je geen Moslim bent. Je moet je schoenen uitdoen en deze in een plastic tasje meenemen, aan de andere kant van de moskee kun je ze weer aantrekken. Van vrouwen wordt verwacht dat ze hun haar bedekken, neem dus een sjaal mee! Er wordt binnen misschien niet zo streng op die hoofddoek gelet, maar het getuigt van respect om deze op te laten, ook al doet die hele groep toeristen naast je de doek af. Om de moskee van binnen en van buiten goed te bekijken heb je zeker een uurtje de tijd nodig. De moskee is echter ook een fijne plek om geregeld even te gaan zitten en te kijken naar alle bedrijvigheid. Vooral wanneer de oproep voor het gebed klinkt is het er druk met moslims die komen bidden.

Openingstijden:   Elke dag, dicht tijdens gebed en ’s avonds
Toegangsprijs:    Gratis, er wordt bij de uitgang wel om een donatie van TL 5, 10 of 50 gevraagd

Basilica Cistern (Yerebatan Sarniçi)

Weer eens wat anders dan een moskee, maar zeker niet minder intrigerend is dit ondergrondse waterreservoir uit de 6e eeuw na Christus. Het is een ondergrondse ruimte van 65 meter hoog, ondersteund door 336 indrukwekkende pilaren. Het was oorspronkelijk gebouwd als wateropslag voor het Grote Paleis en daarna voor eeuwen vergeten. In de 16e eeuw werd het reservoir opnieuw ontdekt door Petrus Gyllius, die van burgers te horen kreeg dat zij vis konden vangen in hun kelders! Vervolgens werd de ruimte gebruikt als dumpplek voor afval en lijken, tot het halverwege de 20e eeuw schoongemaakt is en gerenoveerd.

Via een onopvallende deur in de muur kun je de Basilica Cistern bereiken. De ruimte is sfeervol verlicht en via houten vlonders kun je de ruimte bekijken zonder natte voeten te krijgen. Let speciaal op twee pilaren helemaal achterin de cistern. Deze steunen op Medusahoofden die op hun kant liggen en waarvan niemand precies weet waar ze vandaan komen. Je kunt hier ongeveer een kwartier tot half uurtje rondkijken om alles te zien.

Openingstijden:   Oktober-maart:  9.00-17.30 uur
April-september:  9.00-18.30 uur
Toegangsprijs:    TL 10 per persoon

Topkapi Paleis

De publiekstrekker van Istanbul is het Topkapi Paleis. Sultan Mehmet de Veroveraar gaf in de 15e eeuw opdracht het paleis te bouwen en tot in de 19e eeuw hebben er sultans in het paleis gewoond. De bouwstijl is heel anders dan bij Europese paleizen. Zo is er niet één groot gebouw, maar staan er meerdere gebouwen op het terrein en was het terrein in verschillende gebieden verdeeld.  De eerste binnenplaats was bereikbaar voor iedereen, zoals kooplieden en zakenlui. De tweede binnenplaats was toegankelijk voor toegankelijk voor degenen die het paleis mee runde. Je kunt veel gebouwen van binnen bekijken. Zo kun je naar de Inner Treasury, waar je Ottomaanse en Europese wapens en sieraden kunt bekijken. Ook liggen hier de keukens, een ontvangstzaal en de ingang voor de Harem.

In de derde binnenplaats lag het privédomein van de sultan. Je vindt hier de ontvangstzaal, een bibliotheek, een ruimte met kleding en accessoires van de sultans en een moskee.
De vierde binnenplaats heeft een prachtig uitzicht over de Bosporus.

Wanneer je Topkapi bezoekt mag je een bezoek aan de Harem eigenlijk niet overslaan. Hier woonde de vrouwen en kinderen van de sultan, de sultan was de enige man die hier toegang toe had. Alle vrouwen van de sultan moesten buitenlandse meisjes zijn aangezien de Islam verbiedt om Moslims tot slaaf te maken. De moeder van de sultan stond aan het hoofd van de harem, zij had een grote invloed op wat er in het paleis gebeurde. De Islam staat toe dat de sultan vier vouwen mocht hebben, maar zoveel concubines als hij maar kan onderhouden. Je kunt slechts een klein deel van de Harem bezoeken, maar wel het belangrijkste deel. Je kunt bijvoorbeeld de appartementen van de vrouwen en kinderen van de sultans bekijken en hun hammam. Groot voordeel van de Harem is dat de busladingen vol tourgroepen deze overslaan. Hierdoor is het in de Harem veel rustiger dan in de rest van het paleis.

Trek voor het Topkapi paleis zeker een halve dag uit. Er is veel te zien er daarbij kan het ook erg druk zijn, waardoor je soms even moet wachten om een ruimte in te kunnen. Voor de harem heb je ongeveer een half uur tot een uur nodig, het is daar vaak minder druk dan in de rest van het paleis.

Niet alle ruimtes zijn altijd toegankelijk. Op een bord bij de kassa zie je welke ruimtes die dag gesloten zijn. Slim om daar dus even te kijken, om teleurstelling te voorkomen.

Openingstijden:   9.00-17.00 uur (dinsdag gesloten)
Toegangsprijs:    Paleis zelf TL 20, Harem TL 15

Gülhane Parki

Dit park was eens de paleistuin van Topkapi. Het is een mooi gelegen park met hoge bomen waar je kunt wandelen of de wereld aan je voorbij kunt zien trekken op één van de vele bankjes. Het is een geliefde plek voor gezinnen en stelletjes. Aan de noordkant van het park is een tea garden met prachtig uitzicht over de Bosporus en de Zee van Marmara.

Istanbul Archaeology Museums

Liefhebbers van archeologische vondsten kunnen hun lol op in dit mooie museum. Je vindt er allerlei opgravingen uit het oude Egypte, Griekenland en het Ottomaanse rijk. Er zijn heel wat sarcofagen, gebruiksvoorwerpen en oude beelden en zelf een mummie. Displays zijn in het Turks en in het Engels, dus je kunt er veel van opsteken. Wil je echt alles zien dan kun je hier uren rondlopen, maar trek er in elk geval een uur tot anderhalf uur voor uit.


Openingstijden:   9.00-17.00 uur (maandag gesloten)
Toegangsprijs:    TL 10 per persoon

Grote Bazaar

Shop till you drop is het motto in de Grand Bazaar! Oké, het is er enorm toeristisch en veel Turkse klanten zie je er niet, maar het de bazaar draagt wel bij aan het ‘oosterse’ gevoel en is leuk om een tijdje rond te slenteren.

De Grand Bazaar is opgedeeld in verschillende delen, bijvoorbeeld voor tassen en koffers, kleding, sieraden, goud, tapijten en leer. Behalve de koopwaar is ook het gebouw waar de bazaar in zit de moeite waard om te bekijken. Het is gebouwd in dezelfde tijd als het Topkapi paleis en ondanks verschillende branden is het elke keer weer opnieuw opgebouwd.Ga niet naar de bazaar als je in een slecht humeur bent of haast hebt, dan is er niet veel aan. Je wordt door iedereen aangesproken en alle verkopers proberen hun waar aan je aan te prijzen, de één op een leukere manier dan de ander. Het is handig als je van tevoren een beetje weet wat je wilt hebben. Op die manier sta je sterker bij een verkoper. Vraag ook rustig bij een paar kraampjes wat iets kost, trek daar de helft van af en dat zit je best aardig. Het blijft lastig wat je voor iets moet betalen, maar het gaat er om dat zowel jij als de verkoper tevreden zijn. De Grand Bazaar is een goede plek om naar toe te gaan als het wat minder weer is, aangezien alles overdekt is merk je weinig van het weer buiten!

Openingstijden: 8.30-19.30 uur (zondag gesloten)

Spice Bazaar

Aanzienlijk kleiner dan de Grand Bazaar, maar zeker zo leuk. De naam Spice Bazaar (ook wel Egyptische Bazaar genoemd) zegt al wat je hier kunt kopen. Je kunt allerlei soorten kruiden kopen, mooi uitgestald in piramides. Zowel de bekende kruiden zoals kaneel en kerrie, maar ook ‘Turkish Viagra’, wat dan ook mag zijn. Ook deze markt is enorm toeristisch, maar dat neemt niet weg dat  het leuk is er eens overheen te lopen. Naast kruiden vind je hier ook noten, thee, honing, olijven, dadels, gedroogd fruit etc. En natuurlijk het mierzoete maar oh zo Turkse lokum, ofwel Turks Fruit. Je kunt zelf uitkiezen welke smaken je wilt en ze pakken het luchtdicht in zodat je het makkelijk mee naar huis kunt nemen. Naast de instant appelthee kun je hier ook echte appelthee kopen, van gedroogde stukjes appel.

Openingstijden:  9.00-19.00 uur (zondag gesloten)

Nieuwe Moskee (Yeni Camii)

De naam is wat misleidend (de moskee is zo’n 400 jaar oud), maar deze moskee is de moeite van een bezoek waard. De opzet van de moskee lijkt op die van de Blauwe Moskee, met een grote binnenplaats waar je prima een  tijdje door kunt brengen. De moskee ligt aan een plein waaraan ook de Spice Bazaar ligt en vlakbij Eminönü, vanwaar de ferry’s vertrekken. Er is volop bedrijvigheid, bijvoorbeeld een heel oud vrouwtje dat duivenvoer verkoopt en kinderen die achter de duiven aan rennen. Binnen in de moskee is het daarentegen een oase van rust. De moskee is nog dagelijks in gebruik als gebedsruimte.

Openingstijden:  Gesloten tijdens gebed en ‘s avonds
Toegangsprijs:    Donatie wordt gewaardeerd

Süleymaniye Moskee

Deze grote moskee is gebouwd in opdracht van de grootste en machtigste sultan van het Ottomaanse Rijk, Süleyman I in de 16e eeuw. Toen wij er waren was de moskee helaas gesloten, maar alleen al de mooie, rustige tuin er omheen was prachtig. We hebben van verschillende mensen gehoord dat de moskee van binnen ook erg indrukwekkend moet zijn, dus we horen graag of dat zo is.

Openingstijden: Gesloten tijdens gebed. Toen wij er waren (maart 2010) was de moskee gesloten wegens renovatie.

Toegangsprijs:    Donatie wordt gewaardeerd

Galata brug

Eén van de drukste bruggen voor zowel voetgangers als auto’s is de Galatabrug. De brug verbindt Eminönü en Beyo?lu met elkaar en vormt schijnbaar een goede plek om een hengel uit te gooien, zo getuigen de tientallen vissers die elke dag op de brug staan. De brug zelf is niet bijzonder, het is echt de bedrijvigheid die de brug karakter geeft.

Onder de brug vind je toeristische restaurants en cafe’s vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over de rivier. Lopen over de brug levert ook mooie uitzichten op, vooral tegen zonsondergang.

Galata Toren

Wanneer je vanaf Eminönü naar de overkant van het water kijkt dan kun je niet om de Galatatoren heen. De Galatatoren is één van de oudste torens van Istanbul, gebouwd in 528. De toren is 61 meter hoog en springt daarmee in het oog in de skyline van Istanbul.

Rondom de toren ligt een klein pleintje waar mannen broodjes verkopen, thee drinken etc., een gezellig plekje om een tijdje te zitten. Je kunt de toren ook op, zonder moe te worden want er is een lift die je naar boven brengt. Mag ook wel voor TL 10 pp! Alleen de laatste meters omhoog moet je trap lopen. Rondom de toren loopt een balustrade vanaf waar je een 360 graden uitzicht hebt over de stad. Vooral leuk bij mooi weer, anders zie je niet zoveel. Bovenin de toren kun je een drankje drinken in het café en ’s avonds kun je er terecht voor een Turkse danser en buikdanseressen.

Openingstijden:   9.00-20.00 uur
Toegangsprijs:    TL 10 per persoon

Dolmabahçe Paleis

Dit paleis had net zo goed in Frankrijk of Engeland kunnen staan, het doet verrassend on-Turks aan. Het paleis is gebouwd in opdracht van Sultan Abdül Mecit in 1843. De traditionele Ottomaanse bouwstijl werd overboord gegooid, de sultan wilde een paleis dat in dezelfde lijn lag als de Europese paleizen uit die tijd. De bekendste bewoner van het paleis was Atatürk, die in 1938 in dit paleis overleed. Het paleis bestaat uit twee hoofdgedeeltes, namelijk de ceremoniële ruimtes en de Harem. De ceremoniële ruimtes zijn veruit het indrukwekkendst, enorm veel pracht en praal.

Vandaag de dag kun je het paleis alleen bezoeken wanneer je aansluit bij een rondleiding. Een straf is dit echter niet, op deze manier krijg je veel achtergrondinformatie over het paleis en zijn bewoners.


Aanhangers van het minimalisme zullen zich waarschijnlijk zeer ongemakkelijk voelen in de ceremoniële ruimtes, waar je uren rond kunt kijken en nog niet alle details gezien hebt. Opvallend zijn de enorme kandelaars en kroonluchters en de grote tapijten die overal liggen. Ook de trappen omhoog zijn over the top, met kristallen balustrades en overal om je heen zie je tierlantijnen met veel goud en glimmers. Het toppunt van weldadigheid bereikt de rondleiding op het laatst, namelijk de Imperial Ceremonial Hall, of troonzaal. Dit is een enorme ruimte met grote koepel, erg indrukwekkend. Midden in de zaal hangt een enorme kroonluchter van 4000 kg. Deze verlichting is helaas niet aan, onze gids vertelde ons dat het vervangen van de lampjes een enorme klus is, vandaar dat de kroonluchter enkel brandt bij belangrijke (religieuze) gebeurtenissen met hoogwaardigheidsbekleders uit binnen en buitenland. 

De Harem is wat minder extravagant maar ondanks dat de moeite van een bezoek waard (het zit inbegrepen bij de entreeprijs). De ruimtes zijn bijna allemaal nog ingericht zoals ze waren, zo ook de kamer waarin Atatürk overleden is. Je komt langs slaapkamers, woonvertrekken en de hamams van de bewoners van het paleis.

Het paleis is zeker de moeite waard, plan er ongeveer een halve dag voor om er te komen en aan de twee rondleidingen deel te nemen. Minpuntje is dat je absoluut geen foto’s mag maken in het paleis en dat je grote tassen zoals een rugzak in een kluisje moet achterlaten. Wanneer de kluisjes vol zijn moet je je tas in de ‘cloakroom’ achterlaten, die was toen wij er waren niet altijd bemand dus dat is niet zo’n fijn idee met waardevolle spullen in je tas. We raden aan dus geen rugzak mee te nemen, echter, je camera en een handtas mag je wel mee het terrein op nemen. Foto’s maken van de buitenkant mag, wie een foto maakt in het paleis kan rekenen op een niet al te vriendelijke correctie door het personeel.

Openingstijden:  winter: 9.00-15.00 uur (maandag en donderdag gesloten)
                               zomer: 9.00-16.00 uur (maandag en donderdag gesloten)
Toegangsprijs:   TL 20 per persoon voor Paleis en Harem (geen losse tickets voor Paleis of Harem verkrijgbaar, alleen combi-ticket)

Üsküdar

Voor degenen die wat langer in Istanbul blijven en ook even buiten de echte toeristengebieden wil, is Üsküdar een aanrader. Het is een gemoedelijke wijk aan de Zee van Marmara die je makkelijk met de ferry vanaf Eminönü kunt bereiken. Je kunt er moskeeën bekijken, maar ook gewoon door de straatjes zwerven. De hoofdstraten loop je vanzelf in als je vanaf de ferry komt, hier wordt je voor de verandering niet aangeroepen om producten te kopen, alleen de locals worden aangeroepen! Toen we op de pier een kebab wilden bestellen merkten we meteen dat Engels spreken hier niet zo vanzelfsprekend is als in de toeristenwijken. Echter, dat de mensen wel heel behulpzaam zijn blijkt uit het feit dat de verkoper ongeveer over zijn toonbank heen klom om te kijken wat we aanwezen op de display bovenaan de kiosk, om ons te helpen. Dat de prijs ook nog eens de helft was van wat we in de toeristengebieden betaalden maakte het helemaal af.

Het is een aanrader om Üsküdar te bezoeken in de namiddag, als de zon al wat lager staat. Je kunt een heel eind over een pad langs het water lopen, thee drinken op één van de terrasjes bij het water of er op een bankje zitten kijken naar langs wandelende Istanbullus en vissers met de skyline van Istanbul op de achtergrond.

Western Districts

Dit deel van de stad ziet steeds meer bezoekers, onder meer omdat de Chora Church hier ligt. Je kunt de wijk bereiken met de ferry over de Golden Horn, die vertrekt vanaf de pier links van het busstation van Eminönü. Dit gedeelte van Eminönü werd toen wij er waren verbouwd, dus het was even zoeken).

Behalve de Chora Church en een aantal andere moskeeën vonden wij dit deel van de stad niet zo aantrekkelijk. Er staan enorm veel vervallen, leegstaande huizen en de straten zijn niet zo gemoedelijk als bijvoorbeeld in Üsküdar. De boottocht er naartoe is wel leuk, vooral tegen zonsondergang. 

Eten en drinken

In Istanbul kun je op elk moment overal wel wat eten.  Je vindt overal kebaptenten voor een snelle hap, maar je kunt er ook prima uit eten. Eten is vergeleken met Nederland niet duur. Voor alle typische Turkse gerechten en lekkernijen kun je ons eten en drinken artikel lezen.

Zomaar een indicatie:
Broodje kebap vanaf:           TL 1,50 (4,00 op erg toeristische plekken)
Flesje water:                          TL 0,50
Ringbroodje:                          TL 1
Gepofte kastanjes:               TL 3
Hoofdgerecht vanaf:             TL 12
Thee:                                       TL 1
Turks biertje:                          TL 6
Sahlep (kruidendrankje):     TL 2

Winkelen

Istanbul spreekt tot de verbeelding wat winkelen betreft. Je kunt urenlang ronddwalen in de Grand Bazaar en de wirwar van straten daaromheen. Je kunt hier op zoek naar typisch Turkse souvenirs zoals tapijten, glazen lantaarntjes,  leren producten, sieraden, houten schaakspellen, pashmina’s, keramieke schaaltjes etc. Ook vind je er veel (namaak-) merkkleding en schoenen voor een spotprijsje. Bedenk wel dat je in dit district overal op kan afdingen, het wordt ook van je verwacht. Gemiddeld kun je ongeveer de helft van het openingsbod eraf krijgen, maar het hangt er natuurlijk ook van af hoeveel producten je koopt.

Bezoek de bazaars alleen als je er zin in hebt. De verkopers zullen je allemaal (vriendelijk) benaderen en proberen een gesprekje met je aan te knopen. Over het algemeen op een leuke manier, dus ben ook vriendelijk terug. Alleen op die manier heb je een leuke dag en hou je een prettig gevoel aan je aankoop over.

Voor wie op de westerse manier wil winkelen kan het best richting Taksim Square gaan. Ten noorden vindt je topdesigners en ten zuiden in Beyo?lu ligt de straat Istiklal Cadessi, waar je de bekende winkelketens vindt.

Hoe kom je in Istanbul?

Er vliegen verschillende maatschappijen op Istanbul. Istanbul heeft twee internationale luchthavens. De grote luchthaven is Ataturk Airport. Veel goedkope charters vliegen naar Sabiha Gökçen. Vanuit Nederland vliegen Corendon, Transavia, KLM, Turkisch Airlines, Pegasus en PIA rechtstreeks naar Istanbul. Goed vergelijken loont, KLM en Turkisch Airlines zijn misschien net wat duurder maar vliegen wel op fijnere tijden en de maaltijden en drankjes zijn inbegrepen, in tegenstelling tot de chartermaatschappijen.

Het is de moeite waard om te kijken of je kunt vliegen op Ataturk Airport aangezien het van daaruit makkelijker en goedkoper is om in de stad te komen. Soms maakt dat het verschil in ticketprijs alweer ongedaan.

Van Ataturk Airport naar de stad

Vanaf Ataturk Airport is het ongeveer drie kwartier rijden naar Sultanahmet per taxi. Een taxi kost ongeveer TL35. Veel hotels verzorgen ook een transfer als je ze van tevoren mailt. Wij betaalden 20 euro voor een transfer van vliegveld naar hotel. Handig als je geen zin hebt om te zoeken en taxichauffeurs over te  halen de meter aan te zetten. Je kunt echter ook voor veel minder geld met het OV naar het centrum. De Havas Airport Shuttle kost TL11,25 per persoon, echter, deze gaat alleen naar Taksim Square. Als je in Sultanahmet verblijft dan kun je de Light Rail Transit vanaf de luchthaven nemen en overstappen in Zeytinburnu vanwaar je de tram naar Sultanahmet kunt nemen. Deze optie is het goedkoopst, het kost je zo’n TL 3 per persoon!

Van Sabiha Gökçen naar de stad

Vanaf dit vliegveld kost een taxi je zeker TL80, het dubbele dus ten opzichte van Ataturk Airport. Er is de Havas Airport Bus die voor TL 10 pp naar Taksim Square gaat, echter deze rijdt maar ongeveer één keer per uur. Veel hotels en hostels kunnen een transfer regelen voor een prijs vanaf TL 30 per persoon. Voor mensen met een klein budget kun je ook met het openbaar vervoer, maar dat is niet echt handig. Je kunt de IETT bus nemen naar het Levent 4 metro station en daar de metro naar Taksim Square nemen. Van daaruit neem je dan de funicular naar Kabatas en de tram naar Sultanahmet. Dit kost je ongeveer TL6 per persoon.

Accommodatie

Er zijn vele opties tot overnachten in Istanbul. Het meest sfeervol is een hotel in de wijk Sultanahmet. Je zit dan middenin de oude wijk en dichtbij de meeste bezienswaardigheden. Veel hotels in deze wijk hebben een dakterras (al dan niet overdekt) waar het ontbijt wordt geserveerd en vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over onder andere de Blauwe Moskee en de Aya Sofya. Je vindt in Sultanahmet vooral kleinere (boutique-) hotels, maar ook hotels van ketens als Best Western en Four Seasons. Voor opties kijk ook even in bij onze hostels in Istanbul of lees de algemene informatie over accommodatie in Turkije om een beter beeld te krijgen.