Weten wat de status in een land, voor je vlucht of je reis is omtrent het Coronavirus, lees dan hier verder.

Hoe vind je goedkope vliegtickets

We hebben tips verzameld voor de mensen die willen reizen, maar geen Round the World-ticket kopen en toch goedkoop willen vliegen, ideaal voor een vakantie of als je het liefst op je bestemming pas een plan trekt. Hoewel dat lastig is in landen waarvoor je een visum moet aanvragen.

(alle genoemde prijzen in de artikel zijn voorbeelden)

Enkeltjes versus retourtjes

Wist je dat enkele vliegreizen vaak duurder zijn dan een retourvlucht bij de traditionele lijndienstmaatschappijen? Dat maakt het boeken van een enkeltje dus oninteressant. Bij lowcost-vliegmaatschappijen heb je dat probleem niet en het is in sommige gevallen zelfs veel goedkoper om een kant en klare vakantie te boeken. Vaak gaat het hier dan om bestemmingen in Europa, Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Met een enkel ticket heb je de mogelijkheid om van een andere bestemming terug te vliegen, wat bij duurdere luchtvaartmaatschappijen ook wel een "open jaw" ticket genoemd wordt.

Low budget airlines

Een vlucht boeken op internet is erg simpel. De goedkoopste vlucht vinden kan echter nog wel een leuk puzzeltje zijn. Laat je niet geheel leiden door de zogenaamde vergelijkmachines, maar kijk ook op de websites van de airlines. Lowcost airlines komen vaak niet voor in vergelijkmachines, omdat ze hiervan de gegevens niet hebben. Hebben ze die wel, dan worden die vaak een of twee keer per dag van de site van de lowcost airline gehaald en de kans is dan zeer groot dat deze prijzen niet meer kloppen of de vluchten al vergeven zijn. Daarom is het altijd goed om ook research te doen bij de airliners zelf. Vaak kunnen de vergelijkingssites je wel verklappen welke maatschappijen op welke bestemming vliegen. Dat maakt jouw zoektocht weer een stukje gemakkelijker.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen

Een ander voordeel van het boeken van enkeltjes is dat je vluchten van verschillende vliegmaatschappijen kunt combineren. Want de heenvlucht kost misschien amper een tientje, terwijl de terugvlucht waarschijnlijk erg duur is. Daarom loont het om verschillende luchtvaartmaatschappijen te combineren voor de beste prijs. Vlieg bijvoorbeeld heen met Transavia naar Barcelona en terug met Ryanair vanuit Madrid, of een ander vliegveld in Barcelona. Een tikkeltje omslachtig is het wel, maar slimme reizigers kunnen zo tot honderden euro's besparen.

Kijk verder dan Schiphol

Vliegen vanaf Schiphol kost je misschien minder tijd, maar soms is vliegen vanuit Rotterdam, Eindhoven, Den Haag, Groningen, Maastricht, Duitsland of België veel goedkoper waardoor het de langere reis naar de luchthaven wel waard is. Een paar voorbeeldjes:

Vlieg met Ryanair vanaf Maastricht naar Girona (Barcelona) voor 85 euro per persoon terwijl een retourtje vanaf Schiphol met KLM al snel 190 euro per persoon zou kosten.

Goedkope vluchten naar Azië

Naar Bangkok en weer terug vanaf Schiphol is vaak duurder dan vliegen met AirBerlin van Düsseldorf naar Bangkok. Tickets van Düsseldorf naar Aziatische bestemmingen zijn vaak voordelig. Ook maatschappijen zoals Lufthansa, Egypt Air, Emirates en Turkish Airlines zijn interessant om op te zoeken. Met deze vliegmaatschappijen kun je vaak goedkoop naar Azië vliegen, al dan niet met een tussenstop. Vanaf Schiphol vertrekken wel meer en goedkopere vluchten naar Azië dan bij de zuideburen.

Goedkope vluchten naar Afrika

Vanuit België vertrekken in vergelijking met Nederland veel en voordelige vluchten naar Afrikaanse bestemmingen, vooral vanaf het vliegveld van Zaventem nabij Brussel

Vervoer naar buitenlandse luchthavens

Uiteraard moet je nog wel rekening houden met de kosten van je treinkaartje als je vanaf Düsseldorf vliegt. Wanneer je op tijd boekt, kun je voor minder dan 25 euro een kaartje kopen. Kijk voor actuele tarieven op de site van NS internationaal. Let op dat Düsseldorf meer dan één luchthaven heeft.

Op verschillende treinstations in grote, Nederlandse steden vertrekken shuttlebussen naar luchthavens in en om Nederland. Wil je echt alles uit de kast halen, dan loont het zelfs om die prijzen te vergelijken. Voorbeelden van aanbieders van deze ritten zijn Flixbus en Eurolines.

Moment van boeken

Houd ook de prijstrends in de gaten. Zo vind je al snel de beste periode om een vliegticket te boeken. Vluchten vanuit Europa naar verre bestemmingen volgen meestal een bepaald patroon. Vroegboekers denken vaak dat ze het goedkoopst uit zijn. Vaak is dit ook zo, maar sommige slimme airlines spelen hierop in. De vlucht is dan wat duurder wanneer die net beschikbaar is - maar nog steeds goedkoop - en heeft enkele weken daarna een lagere prijs. Je kunt dus beter eerst de prijzen in de gaten houden en daarna boeken op de best beschikbare prijs. Op sommige vergelijkingswebsites voor vliegtickets is het mogelijk om een prijsalarm in te stellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail als de prijs van het vliegticket daalt.

Buiten Europa

Goedkoop vliegen in Azië

Niet alleen in Europa kun je goedkoop vliegen, ook in de rest van de wereld is er een veelvoud aan prijsvechters. Zo vlieg je goedkoop van Europa naar Azië met AirBerlin,  AirAsia en China Airlines maar ook in Azië kun je spotgoedkoop vliegen. Met bijvoorbeeld AirAsia en Tiger Airways vlieg je soms al vanaf €15 inclusief toeslagen. Dit is dan een enkele vlucht.

Met AirAsia vlieg je van het vaste land van Maleisië  naar Borneo voor maar 35 euro per persoon. Soms is dit bedrag zelfs maar 10 euro, als je geluk hebt en een actie meepakt. Een vlucht van Singapore naar Jakarta kun je zelfs een dag voor vertrek boeken voor maar 50 euro per persoon bij Jetstar Airways. Let bij het boeken van een ticket wel goed op of ruimbagage incluis is. Veel prijsvechters kunnen hun prijzen zo laag houden omdat ruimbagage apart bijbetaald wordt. Hoeveel je hiervoor bijbetaalt, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Meestal is de vlucht ook met de toeslag van de ruimbagage nog steeds heel goedkoop.

Goedkope vliegtickets naar Australië

Een ticket naar Australië kost ongeveer 1200 euro, als je een goede deal hebt gesloten voor een rechtstreekse vlucht op een reguliere bookingsite. Wil je goedkoop naar Australië vliegen, dan kun je al voor zo'n 500 euro via Londen naar Perth vliegen (enkele reis) , opnieuw met AirAsia. De kunst is dan om zo goedkoop mogelijk naar Londen te vliegen of om een voordelig trein- of busticket voor je reis naar Londen op de kop te tikken. Het geld dat je bespaart, komt op reis vast goed van pas. Er moet gezegd worden dat dit een behoorlijk intensieve zoektocht is voor een lange afstand. Maar je kunt eventueel ook eerst naar Bangkok vliegen, daar rondreizen en later vanuit een andere bestemming in Azië naar Australië vliegen.

Wil je rechtstreeks naar Australië vliegen, dan loont het om Cathay Pacific, Malaysia Airways en Qantas in de gaten te houden. Zij bieden met regelmaat aantrekkelijke vluchten naar Perth vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf. Prijzen liggen zijn rond en soms zelfs onder de 1000 euro.  

Goedkope vluchten in de Verenigde Staten

Ben je op zoek naar goedkope vluchten in de Verenigde Staten dan kun je de Google's tool Google Flights gebruiken. Deze zoekmachine overtreft op dit moment alle andere wat betreft snelheid en aantal vergelijkbare opties. De zoekmachines is vooral interessant om vluchten in de VS te boeken, hoewel Google Flights inmiddels wereldwijde vluchten toont.

Goedkoop vliegen Zuid-Amerika

Vliegen naar Zuid- en Midden-Amerika is een dure aangelegenheid. De kosten liggen meestal rond de €1000 voor een retourticket. Ben je extreem vroeg, dan kun je soms voor €800 naar dit deel van de wereld vliegen. Kijk voor goedkope vluchten naar Midden- en Zuid-Amerika naar populaire vakantiebestemmingen, waar veel vluchten vanuit Europa naartoe gaan. De oorzaak van de hoge prijzen voor de vluchten ligt bij het gebrek aan concurrentie. Voor populaire vakantiebestemmingen gaat dat niet op. Zo vlieg je al voor €600 naar Cancún in Mexico. Officieel ligt Mexico in Noord-Amerika, maar vanuit daar reis je goedkoop naar bestemmingen in Midden- en Zuid-Amerika dan met een rechtstreeks vliegticket. 

Wanneer je vervolgens kijkt naar vluchten van het ene naar het andere Zuid-Amerikaanse land, zie je dat tickets soms duurder zijn dan vluchten van Europa naar Zuid-Amerika. Je kunt toch besparen op vluchten door slim te reizen. Binnenlandse vluchten zijn meestal een stuk goedkoper. Je vliegt dan zover mogelijk naar een plaats bij de grens van het land waar je naartoe wilt en reist een stuk over land om daar weer verder te vliegen. Het kost je meer tijd, maar je bespaart honderden euro's. Daarnaast is over land reizen in deze landen vele malen goedkoper dan vliegen. 

Andere intercontinentale bestemmingen

Op dezelfde wijze kun je goedkoop door Afrika vliegen. De truc is om de goedkope maatschappijen te vinden en (losse) vluchten slim te verbinden. Lees voor meer informatie over de verschillende luchtvaartmaatschappijen ons artikel over lowcost airlines.

Een hele vakantie die goedkoper is dan een vliegticket?

Ja, dat kan! Omdat een enkeltje meestal dus duurder is dan een retourtje, kan het weleens voorkomen dat het heel veel goedkoper is om een kant en klare vakantie te boeken. Dé budgetsite voor hapsnap zonvakanties is Vakantiediscounter.nl, een partij die onverkochte zonvakanties van Nederlandse reisorganisaties alsnog aan de man brengt. Het zwaartepunt van het aanbod lag altijd rond de Middellandse Zee, maar tegenwoordig is het aantal verre bestemmingen flink toegenomen. Zo is het ons gelukt een tiendaagse reis naar het Thaise Phuket met een retourvlucht, logies en ontbijt in een driessterrenresort te boeken voor €598. Een super aanbieding, want een retourvlucht kwam op € 1014 per persoon. De goedkoopste vlucht naar Bangkok voor diezelfde periode was €700 bij China Airlines. Ook al slaap je geen nacht in het resort, dan ben je soms alsnog veel goedkoper uit dan met een losse vlucht.

Een ander voorbeeld is een reis naar Curacao. Vliegen kost zo'n €550, als je goed zoekt naar aanbiedingen. TUI heeft buiten de schoolvakanties soms aanbiedingen van €500 voor een week in een hotel inclusief retourvlucht. Kijk ook bij de grote vakantieaanbieders zoals TUI, Kras, Fox, D-Reizen en Corendon.

Spelregels

Er zijn wel een paar ongeschreven spelregels waaraan je je zou moeten houden, al is het alleen maar om te zorgen dat deze mogelijkheid ook blijft bestaan voor toekomstige reizigers. Bij het boeken vertel je niet dat je geen gebruikmaakt van de terugvlucht (als dit het geval is) of het hotel. Als je aankomt in het land van bestemming, staat een gastvrouw of -heer je op te wachten. Je kunt dan vertellen dat je geen gebruikmaakt van het hotel, de terugvlucht en haar service en een hostel gaan zoeken. Wil je toch een nacht of twee naar het hotel, dan kan dat. Ben je na die paar dagen klaar om te vertrekken, dan meld je netjes aan het hotel dat je vertrekt. Die vinden dat niet erg want die verhuren de kamer alsnog aan iemand anders. Vervolgens bel je de gastvrouw of -heer om te vertellen dat je vertrekt. Zij is verantwoordelijk en je wilt niet dat ze dagen denkt dat haar gasten vermist zijn. Dan heb je nog een ding te doen: op de dag (of de dag ervoor) waarop je vlucht zou vertrekken, bel je de vliegmaatschappij om te melden dat je niet meegaat. Dat vinden ze vast niet erg, want ze verkopen je stoel door.


Vergelijkingswebsites voor vluchten

Er zijn honderden zoekmachines voor vluchten. Vergelijkingssite SkyScanner biedt de mogelijkheid om allerlei opties open laten. Zo hoef je niet in te vullen in welk land je wilt vertrekken. Op die manier zie je bijvoorbeeld of je goedkoper vliegt vanuit Duitsland. Ook kun aangeven in welke maand je op reis wilt, maar je hoeft niet per se een bestemming in te geven. Je krijgt dan te zien waar je allemaal naartoe kunt vliegen. Een ideale site voor mensen die even weg willen, voor wie het niet uitmaakt waar ze naartoe gaan.

Creditcard toeslag

Tijdens het boeken van een goedkope vlucht kan je nog voor een onaangename verassing komen te staan: de creditcardtoeslag. Deze bedragen vaak per persoon en per vlucht berekend worden en dat je geen retourtje kunt boeken.
Dit zijn een paar voorbeelden van wat de verschillende maatschappijen berekenen.

 • Easyjet: 1% van de waarde van de vlucht
 • Ryanair: 2% van de totale transactie
 • Vueling: geen creditcardtoeslag
 • Transavia: geen creditcardtoeslag 
 • KLM: 1,75% van de ticketprijs

Prijzen wijzigen regelmatig, dus check voor actuele tarieven de website van de vliegmaatschappij.

Het gebruik van een online betalingsmogelijkheid, zoals iDeal is vaak goedkoper.

Cookies

Bijna elke website gebruikt cookies waardoor je advertenties ziet van producten die je eerder bekeek. Vergelijkingssites voor vluchten en websites van luchtvaartmaatschappijen zijn hier geen uitzondering. Na even zoeken weten verschillende sites precies op welke dag jij naar een specifieke bestemming wilt vliegen. De prijs van de vlucht die jij het liefst wilt boeken wordt daarom door die websites verhoogd. Verwijder je cookies (in je browser, via 'beheer', via 'geschiedenis') voor het boeken, maar na het zoeken om de prijsverhoging te voorkomen.   

Geschreven door Rudi B. op 20 Dec 2017 23:31.

 1. Dali 18 Jan 2010 11:38

  Ik had ook goede verhalen gehoord over swoodo.com maar ik geef net even de data in van een vlucht die ik gister zocht en swodoo komt met veel hogere bedragen, zelfs met hogere bedragen dan die van de luchtvaartmaatschappij waarmee ik gister heb geboekt.

 2. Petra 08 Feb 2010 17:03

  Bestaan er meer sites zoals skyscanner (momondo ken ik ook al)? Ik ben niet afhankelijk van een bepaalde datum maar wil wel graag goedkoo vliegen :Y
  Dan is het dus erg vervelend dat je persé een datum in moet voeren in de meeste zoekmachines.
  Alvast bedankt voor het antwoord!

 3. bas_tromp 07 Feb 2011 23:42

  Ik heb zelf via [verwijderd] mijn vliegticket gevonden, erg handige website. Heb uiteindelijk maar 530 euro betaald voor mijn vliegticket naar Bangkok voor onze reis komend zomer! Kan niet wachten..

 4. WizardOfOss 08 Feb 2011 00:34

  Het kan aan mij liggen, maar ik mis even de toegevoegde waarde van die site. Wat ik zie is een site die niks anders doet dan doorlinken naar vliegtickets.nl. En die hebben nagenoeg hetzelfde aanbod als alle andere zoeksites. Die andere zoeksites hebben echter een gigantisch voordeel: die hebben niet die irritante kop van Gaston op hun site...
  (en als je de goede site gebruikt heb je ook geen last meer van bijkomende kosten, die in het eerste zoekresultaat nog maar even achterwege worden gelaten)

 5. Marnix1985 05 Jul 2011 13:59

  Hier kan je goedkope vliegtickets vinden. Het is een prijsvergelijk tool, waarbij je eenvoudig de prijs kan opzoeken bij de bekende aanbieders. Vervolgens kan je dan zelf vergelijken wie de goedkoopste vlucht aanbiedt.
  Misschien helpt het in het vinden van goedkope tickets:
  verwijderd

 6. mbrummel 08 Jul 2011 15:52

  Waar vind je die tool dan? linkje?

 7. CR 14 Sep 2011 23:55

  Pas op met Skyscanner boekingen! Nadat je je betaling hebt bevestigd en de boeking nog moet worden uitgevoerd, betekent dit dat als er iets fout gaat in de boekingsystemen, je je geld kwijt bent en je met verkeerde boekingen kunt blijven zitten. Uit eigen ervaring en telefonische navraag bij Skyscanner, blijkt dit gewoon te kunnen gebeuren. Skyscanner geeft aan geen verantwoordelijkheid hiervoor te nemen, alhoewel hun eigen systemen deze boekingsfout maken, met het argument dat zij slechts een bemiddelaar zijn. Skyscanner verwijst je door naar de airlines waar het foutieve ticket is geboekt. Deze airlines verwijzen echter weer terug naar Skyscanner, omdat zij de boekingsfouten maken.

 8. Ceska 15 Sep 2011 12:38

  correct me if i'm wrong... maar skyscanner is niks anders dan een zoekmachine naar de goedkoopste aanbieder.. zodra je op de prijs klikt wordt je doorgelinkt naar site die het ticket aanbied (bijv kilroy of tix.nl)

 9. Rouwe 29 Jun 2012 11:20

  Ik was op zoek naar goedkope tickets naar Cancun in Mexico. Eerst geprobeerd met [verwijderd], die vergelijken heel veel verschillende sites voor vliegtickets. Later vond ik op [verwijderd] nog een goedkoper ticket!

 10. FemkeP 05 Jun 2013 14:48

  Een handige website voor reizen vanuit Brussel naar Europese bestemmingen is www.bruxxx.be
  Brussels Airport biedt hier zelf goedkope vluchten aan. Het is een ideaal alternatief voor andere goedkope luchtvaartmaatschappijen.
  Naast citytrips bieden ze ook enkele zonnige bestemmingen aan. Zeker en vast de moeite!

 11. colonel 15 Oct 2013 10:02

  Wat ik zelf altijd een fijne website vind om nog even te vergelijken is chaser.nl just so you know ;)

 12. El Niño 08 Nov 2013 11:40

  Goed stuk hoor! Heel compleet. Het verhaal over binnenlandse vluchten is inderdaad waar. Een voorbeeld: een binnenlandse vlucht in Colombia van een uurtje kost weinig. Maar als je van Cartagena naar Panama City wilt vliegen (ook een uurtje) dan schrik je van de prijzen.....

 13. El Niño 08 Nov 2013 11:42

  Ik bedoel natuurlijk binnenlandse vluchten in Zuid Amerika...

 14. Rkooyman 17 Dec 2015 20:27

  Ik hoorde dat de gratis nieuwsbrief op deze website ook vaak goede tips bevat: [verwijderd]

 15. monwenie 05 Nov 2016 15:53

  Als hobby heb ik zelf een "low cost flight search" gebouwd. Ik heb getracht een totaal andere zoekbeleving te maken. Op deze site moet je geen vaste reisdatum opgeven, een vaste bestemming moet ook niet (dat kan bv. de Mediterraanse kust zijn), we zoeken voor jouw (goedkopere) nabijgelegen luchthavens, zoeken met stopovers (als dat goedkoper zou zijn) en staan openjaws toe ! Bezoekje waard? [verwijderd] Reacties stel ik erg op prijs !