Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 53.08 naar Los Angeles Nu boeken

Californië is een uitstekend vertrekpunt voor een reis door het westen van de Verenigde Staten. In Los Angeles en San Francisco heb je ruime keuze aan auto- en camperverhuurbedrijven. Omdat het aanbod enorm is, en de concurrentie groot, zijn de prijzen relatief laag. Hoewel men Californië associeert met zon, zee en strand is er méér. Het noorden is meer regenachtig, het zuiden (de Colorado woestijn) gloeiend heet. Californië heeft ook het hoogste en laagste punt van de 48 continentale staten: Mount Whitney met 4.418 meter boven zeeniveau en Death Valley met 86 meter onder zeeniveau.

Het kustgebied van de staat is meestendeels bergachtig en vooral in het noorden en zuiden dunbevolkt; uitzonderingen zijn natuurlijk de grote steden Los Angeles, San Francisco en San Diego. Het oosten van de staat is voornamelijk woestijnachtig (o.a. de Mojave woestijn) en in het westen wordt deze begrensd door de Sierra Nevada, een steil en hoog gebergte. Vanwege de vele natuurgebieden, de verscheidenheid en de diverse interessante steden, is deze staat een interessante voor mensen die een rondreis willen maken door de Verenigde Staten.

Los Angeles

Hollywood, Beverly Hills en Santa Monica. Om die redenen is Los Angeles een van de populairste steden van de Verenigde Staten. Toch is het leven in Los Angeles niet alleen maar als in een feel-good-movie. Wijken als Inglewood en delen van Downtown kun je beter vermijden.

Los Angeles is één grote filmset. Het is de bakermat van vele films en series en je zult regelmatig straten, gebouwen en huizen herkennen van televisie. Veel beroemde studio's liggen ook in Los Angeles zoals Warner Bros en Universal Studio's. Beide inmiddels pretparken waarbij je ook een kijkje kan nemen in de studio's en meer leert over filmsets. Los Angeles heeft daarnaast veel stranden en natuurlijk kun je ook beroemde huizen kijken in Beverly Hills of sterren spotten bij de Walk of Fame in Hollywood.

San Francisco

San Francisco ligt in en romd heuvels en is daarom bekend om haar sterk stijgende en dalende wegen. San Francisco staat bekend om haar vele gezichten en bezienswaardigheden als De Golden Gate Bridge en Alcatraz. Ook gaan veel mensen naar Fishermans Wharf om onder meer te genieten van een van de vele visrestaurants of zeeleeuwen te kijken bij Pier 39. Voor nostalgie ga je met de Cable car en wie een uitdaging nodig heeft, rijdt met een auto door de 8 haarspeldbochten van Lombard street. Dé activiteit is echter fietsen over de Golden Gate Bridge. Er zijn vele verhuurbedrijven waar je een fiets kunt huren. Maar ook aan de overkant van de Golden Gate Bridge zijn leuke plekken zoals het pittoreske Sausalito. De velen districten in de stad hebben allen een eigen en unieke sfeer. In San Francisco kan het dagen op rij mistig, regenachtig en koud zijn, maar het is vaker zonnig.

Yosemite National Park

Yosemite is één van de drukst bezochte nationale parken in de Verenigde Staten. Het park ligt in het Sierra Nevada berggebied dat zelfs door de allereerste Amerikanen als nationale schat werd aangemerkt vanwege zijn schoonheid. In 1890 verkreeg het de status van Nationaal Park, waardoor Yosemite één van de eerste nationale parken is. Het park werd (en wordt nog steeds) gevormd over miljoenen jaren. Het begon 500 miljoen jaar geleden als oceaanbodem en werd langzaam maar zeker omhoog gedrukt tot heuvelachtig gebied. Drie miljoen jaar geleden kwamen de gletsjers, die enorme druk uitoefenden op het landschap en zo de steile bergen creëerden. Toen 10.000 jaar geleden het laatste ijs in het park smolt, vormde zich op die manier Lake Yosemite. Dit meer werd weer gevuld met afbrokkelend gesteente en andere sedimenten en vormde zo de ondergrond voor het huidige Yosemite.

In Yosemite zijn hoge bergen, diepe dalen, oeroude bossen, mooie weiden en grote watervallen te vinden. Daarnaast biedt het park een zeer diverse flora en fauna. Naast wolven, valken, herten, beren en eekhoorns zijn er de beroemde, enorme Sequoia bomen. Deze bomen zijn tussen de 1000 en 3000 jaar oud. Deze bomen zijn zo groot dat je er zelfs gemakkelijk met een auto doorheen kunt zou kunnen rijden.

De meeste gebieden van het park zijn met de auto bereikbaar, maar het blijft uiteraard grotendeels wilde natuur. Er zijn vele wandelroutes, maar ook bergbeklimmers, vissers en skifanaten kunnen in Yosemite aan hun trekken komen. Kampeerplekken zijn overal in het park te vinden, meestal zonder elektriciteit maar wel met basisvoorzieningen als toiletten en douches. De meeste van deze kampeerplekken zijn het gehele jaar geopend. Reserveren vooraf is echter nodig, want het is een erg populair park, ook voor de Amerikanen zelf! Prijzen variëren van zo'n $40 voor een kampeerplaats tot enkele honderden dollars per nacht in een hotel. Hoewel het park in juli en augustus wordt overspoeld met toeristen, voelt het er nooit echt druk. Dat komt omdat het park enorm groot is.

Wanneer je het Yosemite in oostelijke richting wilt verlaten, moet je over de Tioga Pass. Deze verbindingsweg is vanaf mei tot september geopend, de rest van het jaar is de route gesloten vanwege sneeuw. Het is echter een van de meest bijzondere bergwegen in de Verenigde Staten. In het voorjaar, wanneer de sneeuw nog smelt, zie je er prachtige watervallen en staat alles in bloei. Houd wel rekening met enorme temperatuurschommelingen. In het dal kan het nog 25 graden zijn, terwijl het boven in de bergen rond de 5 graden is!

San Diego

San Diego is de hoofdstad van Californië. Hier vind je één van de grootste dierenteuinen ter wereld maar ook Seaworld is zeker de moeite waard. San Diego is een surfstad met vele stranden. De wijken kennen allemaal hun eigen karakter. Zo kun je in Pacific Beach lekker eten in goede restaurants en zijn de Mexicaanse invloeden zeer aanwezig. Downtown is een écht zakendistrict en dat merk je ook meteen aan de prijzen. In Litle Italy vind je leuke roftop bars met mooi uitzicht over de stad. Vanaf Coronado Island heb je weer een goed uitzicht op Downtown. Langs de kust kun je eerlijk wandelen of fietsen en natuurlijk zeehonden en zeeleeuwen spotten. De stad ligt vlakbij Mexicaanse grens en dat maakt dat lang niet iedereen aanraadt om naar deze stad te gaan.