Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Reisverzekeringen vergelijken is niet leuk, maar is wel van belang als je op wereldreis gaat. Er bestaat geen standaard reisverzekering, want er bestaat ook geen standaard wereldreis. Wel kun je een aantal basiszaken controleren om goed en niet te duur verzekerd op reis te gaan.

  • Check altijd even bij je eigen verzekeringsmaatschappij wat die voor je kan betekenen.
  • Bekijk de mogelijkheden en vooral wat voor jou van toepassing is.Het verschilt erg per type reis wat voor verzekering je het best kunt afsluiten. Zo zijn de duur van je reis, extreme sporten, werk, reizen binnen en buiten Europa van belang bij het kiezen van een geschikte reisverzekering. Meer informatie over verschillende soorten reisverzekeringen voor verschillende situaties lees je in ons artikel over zorg- en reisverzekeringen.
  • Is het uitzoeken van een reisverzekering niet je sterkste kant, ga dan met iemand praten die er wel graag mee bezig is. Je reisverzekering is één van de belangrijkste zaken die je goed geregeld wilt hebben voordat je vertrekt.
  • Lees de voorwaarden goed, zodat je weet wat je moet doen om aanspraak te kunnen maken op de dekkingen. Kijk bij het vergelijken of repatriatie vergoed wordt, indien een familielid (of een familielid van je reispartner) overlijdt.

Niet alle kosten die je maakt tijdens je reis kun je declareren bij je reisverzekering, omdat de zorgverzekering en reisverzekering elkaar aanvullen. Dit houdt in dat je zorgverzekering een deel van je medische kosten in het buitenland dekt en je de rest kunt declareren bij je reisverzekering. De reisverzekering vergoedt die kosten die je zorgverzekeraar niet (volledig) uitkeert. Denk hierbij aan vervoerskosten van en naar het ziekenhuis of telefoonkosten die je maakt als je met je verzekeringsmaatschappij een doktersbezoek regelt.

Bewaar de bonnetjes van je uitgaven goed. Sommige reisverzekeringen vergoeden zelfs het verplichte eigen risico van je zorgverzekering. Let bij het uitschrijven bij je zorgverzekering (en uit Nederland) goed op en laat je daar goed over inlichten. Er zijn reisverzekeringen die alleen dekking voor geneeskundige kosten verlenen als je een zorgverzekering in Nederland hebt.

Handig om te weten is dat je een reisverzekering, in tegenstelling tot een Nederlandse basiszorgverzekering, het gehele jaar door kunt afsluiten.

Doorlopende en kortlopende reisverzekeringen

Reisverzekeringen komen in allerlei soorten en maten. Allereerst moet je kiezen wat voor verzekering je wilt. Ga je kort op reis? Dan is een kortlopende reisverzekering voldoende. Als je meerdere keren per jaar op reis gaat, is het handig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Je hoeft hier dan verder niet meer over na te denken en je bent tijdens al je reisjes gedekt. Als je voor een langere periode op reis gaat, is een doorlopende reisverzekering waarschijnlijk niet voldoende. Bij de meeste doorlopende reisverzekeringen ben je slechts drie maanden aaneengesloten verzekerd. Dit houdt in dat je na drie maanden in Nederland moet zijn, voordat je weer verzekerd bent.

Er zijn enkele reisverzekeraars die doorlopende reisverzekeringen aanbieden voor een langere periode. Voorbeelden hiervan zijn de reisverzekering van ABN Amro, Aegon, Avéro Achmea, Centraal beheer, Delta Lloyd, FBTO, Interpolis en Ohra. Bij deze aanbieders kun je ervoor kiezen om verzekerd te zijn voor een reis van maximaal 365 aaneengesloten dagen. Hierbij is het wel de bedoeling dat je niet werkt tijdens je reis. 

Daarnaast zijn er nog verzekeringen die speciaal ontwikkeld zijn zodat jij een langere periode op reis kan gaan en gedekt bent. Als je langer dan acht maande reist, moet je je uitschrijven bij de gemeente, wat gevolgen kan hebben voor je verzekering. Het is dan goed om bij de verzekering na te vragen of je verzekerd kunt zijn zonder dat je in Nederland woont.

Waarvoor (bij)verzekeren?

De activiteiten die je op reis onderneemt hebben dus invloed op je reisverzekeringskeuze en -premie. Wil je extreme sporten beoefenen zoals bijvoorbeeld duiken, raften, bungeejumpen of skydiven, dan moet je hier rekening mee houden bij de keuze van een reisverzekering. Weet je niet zeker of je deze sporten gaat beoefenen, dan is het soms ook mogelijk om je bijvoorbeeld via de duikschool of op de plek waar je gaat skydiven verzekeren.

Echter is het aan te raden om deze zaken vooraf te regelen, omdat je dan weet wat de voorwaarden zijn en je al je verzekeringen bij één bedrijf hebt geregeld. Kijk tijdens het vergelijken of de activiteiten die je tijdens je reis wilt doen onder de reisverzekering vallen. Duiken en wintersport worden vaak wel gedekt, maar andere gevaarlijke sporten zijn vaak uitgesloten. Het is bij veel verzekeringen mogelijk om een extra module 'gevaarlijke sporten' of 'wintersport' te kiezen. Als je zeker weet dat je gevaarlijke sporten gaat beoefenen, is het zeker aan te raden om een verzekering te kiezen waarbij je dit kunt verzekeren. Je betaalt vaak maar een paar euro per maand meer en bent er erg mee geholpen als er iets gebeurt.

Vaak kun je bij het afsluiten van een reisverzekering, de verzekering aan je wensen aanpassen. Je kunt verschillende modules dan wel of niet verzekeren. De maandelijkse kosten van je verzekering worden daardoor een paar euro hoger of lager. Denk hierbij aan bagage, repatriëring of autoschade. Maak de afweging wat je wel en niet wilt verzekeren. Het is belangrijk om hier niet op een paar euro per maand meer of minder te kijken, sommige diensten zoals repatriëring, kosten ontzettend veel geld en zijn daarom vaak de moeite om te dekken.

Reisverzekering en werken

Wanneer je van plan bent om in het buitenland - betaald of onbetaald - te werken, dan is het belangrijk dat je bekijkt onder welke voorwaarden je gedekt bent voor medische hulp. Werkzaamheden in bijvoorbeeld de bouw zijn meestal niet verzekerd, ander "backpackerswerk" is dat meestal wel.

Vaak krijgen we op het forum de vraag: "Als mijn verzekeraar niet weet dat ik werk en ik snijd in mijn vinger waarvoor ik naar het ziekenhuis moet, dan is dat toch niet erg?" Klopt, in dat geval is het niet erg, zolang de verzekeraar dit niet ontdekt. Maar wat als je door andermans toedoen, je been breekt op de werkplaats, waarbij je jezelf niet kunt verplaatsen? Is het geld dat je bespaarde, de problemen en zorgen waard? Wij raden het sterk af om onverzekerd te werken. Als iets je overkomt en je voor de kosten moet opdraaien, moet je daar de rest van je leven voor werken.

Bagage kwijt of beschadigd. Waar heb je recht op?

Het is knap vervelend om op je bestemming aan te komen en te ontdekken dat je koffer niet op de bagageband ligt. Minder erg, maar ook heel vervelend, is een beschadigde backpack.

Wanneer je bagage beschadigd of kwijt is, moet je op de luchthaven bij het loket van je luchtvaartmaatschappij een passender irregularity report - een PIR-formulier - invullen en inleveren. Vraag een kopie van dit formulier of maak er een foto van. Met de kopie kun je een schadevergoeding claimen. Het is belangrijk om de bagagesticker die meestal op je paspoort geplakt wordt goed te bewaren. Dit is het bewijs dat de bagage van jou is. Let bij het inchecken altijd of je de sticker ontvangt en of de bagage op jouw naam wordt ingecheckt. 

Je bagage kan kwijt zijn, maar het kan ook vertraging oplopen. Bij vertraging van je bagage heb je recht op een vergoeding voor de aanschaf van noodzakelijke dingen zoals toiletspullen en kleding. De kosten die je hiervoor maakt moeten redelijk zijn. Je kunt ze daarna verhalen op de luchtvaartmaatschappij. Bij de aanschaf van deze spullen is het van belang om er een bonnetje bij te krijgen, zodat je die later samen met het PIR-formulier naar de luchtvaartmaatschappij kunt sturen.

Wanneer je bagage na 21 dagen nog niet terecht is of wanneer je al eerder te horen krijgt dat ze geen idee hebben waar je bagage gebleven is, dan heb je recht op een schadevergoeding van maximaal €1.250,-. In het geval van overmacht kun je geen schadevergoeding claimen. Voor beschadigingen geldt hetzelfde maximaal dit bedrag dat vergoed kan worden.  

Zorg ervoor dat je binnen zeven dagen na verlies of beschadiging van je bagage een schriftelijke klacht naar de luchtvaartmaatschappij stuurt, samen met het kopie van het PIR-document.

Heb je een reisverzekering, dan kun je de schadevergoeding beter via je verzekering aanvragen. Het bedrag dat wordt uitgekeerd via een reisverzekering is meestal hoger. Kijk in je polis en voorwaarden wat het meest gunstig is. Vaak kan je bij het afsluiten van een reisverzekering kiezen voor het verzekeren van je bagage en eventuele waardevolle spullen zoals een laptop of een camera. Heb je geen reisverzekering maar zitten er wel waardevolle spullen in je bagage, dan kun je dit bij het inchecken aangeven. Soms kun je door het betalen van een extra toeslag je spullen toch vergoed krijgen als ze kwijtraken of je krijgt de optie om een reisverzekering af te sluiten.