Wereldreisverzekering

Reisverzekeringen vergelijken is niet leuk, maar is wel van groot belang als je op reis gaat. Er bestaat geen standaard reisverzekering, want er bestaat ook geen standaard reis. Wel kun je een aantal basiszaken controleren om goed en niet te duur verzekerd op reis te gaan.

  • Controleer altijd even bij je eigen verzekeringsmaatschappij wat die voor je kan betekenen. Hoe completer je verhaal, hoe betere antwoorden je krijgt op je vragen.
  • Bekijk de mogelijkheden en vooral wat voor jou van toepassing is. Het verschilt erg per type reis wat voor verzekering je het best kunt afsluiten. Zo zijn de duur van je reis, extreme sporten, werk, reizen binnen en buiten Europa van belang bij het kiezen van een geschikte reisverzekering. Daarnaast zijn of je wel of niet ingeschreven bent bij de gemeente en of je wel of niet gebruik mag maken van je Nederlandse Zorgverzekering van belang.
  • Is het uitzoeken van een reisverzekering niet je sterkste kant, ga dan met iemand praten die er wel graag mee bezig is. Je reisverzekering is één van de belangrijkste zaken die je goed geregeld wilt hebben voordat je vertrekt. Hopelijk hoef je nooit aanspraak te maken op je reisverzekering, maar als het moet dan kan dat een groot verschil uitmaken voor de afloop en gevolgen.
  • Lees de voorwaarden goed, zodat je weet wat je moet doen om aanspraak te kunnen maken op de dekkingen. Kijk bij het vergelijken of repatriatie vergoed wordt, indien een familielid (of een familielid van je reispartner) overlijdt.
  • Reisverzekeringen zijn vaak gekoppeld aan een maximum leeftijd. Goed om vooraf te bekijken bij het afsluiten van een verzekering.
 

Inhoudsopgave

Waarom moet ik mij verzekeren?

  • De kans op ongelukken en ziekte in het buitenland is groter dan wanneer je thuis bent. Ga je daarnaast ook werken dan wordt het risico alleen maar verder vergroot.
  • Je weet nooit wanneer je medische zorg nodig hebt en medische zorg in het buitenland is duur. Beland je daarnaast in een privé kliniek omdat deze het snelst te bereiken is dan zijn de kosten nog hoger.
  • Je kan te maken krijgen met diefstal, beschadiging van spullen of verlies van spullen. Bijvoorbeeld wanneer je bagage kwijt raakt op de luchthaven.
  • Met de steun van een Nederlandse organisatie krijg je vaak meer voor elkaar dan alleen.

Wat is belangrijk bij het afsluiten van een goede verzekering?

Je leeftijd, nationaliteit en gezondheid zijn belangrijke factoren voor het kiezen van een goede reisverzekering. Ook de lengte van je reis en de reden dat je naar het buitenland gaat bepalen in grote mate welke verzekering geschikt is. Ga je alleen reizen of ook werken, dat maakt een groot verschil. 

Weet je niet precies wat je nodig gaat hebben dan kun je ook kijken of je reisverzekering flexibel is waarbij je modules “aan” en “uit” kunt zetten. Daarnaast kun je overwegen of je ook vrije keuze wilt hebben voor bepaalde ziekenhuizen. Uiteraard betekent dit waarschijnlijk ook hogere kosten. 

Reis korter dan 8 maanden

We gaan er vanuit dat je jezelf niet uitschrijft bij de Basisregistratie Personen voor een reis die korter duurt dan 8 maanden, want doorgaans is een registratie in het BRP in dat geval verplicht. Dat houdt in dat je jouw basiszorgverzekering mag aanhouden in Nederland tijdens je reis. Ook gaan we er vanuit dat je niet gaat werken. Want ook dan verandert er weer een berg. 

Niet alle kosten die je maakt tijdens je reis kun je declareren bij je reisverzekering, omdat de zorgverzekering en reisverzekering elkaar (meestal) aanvullen. Dit houdt in dat je Nederlandse basiszorgverzekering een deel van je medische kosten in het buitenland dekt en je de rest kunt declareren bij je reisverzekering, mits je daarvoor verzekerd bent. Vaak kan je aanvullende verzekeringen afsluiten voor deze extra geneeskundige kosten. De reisverzekering vergoedt (dan) de kosten die je zorgverzekeraar niet (volledig) uitkeert. Denk hierbij aan vervoerskosten van en naar het ziekenhuis of telefoonkosten die je maakt als je met je verzekeringsmaatschappij een doktersbezoek regelt. Ook wanneer blijkt dat de zorgkosten hoger zijn dan de kosten voor een soortgelijke behandeling in Nederland, ben je dan gedekt. De reisverzekering zal het resterende bedrag uitkeren. Denk niet dat je hier niet mee te maken krijgt. Een behandeling voor een betrekkelijk onschuldige oorontsteking kost in Singapore €90.000,-. Dat bedrag mag je dan zelf ophoesten als je geen goede reisverzekering hebt. 

Bewaar daarom de bonnetjes van je al je uitgaven rondom je reis goed. Dus ook wanneer je op reis bent en wat koopt of medische hulp nodig hebt. Sommige reisverzekeringen vergoeden zelfs het verplichte eigen risico van je zorgverzekering, maar het tonen van een betaalbewijs is daarbij vaak wel nodig.

Houd er rekening mee dat een normale Nederlandse reisverzekering maximaal 182 dagen achter elkaar dekking biedt. Dat is ongeveer 6 maanden. Meestal is het zelfs niet langer dan 40 of 60 dagen. Ga je dus wat langer weg, maar korter dan 8 maanden dan zal je mogelijk een speciale aanvullende reisverzekering moeten zoeken.

Doorlopende en kortlopende reisverzekeringen

Reisverzekeringen komen in allerlei soorten en maten. Allereerst moet je kiezen wat voor verzekering je wilt. Ga je kort op reis? Dan is een kortlopende reisverzekering voldoende. Het gaat dan om een verzekering die loopt gedurende de tijd dat je op reis bent. Als je meerdere keren per jaar op reis gaat, is het handig en vaak goedkoper om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Je hoeft hier dan bij een volgende reis verder niet meer over na te denken want je bent tijdens al je reisjes verzekerd. Als je voor een langere periode op reis gaat, is een doorlopende reisverzekering waarschijnlijk niet voldoende. Bij de meeste doorlopende reisverzekeringen ben je voor ergens tussen de 40 en 90 dagen aaneengesloten reizen verzekerd. Dit houdt in dat je na de maximaal aaneengesloten periode op reis weer in Nederland moet zijn, voordat je weer verzekerd bent.

Er zijn enkele reisverzekeraars die doorlopende reisverzekeringen aanbieden voor een langere periode. Voorbeelden hiervan zijn de reisverzekering van ABN Amro, Aegon, Avéro Achmea, Centraal beheer, Delta Lloyd, FBTO, Interpolis en Ohra. Bij deze aanbieders kun je ervoor kiezen om verzekerd te zijn voor een reis van maximaal 365 aaneengesloten dagen. Hierbij is het wel de bedoeling dat je niet werkt tijdens je reis.  

Daarnaast zijn er nog verzekeringen die speciaal ontwikkeld zijn, zodat jij een langere periode op reis kan gaan en gedekt bent. Denk daarbij een 12 maanden of meer. Als je langer dan acht maande reist, moet je je uitschrijven bij de gemeente, wat sowieso gevolgen heeft voor je verzekering. Het is dan goed om bij de verzekering na te vragen of je verzekerd kunt zijn zonder dat je in Nederland woont.

Kijk ook zeker of COVID-19 gerelateerde kosten gedekt zijn. Er zijn reisverzekeringen die bij code oranje of code rood helemaal geen dekking geven.

Reis langer dan 8 maanden

Wanneer je langer dan 8 maanden op reis gaat, krijg je te maken met meer complexiteit. Je moet je namelijk bij reizen langer dan 8 maanden uitschrijven bij de gemeente. Dat heeft allerlei consequenties, ook voor je verzekering. Wanneer je jezelf uitschrijft bij het BRP én bij de zorgverzekeraar dan kan het een risico zijn bij een eventuele repatriëring naar Nederland vanwege een ziekte of ongeval. Men komt dan (soms) onverzekerd aan in Nederland. Veel zorgverzekeraars kunnen je niet verzekeren wanneer je niet bent ingeschreven. Kijk bij de volgende verzekeringen daarom ook goed of je ook verzekerd bent zodra je weer voet op Nederlandse bodem zet. 

Veelal kom je dan uit bij de grotere specialistische (Nederlandse) reisverzekeringen zoals de Europeesche, Allianz, en Oom verzekeringen.

Wanneer je nog langer dan 2 jaar wilt verzekeren dan kan je soms terecht bij buitenlandse verzekeringsmaatschappijen waaronder World Nomads.

Waarvoor (bij)verzekeren?

De activiteiten die je op reis onderneemt, hebben invloed op je reisverzekeringskeuze en -premie. Wil je extreme sporten beoefenen zoals bijvoorbeeld duiken, raften, bungeejumpen of skydiven, dan moet je hier rekening mee houden bij de keuze van een reisverzekering. Weet je niet zeker of je deze sporten gaat beoefenen, dan is het soms ook mogelijk om je bijvoorbeeld via de duikschool of op de plek waar je gaat skydiven te  verzekeren. 

Echter is het aan te raden om deze zaken vooraf te regelen, omdat je dan weet wat de voorwaarden zijn en je al je verzekeringen bij één bedrijf hebt geregeld. Bovendien pakken allerlei losse verzekeringen snel duurder uit. Kijk tijdens het vergelijken of de activiteiten die je tijdens je reis wilt doen onder de reisverzekering vallen. Duiken en wintersport worden vaak wel gedekt, maar andere gevaarlijke sporten, zoals skydiven, zijn vaak uitgesloten. Het is bij veel verzekeringen mogelijk om een extra module 'gevaarlijke sporten' of 'wintersport' te kiezen. Als je zeker weet dat je gevaarlijke sporten gaat beoefenen, is het zeker aan te raden om een verzekering te kiezen waarbij je dit kunt verzekeren. Je betaalt vaak maar een paar euro per maand meer en bent er erg mee geholpen als er iets gebeurt.

Vaak kun je bij het afsluiten van een reisverzekering, de verzekering aan je wensen aanpassen. Je kunt verschillende modules dan wel of niet verzekeren. De maandelijkse kosten van je verzekering worden daardoor een paar euro hoger of lager. Denk hierbij aan bagage, repatriëring of autoschade. Ook of je binnen of buiten Europa reist maakt een verschil. Maak de afweging wat je wel en niet wilt verzekeren. Het is belangrijk om hier niet op een paar euro per maand meer of minder te kijken. Sommige diensten, zoals repatriëring, kosten ontzettend veel geld en zijn daarom vaak de moeite om te dekken. Een goede verzekering is het belangrijkste dat je moet regelen tijdens een reis. Meestal betaal je “voor niks”, maar zodra je het nodig hebt maakt het echt het verschil.

Reisverzekering en werken

Wanneer je van plan bent om in het buitenland - betaald of onbetaald - te werken, dan is het belangrijk dat je bekijkt onder welke voorwaarden je gedekt bent voor medische hulp. Werkzaamheden in bijvoorbeeld de bouw zijn meestal niet verzekerd, ander "backpackerswerk" is dat meestal wel.

Vaak krijgen we op het forum de vraag: "Als mijn verzekeraar niet weet dat ik werk en ik snijd in mijn vinger waarvoor ik naar het ziekenhuis moet, dan is dat toch niet erg?" Klopt, in dat geval is het niet erg, zolang de verzekeraar dit niet ontdekt. Maar wat als je door andermans toedoen je been breekt op de werkplaats, waarbij je jezelf niet kunt verplaatsen? Is het geld dat je hebt bespaard de problemen en zorgen waard? Wij raden het sterk af om onverzekerd te werken. Als iets je overkomt en je voor de kosten moet opdraaien, moet je daar de rest van je leven voor werken.

Bagage kwijt of beschadigd: Waar heb je recht op?

Het is knap vervelend om op je bestemming aan te komen en te ontdekken dat je koffer niet op de bagageband ligt. Minder erg, maar ook heel vervelend, is een beschadigde backpack.

Wanneer je bagage beschadigd of kwijt is, moet je op de luchthaven bij het loket van je luchtvaartmaatschappij een passenger irregularity report - een PIR-formulier - invullen en inleveren. Vraag een kopie van dit formulier of maak er een foto van. Met de kopie kun je een schadevergoeding claimen. Het is belangrijk om de bagagesticker die meestal op je paspoort geplakt wordt goed te bewaren. Dit is het bewijs dat de bagage van jou is. Let bij het inchecken altijd of je de sticker ontvangt en of de bagage op jouw naam wordt ingecheckt. 

Je bagage kan kwijt zijn, maar kan ook vertraging oplopen. Bij vertraging van je bagage heb je recht op een vergoeding voor de aanschaf van noodzakelijke dingen zoals toiletspullen en kleding. De kosten die je hiervoor maakt moeten redelijk zijn. Je kunt ze daarna verhalen op de luchtvaartmaatschappij. Bij de aanschaf van deze spullen is het van belang om er een bonnetje bij te krijgen, zodat je die later samen met het PIR-formulier naar de luchtvaartmaatschappij kunt sturen.

Wanneer je bagage na 21 dagen nog niet terecht is of wanneer je al eerder te horen krijgt dat ze geen idee hebben waar je bagage gebleven is, dan heb je recht op een schadevergoeding van maximaal €1.250,-. In het geval van overmacht kun je geen schadevergoeding claimen. Voor beschadigingen geldt hetzelfde. 

Zorg ervoor dat je binnen zeven dagen na verlies of beschadiging van je bagage een schriftelijke klacht naar de luchtvaartmaatschappij stuurt, samen met een kopie van het PIR-document.

Heb je een reisverzekering, dan kun je de schadevergoeding beter via je verzekering aanvragen. Het bedrag dat wordt uitgekeerd via een reisverzekering is meestal hoger. Kijk in je polis en voorwaarden wat het meest gunstig is. Vaak kan je bij het afsluiten van een reisverzekering kiezen voor het verzekeren van je bagage en eventuele waardevolle spullen zoals een laptop of een camera. Heb je geen reisverzekering, maar zitten er wel waardevolle spullen in je bagage, dan kun je dit bij het inchecken aangeven. Soms kun je door het betalen van een extra toeslag je spullen toch vergoed krijgen als ze kwijtraken of je krijgt de optie om een reisverzekering af te sluiten. Kijk ook goed naar de totale waarde van je spullen en hoeveel een reisverzekering maximaal uitkeert. De bedragen lijken vaak hoog, maar een goede laptop, spiegelreflexcamera, lenzen en andere spullen kunnen er voor zorgen dat je snel boven dit bedrag uitkomt. 

Corona / COVID-19

Kijk goed of en welke kosten je reisverzekering dekt rondom alles wat met COVID-19/Corona te maken heeft. Sommige landen eisen dat je, voordat je het land binnen mag, een reisverzekering hebt die de zorgkosten voor tenminste een X bedrag dekt. Voor Thailand is dat op moment van schrijven $10.000,- . 

Mocht je onverwachts toch positief testen op COVID-19 nadat je al in het land bent aangekomen, dan kan dat betekenen dat je eerst naar een quarantainehotel moet. Kijk dus goed of deze kosten ook gedekt zijn. 

Geschreven door Erik van Erp op 02 May 2022 12:55.

  1. barryhendriks 25 Oct 2015 14:00

    Hey hallo,

    Ik ben al op reis maar heb nog geen reisverzekering kunnen afsluiten. Kun u mij adviseren hoe ik een reisverzekering kan afsluiten wanneer ik al in het buitenland zit!
    Mijn 2e vraag luit dn ook meteen, waarom kan ik de reisverzekering alleen maar in nl afsluiten?

    groeten

  2. Travelator 25 Oct 2015 14:23

    Hoi Barry,

    Het ligt er een beetje aan hoe lang je in het buitenland bent/blijft.
    Ik raad je aan om even contact op te nemen met JOHO. Zij kunnen advies geven over een eventuele verzekering en ik weet dat zij ook mensen kunnen verzekeren die al in het buitenland zitten.

    Succes ermee!

  3. denbere 16 Jul 2018 14:57

    Hoe kan ik mij verzekeren voor mijn backpacktrip zonder adres te hebbben?
    Ik vertrek binnenkort voor onbepaalde tijd (moet mij ook uitschrijven uit gemeente = geen adres meer)

  4. AnnemiekeinZA 16 Jul 2018 16:49

    waarom schrijf je je uit??? Weet je dat je dan geen rechten voor de AOW dan meer opbouwt?

  5. denbere 16 Jul 2018 17:07

    AnnemiekeinZA schreef:
    16 jul 2018 16:49
    waarom schrijf je je uit??? Weet je dat je dan geen rechten voor de AOW dan meer opbouwt?
    Volgens het geen ik las,moet je je verplicht uitschrijven uit je gemeente, eens je langer als 8 maanden in het buitenland verblijft.