Tom Menu Geschreven door Tom Menu. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 452.57 naar Kathmandu Nu boeken

Op ongeveer 1300 meter hoogte ligt Kathmandu, de levendige hoofdstad van Nepal. De eerste gedachten die waarschijnlijk in je opkomen als je aan Kathmandu denkt? Veel taxi's en motoren door veel te smalle straatjes, veel tempels en het geluid van toeters en bellen van de fietsriksja's. Nepalezen zijn een traditioneel volk en religie is echt overal aanwezig. Is het geen met rood poeder bedekt beeld van Shiva op de hoek van een straat, dan is het wel een klein altaar in de hoek van een winkeltje. Zware wierookgeuren hangen in de straten.

Kathmandu is met ongeveer een miljoen inwoners veruit de grootste stad van Nepal. En nog steeds trekken vooral jonge mensen vanuit het platteland naar de stad hopend op een betere toekomst. Het gebruik van auto's en motoren groeit mee en vanwege het ontbreken van goede roetfilters en andere milieumaatregelen, is de smog alom tegenwoordig. Kathmandu ligt in een dal, waardoor deze smoglaag blijft hangen boven de stad. Een andere ergernis is de regelmatige stroomuitval, die overigens al veel minder irritatie wekt wanneer je weet dat deze zgn. powercuts centraal worden geregeld.  In de praktijk betekent dit voor toeristen geen probleem, aangezien bijna alle ho(s)tels en restaurants een generator hebben en dus gewoon 24 uur per dag energie krijgen. 

Maar ondanks de smog, drukte en stakingen is het een hele mooie ervaring om tijd door te brengen in Kathmandu! De stad bruist van de energie en de cultuur en er komen elke dag wel een paar wauwmomenten. De bevolking is vriendelijk en niet zo opdringerig als in veel andere Aziatische steden. Probeer echter niet te lang in de stad te hangen, omdat Nepal naar mijn mening veel andere mooie(re) plekken te bieden heeft dan Kathmandu. Het is leuk om er een paar dagen te blijven en de stad en omgeving te verkennen. Maar gezond is anders, dus zorg dat je na een dag of drie de rust op zoekt. Voor die rust hoef je overigens niet heel ver te reizen. De vallei waar Kathmandu ligt is dik bezaaid met prachtige monumenten en oases van rust.

Naar Kathmandu reizen

Waarschijnlijk zul je per vliegtuig in Kathmandu landen. Het handigste is om op een site zoals skyscanner te kijken voor vliegtickets. Hier vind je de goedkoopste en kortste opties. Het is niet mogelijk om vanuit Nederland rechtstreeks naar Kathmandu te vliegen, dus je zult moeten overstappen. Je kunt ook kijken of je een vliegticket naar New Delhi kan vinden en dan een vliegticket vanuit New Delhi naar Kathmandu kopen. 

Aangekomen in Kathmandu word je met een bus van het vliegtuig naar de aankomst hal gebracht. Kathmandu airport is een stuk kleiner en minder modern dan schiphol.

Nadat je de bagage opgehaald hebt moet je een visum gaan ophalen. Dit toeristenvisum voor 30 dagen kan je zonder problemen voor 40 dollar en 2 pasfoto's op het vliegveld krijgen. Je kan op het vliegveld met euro's en dollars betalen. Voor de visadesk is er nog een balie waar je geld kunt wisselen. Na de visa desk kan je pinnen (voor het verlengen van het visum kun je naar het migratie kantoor in Kathmandu). Heb je geen zin om na een lange vlucht in de visumrij te staan dan kun je ook naar het Nepalese consulaat in een grachtenpand in hartje Amsterdam. Normaal gesproken sta je in nog geen tien minuten weer buiten. Het is snel, maar ook duurder dan op het vliegveld, dus maak je eigen afweging.
Maar de makkelijkste manier om je visum te krijgen is via de officiële website van de Nepalese immigratiedienst: http://online.nepalimmigration.gov.np/tourist-visa Je hoeft dan niet in de rij te staan. Let erop dat het ingevulde formulier maar 15 dagen worden bewaard, dus bestel je visum maximaal 14 dagen op voorhand. 

Zodra je een stap buiten de deur van het vliegveld gezet hebt is het niet moeilijk om een taxi te vinden, omdat er gelijk 5 man op je af springen en je een taxi aanbiedt. In de hal van het vliegveld vind je een bord met een overzicht van de prijzen naar verschillende delen van Kathmandu. Voor een ritje naar Thamel ben je ongeveer 700 rupee kwijt ('s avonds 800). Je kunt buiten bij de taxichauffeurs proberen te onderhandelen, maar dit zijn vrij vaste prijzen op het vliegveld. Als je het vliegveld helemaal uitloopt en naar de grote weg gaat, kun je daar proberen een taxi aan te houden en een lagere prijs afspreken. 

De toeristenwijk van Kathmandu is Thamel. Dit deel van de stad is volgepropt met hotels, lodges, winkeltjes, barretjes en restaurants. Een plek om te overnachten is de wijk Naya Bazar, op loopafstand van Thamel. Overnachten kan overal in en rondom Thamel voor ieder budget. Blijf voor het echte Kathmandu niet te lang in Thamel. Zeker in het toeristenseizoen (oktober-november) kan het er druk zijn.

Eten en drinken

Het belangrijkste gerecht in Nepal is Dhal bhat. Dhal bhat is een gerecht van witte rijst, linzensoep en groenten met curry. Dit wordt in Nepal 2 keer per dag gegeten, als lunch en diner. Als ontbijt nemen ze vaak chiya, thee met melk en kruiden, en veel suiker. Vaak nemen ze hier ook nog een soort kaakjes bij, of doen die in de thee en maken er een papje van.

Momo's zijn ook een typische Nepalese snack. Dit Tibetaanse gerecht is ontzettend populair in Nepal. Het zijn kleine zakjes van deeg gevuld met bijvoorbeeld vlees of groenten. Ze zijn verkrijgbaar in een gestoomde en een gefrituurde versie, allebei erg lekker als tussendoortje op een dakterras of als bijgerecht. Ze worden geserveerd met een pittig dipsausje.  Dit pittige is kenmerkend voor de Nepalezen, de rijst wordt veel gegeten met erg pittige curries. Voor toeristen of in toeristenrestaurants maken ze vaak een "westerse versie", waarbij de curries milder zijn. In westerse restaurants kan voor een paar euro al goed gegeten worden, voor een avondmaaltijd betaal je tussen de 300 en 500 rupee. In kleinere tentjes, vooral buiten Thamel, kan je nog goedkoper eten, tussen de 150-250 rupee. Een flesje cola of fanta kost in een restaurant rond de 45 roepie, bier is in Nepal wel heel erg duur. Voor een halve liter betaal je al snel 300-350 rupee. Over het algemeen is alcohol in Nepal vrij duur, omdat het meeste import is. Zo is wijn ook erg prijzig.

In Thamel kun je prima internationaal eten. Zelfs een Hollandse patatverkoper met, jawel, Patatje Oorlog. De 'oorlog' is behelpen, maar de patat is prima. In deze wijk zitten ook veel westerse bakkers, waar je voor 1 euro als heerlijke chocoladetaart kunt krijgen, of gewoon een lekker croissantje. Ga je buiten de wijk Thamel of de toeristische hotspots eten of drinken, dan wordt alles nog goedkoper. Je zit dan veel meer tussen de lokale bevolking, maar de keuze is beperkter en vooral Nepalees. Dat wil zeggen: Rijst, curries en momo's!

Souvenirs

In heel Nepal heb je kleine winkeltjes, maar alleen in de toeristische plaatsen zoals Kathmandu en Pokhara zijn winkels waar je meer dan wat boodschapjes of op maat gemaakte sari's kunt kopen. Verwacht geen westerse ketens of grote kledingwinkels, dit is er nauwelijks (op een of twee straten in Kathmandu na). In Thamel of Bhaktapur heb je wel heel leuke winkeltjes waar je eventueel mooie souvenirtjes kan kopen. Waar Nepal vooral om bekend staat zijn sjaals en prachtige stoffen, zilveren en gouden sieraden met edelstenen (vooral maansteen!) brons, aardewerk, boeddha- en olifantenbeeldjes en jakwol. Sjaals heb je in allerlei soorten en stoffen: Kashmir,  pashmina, jakwol, zijde. Ook sieraden zijn hier erg goedkoop, voor een zilveren ring met een steentje betaal je rond de 8 euro. Vergelijk verschillende winkels met elkaar en altijd afdingen!  In Thamel zitten heel veel sieradenwinkeltjes dicht bij elkaar. Wil je zeker weten dat het echt is, neem een magneetje mee. Is het magnetisch, dan is het niet echt. Van jakwool heb je van alles, wollen beestjes, sloffen, poncho's, truien. Kortom genoeg leuke en originele mogelijkheden!

Monkey Temple (Swayambhunath)

Op loopafstand van Thamel, op een heuvel in het westen van de stad, ligt Swayambhunath. Dit is een eeuwenoud boeddhistisch heiligdom in het midden van de Kathmanduvallei. Na een paar honderd treden te beklimmen, omringd door verkopers en nieuwsgierige resusaapjes sta je boven op de heuvel voor het complex. Het hoofdgebouw is de enorme stoepa, een halve bol bekroond met een rijk bewerkte en met gebedslvlaggen versierde kegel. Stoepa's zijn volgens de overlevering bewaarplaatsen van de overblijfselen van de Boeddha. De Swayambunath-stoepa is omringd door chortens (kleine stoepa's), tempeltjes en kloosters. Je kunt daar binnen een kijkje nemen als de Tibetaans boeddhistische monniken een mantra's chanten onder begeleiding van trommels en enorme trompetten. Vanaf het terrein om de stoepa heb je een geweldig uitzicht over de stad met, bij het zeldzame heldere weer, op de achtergrond de witte toppen van de Himalaya.

Bauddhanath (Bodnath)

De Bauddhanath is een stoepa die aan de andere kant van van Kathmandu ligt, in het noordoosten. Dit is wel een kilometer of 5 van Thamel vandaan, maar voor een paar euro neemt een taxi je daar graag heen. De Bauddhanath stoepa is een van de grootste en meest vereerde in de wereld en torent ver boven de lage huisjes uit. Met name aan het eind van de middag kun je veel traditioneel geklede Tibetaanse boeddhisten om de stoepa zien lopen, met de klok mee. In hun handen dragen ze gebedsmolens van allerlei formaten en onderwijl murmelen ze hun gebed. Om de stoepa zijn kloosters en tempels die je kunt bezoeken, en horecatentjes waar je rustig kunt zitten om de sfeer te proeven. Bijzonder is dat je de stoepa zelf kunt beklimmen.

Pashupatinath

Vanaf Bauddhanath kun je in een half uurtje lopen naar de heilige plaats Pashupatinath, waar de rivier Bagmati stroomt en waar de belangrijkste Shiva tempel van Nepal staat. Pashupatinath is een andere naam voor de god Shiva. De Bagmati mondt uit in de rivier de Ganges in Noord- India, de heiligste rivier voor de hindoes. Niet-hindoes mogen deze tempel niet betreden, maar aan de overkant van de rivier heb je een goed uitzicht over de tempelrituelen die men uitvoert. Langs de rivier zijn plekken aangelegd waar de crematies van overleden hindoes plaatsvinden, de zogenaamde ghats (letterlijk: trappen). Elke kaste heeft zijn eigen sectie en op de stapels hout zie je in doeken gewikkelde lichamen liggen. De familieleden (alleen de mannen) krijgen bij het uitvoeren van de bijzondere rituelen hulp van een priester en een kasteloze. De kasteloze zorgt onder meer voor de levering van het hout en het opruimen van de verbrande resten. De as van de overledene wordt in de rivier 'geveegd', omdat dit water leidt naar de heiligste rivier. Alle rituelen en de verbranding doen ons heel onwerkelijk aan, maar toch is het heel bijzonder om dit mee te maken. Alles uiteraard met respect voor de overledene en de nabestaanden. Er wonen ook mensen in Pashupatinath, waaronder een groot aantal heillige mannen ofwel Sadhu's. Deze mensen hebben hun materialistische leven ingeruild, voor volledige toewijding aan het spirituele.
Entree voor "buitenlander" bedraagt 1000 Nepalese Roepies

Kathmandu Durbar Square

Op loopafstand, ten zuidwesten van Thamel ligt het Kathmandu Durbar Square, het oude centrum van de stad. Aan Durbar Square staan voormalige koninklijke paleizen (Durbar betekent 'paleis') met vele tempels en andere religieuze monumenten. Hier is ook het Kumari house te vinden, een huis met een mooie binnenplaats waar enkele keren per dag de Kumari, "the living goddess" zich laat zien. Dit is een jong meisje dat tot haar puberteit (tot zij ongesteld wordt) of tot zij zich verwond en bloed wordt vereerd als levende god. Als zij bloedt, is dat het teken van menselijkheid, dan moet zij aftreden en wordt er een nieuwe Kumari gezocht/gekozen. Foto's van haar maken mag niet en zij mag nooit de grond raken. Entree voor deze Durbar Square bedraagt 1500 Nepalese Roepies.Het Durbar Square in Kathmandu heeft wel te leiden gehad onder de aardbeving in 2015 en er wordt dan ook volop gewerkt aan het volledig herstellen van het plein. 

Een zijstraat van kathmandu durbar square is "freak street". Dit was vroeger een verzamelplek voor hippies, waar alles kon en vooral veel marihuana gerookt werd. Toen er steeds meer en meer westerse toeristen naar Kathmandu kwamen, heeft de regering besloten iets aan de reputatie van de wijk te doen en verlieten de hippies de straat. Tegenwoordig is het een doodgewone straat met alleen de naam en de herinneringen. Overigens wordt hasj nog altijd op straat aan de toeristen aangeboden, zij het illegaal.

Patan Durbar Square

In het zuiden van de stad ligt Patan Durbar Square, dit is net als Kathmandu Durbar Square een grote verzameling van paleizen, tempels en religieuze monumenten. De architectuur van Patan Square ligt echter vele malen hoger dan die van Kathmandu Square. Elke tempel heeft een enorme hoeveelheid aan houtsnijwerk, dat tot in de fijnste details is afgewerkt, en dat na honderden jaren nog steeds in goede staat is. Patan Durbar Square is de grootste en mooiste van de twee, maar beide pleinen zijn zeker de moeite waard om te bezoeken!

Op loopafstand van dit Durbar Square vind je de Gouden Tempel van Patan. Deze tempel met een intiem binnenplaatsje wordt gebruikt door hindoes en boeddhisten. Een mooi voorbeeld van de typische architectuur en de samensmelting van de twee belangrijkste Nepalese religies. 
Entree bedraagt hier 1000 Nepalese Roepies

Bhaktapur

Bhaktapur is een prachtige historische stad, op ca. 20 kilometer ten oosten van Kathmandu. Het is een belangrijke stad in de Kathmanduvallei en is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. De entree bedraagt 10 euro en is zeker de moeite waard om te bekijken. Bhaktapur is een wirwar van schilderachtige straatjes, prachtige tempels, paleizen, pleinen en gebouwen. Je kan je hier makkelijk een dag vermaken in de middeleeuwse stadje. Het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen werkt in het voordeel.

Dakshinkali tempel

Op ongeveer een uurtje rijden ten zuiden van Kathmandu vind je, verscholen tussen de bossen, een tempel gewijd aan Kali. Deze bloeddorstige hindoegodin moet gunstig gestemd worden door het offeren van dieren. Hindoes doden geen dieren, maar deze Kali vraagt erom. Vooral op dinsdag en zaterdag trekken grote groepen gelovigen met de hele familie naar de Dakshinkali (lett. Kali in het zuiden) tempel, vergezeld van geiten en kippen. Van de dieren worden, na allerlei rituele handelingen, de keel kundig doorgesneden en het bloed wordt over het Kali-beeld gespoten. Merkwaardig genoeg gaat alles er heel gemoedelijk en rustig aan toe. Misschien beter om op een niet al te drukke dag een bezoekje te brengen. De sfeer is heel bijzonder. Echt een trip voor liefhebbers van cultuur en om een dagje de smogstad uit te zijn.

Kakani

Op een uurtje rijden ten noordwesten van Kathmandu vind je een onverwacht mooie plek. Je verlaat de drukke stad en rijdt steeds verder een berg op om uiteindelijk vlak voor de top een bocht om te gaan en ineens oog in oog te staan met de witte Himalayatoppen. Helemaal boven staat een hotel annex lodge waar je evt. kunt overnachten of een hapje kunt eten met een geweldig uitzicht op de toppen van de Annapurna's, de Langtang en de Himal Ganesh. Een geweldige plek om de stad te ontvluchten.

Nagarkot en Chandragiri Hill

Rondom Kathmandu heb je een aantal heel mooie uitzichtpunten. In Nagarkot, gelegen op ongeveer 2000 meter hoogte en zo'n 30 kilometer van Kathmandu af, kun je op niveau overnachten. Vanaf de uitzichtpunten kun je naar de centrale Himalaya kijken, en met  helder weer is zelfs de stompe punt van de Mt. Everest te zien in de verte. 

Ga met een taxi hobbeldebobbel langs dorpjes en door nauwe straatjes omhoog naar het Kopan klooster, ten noordoosten van Kathmandu. Een echt Tibetaans boeddhistisch klooster dat je kunt bezoeken en waar het eventueel mogelijk is om langere tijd te verblijven.

Bij Chandragiri Hill heb je een prachtig uitzicht over Kathmandu en op een heldere dag kan je de Himalaya goed zien. Het ligt in het zuid-westen van Kathmandu. Vanaf de parkeerplaats heb je een aantal opties om boven te komen. Of je rijdt een motor naar boven, maar dit zijn zeker niet de beste wegen, dus een comfortabel ritje is het zeker niet. Of je kunt omhoog hiken (dit duurt ongeveer drie uur). Je kunt er ook voor kiezen om een kabelbaan omhoog te nemen. Dit kost 8 dollar. Een stuk makkelijker dan rijden of wandelen en met een spectaculair uitzicht. 

Culturele gebruiken

 Als je te gast bent in een land, wil je behalve mooie dingen zien ook enigszins voorbereid zijn op de cultuur. Op de toeristische plekken zullen ze hier wat minder op letten, maar wanneer je bijvoorbeeld een tempel of stoepa betreedt, is het wel zo respectvol om je aan de regels aan te passen. Zo mag je nooit een foto nemen met je rug naar een Boeddha toe, dit is ontzettend onbeleefd! Ook moet je bij de tempels, stoepa's en bij sommige hotels/gasthuizen je schoenen uit wanneer je het gebouw betreedt. Vind je dit niet prettig, neem dan altijd een paar extra sokken mee. Het is ook gebruikelijk om altijd je knieën en schouders te bedekken, anders word je soms niet toegelaten. Heb je een topje aan of een korte broek om een lekker kleurtje te krijgen, neem dan een sjaal of doek mee om je te bedekken bij tempelbezoeken. In dorpjes is het ook gebruikelijk en respectvol om altijd je knieën en schouders te bedekken. Nepalezen zijn ontzettend lieve mensen en zullen je hier niet snel op aanspreken, omdat ze veel respect hebben voor anderen, maar ik zou toch aanraden hier rekening mee te houden als je ook buiten Kathmandu wilt reizen. Wel grappig: met blote buiken hebben ze dan weer geen problemen! Een kenmerk van Nepalezen is dat ze heel gastvrij en vriendelijk zijn, wat een verblijf in het land ontzettend mooi maakt!

Wat wel doen:
- Monkey temple, Kathmandu en Patan Durbar Square, Bauddhanath en Pashupatinath bezoeken.
- Momo's eten!
- Altijd afdingen!
- Bhaktapur bezoeken
- Wil je even rust en weg van de chaos van de stad: Nagarkot, Kakani of de tempels in kloosters in de omgeving bezoeken.
- Relaxen in de Garden of Dreams in Katmandu 

Wat niet doen:
- Te lang in Kathmandu blijven
- Kraanwater drinken
- Uitkijken met ijs en producten die ingevroren zijn geweest. Door de stroomstoring kunnen de producten warm zijn geworden en weer ingevroren, waardoor het bedorven is.