Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Het paspoort is een geldig reisdocument voor zowel binnen als buiten Europa. Voornamelijk buiten Europa eisen veel landen naast het paspoort ook een visum om te worden toegelaten tot het land. Het paspoort heeft standaard 34 bladzijden, genoeg dus om lekker vol te laten stempelen voor een wereldreis.

Voor je achttiende heb je toestemming nodig van beide ouders (of voogd) voor het verkrijgen van een eigen paspoort. Eventueel kun je jezelf ook bij je ouders laten inschrijven tot de leeftijd van 16 jaar. Kinderen die staan bijgeschreven in het paspoort van hun ouders kunnen niet zelfstandig reizen met dat paspoort.

Bijschrijvingen van kinderen in het paspoort van hun ouders waren geldig tot medio juni 2012. Sinds dat jaar moeten alle kinderen een eigen reisdocument hebben. 

Waar staat het paspoort nummer?

Het paspoortnummer staat rechtsboven  op je paspoort (SPECI2014 in het voorbeeld). 

Heb je een “gewoon”paspoort dan begint je paspoortnummer met een “N”. Heb je een zakelijk paspoort dan begint je nummer met een “B”. Het paspoortnummer kan uit een combinatie van cijfers en letters bestaan. Veel mensen vragen zich af of er een 0 (nul) of O (letter o) in het paspoortnummer staat. Antwoord hierop is eenvoudig want in de Nederlandse paspoortnummers komt de letter O nooit voor. Het gaat dus altijd om het cijfer 0 (nul).

Paspoortnummer anders dan op vliegticket staat

Het kan altijd voorkomen dat je wanneer de vliegtickets goedkoop zijn, je een ticket hebt geboekt en een paspoortnummer hebt ingevuld dat later is gewijzigd omdat je een nieuw paspoort hebt aangevraagd. Hierdoor klopt het nummer van je vliegticket niet meer met je paspoort.

Onze ervaring is dat maatschappijen hier verschillend mee omgaan. Soms volstaat het om je oude paspoort mee te nemen zodat ze op beide paspoorten de gegevens kunnen controleren. Soms krijg je deze echter niet mee van je gemeente en valt deze optie dus af. Bel daarom altijd even met je luchtvaartmaatschappij om te controleren welke stappen je moet nemen.

Het lijkt dat wanneer je een e-ticket hebt (een op internet geboekt vliegticket) het belangrijker is om de gegevens van je e-ticket te wijzigen. Zorg er dus voor dat je op je e-ticket nieuwe paspoortnummer vermeld wordt, in de meeste gevallen kan dit kosteloos worden gewijzigd. Maar nogmaals: luchtvaartmaatschappijen gaan er op verschillende manieren mee om, controleer dus altijd bij je luchtvaartmaatschappij wat ze van je verwachten.

Een aantal prijsvechters vraagt bij boeking helemaal niet naar je paspoortgegevens dus dan is er niets aan de hand als je een nieuw paspoort hebt. Zij controleren pas bij vertrek of de naam van de boeking overeenkomt met de naam in het paspoort.

Paspoortnummer veranderd na visum aanvraag

Voordat je een visum aanvraagt kan het handig zijn om eerst te kijken hoe lang je paspoort nog meegaat. Wanneer dit korter is dan het visum dan is het gemakkelijker om een nieuw paspoort aan te vragen. 

Wanneer je er te laat achter bent gekomen dan kun je in een aantal gevallen het paspoort nummer op je visum laten aanpassen. Zoals bij bijvoorbeeld Australië. Vaak staat hier wel een extra vergoeding tegenover. Voor Nederlandse paspoorten geldt het soms ook dat je met zowel je oude als je nieuwe paspoort kunt reizen. In het oude paspoort worden dan gaten gemaakt, maar zolang deze niet door het visum zitten zou deze nog geldig moeten zijn. Althans dat meldt de Nederlandse ambassade volgens sommige reizigers. Dan nog kan het zijn dat je geweigerd wordt door luchtvaartmaatschappijen. Dit is omdat zij voor de kosten opdraaien als je het land niet binnen mag. 

Kopie van paspoort laten maken

Hotels en hostels doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is wanneer ze vragen of ze een kopie van je paspoort mogen maken. Toch is dit bij de Nederlandse wet verboden. Ook is het in veel gevallen niet verstandig om overal zomaar een kopie te laten maken. Op het paspoort staat namelijk ook je BSN nummer waarmee soms fraude gepleegd wordt. Het beste kun je dus zelf een aantal kopieën maken waarbij je het hele onderste gedeelte van je paspoort weglaat of onleesbaar maakt. Ook je paspoortnummer moet je verbergen. Er zijn paspoort hoesjes in omloop die de gegevens voor je bedekken. Toch bieden deze hoesjes geen 100% garantie dat de medewerker niet een volledige kopie van je paspoort maakt door het hoesje niet te gebruiken. 

Blijf standvastig als je geen kopie van je paspoort wilt, vaak wordt er uiteindelijk toegegeven dat ze ook zonder kopie een reservering kunnen maken. Sommige hostels vragen ook om je paspoort als garantie. Dit is helemaal onverstandig omdat je niet weet wat er met je paspoort gebeurt in de tijd dat je in het hostel verblijft. Geef liever een (oud) studentenpasje af, wat er belangrijk uit ziet of een verlopen bankpas.