Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: WizardOfOss

  • Voor slechts € 31.79 naar Parijs Nu boeken

Een weekendje of weekje naar Parijs hoeft geen aanslag op de portemonnee te zijn. Er zijn heel veel leuke dingen te doen voor weinig tot geen geld. Zeker als het mooi weer is, hoef je nauwelijks geld uit te geven aan bezienswaardigheden. Maar ook kun je op sommige dagen gratis naar bijvoorbeeld het Louvre. Wist je dat je als EU onderdaan tussen de 18 en 25 jaar sowieso vaak gratis naar musea kan? Op de juiste plekjes kun je ook voor een leuk prijsje genieten van een 3-gangen menu zonder dat je het gevoel hebt bagger te eten. 

Bezienswaardigheden

Parijs is een hele populaire stad onder de toeristen. Dit betekent dat - met name in het toeristenseizoen met als piek de zomerse maanden - in een rij staan een groot deel van je tijd in Parijs in beslag kan nemen. Het is geen grap als mensen je van te voren vertellen dat nog voordat de Catacomben opengaan in een zomers weekend er al zo'n 200 tot 300 mensen staan te wachten. Deze rij groeit naarmate de openingstijd dichterbij komt. Als je dan bedenkt dat in de Catacomben ongeveer 200 mensen kunnen en een bezoek toch al snel 45 minuten in beslag neemt, dan weet je wel hoe laat het is! Ook andere toppers als het Louvre en de rondleiding in de Notre Dame zijn zeer populair. Voor sommige attracties kun je van te voren online kaartjes kopen. Lees voor meer bezienswaardigheden, uitgebreidere informatie, tips voor het vermijden van wachtrijen en hoe je deze bezienswaardigheden kunt bereiken, het artikel over bezienswaardigheden in Parijs.

De Eiffeltoren

Denk je aan Parijs dan denk je aan de wereldberoemde Eiffeltoren. Deze toren is het symbool voor Parijs en trekt het jaarlijks miljoenen toeristen. Een klim naar het eerste platform (of een liftje omhoog) mag eigenlijk niet ontbreken bij je bezoek aan Parijs. De trap is de goedkoopste optie maar vergis je niet, het is hoog!

Arc de Triomphe 

Midden op een krankzinnig verkeersplein aan het einde van de Champs Elysees staat de Arc de Triomphe. Napoleon gaf ooit de opdracht het gebouw te bouwen. Onder de boog ligt het graf van de onbekende soldaat. Hoewel je het vanaf de grond niet direct door hebt, is het gebouw 50 meter hoog!

Notre Dame

Op een eilandje midden in de Seine ligt de prachtige kathedraal Notre Dame. Al in 1163 is er begonnen met de bouw van de Notre-Dame. De drie portalen zijn ontzettend mooi versierd en daarboven zitten de twee torens van de Notre-Dame. In al deze eeuwen is er veel gebeurd in de kerk met als hoogtepunt misschien wel de kroning van Napoleon.

Musea

Parijs is natuurlijk een kunst stad met al haar musea. Als je het goed aanpakt hoeft het geen vermogen te kosten om een paar musea te bezichtigen. Alle gemeentelijke musea zijn gratis. Bezoek bijvoorbeeld eens het Petit Palais dat alleen al vanwege de mooie architectuur de moeite waard is. Musée Carnavalet brengt de geschiedenis van de stad mooi in beeld. In Parijs vind je natuurlijk ook de bekende musea het Louvre, Musée National Picasso, Musée d'Orsay en Musée Rodin. Wil je in de openlucht een werk van Rodin zien ga dan eens kijken op de Boulevard Raspail. Niet ver van de Tour Montparnasse staat 1 van zijn beroemdste werken.

Le Père Lachaise

Een begraafplaats als openluchtmuseum, waar onder meer Jim Morrison, Chopin en Oscar Wilde begraven liggen, te midden van duizenden andere – vaak weelderig versierde - graven. 

Sacré Coeur

Beklim de trappen van de Sacré Coeur, plof boven op een traptrede neer en geniet van het mooiste uitzicht over de stad. Vooral bij zonsondergang is het een prachtige plek. 

Mode

Galeries Lafayette is een wereldberoemd warenhuis met een prachtige koepel als middelpunt van de winkel. De winkel is sowieso een bezoek waard maar in de Galeries Lafayette is er elke week ook een gratis modeshow, zie de agenda op www.galerieslafayette.com.

Eten en Drinken

Eten en drinken is niet goedkoop in Parijs. Voor een drankje in een bistro of bij een cafe betaal je al snel 4 tot 5 euro. In sommige brasseries of bistro's hebben ze in de ochtend een happy hour voor koffie of thee. Vaak is er tussen 18:00-20:00 een happy hour voor alcoholische dranken. 

Wil je toch een betaalbare maaltijd eten, ga dan eens richting Quartier Latin of St Germain de Pres. In straten als Rue de La Harpe en Rue de la Huchette schreeuwen de menukaarten met menu’s van €12,00 je tegemoet. Drinken is hierbij niet inbegrepen en vaak tussen de €4,00 en €5,00. Maar wat wil je als je voor 12 euro 3 gangen krijgt. Een tip is Café des Arts aan de 31 Rue St Andre Des Arts. Hier heb je ook menu's van €12,00. In Rue Gregoire des Tours is het wat rustiger. Chatelet Gregoire is een gezellig rustig restaurantje. Hier heb je de keuze uit verschillende menu's. Zo kun je er voor €12,90 eten maar ook wat luxere gerechten kiezen in een menu dat €15,90 kost. Een andere tip is Bistrot Mazarin aan de Rue Mazarine. Dit is ook een populaire Bistrot onder de Fransen zelf. Het kan er dan ook behoorlijk druk zijn! Een aanrader is de Boeuf Bourguinon. Hoofdgerechten zijn tussen de 15 en 20 euro en een dessert is circa 8,50 maar het eten is er heerlijk!

Ben je in de buurt van Le Pere Lachaise en heb je trek? Ga dan naar Au Rond Point naast de uitgang van het metrostation. Door de week (met uitzondering van vrijdag) kun je voor €14,30 2 gangen eten. Gemiddeld kosten losse gerechten 15 euro.

Hou er rekening mee dat de meeste eetgelegenheden pas na 19:00 een diner serveren en daarvoor soms enkele uren dicht zijn om het eten voor te bereiden. Verder is de service inbegrepen. Dit zorgt voor soms 'rare' prijzen op de menukaart, anders dan wij gewend zijn. Een fooi is dus niet noodzakelijk.

Overnachten

Parijs heeft natuurlijk genoeg hostels die zich richten op internationale reizigers die een dormbed zoeken. Maar er zijn ook andere betaalbare opties, een overzicht van goede centrale hostels kun je op verschillende hotel sites vinden. Het is misschien minder gezellig maar een hotel aan de rand van het stadscentrum is vaak behoorlijk goedkoper en je zal meer kwaliteit vinden dan de goedkoopste hotels in het centrum. Wanneer je zo'n hotel kiest, let er dan op dat er een metrostation in de buurt is. Zo ben je toch binnen een mum van tijd in het centrum! Een goede uitvalsbasis is bijvoorbeeld de wijk Montparnasse. Er liggen diverse hotels in de buurt van Metrolijn 4 aan de onderkant van de Seine. Zit je nabij het station Alesia (wat relatief ver lijkt van het centrum op de kaart) dan ben je binnen 15 minuten bij de Notre Dame en ook andere bezienswaardigheden zijn goed te bereiken vanaf deze kant van Lijn 4. Het voordeel is dat het gebied rondom Alesia ook niet zo toeristisch is waardoor je wat meer rust hebt. 

Veel goedkope accommodatie is ook te vinden in het 18e arrondissement rondom Barbes-Rochechouart en Chateau Rouge. Laat je hiertoe niet verleiden. Dit gedeelte, wat vaak ook Montmartre wordt genoemd, is zeker in de avonduren dubieus Je zult hier veel drugsdealers en verslaafden vinden. Maar ook zijn de criminaliteitscijfers hier hoog. Vaak kun je in recensies van hotels in deze buurt een aardig beeld vormen van hoe het er aan toe gaat. Lees deze dan ook voordat je besluit te boeken.  Ook in het gebied rondom de Moulin Rouge en Pigalle wordt het dikwijls afgeraden daar als vrouwen alleen te verblijven omdat het in de avonduren een heel andere, vervelende sfeer heeft dan overdag vanwege diverse hanggroepen. Of je je onveilig voelt, ligt natuurlijk ook grotendeels aan jezelf maar wie even rondneust op het internet en de hier boven genoemde metrostations intypt, zal zien dat er velen hetzelfde over denken. 

Vervoer in en naar Parijs

De meest efficiënte manier om vanuit Nederland naar Parijs te reizen is met de Thalys. De Thalys vertrekt vn onder meer Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. De reistijd vanaf Rotterdam naar Gare du Nord is circa 2 uur en 35 minuten. Een enkele reis is, mits je er vroeg bij bent, €35,00. Kaartjes kun je online kopen op de website van NS International. Wie met het vliegtuig gaat, komt meestal aan op het vliegveld Charles de Gaulle. Het andere bekende vliegveld bij Parijs is Orly. Beide vliegvelden zijn aangesloten op de RER Lijn B. Vanaf Charles de Gaulle ben je binnen 30 minuten op Gare du Nord. Taxi's kiezen er meestal voor om een vaste prijs te vragen. Deze ligt tussen de €50,00 en €60,00. Als je een taxi wilt hebben, kun je ook aan de receptie van je hotel vragen deze te reserveren. Zij hebben vaak afspraken met taxi's. Als je op de meter laat rijden, dan gaat de meter vaak al tellen als hij naar je toe rijdt. Hou hier rekening mee. 

Het metrosysteem is geweldig in Parijs. Er zijn enorm veel stations en daardoor je je eenvoudig naar elke toeristisch trekpleister reizen. Een los metrokaartje kost €1,70 en een tienrittenkaart (oftewel carnet) €13,70. Een ticket is geldig in zowel de tram, metro, bus en RER binnen zone 1. Je mag alleen niet wisselen tussen ondergronds en bovengronds vervoer. Zodra je buiten zone 1 wil reizen met de RER, dien je een enkele reis te kopen met als eindbestemming je RER station. Een enkele reis tussen Gare du Nord en Charles de Gaulle (zone 5) kost 9,75. Wie veel met het openbaar vervoer zal reizen, is goedkoper uit met de dagkaart Mobilis. Een mobilis is de gehele dag geldig in de desbetreffende zones waarvoor je hem hebt aangeschaft. Een mobilis voor zone 1 en 2 kost €6,80. Dit betekent dat je met 4 reizen met het openbaar vervoer al voordeliger uit bent. Indien je een carnet heb, zul je circa 5 keer moeten reizen. Voordat je een mobilis gaat gebruiken, moet je je voor- en achternaam op het kaartje schrijven evenals de reisdatum. Dit is enigszins vreemd aangezien je ook valideert op het moment dat je hem voor het eerst gaat gebruiken. Een pen meenemen onderweg is dus aan te raden! Een mobilis is wellicht ook handig als je naar Versailles (zone 4) gaat reizen. Een mobilis voor zone 1-4 kost €11,20 terwijl een retour naar Versailles circa €8,80 kost. Wie denkt dat een mobilis ook handig is om van of naar Charles de Gaulle of Orly te reizen, komt bedrogen uit. Naar deze vliegvelden mag je niet met deze kaart reizen. Aangeraden wordt dan eventueel een Paris Visite voor zone 1-5 te kopen. Met deze kaart kun je niet alleen de gehele dag reizen, maar krijgt je ook korting of gratis toegang op een selectie van een aantal bezienswaardigheden. Gezien de hoge prijs, namelijk €22,85, is de vraag of de aanschaf van de Paris Visite nuttig is op dag van aankomst of vertrek. 

De automaten accepteren vaak geen biljetten groter dan €20,00. Een creditcard kan zeer handig zijn!

Voor alle informatie over de diverse metrotickets, vertrektijden en plattegronden van de diverse openbaar vervoersmiddelen, kun je terecht op de website van Transilien. Er wordt regelmatig gestaakt in het openbaar vervoer in Parijs, met name op de RER lijn B. Dit wordt altijd aangekondigd op Transilien dus het is handig om deze van te voren even te raadplegen! Verder zijn er diverse offline apps voor de telefoon beschikbaar met metrokaarten van heel Parijs.

Tip voor liefhebbers van de benenwagen: Wijken als Quartier Latin en Marais zijn heerlijk om doorheen te slenteren!

De gemeente Parijs heeft een huurfietsenplan. Je meldt je bij één van de honderden fietsenstallingen aan met je creditcard en kiest dan voor een dag abonnement voor €1,70 of een weekabonnement voor €8,00. Je eerste half uur is gratis en daarna betaal je €1 per uur. Maar je betaalt alleen als je ook echt op de fiets zit. Je mag de fiets namelijk bij ieder station weer inleveren en ze liggen over de hele stad verspreid dus ook op de toeristenlocaties. Parkeren, museum bekijken en nieuwe fiets halen!

Wanneer je met de auto naar Parijs gaat kan je die parkeren bij een Vinci parkeergarage. Je krijgt dan een gratis fiets mee.