Interrail routes

Europa ligt aan je voeten tijdens je interrailreis. Ga je het zonnige weer tegemoet in Frankrijk, Spanje en Portugal? Besluit je de fjorden in Noorwegen en Zweden te bekijken? Of ga je liever een heel nieuwe cultuur ontdekken in het Oostblok? Je kunt echt alle kanten op, dus begrijpelijk dat je door het bomen het bos niet meer ziet.

Hoelang wil je gaan interrailen?

De eerste stap is natuurlijk om samen met vrienden te overleggen hoelang je wilt gaan. Heb je aan twee weken genoeg of wil je een maand rondtrekken door Europa? Hoe langer je reist, hoe meer geld het je zal kosten.

Kies een interrailgebied

Het belangrijkste voor het kiezen van je route is om te bedenken welke kant van Europa je graag wilt ontdekken. Er is veel te zien, maar je wilt natuurlijk ook niet dat je meer in de trein zit dan tijd hebt om op ontdekking te gaan. Zijn er steden die je altijd al hebt willen zien of is er deze zomer een festival waar je graag heen wilt gaan? Maak een lijstje en kijk hoe groot de afstand tussen de plekken is. 

Zorg dat je niet meer dan 6 uur aan reistijd kwijt bent, want zo lang in de trein zitten is erg vermoeiend. Als je toch een langere afstand wilt overbruggen: kijk of er een nachttrein rijdt. Wil je wel een reis van meer dan 6 uur maken? Plan dit dan aan het begin van je trip. Op het einde van de rondreis hoef je dan niet nog een heel lang stuk te reizen om thuis te komen. Ook kan het leuk zijn om de reis op te breken en een tussenstop te maken in een wat onbekender stadje.

Als de plekken allemaal in hetzelfde gebied liggen, kun je in een cirkel langs alle plekken gaan. Je kunt de geplande route altijd van tevoren uitschrijven en meenemen, maar hou ook ruimte voor aanpassing in je reisschema. Onderweg zul je andere backpackers en interrailers tegenkomen die je tips geven over leuke plekken.

Welke interrailpas?

Tel je reisdagen! Ga je twee weken weg en wil je alle vrijheid hebben? Kies voor een 15 dagen Continuous Pass. Als je heel rustig een paar steden wilt verkennen, heb je aan een 10 binnen 22 dagen-pas al meer dan genoeg. Reken het rustig uit. Vanaf elf maanden voor je vertrekdatum kun je je pas bestellen.

Plan niet te veel!

Natuurlijk ben je enthousiast over het feit dat je deze zomer een toffe reis gaat maken, maar laat je planningsdrift niet de overhand nemen. Het is juist leuk om ruimte over te houden voor veranderingen. Het is daarom aan te raden om alleen je eerste accommodatie te boeken. Op die manier ben je verzekerd van een slaapplek, maar heb je alle vrijheid om te bepalen wat de volgende bestemming gaat zijn. Weet je niet zeker hoelang je ergens wilt blijven? Boek dan niet te veel nachten. Bij de meeste hostels is het mogelijk om bij aankomst of de dag erna nog om langer verblijf te vragen. Ook kan je na een paar nachten slapen op een dorm gek worden van alle nachtbrakers. Als je alle slaapplaatsen al geboekt hebt, wordt het lastig om het om te zetten naar een privékamer. 

Maar niet alleen met een planningsdrift kun je jezelf behoorlijk klem zetten. Laat je collectie reisgidsen vooral thuis! Een klein boekje is voldoende. Daardoor ben je genoodzaakt zelf op ontdekking te gaan en niet als een kuddedier alle highlights af te lopen.

Trein of vliegtuig?

Behalve een reis maken in een vorm van een lus waarbij het begin- en eindpunt je eigen land is, kun je er ook voor kiezen om naar de verste bestemming te vliegen. Als je bijvoorbeeld vanuit Griekenland door de Balkan terug naar Nederland wilt, scheelt een enkeltje met het vliegtuig veel reistijd. Ben je van plan om maar inItalië te interrailen? Dan is het ook nuttig om te bekijken of je daardoor meer tijd voor pizza’s eten en naar het Vaticaan gaan overhoudt. Nog een voordeel: je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je op een bepaalde datum weer terug bent en kunt tijdens je reis zo snel of langzaam gaan als je zelf wilt.

Ook heb je met vliegen de mogelijkheid om eerst een paar dagen te genieten van je eerste bestemming, voordat je de interrailpas in laat gaan. Zo kun je nét wat meer uit je reis halen.

Populaire interrailroutes

Het grootste deel van de interrailers besluit de trein naar Oost-Europa te pakken. Waarom? Het is een onbekend gebied waar je op een goedkope manier geweldig kan reizen. Ook al klinkt het misschien niet als de ideale vakantiebestemming: steden als BelgradoSofiaPraag en Boedapest zijn heel backpackervriendelijk en prachtig om te bezoeken. Er is een grote scala aan hostels, veel streetfood, toffe activiteiten en in combinatie met de wisselkoers kun je met een klein dagbudget uitstekend rondkomen.

Ben je van plan naar Oost-Europa te gaan? Dan kun je je laten inspireren door deze treinroutes.

Berlijn - Krakau - Praag - Boedapest - Belgrado - Zagreb - Split - Ljubljana - Wenen


Berlijn - Praag - Wenen - Boedapest - Plitvicemeren - Ljubljana - Lake Bled


Athene - Thessaloniki - Sofia - Belgrado - Zagreb - Ljubljana - Boedapest - Frankfurt

Ook landen als Italië, Frankrijk en Spanje zijn heel populair. Treinreserveringen zijn er wel wat duurder dan wanneer je naar Oost-Europa gaat, maar dat maakt de reis er niet minder op. Als je een groter budget hebt of liever in het westen van Europa blijft, is deze route zeker wat voor jou.

Antwerpen - Brussel - Parijs - Nice - Monaco - St. Tropez - Cassis - Venetië - Rome - Napels

Parijs - Lyon - Avignon - Barcelona - Madrid - Lissabon

Houd je niet zo van de warmte maar wel van mooie steden dan is reizen met de trein door Engeland ook absoluut een aanrader. 

Brussel (optioneel), Londen, Bristol, Bath, Oxford, Cambridge.

Een andere leuke interrailpas om te bekijken is de Greek Islands Pass (voorheen Interrail Attica Pass). Met deze pass kun je eilandhoppen in Griekenland en reis je in plaats van met de trein per veerboot tussen de verschillende eilanden. Het is een leuke manier om de verschillende Griekse eilanden te verkennen en je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om van Griekenland naar Italië te reizen per boot. 

Ontdekking versus ontspanning

Hoe leuk het allemaal ook klinkt: bezoek niet alleen grote steden. Na drie weken interrailen kun je waarschijnlijk geen hoofdsteden meer zien. Omdat het in een stad altijd erg druk is en je grote afstanden lopend af gaat leggen, is het aan te raden om ook wat ontspanningsdagen in te plannen. Dit betekent niet dat je tot 12:00 in je bed moet blijven liggen: je kunt natuurlijk ook een dagje naar het strand gaan of picknicken in een natuurgebied. In Kroatië en Slovenië kun je voor weinig geld de hele dag in een prachtig natuurgebied vertoeven. Je kunt het stadsleven ook ontvluchten door een of meerdere dagen te gaan eilandhoppen: Kroatië en Griekenland lenen zich hier prima voor. 



Geschreven door Lisa Ruigrok op 08 Aug 2017 16:49.

Cached Page - Parse time: 0.011656999588013