Sera Geschreven door Sera.

  • Voor slechts € 79.57 naar Zagreb Nu boeken

Voor wie niet alleen het toeristische Istrië wil bezoeken, maar ook wil kennismaken met het binnenland en het Kroatische volk, kan terecht in de hoofdstad Zagreb.

Het verschil tussen de hoofdstad en de kustgebieden is groot, toch vind je de typische Kroatische sfeer in de smalle straatjes in het oude centrum weer terug. Ten noorden van het centrale plein (Trg Bana Josipa Jelačića) ligt het oude centrum op een heuvel, met bovenaan de kathedraal. Hier zijn straatjes met winkels, restaurants en leuke cafés, waar je goed en betaalbaar terecht kunt. Een maaltijd kost zo’n 40kn en een biertje tussen de 12 en 15kn. Aan de rand van het centrum zijn verschillende grote theatergebouwen, waaronder een aantal grote indrukwekkende. De stad heeft ook verschillende parken en een tweetal meren die bij goed weer erg populair zijn.

De mensen in Zagreb vond ik uitermate behulpzaam. Ondanks het gebrekkige Engels van voornamelijk de oudere generatie, was iedereen die ik sprak bereid om, wanneer nodig met handen en voeten, ons de weg te wijzen.

Uitgaan

In het centrum hoopte ik ’s nachts nog een kroegje op te zoeken, maar de cafés in het centrum waren ’s avonds al vroeg gesloten. Een Kroatische jongen die we op straat spraken vertelde ons over een meer nabij Zagreb, waar het uitgaansleven zich moest bevinden en bood aan ons daar te brengen. Gezien we met een groepje waren hebben we dit aanbod maar aangenomen. Aldaar aangekomen waren er inderdaad grote discotheken, maar jammer genoeg weinig mensen te bekennen. Uiteindelijk zijn we toch in een drukke discotheek beland, maar samen met mijn Canadese, Ierse en Schotse hostelgenoten vielen we nogal uit de toon op dit typische Balkanfeest. Toch is dit ook weer een leuke ervaring geweest. Naar het schijnt is Zagreb een studentenstad, waardoor het uitgaansleven in het hoogseizoen erg rustig lijkt te zijn, zo werd ons verteld.

Openbaar vervoer

In het centrum van Zagreb rijden veel trams. Kaartjes hiervoor zijn te koop bij de kiosken die overal gevestigd zijn en kosten 8kn voor 1,5 uur en 10kn voor een dagkaartje. Controle hierop is er weinig, maar het schijnt een erg nare ervaring te zijn om gepakt te worden zonder vervoersbewijs. Taxi’s zijn niet erg goedkoop, maar wel betaalbaar (wel van tevoren goed de prijs afspreken).

Tussen Boedapest in buurland Hongarije en Zagreb rijdt een rechtstreekse trein. Een retourticket hiervoor is goedkoper dan een enkele reis en is op de dag zelf nog goed te koop.

Accommodatie

De meeste hostels bevinden zich in het oude centrum. Een van de hostels is het Fulfir hostel gelegen in een prachtig inhammetje nabij het plein. Ik betaalde hier zo’n 100kn per nacht en kon gebruik maken van de huiskamer, keuken en internet. De voorafgaande dag had ik gereserveerd, wat wellicht een aanrader is: mijn hostel zat de dag erna vol. Wel is er veel verloop, omdat veel reizigers niet lang in de stad verblijven, maar op doorreis zijn en daarom slechts een korte kijk nemen in de hoofdstad. Gezien Zagreb niet overvloeit van bezienswaardigheden, leent de stad zich hier ook goed voor, al kun je er ook prima langere tijd vertoeven.

Ik hoopte mijn hostelgenoten te kunnen trakteren op een Kruškovac of Mèdovac(=Grappa met honing), schnaps die aan de kust aldoor aanwezig zijn, maar helaas was dat niet verkrijgbaar bij cafés in Zagreb.