Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Met uitzicht op de Mt Vesuvius lijkt deze drukke Italiaanse stad zich geen zorgen te maken om eventuele toekomstige uitbarstingen. Het is een van de oudste steden in de wereld en is ontstaan in circa 9e eeuw voor Christus. Van oorsprong Grieks en later Romeins, kent Napels verschillende invloeden. Toch is het vooral de omgeving van Napels die toeristen naar deze stad trekt: Pompeii, Sorrento en het eiland Capri is slechts een deel van de bezienswaardigheden die je van hieruit kunt bezoeken. 

Bezienswaardigheden in Napels

Teatro di San Carlo

Teatro di San Carlo is het oudste theater van Europa. Het is oorspronkelijk gebouwd in 1737. In 1816 brandde het theater grotendeels af en werd het in datzelfde jaar weer herbouwd. Het theater ligt vlakbij Castel Nuovo, tegenover het Palazzo Reale. Nog steeds kunnen er voorstellingen worden bekeken in dit theater, onder meer opera en ballet. Er kunnen circa 3.000 mensen in de zaal. In de overdekte passage Galleria Umberto I tegenover het theater kun je kaarten kopen, of op de website van Teatro di San Carlo. Op gezette tijden is er ook een rondleiding mogelijk tegen betaling van €6,00. 

Palazzo Reale

Het Palazzo Reale is het voormalig koninklijk paleis. Je kunt een kijkje nemen in de vertrekken. Het paleis bevindt zich aan de Piazza del Plebisicto en is dagelijks (uitgezonderd woensdag) geopend van 09:00 tot 20:00. De entree bedraagt €5,50. Op het moment van schrijven (oktober 2014) ondergaat het paleis een renovatie en is slechts een deel te bekijken. 

Castel Nuovo

Vanuit de haven zie je het kasteel met de grote torens al liggen. Het kasteel is in de 13e eeuw gebouwd. Aan de voorzijde is de ingang versierd met een triomfboog. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over de haven. In het kasteel zelf is er tegen betaling een kunsttentoonstelling te zien. 

Museo Archeologico Nazionale

Het archeologisch museum in Napels beschikt over een van de grootste collectie uit de Griekse en Romeinse oudheid ter wereld. Veel van de tentoongestelde voorwerpen komen uit Pompeii en het Herculaneum. Zo vind je hier onder meer overblijfselen uit de Tempel van Isis en diverse mozaïeken. Het museum bevindt zich aan de Piazza Museo Nazionale 19 en is van woensdag t/m maandag geopend van 09:00-19:30. De entree bedraagt €8,00. De metro stopt vlakbij bij halte Museo. 

Capella Sansevero

Van buiten is deze kapel niet zo bijzonder als wat er zich binnenin bevindt. Gelegen aan de Via Fransceso De Sanctis, is het even zoeken waar de kapel zich bevindt. Het is een smalle straat en je kunt er zo voorbij lopen. Het interieur is volgens de barokstijl. De bezienswaardigheid waarvoor de meeste mensen naar deze kapel gaan is het beeld van Jezus Christus van Ciuseppe Sanmartino. Dit beeld stelt een dode Christus voor, bedekt met een laken, en lijkt vrij echt. De entree voor de kapel bedraag €7,00. De kapel is gesloten op dinsdag. 

Via Toledo

Wie wil winkelen in Napels, gaat naar de Via Toledo. Hier vind je de winkels van allerlei bekende merken maar ook de bekendere ketens.

Vanuit Napels kun je ook naar het eiland Capri. Het is een klein en romantisch eilandje midden in de azuurblauwe zee. Lees voor meer informatie ons artikel over een bezoek aan Capri

Pompeii 

Pompeii ligt aan de voet van de Vesuvius. Een Romeinse stad die in haar hoogtijdagen vermoedelijk zo'n 20.000 inwoners kende. De zwarte dag kwam op 24 augustus 79. Letterlijk een zwarte dag. Het is namelijk de dag van de beroemde uitbarsting van de Vesuvius die de stad met een laag as bedekte en zorgde voor ruim 2.000 slachtoffers. Pas in de 16e eeuw werden de eerste resten van Pompei ontdekt. In 1860 zijn de eerste officiële opgravingen begonnen. Toen bleek dat vele gebouwen aardig goed bewaard zijn gebleven. Nog steeds zijn er opgravingen want lang nog niet alles is naar boven gehaald. 

Heden ten dage kun je deze voorbeeldstad uit de Romeinse tijd bezoeken. Het geeft een goed inzicht in de wijze waarop Romeinse steden waren opgebouwd en hoe het dagelijkse leven er uit zag. Zo zijn er tempels, badhuizen en is er ook een marktplein. In een van de badhuizen vind je ook nog originele mozaïeken. Het meest bijzondere is dat er ook afdrukken van slachtoffers zijn gevonden die zijn versteend in het gestolde lava. Naast mensen, is er bijvoorbeeld ook een hond te zien. Pompeii staat op de UNESCO werelderfgoederenlijst. 

Een bezoek aan Pompeii kun je zo lang maken als je zelf wil. Je kunt je er gerust een of meerdere dagen vermaken, maar ook kortere wandelingen zijn mogelijk. De entree bedraagt €11,00. Er gaat een trein vanaf Napels naar Pompeii. De rit duurt circa 40 minuten. Pompeii is een open vlakte en in de zomer is het er zeer warm. Denk aan wat water, zonnebrand en een hoofddeksel. Omdat Pompeii nog de oude Romeinse stenen straten heeft, is een bezoek aan Pompeii minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. 

De haven van Napels

Voor cruise passagiers is Napels een ideale plek om aan te meren. De haven is op 5 minuten lopen van het centrum en de meeste bezienswaardigheden kun je al wandelend verkennen. Castel Nuovo ligt praktisch om de hoek van de haven. Voor het Archeologisch museum wordt een taxi aangeraden. Hou er rekening mee dat taxi's in de haven de hoofdprijs vragen. Je kunt beter doorlopen en aan de straat een taxi aanhouden. Er wordt gewerkt aan een metrostation vlakbij de haven. Als deze klaar is (vermoedelijk 2015) dan kun je met de metro naar het museum. 

Vlak voor de haven is een halte van de hop on hop off bus. Zo kun je op een makkelijke manier Napels verkennen als je geen zin hebt om te wandelen. In de terminal vind je een aantal winkeltjes waar je onder andere drinken en eten kan kopen, en natuurlijk ook souvenirs. Er is ook gratis wifi aanwezig. Napels staat bekend om de vele scams en zakkenrollers. Je kunt dus het beste zoveel mogelijk waardevolle spullen op het schip laten en alleen het hoogstnodige meenemen. 

Bezienswaardigheden in de omgeving zoals Pompeii en Sorrento zijn ook te boeken als landexcursie via de cruisemaatschappijen. 

Excursie naar Pompeii

Holland America Line biedt een excursie naar Pompeii aan. Met deze excursie ga je om 8:45 met de bus naar Pompeii. Na een rit van circa 30 minuten bereik je Pompeii. Tijdens de rit krijg je uitleg over de omgeving en meer informatie over de geschiedenis van Pompeii. Voordat je naar binnen gaat, ga je eerst naar een Camee  winkel. Camee is een graveertechniek voor sieraden. Je krijgt een kort filmpje te zien van deze techniek en je mag vervolgens rondkijken in de winkel. 

Na circa 20 minuten begint de rondleiding in Pompeii zelf. De gids gebruikt een audio-guide systeem waardoor je hem altijd kunt horen. De wandeling duurt twee uur. Je bezoekt onder meer de Tempel van Apollo, een badhuis, het Forum en het Huis van de Vetti. In het badhuis vind je nog originele mozaïek vloeren en in het Haus van de Vetti originele schilderwerken. De wandeling gaat ook langs de versteende slachtoffers van de ramp. Dit is zeer indrukwekkend om te zien. Het tempo van de rondleiding ligt tussen het bekijken van de bezienswaardigheden in vrij hoog.

Pompeii kent veel toeristen en je zal dan ook goed je gids in de gaten moeten houden om niet te verdwalen. Een rondleiding onder leiding van een gids heeft als voordeel dat je meer meekrijgt van de geschiedenis van Pompeii. Na afloop heb je kort de tijd om nog wat souvenirs of wat drinken te kopen. Rond 12:00 ga je met de bus weer terug naar het schip. Onderweg krijg je nog informatie over de highlights van Napels. Doordat je aan het begin van de middag terug bent, heb je 's middags vaak nog de tijd om Napels zelf te verkennen. 

Vervoer naar Napels

Napels beschikt over een eigen vliegveld. De stad is ook per trein goed te bereiken vanuit Rome. Vanuit de haven van Napels gaan diverse ferryboten naar onder meer Sardinië en Palermo in Sicilië.