bolletjeom Geschreven door bolletjeom.

  • Voor slechts € 77.21 naar Lissabon Nu boeken

Lissabon is de hoofdstad van Portugal. Lissabon is een opvallend rustige stad ook al speelt het leven zich op straat af. De stad ligt op een serie heuvels en de verschillende wijken hebben hun eigen kenmerken. Lissabon is goed te combineren met tripjes naar het strand of de binnenlanden.

Hoe kom je er?

Je kunt heel betaalbaar met het vliegtuig in Lissabon komen als je op het juiste moment boekt. Denk aan de lowcostmaatschappijen als Ryanair waar je soms al voor een paar tientjes een ticket kunt vinden. Uiteraard kan je ook met de KLM of de nationale luchtvaartmaatschappij TAP Portugal vanaf Schiphol vliegen. Check ook zeker even de aanbiedingen van Transavia of Brusselsairlines.com.

De luchthaven ligt in het noorden van de stad ( in 2018 moet een nieuwe luchthaven klaar zijn). Alleen in aerobus nr 91 mag je bagage mee nemen. Een rit kost €3,50 en de bus gaat ongeveer iedere 20 minuten. Lijnen 42 en 43 gaan ook naar het centrum maar dus alleen geschikt als je geen (ook geen hand) bagage mee hebt.

Wanneer je weer terug wilt naar de luchthaven en je hebt een vroege vlucht dan moet je even controleren hoe laat de eerste bus gaat. De eerste ging pas om 7.45.

Je kunt ook met de trein naar Lissabon. Vanuit Nederland doe je daar 1,5 dag over.

Bezienswaardigheden

De stad kent een aantal bezienswaardigheden zoals het kasteel Sao Jorge. Deze vind je boven op de heuvel in het oudste deel van Lissabon, de wijk Alfama. Deze wijk heeft vrijwel alleen autovrije steegjes en je komt heel wat trappetjes tegen als je op weg bent naar de burcht op de top. In Alfama is het 's avonds goed eten van de lokale grillrestaurantjes en deze wijk is beroemd om de Fado muziek.

De wijk Baixa ligt in de benedenstad en kenmerkt zich door grote pleinen en brede straten met winkels. Met de broemde lift "Elevador de Santa Justa" kan je vanaf hier naar de hoger gelegen wijk Bario Alto. Bario Alto geeft mooie uitzichten over de stad en het kasteel aan de overkant en is de wijk om 's avonds te gaan stappen.

Belém ligt 5 km westelijk van het centrum aan de Taag. Hier staat een prachtig klooster, een vreemde toren en is een grote mozaiek van de wereld op een plein. Centro Cultural de Belém is een echte aanrader voor moderne kunst liefhebbers.

De wereldtentoonstelling van 1998 vond plaats in Parque das Nacoes. Dit is een modern deel met een Oceanarium, een educatief wetenschapsmuseum, een casino en een groot winkelcentrum met bioscopen.

Uitstapjes

Er zijn leuke dingen te doen in de omgeving van Lissabon en veel van die plaatsen zijn erg makkelijk te bereiken met de trein.

Cascais is een voormalig vissersdorp dat nu erg populair is bij strandvakantietoeristen. Toch heeft het nog wel wat charme. Naast strandjes in baaitjes is er ook een leuk park met een mooi klein kasteeltje dat gratis toegankelijk is.   Tegen het plaatsje aan ligt Parque Natural de Sintra/Cascais. De kust is hier ruig met mooie baaitjes. Je kunt in Cascais gratis fietsen lenen en langs de kust fietsen richting Praia do Guincho, dat populair is bij surfers. Als je zin hebt zelfs helemaal tot Cabo de Roca. Dit is de meest westelijke punt van het vaste land van Europa.

Vanuit Cascais kan je ook langs de promenade wandelen naar het wat sjiekere kustplaatsje Estoril en van daar uit weer een trein nemen naar Lissabon.

Sintra en omgeving staan sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het nationale paleis van Sintra is te herkennen aan zijn kegelvormige torens. In de buurt ligt ook nog Castello dos Mouros, Palacio de Pena, Parque de Monsserrate en het paleis. Sintra is makkelijk te bereiken met de trein vanaf Lissabon en in Sintra gaat een bus langs alle bezienswaardigheden.

Vervoer in Lissabon

Lissabon is prima te voet te doen hoewel de heuvels pittig kunnen zijn. De oude gele trams van Lissabon zijn beroemd en bijna een attractie op zich. Laat je dus gerust een keer verleiden door een tram een heuvel op te nemen. De stad kent ook liften en kabeltrams om de steile stukken te overbruggen. Die kunnen soms wel behoorlijk aan de prijs zijn. De Lisboa kaart kan voordelig zijn wanneer je veel gebruik van deze vervoersmiddelen wilt maken.

De omgeving van Lissabon is goed te bereiken met de trein die voor Nederlandse begrippen erg betaalbaar is. Voorbeeld: €4,10 voor een retourtje Sintra dat op 30 kilometer van Lissabon ligt.

Omdat Lissabon zo goed te bereiken is met de trein kiezen veel mensen voor accommodatie in een kustplaats en dagtrips naar de stad.