Ilse Govers Geschreven door IlseGovers. Foto door: Tikva

Rome is een van de populairste Europese steden en dat is niet voor niets! Het was de hoofdstad van het Romeinse Rijk en heeft een grote hoeveelheid monumenten. In Rome bevindt zich ook het Vaticaan met een rijke kerkgeschiedenis. Neem daarbij een goed klimaat, lekker eten en winkelmogelijkheden en Rome is een must voor elke liefhebber van stedentrips. De stad telt 2,7 miljoen inwoners, maar is redelijk compact. Voor Rome trek je minimaal drie, maar het liefst nog meer dagen uit. Dat heb je wel nodig in deze stad, waar je je niet hoeft te vervelen.

Bezienswaardigheden in Rome

Rome heeft meer dan genoeg te bieden om je meerdere dagen te vermaken, denk aan het Colosseum, het Pantheon of de Trevi fontein. In Rome vind je ook Vaticaanstad, wat officieel een apart land is, met onder andere de Sint Pieters-basiliek, het -plein en de Vaticaanse musea. De meeste attracties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Wil je meerdere attracties bezoeken en veel met het openbaar vervoer reizen, dan kun je met de Rome pass geld te besparen. Hierover lees je hieronder meer.

Colosseum, Forum Romanum en Palatijn

Het Colosseum is het meest beroemde monument van Rome en een van de nieuwe zeven wereldwonderen, de enige in Europa. De originele naam van het Colosseum is 'het Flavisch amfitheater'. In 80 na christus was het Colosseum klaar, wat gevierd werd met 100 dagen spelen. Het Colosseum is buitengewoon goed bewaard gebleven en het geeft een bijzonder gevoel hier rond te lopen.

Buiten het Colosseum staat de Arco Di Constantino, een triomfboog die in 315 werd gebouwd ter ere van de keizer Constantijn.

Tegenover het Colosseum vind je het zogenaamd Palatijn. Op deze heuvel bouwden de rijke inwoners en keizers van Rome hun villa's. Je kunt de resten van paleizen bekijken. Het Palatijn heeft een parkachtige setting met veel gras en bomen, het is daarom ook een prima plek voor een picknick.

Via het Palatijn (er is ook nog een andere ingang) kun je direct door naar het Forum Romanum. Dit was de plek waar het in het oude Rome allemaal gebeurde. Je vind hier de resten van diverse tempels, triomfbogen en kerken. Het is allemaal redelijk vervallen maar je hebt niet veel fantasie nodig om je weer in de gloriedagen van het Romeinse rijk te wanen.

Ticket voor Colosseum, Palatijn & Forum Romanum: €16,50 (10,50 voor EU-burgers van 18 tot 25 jaar). 

Openingstijden: vanaf 9:00 uur tot (afhankelijk van het seizoen) tussen 16:00 tot 19:00 uur. 

Bereikbaarheid: heel dichtbij metrostation Colosseo en bij busstation Piazza Venezia.

Pantheon & Trevifontein

In het hart van stad vind je, van buiten een weinig bijzonder, maar van binnen misschien wel het allermooiste en indrukwekkendste gebouw van Rome. Het Pantheon werd oorspronkelijk gebouwd als tempel voor alle goden en later omgetoverd tot kerk. Het Pantheon heeft een unieke koepel van beton, 2000 jaar later is dit nog steeds de grootste koepel ooit van onversterkt beton. Midden in het dak zit een gat, waardoor een bijzonder lichtval ontstaat. Wanneer het regent komt deze wel naar binnen. Bedek je schouders en knieën of neem een sjaal mee die je om kunt knopen. Omdat het Pantheon een kerk is, kun je geweigerd worden als je te bloot bent. 

Entree: gratis.

Openingstijden: vanaf 9:00 uur. De sluitingstijd is afhankelijk van het seizoen. Op zondag is het Pantheon vaak een halve dag geopend.

De Trevifontein is de beroemdste fontein in Rome. Volgens de legende kom je ooit een keer terug in Rome wanneer je over je rug een muntje in deze fontein gooit. De fontein is ontworpen door Bernini en versierd met mooie beelden. Het water is zeer helder en zou drinkbaar moeten zijn. Vroeger kwamen de soldaten hier drinken voor "good luck" voor ze vertrokken naar de oorlog. Maar tegenwoordig wordt het niet meer gewaardeerd dat het water wordt aangeraakt. In het gebied tussen het Pantheon en de Trevifontein bevinden zich nog een aantal andere leuke pleintjes en mooie gebouwen. Je verkent het gebied dan ook het beste te voet. Maar wees gewaarschuwd een ijsje kost hier meer dan elders en veel restaurantjes moeten het meer hebben van de ambiance dan van de kwaliteit van het eten.

Entree: gratis

Bereikbaarheid: op wandelafstand van metrostation Barberini.

Villa Borghese & de Spaanse trappen

Het mooiste park van Rome was oorspronkelijk de tuin van de familie Borghese. Vandaar ook dat je in dit park een prachtige villa hebt staan. Deze villa is ook te bezoeken maar alleen op vastgestelde tijden en met een reservering. Je kunt naast wandelen en fietsen in het park ook roeien op de vijver. In het park vinden ook vaak evenementen plaats.

De Spaanse trappen zijn vernoemd naar de Spaanse ambassade die hier gevestigd was. De trappen zijn de perfecte plek om je avond al mensen kijkend in Rome rond te brengen. Veel verliefde stelletjes, verkopers en grote groepen Romeinse jongens die op zoek zijn naar (toeristen) meisjes om te scoren. Grappig om naar hun pogingen te kijken, maar lastig wanneer je zelf met alleen vrouwen bent. Heb je hier geen zin in, zeg dat dan duidelijk en ze zullen vrij snel gaan.

Capitolijnse Musea

De Capitolijnse musea zijn de bekendste musea in Rome. In twee gebouwen (ondergronds verbonden) vind je een collectie van voornamelijk prachtige beeldhouwwerken.

Entree: €11,50

Openingstijden: di-zo  9:00 - 20:00 

Bereikbaarheid: te voet vanaf metrostation Colosseo of te voet vanaf busstation Piazza Venezia

Piramide & Porto san Paulo

Behalve deze hoogtepunten die bijna iedere toerist bezoekt zijn er nog een aantal andere rustigere attracties. De Piramide en Porto San Paulo zijn hier een voorbeeld van. Je verwacht het misschien niet maar Rome heeft ook haar eigen piramide. De piramide is het grafmonument van Gaius Cestius Epulo die in 12 voor christus overleden is. In die tijd was alles dat Egyptisch was zeer populair bij de Romeinen en deze meneer had het geld om een piramide voor zichzelf te laten bouwen. Je kunt een rondje om de Piramide lopen en het nabijgelegen kerkhof bezoeken. De Porto San Paulo die zich vlak naast de piramide bevindt is een oude stadspoort in de oude stadsmuur. Vroeger begon hier de weg naar de Romeinse haven Ostia, daar kun je een dagtripje van maken.

Bereikbaarheid vanaf metrostation Piramida

Vittoriano

Vittoriano is een reusachtig kolossaal wit gebouw met eerder een Amerikaanse dan Italiaanse uitstraling. Het gebouw heeft enkele gigantische vlaggen en dagelijks staan soldaten er op wacht. De reden om hier naar binnen te gaan is het mooie uitzicht over Rome.

Entree: gratis
Openingstijden: van 9:00 tot 18:00 uur 
Bereikbaarheid: te vanaf metrostation Colosseo en vanaf busstation Piazza Venezia

Aartsbasilieken Il Gesù, Santa Maria Maggiore en Sant'Ignazio

Naast de Sint Pieterbasiliek, zijn er in het centrum van Rome twee andere aartsbasilieken. Een stukje buiten het centrum, vind je de derde aartsbasiliek. Een bezoek aan de basilieken is gratis.

De Il Gesù, Santa Maria Maggiore en Sant'Ignazio zijn drie van de vele kerken die Rome telt. Ze zijn er in alle maten; de een vrij sober aangekleed, de ander sprankelt van rijkdom. Dit zijn drie van de meest bijzondere kerken (na de Sint Pieterskerk natuurlijk), die het thuis van vele kunstwerken zijn.

Zodra je in de Santa Maria Maggiore bent bijgekomen van de grootte en al het bladgoud, is het leuk om eens helemaal naar achteren te lopen om het mozaïek in de absis (de halve koepel) te bekijken. Het is hét meesterwerk in de kerk. 

Waar in de Santa Maria Maggiore de absis het meest kunstige deel van de kerk is, springt bij de Il Gesù en de Sant'Ignazio het plafond eruit. Beide hebben een gigantische trompe l'oeil van de hemel op het plafond. De Il Gesù is vooral erg mooi om te zien, bij de Sant'Ignazio is het ook erg bijzonder. Wie daar zonder nekpijn weggaat, heeft niet lang genoeg gekeken. Probeer in de Sant'Ignazio maar eens de hoeken van het vierkante plafond te vinden, ondanks de schildering die je een heel ander perspectief voorhoudt. Loop daarna nog een stukje door, tot het punt op de grond waarvandaan je de koepel perfect rond ziet. Als je er doorloopt, zul je zien dat ook die koepel een plafondschildering is.

Engelenburcht (Castel Sant'angelo)

Wanneer je bij het Vaticaan bent, wat hopelijk een keertje gebeurt als je in Rome bent, ligt er net iets buiten het Vaticaan ook nog een juweeltje. Namelijk de Engelenburcht. Deze dankt haar naam aan een legende. Rond 590 kampte Rome, net zoals de rest van de wereld, met een pestepidemie. Paus Gregorius smeekte God met een kerkelijke optocht een einde te maken aan deze zwarte dood. Zijn gebeden werden gehoord want boven op de Engelenburcht, wat toen nog het mausoleum van keizer Hadrianus was, verscheen de aartsengel Michaël. De engel stak zijn zwaard in de schede en hiermee was de strijd tegen de pestepidemie  voorbij. 

De Engelenburcht heeft veel verschillende functies gehad. Van een mausoleum tot verdedigingspunt tegen invallers tot toevlucht voor de paus als er gevaar dreigde. Om het comfortabeler te maken voor pausen werden de zalen mooier aangekleed en werd er zelfs een schatkamer gecreëerd.

Na alle uitbundige bouwwerken was het heel verfrissend om iets te zien wat minder uitgetogen was. Desalniettemin is het nog steeds betoverend. Helemaal boven staat een 'enorm' standbeeld van de aartsengel Michaël en het uitzicht is ook zeker niet verkeerd. Als je houdt van een goed fort is het zeker erg aan te raden. Wat ook fijn is is dat de rijen een stuk minder lang zijn dan bij het Vaticaan, al zijn ze er wel.

Tickets kosten 15,50 voor volwassenen en 5,50 voor kinderen (0-17)

Roma pass

De Rome-pas is bij slim gebruik een van de beste manieren om geld te besparen tijdens je bezoek aan de stad. De Roma pass kost €38,50 en is drie dagen geldig. Er is ook een tweedaagse versie beschikbaar, deze kost €28. Met de pas kun je de volledige dagen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in Rome. Ook een voor aantal van de routes voor uitstapjes buiten Rome is de Rome pas bruikbaar. Het pasje is niet alleen voordelig, het zorgt ook voor gemak, je hoeft namelijk niet telkens nieuwe kaartjes te kopen.

Behalve het gratis openbaar vervoer, krijg je met de Roma pass de toegang tot de eerste twee attracties die je bezoekt gratis. Op tickets voor attracties die je daarna bezoekt krijg je korting. De pas is niet geldig in Vaticaanstad.

Om het meeste voordeel uit je Rome pas te halen, gebruik je de gratis entree voor het Colosseum en de Palatijn en voor de Capitolijnse musea. Alleen hiermee heb je het grootste deel van de prijs van de kaart al terugverdiend.

De Rome pas is vooraf via internet te bestellen, vervolgens kan je deze ophalen bij een van de vele afhaalpunten. Ook is het mogelijk de kaart ter plekke te kopen op de luchthavens of bij een van de andere afhaalpunten. De afhaalpunten zijn de musea die meedoen en diverse toeristeninformatiepunten.

Meer informatie over de Roma pass: http://www.romapass.it/

Accommodatie in Rome

Accommodatie in Rome zal waarschijnlijk je grootste kostenpost zijn. Voor een dormbed betaal je al snel €20. Via last-minute websites kun je een tweepersoonskamer inclusief ontbijt in een hotel vinden vanaf €65. Je zou Rome kunnen verdelen in verschillende clusters; boek je een hotel in de buurt van Piazza Venezia, dan ben je in de buurt van het Colosseum, Forum Romanum en het Palatijn, je kunt ook kiezen voor een bed of een kamer in de buurt van Vaticaanstad of je kiest een voor accommodatie in de buurt van station Termini - een centraal punt waar veel bussen, treinen en taxi's komen en gaan.

Eten en drinken in Rome

Eten en drinken is zoals in heel Italië erg goed, maar kijk uit voor de goedkope maar slechte tourist-traps, die adverteren met pizza voor een tientje. Betaal iets meer en krijg voor €30 à €40 een smakelijke maaltijd met wijn voor twee personen. Kies voor een restaurant waar Italianen zelf ook graag naartoe gaan. Verspreid over heel Rome vind je kraantjes waaruit je water kunt drinken. Ook het water uit de kranen in hotels en dergelijke is drinkbaar.

Openbaar vervoer in Rome

Rome is zeer gemakkelijk te verkennen met het openbaar vervoer. Dit komt doordat Rome een redelijk compacte stad is met veel attracties die bij elkaar in de buurt liggen. Om veel maar goedkoop te reizen, maak je gebruik van een kortingspas. Dit is voor de meeste toeristen goedkoper en handiger dan het kopen van losse kaartjes.  

Bus in Rome

De bus is een heel handig vervoermiddel om Rome te doorkruisen. Er zijn veel bussen en routes. Bij de meeste haltes stoppen meerdere bussen. Op de borden bij de haltes staat een duidelijk overzicht met alle stops waar de passerende bussen naartoe gaan. Busstops zijn vaak genoemd naar een attractie of naar een bepaald plein. Als je een beetje gevoel voor richting hebt en weet waar de belangrijke pleinen liggen, kom je overal. Kom je er toch niet uit, dan kun je op station Termini bij de terminal handige papiertjes ophalen waar de busroute op staat naar een populaire attractie. Bussen hebben geen vaste vertrektijden maar rijden op de meeste routes minimaal vier keer per uur. 

Er zijn in Rome een aantal verschillende toeristenbussen zoals de Archeobus, Citytour etc. Deze bussen hebben een open dak en gaan langs de meest populaire toeristenattracties. Wel makkelijk, maar drie tot vier keer duurder dan de gewone stadsbus.

Metro in Rome

Er zijn in Rome twee metrolijnen; A en B. Deze lijnen stoppen bij metrohaltes bij een aantal populaire attracties, zoals het Colosseum. Op beide lijnen komt er vaak om de 3 minuten wel een nieuwe metro.

De enige plek om over te stappen van de ene op de andere lijn is station Termini.  Dit is niet ideaal. De bus is vaak een betere optie wanneer je van een plek op lijn A naar een halte van lijn B wilt gaan.

Tram in Rome

Naast bussen en metro's, rijden er ook trams in Rome. Deze is vooral handig wanneer je naar de buitenwijken gaat. Voor reizen in het centrum is de bus of metro vaak handiger.

Een los kaartje voor de bus, metro of tram kost €1,50. Met dit kaartje mag je overstappen, als je dat binnen 75 minuten doet. Je kunt deze kaartjes niet in de bus kopen. Ze zijn wel te koop in kiosken, daar moet je de tickets vooraf kopen. De kaartjes die je koopt hebben geen datum en moet je in de bus zelf nog valideren door deze in een apparaat te steken.

Dagkaarten voor OV in Rome

Voor €7 koop je een dagkaart voor de bus, metro en tram. De dagkaart is ook geldig voor de bus of soort metro naar bijvoorbeeld Ostica Antica. Een twee-dagenkaart kost €12,50. Voor drie dagen betaal je €18. Een ticket dat zeven dagen geldig is kost €24. Ook de dagkaarten en kaarten met meerdaagse geldigheid koop je vooraf en valideer je tijdens je eerste ritje. Heb je een Roma pass, dan kun je hiermee in Rome twee of drie dagen lang gratis reizen met de bus, metro, tram en trein.

Tripjes buiten Rome

Ook leuk is een daguitstapje vanuit Rome. Zo kan je naar de oude Romeinse stad Ostia Antica, de villa's van Tivoli of gewoon een dagje strand. Lees meer over dagtrips vanaf Rome!

Vervoer van en naar Rome

Met het vliegtuig kom je gemakkelijk en goedkoop in Rome. Al is Rome ook een leuke bestemming om toe te voegen aan een interrail-route, tussen Venetië en Napels bijvoorbeeld. Ga je met het vliegtuig, dan is de volgende informatie relevant. Rome heeft twee luchthavens; Ciampino (CIA) en Fiumicino (FCO). De laatste wordt ook wel Rome Leonardo Da Vinci genoemd. Natuurlijk kun je van beide luchthavens een taxi nemen naar je accommodatie. De witte taxi's van Comune di Roma zijn betrouwbaar en de prijzen voor ritjes van en naar de luchthavens staan vast; €30 voor Ciampino en €45 voor Fiumicino.

Het is ook mogelijk een pendelbus te nemen die je naar het centrale bus-, trein- en metrostation Termini brengt. Een kaartje voor een enkeltje met de bus kost tussen de vijf en tien euro. De prijs is afhankelijk van de busmaatschappij. Sommige bussen zijn een uur of langer onderweg van de luchthaven naar Termini of andersom. Taxi's kunnen deze rit in 40 minuten maken, mits het op de weg niet te druk is. Houd hier rekening mee als je ergens op tijd moet zijn.

Met het OV vanaf luchthaven Fiumicino

Vanaf Fiumicino rijden treinen naar station Termini. Italiarail brengt je met de Leonardo express in een half uur voor €15 naar deze bestemming. Een andere optie is de trein die naar Sabina rijdt (FR1) te nemen. Deze trein van Trenitalia gaat niet naar Termini, maar stopt wel bij Trastevere, Ostiense en Triburtina. Een kaartje voor deze trein kost €8.