Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Bath ligt in het Engelse graafschap Somerset in het zuidwesten van Engeland op ongeveer anderhalf uur reizen met de trein vanaf Londen. Onder toeristen is het kleine stadje is na Londen de populairste stad van Engeland. Dit komt mede dankzij de bekende Romeinse badhuizen en de spa’s die er huizen.

Het oude UNESCO World Heritage stadje is lekker compact waardoor je gemakkelijk het oude centrum van de stad te voet kunt verkennen. Ook net buiten het centrum is er van alles te zien en mocht je het te ver vinden om dat allemaal te voet te doen, dan kun je gebruikmaken van de Sightseeing-bus. Hoe dan ook; na een dagje stad verkennen kun je heerlijk tot rust komen in één van de vele spa’s.

Bezienswaardigheden Bath

De bezienswaardigheden in Bath zijn erg populair en met name in de zomermaanden druk bezocht. Ga je in het voor- of najaar, dan is Bath een stuk rustiger en aangenamer. Je kunt een bezoek aan Bath prima combineren met een bezoek aan Londen of Bristol of een van de andere interessante steden in het zuidwesten van Engeland.

Bath Abby

The Abbey Church of Saint Peter and Saint Paul, of gewoon ‘Bath Abby’ zoals de kerk beter bekend staat, is één van de vele bijzondere gebouwen in het centrum van Bath. In de achtste eeuw werd dit Benedictijnenklooster gebouwd om God te eren. Door de eeuwen heen werd de kerk verwoest, opgebouwd en uitgebreid tot wat nu in de volksmond Bath Abby heet. De kerk heeft de armen in Bath altijd een 'thuis' geboden. Daarnaast is het een plek waar alle inwoners van de stad konden samenkomen. Door de eeuwen heen is daar weinig aan veranderd. De kerk wordt nog altijd gebruikt voor erediensten en lezingen. Op deze momenten kun je de kerk niet bezoeken. Tegenwoordig wordt de kerk naast de diensten vooral drukbezocht door toeristen. Dit vanwege de best bewaarde Gotische architectuur in Zuid-Engeland en het uitzicht over de stad vanaf de torens tijdens de Tower Tours.

Wanneer je de torens van Bath Abby beklimt, heb je namelijk een prachtig uitzicht over Bath en kun je een kijkje nemen waar de beiaardier vroeger de kerkklokken bespeelde. Tegenwoordig worden de melodieën van de kerkklokken aangestuurd door een computer.

Een bezoek aan Tower Tour is een aanrader en duurt 45 tot 60 minuten. De smalle trapjes naar de top van de kerk, het bekijken van de kerkklokken en het uitzicht vanaf de torens maken het erg de moeite waard.

Toegang tot de kerk is op basis van een vrijwillige donatie (£4 voor volwassenen). Op gezette tijden kun je de toren beklimmen. Dit kost £6 per volwassene.

Pulteney Bridge

Na de Roman Baths is de Pulteney Bridge misschien wel het meest gefotografeerde icoon in Bath. Deze brug over de Avon Rivier werd in de 18de eeuw gebouwd van de typische gele stenen uit Bath. Over de gehele lengte va de brug werden kleine winkeltjes gebouwd. De winkeltjes en de bijzondere bouwstijl maken de brug uniek. Er zijn maar vier andere bruggen in de wereld waarop ook winkeltjes gevestigd zijn. De Pulteney Bridge staat niet voor niets vermeld op de World Heritage Site.

Een kleine doorgang net na de winkeltjes leidt je naar de andere kant van de Avon Rivier. Via dit “geheime” gangetje kom je op de plek waarvandaan de meest herkenbare foto’s van de Pulteney Bridge in Bath zijn gemaakt.

Royal Crescent Bath

Royal Crescent is een straat in de Engelse stad Bath die 30 huizen met elkaar verbindt in de vorm van een halvemaan (”Crescent” in het Engels). In deze straat bevindt zich ook een vijfsterrenhotel. Wij zijn er niet geweest, maar we verwachten dat de beste kamers uitkijken over het grote park dat aan de voorkant van de huizen ligt. Sowieso een droomplek om te overnachten. Met goed weer komen de mensen naar het park voor het Royoal Crescent om even te relaxen of om met elkaar te socializen. Prima plek dus om zelf ook even rond te hangen. Om meer te leren over de bijzondere bouwstijl van de Royal Crescent, neem je een kijkje bij het Georgiaans museum dat in dezelfde straat ligt. John Wood's ontwerp van de Royal Crescent en de façades worden er verder toegelicht.

Romeinse Baden Bath

De trekpleister van Bath zijn de Romeinse Baden. Toen de Romeinen hier destijds de enige warmwaterbron van Groot-Brittannië vonden, werd er direct een prachtig badhuis gebouwd wat gebruik kon maken van deze natuurlijke warmwaterbron. Het duurde dan ook niet lang voordat Bath bekend werd en mensen van ver kwamen om van de warmwaterbronnen te genieten.

Doordat Bath al zo vroeg populair was, zijn hier veel archeologische vonden gedaan waaronder 17.000 Romeinse munten uit Beau Street. Veel van deze vondsten zijn nu tentoongesteld in het museum van de Romeinse Baden. Het hele museum is modern opgezet met veel interactieve elementen. Ook kun je (gratis) een audio-guide meekrijgen.

In de zomermaanden zijn de Romeinse Baden ook geopend tot 22.00 uur. Delen van het gebouw zijn dan verlicht met fakkels.

Een toegangskaartje tot de Romeinse Baden kost £15,50. Wanneer je van plan bent om ook het Fashion Museum en het Victoria Art Gallery te bekijken, dan kun je een goedkoper combi-ticket kopen voor £21,50. In de zomermaanden juli en augustus zijn de kaartjes een paar pond duurder.

Royal Victoria Park

Het Royal Victoria Park vind je na een kleine wandeling vanuit het centrum in Malborough Lane. In dit grote park net buiten de stad, kun je 's zomers tot rust komen in het gras.

Het park werkt dan ook als een magneet voor mensen die wat leuks willen doen wanneer de zon ook maar een beetje schijnt. Frisbeeën, voetballen, picknicken, samen een wijntje drinken. Alle benodigdheden voor een relaxte namiddag. Het park ligt in de buurt van de Royal Crescent, dus mocht je dat gaan bezoeken, mag je het park eigenlijk niet overslaan. In de zomermaanden kun je in de vroege ochtend of in de namiddag tal van ballonvaarders over zien trekken. Zij maken een tochtje over de stad en vertrekken vanuit het park voor hun vlucht.

Het gehele jaar door treden er ook bandjes op en zijn er optredens die je kunt bekijken. Stap even binnen bij de VVV voor een agenda om te kijken of er wat te doen is wanneer je Bath bezoekt.

Sally Lunn

Eén van de oudste huizen van Bath is dat van Sally Lunn. Dat is niet de enige reden waarom je hier regelmatig mensen kunt vinden. Het is ook één van de plekken waar je heerlijke “buns” kunt krijgen. Zoals ze bij het VVV zeggen, een bezoek aan Bath zonder bij Sally Lunn geweest te zijn, is eigenlijk not-done. Voor een korte pauze tijdens je bezoek aan Bath dus een goede plek voor een koffie en een Sally Bun.

The Holburne Museum

In dit bijzondere gebouw wordt de kunst van Sir William Holburn tentoongesteld. Je vindt het museum aan het randje van het stadscentrum. Dit niet al te grote museum heeft een gevarieerde kunstcollectie met zelfs enkele Nederlandse stukken. Toegang tot het museum is gratis en het ligt op loopafstand van het centrum/de Pulteney Bridge.

Winkelen in Bath

Naast de vele oude Romeinse bezienswaardigheden en de mooie binnenstad kun je ook aardig winkelen in Bath. De winkelstraatjes zijn wat verdeeld over de stad, maar omdat het niet zo groot is allemaal, is het goed te bewandelen. Er zijn leuke boetiekjes, maar ook grotere ketens. De Guildhall Market is een leuke plek. Dit is het oudste winkelgebouw van Bath waar kleine familiebedrijfjes hun spulletjes aanbieden.

De winkelgebieden in de stad kun je vinden in: Upper Town, Western Bath, Artisan Quarter, Milsom Area (Milsom Street, en New Bond Street), Central Area en Southgate. Wat eigenlijk neerkomt op de verschillende straatjes tussen het treinstation en het Museum of Bath at Work (Julian Road). Volg de mensenstroom en je loopt vanzelf langs de winkeltjes.

We willen drie winkelstekjes uitlichten. Southgate is een nieuwe “fashion-hub” waar je tal van bekende merken kan vinden. Verder is Milsom Area leuk, waar je naast de bekende merken ook pop-up winkeltjes en leuke eettentjes kan vinden. De derde plek is Western Bath. Onder het dak van Greek Park Station, wat ooit het hoofdstation van de stad was, begonnen de lokale boeren hun waar te verkopen. Dit gebeurt nu nog altijd en iedere zaterdag kun je vers en lokaal geproduceerde groente en fruit  kopen of een zelfgemaakt handwerkje.

Fashion Museum

Door gebrek aan tijd zijn we niet naar het Fashion Museum geweest, maar tenminste drie Britten uit Engeland hebben ons dit museum aangeraden. Volgens de brochure van het VVV kun je hier “een kijkje nemen in een van 's werelds grootste (jurk)  modecollecties uit de tijd van Shakespeare tot en met vandaag. Daarnaast is het mogelijk een van deze oude kostuums te dragen en dit moment vast te leggen op een foto”. Leef je uit!

Overnachten in Bath

Bath is een populaire plek in Engeland om naar toe te gaan, met als gevolg dat met name in de zomermaanden de prijzen voor accommodatie redelijk hoog zijn. Gelukkig zijn de prijzen buiten de piekmomenten een stukje goedkoper. Eventueel zou je ook in het in de buurt gelegen Bristol kunnen overnachten en van je bezoek aan Bath een dagtripje kunnen maken.

Wil je in de stad overnachten dan verblijf je het voordeligst net buiten het oude centrum. Bijvoorbeeld in Number 17. In dit appartement, dat van alle gemakken is voorzien, kun je eventueel zelf koken, er is een goede wifi-verbinding en het ligt niet te ver van het centrum en dichtbij een supermarkt. Net als veel accommodaties in Engeland zijn de kamers ook bij Number 17 geheel in Britse stijl. 

Vervoer in en naar Bath

Bath is een populaire bestemming en er zijn dan ook verschillende manieren om er naartoe reizen. Heb je een huurauto of heb je je eigen auto meegenomen naar Engeland, dan rij je in ongeveer anderhalf uur van Londen naar Bath.

Het overgrote deel van de reizigers reist met de trein naar Bath. Een treinrit van Londen Paddington naar Bath duurt anderhalf uur. Van Bristol naar Bath zit je 20 tot 30 minuten in de trein. Wil je een dagje in Bath doorbrengen, dan is verblijf in Bristol de beste optie. Het vliegveld in deze stad heeft een goede verbinding Schiphol. Vanuit Londen kun je ook een dagtripje naar Bath maken.

Bath is niet zo groot. Alle leuke plekjes in de stad kun je te voet bereiken. Heb je niet veel tijd, dan is de Sight Seeing Bath-bus handig om een indruk van de stad te krijgen.