Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Oxford is een prachtige universiteitsstad met veel bijzondere historische gebouwen en een heel rijke geschiedenis en cultuur. Hoewel Engeland verschillende universiteitssteden kent is Oxford de oudste en staat samen met Cambridge bekend als één van de beste plekken ter wereld om te studeren. Al sinds de 12e eeuw worden hier colleges gegeven en alleen de allerslimsten kregen (en krijgen) de kans om te studeren op Oxford University. Wanneer je al deze intelligente mensen in één bijzonder mooie stad bij elkaar zet schept dit een bijzonder geraffineerde sfeer die je door de heel Oxford heen proeft. Engelser dan Oxford kan bijna niet. De stad zit vol bibliotheken met eeuwenoude boeken en musea die unieke stukken tentoonstellen. De uitgestrekte parken waar je studenten ziet rondhangen maken het plaatje compleet.

Oxford University is geen makkelijke universiteit om binnen te komen en de afgestudeerden zijn dan ook niet de minsten. Al jaren studeren hier toekomstige ministers, topambtenaren en diplomaten af, maar ook wereldberoemde acteurs en schrijvers. Rowan Atkinson, David Cameron, Hugh Grant en Tolkien zijn maar enkele voorbeelden. Wanneer hun eerste werk bewaard is gebleven kun je dit meestal alleen hier in één van de musea bekijken.

Bezienswaardigheden

Oxford is voor velen op tal van manieren een creatieve inspiratiebron geweest. Beschrijvingen van de slingerende straatjes, de statige eetzalen en het studentikoze leven vind je in veel boeken terug (o.a. in die van de eerder genoemde schrijvers). Ook J.K. Rowling, die een toelatingsexamen voor Oxford University maakte maar niet werd toegelaten, heeft elementen van de stad gebruikt voor haar Harry Potter boeken. Colin Dexter gebruikte de “moordstad” Oxford als decor voor zijn erg populaire dertiendelige Morse-detectives.  Het is dan ook niet zo vreemd dat “het decor Oxford“ fans van over de hele wereld aantrekt om filmlocaties van Harry Potter of Inspector Morse, Lewis of Endeavor in het echt te zien. Wat is er als echte fan nu leuker dan locaties uit je favoriete film of serie bezoeken!? Naast de vele bezienswaardigheden in de stad zijn de tours rondom deze verfilmingen dan ook vaak de meest interessante dingen om te doen in Oxford.

Bodleian Library

De Bodleian Library is de oudste openbare bibliotheek van Europa en verbonden aan de Universiteit van Oxford. Met meer dan 12 miljoen boeken is het ook één van de grootste bibliotheken van het land! Van ieder boek dat in Groot-Brittannië wordt uitgebracht wordt een kopie in deze bibliotheek opgeslagen. Natuurlijk liggen niet alle boeken in één en hetzelfde gebouw, de meeste boeken worden net buiten Oxford opgeslagen. Toch is de verzameling boeken in de Bodleian Library indrukwekkend te noemen. Helaas mag je van de boeken in de bibliotheek geen foto’s maken. Je kunt de bibliotheek alleen bezoeken tijdens een tour waarbij je ook de Divinity School gaat bekijken. Vroeger werden hier mondelinge examens afgenomen en het is één van de oudste gebouwen van de universiteit. De Devinity School diende als decor tijdens enkele scenes van Harry Potter and the Philosopher's Stone! Dus de echte fans zouden deze ruimte moeten herkennen. Ben je geen Harry Potter fan dan blijft de ruimte nog steeds indrukwekkend om te zien.

Er zijn tours van 30, 60 en 90 minuten en die kosten £6, £8 of £14,-.

Oxford University

Mocht je net als vele andere toeristen vragen naar Oxford University, kunnen de bewoners van Oxford je niet verder helpen. Er is namelijk geen gebouw met deze naam. Alle universiteitsgebouwen worden samen Oxford University genoemd. Die bestaat uit onder andere de Bodleian Library, Christ Church University en Green Templeton College. Het is maar dat je het weet voordat je ernaar vraagt.

Veel van de universiteiten kun je niet zomaar binnenstappen. Deze regeling is er zodat de studenten van de universiteit zo min mogelijk gestoord worden. Soms staan er wat deuren open waardoor je het binnenterrein kunt bekijken en een glimp van het studentenleven kan opvangen. Wil je wat meer van de universiteiten zien dan ben je aangewezen op één van de private guided walking tours met gidsen. Of je kunt een kaartje kopen voor bijvoorbeeld Christ Church University.

Christ Church University (Oxford)

Eén van de grootste, rijkste én meest indrukwekkende universiteiten van Oxford is Christ Church. Een trip naar Oxford is dus eigenlijk niet compleet zonder een bezoekje aan deze universiteit. Opnieuw kunnen Harry Potter fans hier hun hart ophalen want ook hier zijn opnames gemaakt, of zijn de ruimtes ten minste ter inspiratie gebruikt voor de film.

De Hall of Christ Church bijvoorbeeld. Hoewel de daadwerkelijke scenes hier niet zijn opgenomen is de ruimte wel nagebouwd in de studio voor de Harry Potter films.

Op het terrein van Christ Church University is een prachtige kathedraal te vinden waarnaar de universiteit ook vernoemd is en die dienst doet als kapel voor de studenten. Wanneer je één van de gelukkigen bent die hier heeft gestudeerd mag je in deze kapel trouwen en dus sieren de gebouwen van de universiteit de achtergrond van je trouwfoto’s.

Ashmolean Museum

Het Ashmolean Museum in Oxford is gebouwd om de verschillende collecties van Elias Ashmole ,die aan de Universiteit van Oxford waren geschonken, onder te brengen. In dit museum kun je tekeningen van Michelangelo en Leonardo da Vinci bekijken. Daarnaast is er een uitgebreide collectie schilderijen, sieraden, muziekinstrumenten en Romeinse beelden te vinden. Het museum kan van dinsdag tot en met zondag gratis bezocht worden tussen 10:00 en 17:00u.

Oxford Castle

We zijn hier niet binnen geweest maar konden Oxford Castle toch niet laten ontbreken op het lijstje met dingen die je kunt doen in Oxford. De ruïne van het Normandisch kasteel staat op de heuvel aan de rand van de centrum van de stad. De hoge heuvel waarop het kasteel werd gebouwd maakte het voor de verdedigers van Oxford een stuk gemakkelijker om de aanvallers buiten de stad te houden. Van het ooit zo machtige kasteel is niet zo heel veel meer over, maar de verdedigingstoren is nog altijd te bezoeken.

Radcliffe Camera

Het mooie ronde gebouw in het centrum van Oxford werd gebouwd in opdracht van John Radcliffe. Deze jonge succesvolle student volgde al op 13-jarige leeftijd colleges op de universiteit en bouwde een succesvolle medicijncarrière op. Dankzij zijn uitstekende medische kennis kreeg hij belangrijke patiënten onder behandeling. Hierdoor kon hij een fortuin verdienen tijdens zijn leven.  Twee jaar voordat hij kwam te overlijden bedacht hij dat Oxford nog wel een uitgebreide en onafhankelijke bibliotheek kon gebruiken en liet er daarom eentje bouwen. Nog voordat met de bouw begonnen werd, overleed Radcliffe, maar hij beschreef in zijn testament wat de bedoeling voor Radcliffe Camera was en hoe de bibliotheek gerund moest worden. Hij liet ook na zijn dood geld na om nieuwe boeken van te kunnen kopen. De bibliotheek is nooit zo groot geworden als de Bodleian Library, en werd na verloop van tijd vooral gebruikt als leesruimte voor boeken uit de Bodleian bibliotheek. Daarom werd er besloten de bibliotheken samen te voegen waardoor Radcliffe Camera haar onafhankelijkheid uiteindelijk verloor. Helaas kun je niet naar binnen bij de bibliotheek.  

Hertford Bridge – Bridge of Sighs Oxford

De Bridge of Sighs in Oxford kun je bijna niet missen wanneer je lekker door het stadje wandelt. Deze verbinding tussen het zuid en noord gebouw van het Hertford College is een populair plekje om even op de foto te gaan. De luchtbrug, die al sinds 1914 de twee gebouwen verbindt, wordt nog altijd gebruikt om van het ene naar het andere gebouw te lopen. Er is een legende die zegt dat de luchtbrug tijdelijk werd gesloten om de studenten meer beweging te geven omdat ze te dik werden. Toch lijkt dit verhaal niet helemaal te kloppen aangezien de route die studenten via de luchtbrug afleggen langer is dan de alternatieve routes. Toch een leuk weetje voor als je de brug een keer in het echt ziet.

Guided tours

Omdat er zo veel tours gegeven worden in Oxford is het goed om deze nog even te benoemen. Er zijn twee verschillende partijen die deze tours aanbieden: een officiële en officieuze.  De officiële tours worden aangeboden door de VVV van Oxford die naar eigen zeggen “opgeleide gidsen in dienst hebben die je alles over de stad kunnen vertellen”. Voor deze tours moet je een kaartje kopen en er is een maximum aantal personen dat per tour wordt meegenomen. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij het Oxford Visitor Information Center in 15-16 Broadstreet.  De officieuze gidsen “lokken” mensen net naast het VVV kantoor met “gratis” stadstours. Deze mensen zijn veelal niet opgeleid als gids en vragen aan het einde nadrukkelijk een vastgestelde fooi voor de tour. Mensen hebben dan ook zo hun klachten over dit soort tours. Er lijkt bijvoorbeeld geen maximum aan het aantal personen per groep te zitten, mensen geven aan bij online reserveren duurder uit te zijn en aan de correctheid van de informatie van de gidsen wordt door sommigen getwijfeld. Ook de kosten lijken variabeler te zijn. Toch blijkt uit online recensies dat er een groep is die tevreden is met de rondleidingen.

Wij hebben enkel de officiële tour gedaan en die is netjes en georganiseerd verlopen. Je kunt je (officiële) tour eventueel tot 1 uur van tevoren online vastleggen om zeker te zijn van een plekje op de tijd die jou uitkomt. Anders kun je vooraf bij het Oxford Visitor Information Centre een ticket vinden. Wanneer je een gecombineerd ticket koopt ben je in de meeste gevallen goedkoper uit. Deelname aan de (officiële) toer geeft je ook kosteloos toegang tot een universiteit.

Bij bijna alle tours geldt dat je op een rustig tempo al wandelend door de stad begeleid wordt en op een leuke in informatieve manier meer over de stad te weten kunt komen. De tours duren tussen de één en twee uur. Niet alle tours worden iedere dag gegeven dus bekijk dit vooraf goed als je een specifieke tour wil doen.

The University and City Tour

Tijdens een twee uur durende tour loop je op een rustig tempo door de stad en krijg je veel informatie over de stad, de geschiedenis en de universiteiten. De University and City Tour is een combinatie van alle beschikbare tours en daarom ook één van de populairdere tours. Welke universiteiten je precies gaat bezoeken hangt af van welke op het moment van het bezoek beschikbaar zijn. Na de tour zal je wat meer details op de bouwwerken zien en feitjes te weten komen over Oxford en hierdoor beter begrijpen hoe de stad zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld tot wat het nu is.

Inspector Morse, Lewis en Endeavour tours

Oxford heeft haar bekendheid niet alleen te danken aan de universiteiten, ook de populaire boeken en later TV-serie over de wat eigenwijze Inspector Morse hebben aan de populariteit van Oxford bijgedragen. In de boeken vonden tal van moorden in Oxford plaats die hij op ludieke wijze steeds wist op te lossen. Tijdens deze tour wandel je langs de bekendste plekken uit de serie en bezoek je Oxford College en enkel pubs die ook in de serie voorkomen.

Harry Potter & Allice in Wonderland Tour

Tijdens de Harry Potter en Alice in Wonderland tour loop je in twee uur langs allerlei locaties uit de film. Zo kom je langs Christ Church, New College, en de Divinity School. Deze tour kan je alleen op vrij- en zaterdagen doen. Hij start om 13:45.

University Church of St Mary the Virgin

Je kunt de University Church of St Mary the Virgin van binnen beklimmen. Het is best een zware klim met veel traptreden, maar de top is de moeite meer dan waard. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over Radcliffe Camera en je kunt er een typische Oxford foto maken (net zoals ze in de reisgidsen staan). Om de top van de toren te mogen beklimmen betaal je £4,-. Wat ons betreft: “Money well spent”.

Overnachten

Hoewel je Oxford prima als dagtripje vanuit Londen zou kunnen doen, kun je er ook een kamer boeken in één van de universiteiten. Vanaf ongeveer £100,- per nacht slaap je binnen de muren van de universiteit. Je kunt dan vaak tegen een meerprijs (£11) een ontbijt bestellen.

Tijdens ons bezoek aan Oxford verbleven wij in de Rewley House University of Oxford.

Restaurant /pubs

Een klein stukje voorbij de Bridge of Sighs vind je de Turf Tavern in een klein smal straatje, helemaal omringd door andere gebouwen. Als je niet goed genoeg oplet loop je er zo voorbij. Deze Engelse pub heeft een rijke geschiedenis en veel beroemde mensen hebben hier een biertje gedronken. De pub lijkt een stuk kleiner dan hij in werkelijkheid is en er passen verrassend veel studenten in deze pub! Met name vlak voor het weekend zal je hier dan veel jonge mensen strak in het (mantel)pak zien staan om het weekend in te luiden. De pub is ook goedgekeurd door de crew van Harry Potter die hier na een draaidagje naartoe kwam om wat te relaxen.

Zoals in de meeste Engelse pubs kun je hier naast bier ook het welbekende pub food bestellen. Heb je trek in wat Fish and Chips met een biertje? Dan ben je hier aan het goede adres en heb je voor een redelijk bedrag een prima maaltijd.

The Grand Cafe in 84 High Street is het oudste koffiehuis van Oxford en dé plek voor een High Tea en een korte pauze.  De prijzen voor een English Black tea met een gebakje of broodje zijn aan de hoge kant, maar je kunt dan wel helemaal opgaan tussen de Engelsen die hetzelfde doen. 

Vervoer

Vanaf London Paddington Station reis je per trein in ongeveer een uurtje naar Oxford. Perfecte bestemming voor een dagtripje vanuit de hoofdstad dus! Er rijden meerdere rechtstreekse treinen per uur dus het zal niet heel lastig zijn om je heen en terugreis te plannen.

Eenmaal in de stad kun je de meeste bezienswaardigheden gemakkelijk te voet bereiken. Mocht je slecht ter been zijn, is er ook een Oxford Hop On Hop Off bus (£15,-) die langs de belangrijkste bezienswaardigheden rijdt. Maar normaal gesproken heb je die niet echt nodig.