Lisa Ruigrok Geschreven door lisaruigrok. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 56.18 naar Thessaloniki Nu boeken

Thessaloniki is de tweede stad van Griekenland en tevens de hoofdstad van het district Macedonië. De veelzijdige stad ligt ongeveer 500 kilometer van de Griekse hoofdstad Athene en is met 1 miljoen inwoners (na Athene) één van de drukst bewoonde streken van het land. In Thessaloniki bevinden zich veel historische monumenten, er is een oud centrum, grote pleinen en boulevards die de moeite waard zijn om te bezoeken. De stad heeft vanaf het begin altijd invloeden van andere culturen gehad dankzij de veelzijdige geschiedenis van de stad. Dit is ook vandaag nog goed te merken wanneer je Thessaloniki bezoekt. 

Anders dan in Athene heb je in Thessaloniki minder overzicht over wat te stad te bieden heeft. Door de afwisseling tussen lage gebedshuizen en hoge flats kun je gemakkelijk in de stad verdwalen. En dat is juist leuk: je ontdekt plekken waar je anders niet zou komen.

Bezienswaardigheden

Thessaloniki heeft een heel aantal leuke bezienswaardigheden die een leuk alternatief voor een stranddag zijn. Ook wordt er ieder jaar het "Thessaloniki International Film Festival" en het internationale "Thessaloniki Book Fair" gehouden. Bekijk dus even de data van deze evenementen wanneer je de stad bezoekt.

Hagia Sofia

De Hagia Sofia is een mooie kerk uit de achtste eeuw die zich middenin het stadscentrum bevindt. De kerk is zeker het bezoeken waard en is dagelijks geopend tussen 07:30 en 12:00 en 17:00 tot 20:30. Denk eraan om een extra sjaal mee te nemen, zodat je bij binnenkomst je schouders en blote benen kunt bedekken. Ook de fresco’s zijn zeker de moeite waard op te bekijken!  

Archeologisch museum

Anders dan het Museum van Byzantijnse Cultuur neemt het Archeologisch Museum je mee op een ontdekkingsreis door alle tijdperken die Thessaloniki heeft meegemaakt: de klassieke oudheid, de prehistorie, maar ook de Romeinse tijd. Door middel van meerdere themazalen kom je alles te weten over de tweede stad van Griekenland, maar ook de regio Macedonië. Nog niet genoeg te weten gekomen? In de verschillende zalen staan touchscreens en andere multimediale middelen, waarop je nog meer informatie kunt vinden. 

Witte toren

Thessaloniki staat bekend om haar vele historische monumenten. De witte toren (Lefkos Pyrgos) die dichtbij de haven staat is daar een van. Het werd in de 15e eeuw gebouwd als verdedigingstoren op de plek waar voorheen een Byzantijns kasteel stond. Bovenop de toren heb je een mooi uitzicht over Thessaloniki. De toren is van dinsdag t/m zondag open tussen 08:30 en 15:00.

Roman Agora

Deze archeologische ruïne was in de vierde eeuw het economische en cultureel centrum van Thessaloniki. Het wordt goed onderhouden en daardoor is er nog veel te herkennen aan de bouw. Ook leuk: er is een ondergronds museum waar je meer te weten kan komen over de leefwijze van vroeger.

Museum van Byzantijnse cultuur

Geïnteresseerd geraakt in het Thessaloniki van vroeger? Breng dan een bezoek aan het Museum van Byzantijnse cultuur. De collectie is verdeeld over elf grote zalen met zo’n drieduizend voorwerpen en beslaat een periode van bijna 1200 jaar. Fresco’s, mozaïek, inscripties en sieraden kun je hier onder andere vinden.

Vervoer

Vanaf Amsterdam ben je binnen drie uur in Thessaloniki. De prijzen liggen rond de 80 euro, maar kunnen ook hoger uitvallen afhankelijk van hoe vroeg je boekt en de periode waarin je reist.

De beste manier om Thessaloniki te bekijken is te voet. Het is een leuke en goedkope manier om te stad te verkennen. Wil je een wat grotere afstand afleggen of sneller terug naar je hotel dan kun je altijd gebruikmaken van het openbaar vervoer. 

Openbaar vervoer

Vanaf het vliegveld kun je overdag bus 78 en ‘s nachts 78N pakken om bij het treinstation te komen. Kaartjes voor deze bus kosten 2 euro.

De metro die gepland stond voor 2012 is nog niet af. Wel is er de mogelijkheid om per bus door de stad te reizen. Je kunt kiezen voor een maandpas, maar ook voor een enkele reis (voor €1) of een drierittenkaart die 90 minuten geldig is (voor €1,50). Studenten betalen de helft van de prijs als zij een geldige collegekaart bij zich hebben.

Het openbaar vervoer in Thessaloniki is erg goedkoop. Door de lage prijzen van het openbaar vervoer proberen de maatschappijen het aantrekkelijk te maken om met het openbaar vervoer te reizen. Wanneer je zonder kaartje gepakt wordt, staat je een hoge boete te wachten die op kan lopen tot 60 keer het bedrag van een kaartje. 

Als je op interrailvakantie bent, kun je vanuit Thessaloniki gemakkelijk doorreizen naar Athene. Binnen 5 uur ben je in de Griekse hoofdstad. Hier betaal je met de sneltrein 45 euro voor, terwijl je met een gewone trein 6 uur onderweg bent en 15 euro betaalt.

De mogelijkheden om vanuit Thessaloniki per trein naar omringende landen reizen kan soms wat lastiger zijn, maar is zeker aanwezig. Zo is er een treinverbinding naar naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia te reizen: een treinrit duurt 9 uur, maar dit kan altijd uitlopen, doordat de trein vaak vertraging oploopt. Een enkele reis kost €16,80 euro. Wanneer je plannen hebt om naar omliggende landen te reizen informeer dan tijdig naar de mogelijkheden op dat moment.

Taxi

Naast het openbaar vervoer kun je altijd kiezen voor een taxi. Door het dichte busnetwerk in Thessaloniki kom je al ver, maar als je het ‘s avonds niet fijn vindt om daarmee te reizen, kun je voor een taxi gaan. De taxiprijzen voor korte ritten kosten meestal 5 tot 15 euro.

Eten en drinken

Voor een hapje eten kun je het beste naar Ladadika lopen. Deze wijk bevindt zich dichtbij de haven. Waar je ook in Thessaloniki bent: dit is werkelijk de leukste plek om te lunchen, te dineren of een drankje te drinken. In deze wijk vind je straten met kleurrijke huizen, uiteenlopende restaurants, tavernes en barretjes. Op de markt kopen locals hun verse producten. Eet vooral eens een hapje bij een Griekse taverne, zodat je wat van de lokale lekkernijen meekrijgt. ‘s Avonds zit je hier tussen de locals en wordt er in de straten muziek gespeeld.

Accommodatie

In vergelijking met andere steden beschikt Thessaloniki over erg weinig hostels. Als je per se in een hostel wilt slapen, zul je op tijd moeten boeken. Een hostel is vooral erg handig wanneer je heel goedkoop wil slapen en reizigers wilt ontmoeten. Voor een nacht ben je zo’n 12 tot 18 euro per persoon kwijt. 

Ben je vooral op pad in Thessaloniki en slaap je alleen in je hotel? Dan kun je kiezen voor een hotel uit het goedkopere segment. Op die manier bespaar je euro's voor je accommodatie die je vervolgens aan leuke dingen in de stad kunt uitgeven. Je betaalt tussen de 60 tot 90 euro per nacht voor een simpele maar fijne hotelkamer voor twee personen. 

Ook een pension, die in dezelfde prijsklasse valt, is zeker het overwegen waard. De kamers zien er vaak netjes uit en liggen op een steenworp van het stadscentrum. De prijs begint bij 45 euro per nacht en kan oplopen tot 80 euro. 

Natuurlijk kun je ook voor luxe gaan. Ook in deze prijsklasse zijn er genoeg opties: grote zwembaden, wellnesscentra en marmeren badkamers behoren tot de mogelijkheden van deze tophotels. Hiervoor zul je wel wat meer moeten neertellen: vanaf 120 euro per nacht.

Gelukkig zijn er meer opties in Thessaloniki: met zo’n 150 hotels en enkele appartementen of pensions is de kans klein dat je geen geschikte accommodatie kan vinden. Wij raden niet aan om voor het goedkoopste hotel dat je tegenkomt te gaan: ervaring leert dat een hostel in dezelfde prijsklasse dan een betere keuze is.