Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Vaticaanstad is het kleinste landje ter wereld, maar wel een van de machtigste staten. Als de leider van de katholieke kerk spreekt, dan luisteren honderden miljoenen katholieken over de wereld naar de woorden van de paus. Vaticaanstad heeft ongeveer 800 officiële inwoners en wordt dagelijks bezocht door vele duizenden toeristen.

Deze bezoeken Vaticaanstad voor de verschillende attracties, zoals de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse musea met de beroemde Sixtijnse kapel. De officiële taal van het Vaticaan is Italiaans en de munteenheid is de euro. Vaticaanstad in een enclave in de Italiaanse stad Rome.

Sint Pietersbasiliek

De Sint Pietersbasiliek is de op een na grootste kerk ter wereld. De kerk is 136 meter hoog, 220 meter lang en 150 meter breed. In 1506 startte de bouw die uiteindelijk meer dan 100 jaar in beslag nam.

De kerk is niet alleen heel groot, maar ook rijkelijk versierd. Kunstenaars zoals Bramante, Rafaël, Peruzzi, Sangallo en Michelangelo hebben bijgedragen aan de bouw en/of aankleding van de basiliek. Er staan in de basiliek bijna 400 verschillende marmeren beelden. Het is mogelijk naar de koepel van de basiliek te klimmen, een flinke klim die beloond wordt met een mooi uitzicht.

Entree is gratis (wel betalen voor beklimming koepel).

Entree is alleen mogelijk met gepaste kleding, wat inhoudt dat je schouders en knieën bedekt moeten zijn.

Open van 7:00 tot 19:00 uur. Van oktober tot en met maart zijn de openingstijden van 7:00 tot 18:00 uur.

Sint Pietersplein

Het plein voor de basiliek werd ontworpen door Bernini, die er tussen 1655 en 1667 aan gewerkt heeft. Het grote plein wordt omringd door 284 zuilen. Bovenop de zuilengallerij staan prachtige marmeren beelden. In het midden van het plein staat een Egyptische obelisk die in het jaar 36 naar Rome werd gebracht. Het plein is meestal gedeeltelijk afgesloten. Binnen de omheining staan duizenden stoeltjes opgesteld. De stoeltjes zijn stuk voor stuk bezet wanneer de Paus op zondagmiddag om 12:00 uur zijn wekelijkse praatje houdt.

Vaticaanse graftombes

De graftombes van veel pausen zijn in Vaticaanstad te bekijken. Vooral het graf van de laatste Paus, Johannes Paulus II, trekt veel bekijks.

Entree is gratis

Open van 9:00 tot 16:00 uur. Van oktober tot en met maart zijn de openingstijden van 9:00 tot 17:00.

Onder de Sint Pietersbasiliek is nóg een begraafplaats, welke minder bekend is. Om hier te kunnen komen, moet je toegang aanvragen via de site van het Vaticaan (www.vatican.va) en dan zoeken op 'scavia' . De entree bedraagt tien euro. Vanwege het beperkte aantal toegangsbewijzen moet je er zeer vroeg bij zijn om een kaartje te bemachtigen. Denk aan een paar maanden.

 

Vaticaanse Musea en de Sixtijnse kapel

Een hele lange rij is het eerste wat je zult zien van de Vaticaanse Musea (Musei Vaticani), en ook wanneer je eenmaal binnen bent, blijft het druk. Ga je van de standaardroute af dan wordt het wel wat beter. De standaardroute is zo snel mogelijk richting de Sixtijnse kapel. Overigens is het in de ochtend ( van 9:00 tot 11:00 uur) beduidend drukker voor de ingang dan na 12:00 uur.

De musea beslaan verschillende gebouwen en onderwerpen, onder andere Egyptische kunst en mummies, Italiaanse antieke vazen, Griekse en Romeinse beelden, christelijke kunst, kunst uit de twaalfde tot 18de eeuw, kunst uit de 19de tot 21ste eeuw, decoratieve kunst uit de zevende tot de 20ste eeuw, wandtapijten, kunst en voorwerpen van verschillende beschavingen wereldwijd en een muntencollectie. Ook is er een fotogallerij, een museum over missionarissen, een hal met rijtuigen en een profaan museum. Het volledige complex met alle musea is ontzettend groot. Je kunt hier een paar uur doorbrengen als je een aantal musea en de Sixtijnse kapel bezoekt of je kunt zoveel mogelijk bekijken en er de hele dag spenderen.

De Sixtijnse kapel

Het beroemdste stukje van de musea is de Sixtijnse kapel.Dit is de beroemde kapel waar de kardinalen vergaderen over wie de volgende paus gaat worden (het zogenoemde conclaaf). Het plafond in de kapel is geschilderd door de beroemde Michelangelo die hier enkele ware meesterwerken heeft gemaakt, zoals De schepping.

Entree: €16

Open van maandag tot en met zaterdag van 9:00 tot 18:00 uur. Geen toegang na 16:00 uur.

Cimetero Tedesco

In het kleinste landje ter wereld is ook een stukje Nederland. Dit hele kleine kerkhofje in Vaticaanstad is namelijk geen eigendom van het Vaticaan maar van Nederland, België en Duitsland.

Dagelijks geopend van 7:00 tot 12:00 uur

Entree is gratis

Bereikbaarheid: je vind Cimetero Tedesco helemaal links naast de Sint Pietersbasiliek. Om er te komen, moet je toegang vragen aan de Zwitserse Garde die voor de poort staat. De kans is groot dat deze in het Duits antwoordt, dus het is wel handig als je zijn vragen kunt beantwoorden. In september 2010 was de begraafplaats een poosje niet toegankelijk vanwege onderhoud.