Evelien1983 Geschreven door Evelien1983. Foto door: Reismeis

Bled

Een plek waar je in Slovenië geweest moet zijn, is Bled. Hoewel het hier erg toeristisch is, is het meer van Bled adembenemend mooi en dus zeker een bezoekje waard. Je kunt op en rond het meer van alles doen; een bootje huren, of als je wat minder sportief bent aangelegd kun je je voor 12 euro met een gondel laten overvaren naar het eilandje in het meer, waar je vervolgens een half uur kunt rondkijken. Voor 4 euro kun je in het kerkje de klok luiden en bij het luiden van de klokken mag je een wens doen. Daarna gaat de gondel weer terug. Houd er rekening mee dat het varen met de gondel vrij duur is en dat je moet betalen om de bezienswaardigheden op het kleine eilandje te bezoeken. Wil je liever wat actiefs doen, dan kun je overal fietsen huren en ook te voet kun je prima rond het meer wandelen. Het meer, met kristalhelder water, is ook zeer geschikt om in te zwemmen. Op veel plaatsen is het echter verboden. Er zijn veel hiking routes, maar ook voor de minder ervaren wandelaar zijn er mooie uitzichtpunten. Mala Osojnica is een aanrader, een prachtig uitzichtpunt waar je amper een toerist tegenkomt. In alle rust kun je hier genieten van een prachtig uitzicht op het meer. Trek wel goede schoenen aan, want de weg er naartoe is stijl en hobbelig. Rondom het meer zijn diverse parkeergelegenheden (tegen betaling uiteraard). Ga zeker ook eens naar het Kasteel van Bled, gelegen bovenop de rots. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het meer en de omgeving. 

Sightseeing

Vanuit Bled worden er diverse tours georganiseerd. Je kunt raften op een van de vele rivieren, met de Soca en de Sava als de bekendste rivieren. Ook canyoning is populair en kun je met een gids verschillende wandeltochten doen, waarvan sommigen ook een van de nationale parken meenemen in hun route. In Bled is ook een rodelbaan te vinden. Het kasteel, wat zo'n 100 meter boven het meer staat, is ook zeker de moeite waard. 

Vintgar Gorge

Een mooie bezienswaardigheid op 3 km van Bled is de Vintgar Gorge: een kloof waar een rivier doorheen stroomt, met de 13 meter hoge Sum waterval op het eind. De entree is 4 euro en je loopt via houten bruggetjes, met een totale lengte van 1,6 kilometer, langs bergwanden en rotsen: erg indrukwekkend en bijzonder om te zien. Wandelschoenen zijn aan te raden. Het is wel erg toeristisch: hoe later op de dag, hoe drukker. Je kunt hier op verschillende manieren naar toe. Met de auto rijdt je het beste vanuit Bled langs de Reciska Cesta, parkeren is gratis bij de Gorge. Ga je te voet of met de fiets, dan kun je beter via de Partizanska Cesta en vervolgens de Cesta v Vintgar in slaan. Deze route is zo'n 4,5 kilometer lang en is ook met de auto te rijden, maar houd er rekening mee dat de bochtige wegen hier zeer smal zijn. Een nadeel is dat als je bij de ingang je auto hebt geparkeerd, je dezelfde route terug moet lopen. Dit kan op drukke dagen enigszins frustrerend.

Bohinj

Een attractie wat zeker niet mag ontbreken, is Bohinj. En dan voornamelijk het meer van Bohinj. Op relatief korte afstand van Bled vind je dit prachtige meer, waar het ook heerlijk vertoeven is en een stuk minder druk is dan in Bled. Ook hier kun je hiken, een boot huren of in het prachtige meer zwemmen. Er zijn vele restaurantjes, overnachtingsmogelijkheden en activiteiten. Er zijn diverse parkeermogelijkheden, tegen betaling. Vergeet niet naar de Savica waterval te gaan, een van de indrukwekkendste watervallen in het Triglav Nationaal Park. Voor deze natuurlijke attractie moet je entree betalen (€2,50 per persoon) en er wordt een beroep gedaan op je conditie (500 treden omhoog, goede wandelschoenen zijn aan te raden), maar het is een bezoek meer dan waard. Je kunt ervoor kiezen om naar de entree van de waterval toe te rijden en daar te parkeren (zo'n 9 kilometer vanaf Bohinj, €3 parkeerkosten), maar je kunt ook je auto parkeren bij hotel Zlatorog in Ukanc en vandaar lopend je weg vervolgen langs een wandelpad. 

Triglav National Park

Dit park, met een oppervlakte van 838 km2, heeft ontzettend veel te bieden. Denk aan walking en hiking trails, education trails, bicycle trails, workshops en guided tours. Het informatiecentrum is het hele jaar geopend. 

Over Bled

Bled zelf is klein, je kunt er echter wel alles vinden wat je nodig hebt. Er zijn verschillende supermarkten in de buurt en pinnen kan in Bled zelf. Het busstation vind je op ongeveer 100 meter van het meer, en vanaf hier kun je verschillende bussen pakken naar o.a. Bled Jezero, maar ook langere afstanden zoals Ljubljana. Voor een enkeltje naar het treinstation Lesce Bled betaal je 1,30 euro. Een kaartje koop je in de bus of bij een kaartjesverkoper bij de bushalte, waar overigens niet standaard een persoon bij staat.

Accommodatie

Accommodatie in Bled is er zat, van hostels tot dure hotels of een budget camping (tip: Camping Sobec). Boek dit wel tijdig, omdat het erg toeristisch is. Is je hostel aangesloten bij de 'sleep with me pass', dan krijg je 10% korting op bepaalde attracties, restaurants en tours. Wil je lekker eten, dan kun je terecht bij het Chili restaurant, waar je je uit kunt leven op burrito's, tortilla's en meer Mexicaanse lekkernijen. "Vila Viktorija" is een aanrader. Dit is een hostel gelegen aan de rand van het meer waar je kunt overnachten en ontbijten voor een mooie prijs. 

Emerald route

Slovenië is opgedeeld in een aantal routes: de Emerald, Amber, Sun, Peddler, Wind en Goldhorn route. Bled is gelegen aan de Emerald route, die je meenemeent door het noordwesten van het land. De gratis routekaarten zijn verkrijgbaar bij de grotere toeristenbureaus.