Lisa Ruigrok Geschreven door lisaruigrok.

Er zijn een aantal dingen die je treinreis net wat goedkoper kunnen maken, waardoor je meer geld overhoudt voor souvenirs. Maar bedenk ook dat het vakantie is en dat het niet alleen maar draait om geld besparen!

Wat zijn de kosten voor Interrailen?

Afhankelijk van welke landen je bezoekt kun je je reis zo duur en goedkoop maken als je wilt. Voor drie weken interrailen door Oost-Europa moet je rekenen op een bedrag van 1100 euro. Voor dat geld heb je een Global Continuous Pass van 22 dagen, overnachtingen, eten en drinken, attracties en souvenirs. Kortom: alles. 

In Oost-Europa zit je met een bedrag van 35 euro per persoon per dag goed. Voor een hostel betaal je ongeveer 8 tot 11 euro per nacht op een dorm, aan dineren ben je minder dan een tientje kwijt inclusief drankje en van het overige geld kun je leuke dingen doen, een dagkaart voor het openbaar vervoeren kopen en genieten van de stad. 

Vakantie vieren in West-Europa is wat duurder, maar kom je met een budget van 50 à 60 euro een heel eind. In een land als Italië slaap je voor 15 euro in een dorm in een hostel. Dineren is, voor jongeren, prijzig: tussen de 15 en 20 euro inclusief drankje. Met de rest van het geld kun je een leuk museum bezoeken of op excursie gaan.  

Ga naar Oost-Europa

De meest simpele tip van allemaal: kies eens voor deze regio. Uit eten, uitgaan, winkelen en cultuur snuiven is hier een stuk goedkoper dan in West-Europa. Op die manier kun je met een klein budget al een hoop doen op een dag. In Bulgarije heb je voor 11 euro met twee personen een maaltijd en ga je voor 4 euro met zijn tweeën naar de dierentuin, in Servië kun je voor 3 euro naar een groot museum en in Slovenië bezoek je voor 5 euro een kasteel. Deze regio barst van de culturele en actieve dingen om te doen, dus je zult je er niet gauw vervelen.

Slaap in een hostel

Eigenlijk ben je tijdens je interrail het beste uit met een hostel. Je hebt een fijne slaapplek met veel gemakken die een hotel ook biedt voor een lagere prijs. Om de kosten nog meer binnen de perken te houden, kun je ervoor kiezen op een dorm te slapen. Heel gezellig om met meerdere mensen op een kamer te slapen en je spaart er zo’n vijf euro per nacht mee uit op een privékamer in een hostel.

Collegekaart

Heb je een collegekaart? Neem ‘m zeker mee! Met deze kaart krijg je op sommige plekken korting, maar kun je ook musea of andere attracties gratis bezoeken. Zo betaal je in Athene niets voor het bezoeken van bijna alle oudheden in de stad. Zorg wel dat je collegekaart het studiejaar bevat of dat je een bewijs van je inschrijving meeneemt, want er wordt nog wel eens moeilijk gedaan over een kaart zonder datum.

Gratis, gratis en nog meer gratis

In grote steden zijn musea vaak in een dag in de week of maand gratis. Natuurlijk kan je hier in je reisschema niet altijd rekening mee houden, maar wat navraag bij het plaatselijke VVV-kantoor kan er toch voor zorgen dat je een dag wacht met een museum bezoeken en voor nop naar binnen kan.

Vergeet niet een gratis stadskaart mee te nemen bij je hostel. Op die manier spaar je weer wat geld uit aan een te dure stadskaart die je bij een VVV-kantoor haalt. Ook handig: vraag locals hun favoriete plek aan te kruisen op de kaart en je kunt weer een leuke plek ontdekken.

Free Walking Tours

Bijna elke grote stad heeft ze inmiddels: studenten die je rondleiden door de stad voor bijna niets. De tour neemt je mee naar veel bezienswaardigheden van de stad en brengt je ook nog wat bij over de geschiedenis en de cultuur. Achteraf mag je zelf beslissen hoeveel je de tour waard vond in de vorm van een fooi. Op die manier leer je een nieuwe stad wat beter kennen en heb je ook een local blij gemaakt: win-win.

Plunder de supermarkt

Niet letterlijk natuurlijk, maar voor je in de trein stapt naar de volgende bestemming is het aan te raden om wat lekkers voor onderweg te kopen. Supermarkten hebben een groot assortiment en zijn ook nog eens stukken goedkoper dan de catering aan boord.  

Neem de nachttrein

Maximaal je tijd benutten en een goedkope slaapplek: daarvoor moet je op de nachttrein zijn. In sommige landen kun je al voor een paar euro een plek in de nachttrein reserveren. Op die manier spaar je een nacht in een hostel uit en verlies je ook geen reistijd!

Creatief met eten

Ga je toch liever naar Frankrijk of Spanje? Dan kan, voor een student, elke avond uit eten gaan een duur grapje worden. Besluit daarom eens een stokbrood en lekker beleg bij de supermarkt te halen voor een lunch in het park of maak gebruik van de keuken in het hostel en bereid een maaltijd voor. Toch geen zin om zelf te koken? Ga dan voor streetfood. In bijna elke stad heb je een groot scala aan eetkraampjes waar je voor kleine bedragen lokale snacks kunt proeven.

Steeds een nieuw flesje water kopen is trouwens ook niet nodig. In veel steden vind je waterbronnen waar je gratis water kunt tappen. Een flesje met kraanwater vullen kan natuurlijk ook, maar onderzoek wel even van te voren of het kraanwater drinkbaar is op je reisbestemming. 

Vraag de locals

Praten met een local leidt altijd tot goede dingen. Of het nu een leuk gesprek is over de cultuur van een stad, een goede eettip of zelfs een gratis maaltijd of slaapplek. Niets is beter dan praten met een local.

De benenwagen

Lopend zie je het meeste van de stad, dus het is zeker aan te raden om het grootste deel van de stad te voet af te leggen. Zijn de afstanden toch te lang? Koop dan een dagkaart. Vaak kost een dagkaart net zoveel als twee enkeltjes en hoef je niet meer op te letten hoe vaak je in de metro of tram stapt.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding kan je veel euro's besparen. Als je weet wat je wilt bezoeken in een stad dan kun je kijken of er combi-tickets beschikbaar zijn. Op die manier kun je met één entree ticket meerdere bezienswaardigheden bezoeken. Soms is het goedkoper om een ticket vooraf online te boeken dan wanneer je dit aan de kassa doet. Los van dat je niet in de rij hoeft te staan helpt het ook je budget anders te besteden.

Ook het vroeg reserveren van accommodatie kan je helpen om niet de hoofdprijs te hoeven te betalen. Zoek ook uit waar de studentenbuurt in een stad zit. Hier zijn vaak voldoende eettentjes te vinden voor ieder budget. 

Zoals al eerder in dit artikel is genoemd zijn er vaak ook activiteiten die geen geld kosten. Deze kun je alleen ondernemen als je jezelf van te voren hebt verdiept in de stad en mogelijkheden. Ook zijn sommige musea op sommige dagen gratis toegankelijk. Door een beetje slim te plannen kun je daar dan soms mooi gebruik van maken.