Lisa Ruigrok Geschreven door lisaruigrok.

Tijdens je reis kun je in verschillende accommodaties slapen. De leukste manier van overnachten is een hostel, een soort jeugdherberg. Het is niet alleen goedkoop, maar ook een fijne manier om medereizigers te ontmoeten. Sommige hostels stellen een leeftijdslimiet, waar bijvoorbeeld alleen maar tot een leeftijd van 26 jaar kan verblijven, terwijl andere hostels jong en oud toelaten.

Een hostel is zo goedkoop of duur als je het zelf maakt. Er zijn verschillende type kamers waar ook een verschillend prijskaartje aan hangt.

Maar een hostel is meer dan alleen een slaapplek. Het is ook een ontmoetingsplek waar je andere medereizigers kunt ontmoeten. De meeste hostels regelen kroegentochten, uitstapjes en serveren soms zelfs maaltijden.

Een slaapzak hoef je in je grote backpack niet mee te sjouwen. Sterker nog: vrijwel alle hostels verbieden het meebrengen van eigen bedlinnen. Op deze manier zorgen zij er zelf voor dat de bedden schoon blijven en dat er geen luizen op dekens en kussens terecht komen.

Wat voor kamer?

In een hostel heb je verschillende slaapmogelijkheden. Je hebt een dorm of een privékamer.

Dorms

Een dorm is een slaapzaal waar je met meerdere personen ligt. Het aantal kan variëren van vier tot ongeveer vijftien personen. Hoe massaler de slaapzaal, hoe minder nachtrust je zal hebben, omdat iedereen op andere tijden naar bed gaat. Een kleine dorm is fijn als je met z’n tweeën op interrailreis bent, maar niet de privacy van een privékamer wil. Een grote dorm is handig wanneer je met een grote groep vrienden reist en graag met zijn allen op dezelfde kamer slaapt. De bedden waar je in slaapt zijn in de meeste gevallen stapelbedden.

Reis je alleen en slaap je liever met mensen van je eigen geslacht? In sommige hostels zijn er slaapzalen die alleen voor mannen of vrouwen zijn. Bij de boeking staat altijd aangegeven om wat voor slaapzaal het gaat.

De sanitaire voorzieningen verschillen per dorm: de ene keer zit er aan de slaapzaal een eigen badkamertje waar je met alle mensen van de slaapzaal gebruik van maakt. Bij andere hostels is het juist gebruikelijk naar dezelfde wc en douche te gaan.

Privékamers

Als je behoefte hebt aan wat meer privacy of een paar nachten slecht geslapen hebt in een slaapzaal is het aan te raden om een privékamer te boeken. De prijzen voor een privékamer liggen wat hoger, maar zijn vaak nog betaalbaar. In de meeste gevallen betaal je tussen de 12 en 16 euro per persoon per nacht voor een privékamer voor twee personen. In plaats van een stapelbed staan er dan twee gewone bedden. Ook bestaat er een eenpersoonskamer voor het geval je liever niet in je eentje op een dorm ligt. Voor deze kamer moet je nog wat dieper in je buidel tasten: ongeveer 20 tot 25 euro per persoon per nacht.

Een privékamer kan een eigen badkamer hebben, maar soms is deze shared. Dat betekent dat je ‘m moet delen met andere reizigers uit het hostel.

Het beste hostel uitzoeken

Een goed hostel kiezen kan een hele klus zijn, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Goede recensies

Veel websites en boekingssites hebben een recensiepagina waarop reizigers een beoordeling kunnen plaatsen en een cijfer kunnen geven. Zorg dat je een hostel kiest dat een beoordeling heeft van minstens 80%. Op deze manier zul je nooit terechtkomen in een heel smerig hostel. Let bij recensies vooral de mening van je medereizigers over de sanitaire voorzieningen.

Lockers

Ga altijd voor een hostel waar lockers aanwezig zijn. Op deze manier kan je je waardevolle spullen veilig opbergen op momenten dat je ze niet met je mee wil sjouwen. Zorg wel dat je een eigen slotje meeneemt, want dat is niet aanwezig bij de kluisjes. Sommige hostels beschikken over kluisjes waar je hele backpack in past, terwijl andere hostels kluisjes hebben waar alleen je belangrijkste spullen in passen.

Maaltijden en drinken

Sommige hostels bieden leuke extra’s aan, zoals een ontbijt. Bij het ene hostel betekent dit een gebakken eitje, terwijl je bij het andere hostel niet meer krijgt dan een boterham of cornflakes. Ook zijn er hostels waar je de hele dag door gratis koffie en thee kunt drinken.

Maar de makkelijkste manier om met andere reizigers in contact te komen is bij de bar van het hostel. Daar kun je vaak goedkoop een biertje drinken en nieuwe mensen leren kennen.

Bedlinnen

Ondanks dat je bij vrijwel geen enkel hostel een slaapzak mee mag nemen, is het goed om altijd te controleren of bedlinnen inbegrepen zijn bij je boeking. Soms kun je dit kosteloos bij het boeken aangeven en bij het andere hostel is het zo vanzelfsprekend dat het bij de faciliteiten vermeld staat. Minder vanzelfsprekend is het gratis gebruik van handdoeken: ook daarvoor kun je altijd de website van het hostel raadplegen, want dat scheelt je weer een wasbeurt of een stinkende handdoek in je tas.

24-uurs receptie

Ook handig om rekening mee te houden wanneer je heel vroeg of juist heel laat aankomt in een nieuwe stad. Op deze manier hoef je de ochtend of nacht niet op straat rond te brengen en kun je in ieder geval je spullen alvast opbergen.

Extra’s

Een hostel dat extra’s biedt heeft natuurlijk altijd een streepje voor. Maar sommige extra’s zijn eigenlijk wel een must. Gratis WiFi is een goede manier om contact te onderhouden met het thuisfront en om alvast andere hostels vooruit te boeken. Ook bieden veel hostels gratis stadskaarten of stadstour aan. Dat scheelt weer geld!

Mocht je alleen reizen en toch graag dingen in een groep doen, is het aan te raden om op zoek te gaan naar een hostel dat kroegentochten en excursies aanbiedt. Met een kleine bijbetaling kan je dan met een groep de stad verkennen en nieuwe mensen ontmoeten.

Hostel boeken

Voor het boeken van een hostel heb je een creditcard nodig. Meestal moet je bij de boeking een aanbetaling van 10% doen. De rest reken je bij aankomst of vertrek af.

Er zijn veel websites waar je een hostel kunt boeken. Eigenlijk zijn deze websites vooral handig door de vele recensies die erop staan. Voor een echte boeking kun je beter een kijkje nemen op de eigen website van het hostel. Bij veel boekingssites betaal je extra kosten in de vorm van commissies, waardoor je dus meer betaalt dan eigenlijk nodig is.

Zorg dat je altijd een reserveringsmail krijgt na je boeking. Op die manier heb je een bewijs van je betaling en kun je bij aankomst gauw inchecken. Daarnaast staat er in de mail vaak een routebeschrijving waardoor je ook offline gemakkelijk en snel op het juiste adres kunt komen.