Berlijn

Berlijn is een enorme stad en ideaal voor een stedentrip. Er is enorm veel te zien en je kunt je gemakkelijk 4 à 5 dagen vermaken - eigenlijk nog veel langer dan dat. Berlijn staat er om bekend dat het een hippe stad is met veel trendy wijken en veel cultuur, waar gelukkig geen groot prijskaartje aan hangt. In Berlijn is van alles te doen: er zijn (openlucht)festivals, kunsttentoonstellingen, biergartens, een uitgebreide clubscene en een groot aantal diverse musea. Rond de weekenden zie je veel studenten in de stad die aan het genieten zijn van het uitgaansleven op plekken door de hele stad. Daarnaast is er veel geschiedenis te vinden in Berlijn. Dit zie je overal in de stad terug als je er rondloopt. Berlijn was het middelpunt van een ontzettend belangrijk stuk van de geschiedenis, namelijk de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Dat heeft Berlijn gevormd tot de stad die het nu is. 

 

Inhoudsopgave

Berlijn is een enorme stad en ideaal voor een stedentrip. Er is enorm veel te zien en je kunt je gemakkelijk 4 à 5 dagen vermaken - eigenlijk nog veel langer dan dat. Berlijn staat er om bekend dat het een hippe stad is met veel trendy wijken en veel cultuur, waar gelukkig geen groot prijskaartje aan hangt. In Berlijn is van alles te doen: er zijn (openlucht)festivals, kunsttentoonstellingen, biergartens, een uitgebreide clubscene en een groot aantal diverse musea. Rond de weekenden zie je veel studenten in de stad die aan het genieten zijn van het uitgaansleven op plekken door de hele stad. Daarnaast is er veel geschiedenis te vinden in Berlijn. Dit zie je overal in de stad terug als je er rondloopt. Berlijn was het middelpunt van een ontzettend belangrijk stuk van de geschiedenis, namelijk de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Dat heeft Berlijn gevormd tot de stad die het nu is. 

Na WOII werd Berlijn opgedeeld in vier delen: drie voor de geallieerden - Frankrijk, Groot-Brittannië  en de Verenigde Staten, later werd dit West-Berlijn genoemd - en één voor de toenmalige Sovjetunie: Oost-Berlijn. In 1961 werd een vier meter hoge muur om West-Berlijn gebouwd; de stad lag namelijk midden in de Sovjet-bezetting van Oost-Duitsland. De muur ging pas in 1989 tegen de vlakte. Ook nu nog vind je in de hele stad nog steeds delen van de Berlijnse muur, soms nog geheel van beton, maar meestal gemarkeerd met klinkers in de straat.

Berlijn is zo'n stad die alles heeft waar je maar naar kan verlangen. Het is een grote stad waar je van alles kan doen, maar helemaal niet intimiderend. Je voelt je veilig als je alleen rondloopt. Voor liefhebbers van musea en (kunst)galerieën, zal Berlijn een stad naar hun hart zijn. Er zijn ongeveer 180 musea en 440 galerieën die je kunt bezoeken. Daarnaast zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden en activiteiten die je kunt ondernemen in de Duitse hoofdstad. Een fietstour door de stad, naar de dierentuin, de botanische tuin of een bezoek aan een van de vele bezienswaardigheden die net buiten de stad liggen. Wij hebben de belangrijkste highlights voor je op een rijtje gezet.

Bezienswaardigheden berlijn

Tijdens een bezoek aan Berlijn mag je een aantal bezienswaardigheden niet missen. Heb je wat meer tijd of ben je al eens vaker in Berlijn geweest, dan kun je gemakkelijk met het openbaar vervoer steeds wat verder van het centrum gaan om de stad verder te verkennen. Het is heel makkelijk om er te navigeren: het openbaar vervoer is fantastisch, snel en makkelijk, onder aan deze pagina lees je hoe je het makkelijkste met de Berlijnse metro reist. Veel van de bezienswaardigheden liggen uit elkaar dus je bezoek plannen is haast noodzakelijk wanneer je er zo veel mogelijk uit wilt halen.

Reichstag

Vlakbij de Brandenburger Tor vind je de Reichstag. Dit is het Parlementsgebouw van Duitsland. Je kunt het gebouw gratis bezoeken. Voorheen was de Reichstag zonder aanmelding te bezoeken, wat lange wachtrijen tot gevolg had, maar inmiddels moet je jezelf vooraf aanmelden. Dit kan bij het Visitors Center in de buurt van de Reichstag of door jezelf online te registreren. Online kun je zelf de datum en tijd kiezen op basis van beschikbaarheid en jezelf zo een lange wachtrij besparen. Probeer dit bezoek een aantal dagen van tevoren te plannen, zodat je zeker op de door jouw gekozen dag terecht kan. Voor het bezoek aan de Dome moet je jezelf ook identificeren en worden je spullen gecontroleerd voor je naar binnen mag.   

Bij binnenkomst kun je direct met de lift naar boven. Op het dak van de Reichstag kun je de enorme glazen koepel vinden. Hier aangekomen krijg je een gratis audiogids die je (ook in het Nederlands) informatie geeft over het prachtige uitzicht over de stad. Daarnaast is onderin de koepel informatie te vinden over de geschiedenis van Berlijn. Wanneer je een rondje door de koepel hebt gelopen (ongeveer 20 minuten), kun je met de lift weer naar beneden en door het glas heen de parlementszaal bekijken.

Entree: gratis
Openingstijden: Dagelijks geopend van 8:00u tot 24:00u (de laatste bezoekers mogen uiterlijk om 22:00u naar binnen).
Openbaar vervoer: Brandenburger Tor (S Bahn). Budestag (U Bahn)

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor staat symbool voor Berlijn en staat aan het einde van de straat Unter der Linden. Het is de enige overgebleven poort van de historische stadsmuur.  Wie destijds door de poort wilde, moest daarvoor tol betalen. Hoewel de toren in de loop van de jaren regelmatig behoorlijk beschadigd is geraakt, is hij steeds opnieuw gerenoveerd. Het beeld dat op het gebouw staat is een replica. Het origineel is verloren gegaan tijdens de WOII, maar gelukkig was er wel een gipsafdruk gemaakt in die tijd.

Het kan erg druk zijn bij Brandenburger Tor. Wil je niet op een overvol plein met mensen naar het beeld kijken dan kun je het beste ’s morgens vroeg of ’s avonds een kijkje gaan nemen. ’s Avonds is sowieso een aanrader aangezien de Branderburger Tor dan mooi verlicht is. Voor de toren staan allerlei straatartiesten waar je mee op de foto kunt. Op de bankjes rondom het Pariser Platz kun je heerlijk even uitrusten en mensen kijken. De Brandenburger Tor ligt op een steenworp afstand van de Reichstag, deze bezienswaardigheden kan je dus makkelijk met elkaar combineren. 

Openbaar vervoer:  Brandenburger Tor (S Bahn) en Bundestag (U Bahn)

Holocaust Monument

Het Holocaust monument is pas sinds 2005 geopend en is een herdenkingsplaats voor de Joden die vervolgd werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van een afstand bekeken ziet het er vooral uit als een hoop betonblokken die verschillen in hoogte. Aan de rand van het monument zijn sommige blokken niet hoger dan 20 centimeter, maar verder naar het midden zijn ze soms wel 4.5 meter. Paden tussen de blokken zijn heuvelachtig en wanneer je door een van de smalle gangen loopt hoor je de andere bezoekers, maar je ziet ze meestal pas op het allerlaatste moment. In totaal bestaat het monument uit ruim 2.700 betonblokken op een oppervlakte van bijna drie voetbalvelden.

Pas wanneer je erdoorheen loopt merk je de bedoeling van het monument: het roept afzondering en eenzaamheid op, het gevoel dat van de joden tijdens de oorlog in de concentratiekampen. Het blijft dan ook vreemd om met name jongeren van blok naar blok te zien springen. Tegenwoordig is het verboden om op de stenen te staan en zul je regelmatig een beveiliger tegenkomen die vriendelijk vraagt om dit ook niet te doen. De bedenker van het monument vindt het in ieder geval niet erg. Hij heeft het juist zo ontworpen dat het actief gebruikt kan worden.

Onder het monument kun je naar een informatiecentrum waar de geschiedenis van het Joodse volk wordt verteld. Het is een heel indrukwekkende plaats waar persoonlijke verhalen van de Jodenvervolging een plek hebben gekregen.
Het monument ligt tussen Brandenburger Tor en Potsdamer Platz en is gratis te bezoeken. 

Openbaar vervoer: Brandenburger Tor (U Bahn)  Potsdamer Platz (U Bahn)

Checkpoint Charlie

Mensen die in tijden van de Berlijnse muur in Berlijn op bezoek waren zullen zich dit punt herinneren: het was toen  het enige punt voor buitenlanders om van Oost- naar West-Berlijn te reizen. Hoewel het wachthuisje na de val van de muur afgebroken is, staat er nu toch eenzelfde huisje dat opnieuw is gebouwd. Naast dit huisje kun je ook het museum bezoeken.

Het Checkpoint Charlie museum oftewel Mauer Museum is in de afgelopen jaren flink veranderd en uitgebreid. Zo zag je enkele jaren geleden vooral foto’s en voorwerpen waarop ontsnappingspogingen getoond worden. Inmiddels worden ook de situaties die later plaatsvonden tentoongesteld. Hoewel het een mooi museum is, is het er wel altijd druk en krap! Houd dit dus in je achterhoofd.

Wil je het museum niet in, dan is aan de buitenkant nog een openluchtmuseum waar alle jaren van de muur herdacht worden met nieuwsberichten uit die periode. Daarnaast is er ook een plaque met alle namen van de overledenen die de muur hebben geprobeerd te trotseren. 

Entree: 14,50 euro (voor studenten: 9,50 euro). Voor het maken van foto’s moet een speciaal fototicket gekocht worden van €1,-. In het museum zijn gratis kluisjes beschikbaar waar jassen en andere spullen opgeborgen kunnen worden.

Bij de grensovergang Helmstedt-Marienburg staat nog een klein museum die zonder de commerciële instelling laat zien hoe het er ten tijde van de koude oorlog aan toe ging: Checkpoint Alpha.

Entree: gratis
Openbaar vervoer: Kochstrasse (U Bahn)

Siegessäule

Midden in Tiergarten op de Strasse des 17. Juni staat de Duitse overwinningszuil. Deze toren met de godin van de overwinning, Victoria, is tijdens het nazi-tijdperk verplaatst naar haar huidige locatie. Voor €3,- mag je de toren beklimmen en heb je ook toegang tot een klein museum op de begane grond. Na 285 traptreden bereik je de top en heb je een fantastisch uitzicht over Berlijn. Voor die drie euro echt een must als je in Berlijn bent. 

Openbaar vervoer: Tiergarten (S Bahn) of Hansaplatz (U Bahn)

Gedächtniskirche

Ook wel bekend als de poederdoos en lippenstift. Love it or hate it, het is een van de bekendste gebouwen van Berlijn. Nadat de kerk in de Tweede Wereldoorlog was gebombardeerd, werd er besloten dat er wat nieuws voor in de plaats moest komen. De architect koos er uiteindelijk voor om een deel te laten staan ter nagedachtenis aan de oorlog, daaromheen bouwde hij het nieuwe gedeelte van de kerk. Hoewel het nieuwe deel er op het eerste gezicht volgens velen niet zo mooi uitziet, is het van binnen echt een prachtige kerk. De vele kleine glas in lood raampjes geven een mooi effect als er licht binnenvalt. De kerk staat aan het einde van de Kurfürstendamm, de grootste winkelstraat van Berlijn waar je erg goed kan shoppen, mocht je daar zin in hebben. 

Entree: Gratis of een vrijwillige donatie.
Openbaar vervoer: U-bhf Kurfürstendamm, U+S-bhf Zoologischer Garten
Openingstijden: dagelijks van 9:00 tot 19:00.

East Side Gallery

De East Side Gallery is het grootste gedeelte van de Berlijnse muur dat nog overeind staat. Deze muur van ruim een kilometer lang is pas na de val van de Muur beschilderd, vanaf 1990. Uiteindelijk hebben 118 kunstenaars uit verschillende landen eraan meegewerkt. De schilderijen beelden vrijheid, hoop en verandering uit en mede daardoor wordt de muur ook als muur van vrede gezien. Je kunt de muur 24 uur per dag gratis bekijken.

Openbaar vervoer:  Ostbahnhof,  Warschauer Strasse (S Bahn) of Schlesisches Tor (U Bahn)

Olympisch Stadion

Het Olympisch Stadion van Berlijn is gebouwd naar aanleiding van de Spelen in 1936. Na de hereniging van Duitsland in 1990 was het dan ook hoog tijd om het stadion te restaureren en te moderniseren. Dit had als gevolg dat Berlijn in 2006 enkele wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal en in 2009 de wereldkampioenschappen atletiek mocht organiseren. Het stadion is eenvoudig te bereiken met de S-Bahn.

Openingstijden: November - maart 10-16 uur.
                                  April - oktober 9-19 uur.
                                  Augustus 9-20 uur.
Entree: 8 euro. Highlight tour 11 euro. Premium tour 13 euro. Studenten krijgen korting. 
Openbaar vervoer: Olympiastadion Berlin (S Bahn en U Bahn)

Berlijnse Dom

De Berlijnse Dom trekt misschien niet zoveel toeristen als de hierboven genoemde bezienswaardigheden maar is enorm indrukwekkend.  Al van een afstandje zie je de enorme koepel van deze grootste kerk in Berlijn. De dom is in de 19e eeuw gebouwd en is in de oorlog zwaar beschadigd. Op dit moment is daar niets meer van te zien. In de kerk zijn prachtige mozaïeken te zien. Ook de binnenkant is erg mooi, maar nog leuker is het om het dak op te gaan zodat je net voor de koepel staar. Het uitzicht is prachtig. Ook staat de kerk bekend om zijn Sauerorgel, waar soms erg bijzondere concerten op gegeven worden. Op een paar minuten lopen vind je de Hackeschermarkt. Dit is een leuke plek voor een drankje of een hapje eten. 

Entree: 7 euro (voor studenten: 4 euro)
Openbaar vervoer: Alexanderplatz (U Bahn) 

Fernsehturm 

De Fernsehturm is een heel bekend gebouw in Berlijn. Vanaf 207 meter hoogte heb je vanaf deze televisietoren op Alexanderplatz een panorama uitzicht over heel Berlijn. Dit kan zowel bij daglicht als in de avond. De Fernsehturm is het hele jaar door tot 24:00 geopend. Er is zelfs een restaurant en bar in op een ronddraaiend plateau, zodat je zelfs terwijl je zit uitzicht hebt over 360 graden Berlijn. Ze hebben regelmatig leuke kortingsacties, hou daarvoor de website van de Berlin Fernsehturm in de gaten. Het kan er flink druk zijn, dus het is handiger om van tevoren online kaartjes te kopen die je een specifieke tijd geven om naar binnen te gaan. De wachttijd kan anders oplopen tot een aantal uur. 

Entree: 16,50 euro 
Openbaar vervoer: Alexanderplatz (U Bahn en S Bahn)

Schloss Charlottenburg

Schloss Charlottenburg is een paleis gelegen in de wijk Charlottenburg. Het is gebouwd in de 17e eeuw. Helaas is het tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd waardoor de meeste meubels niet meer origineel zijn. Toch is het de moeite waard om te bekijken. Je kunt een audiotour doen die enkele uren duurt. Ook de tuin die bij het slot hoort is erg mooi om te bbekijken in de lente of zomer. 

Entree: 12,00 euro (8,00 euro studenten). Het is ook mogelijk een dagkaart te kopen waarmee je ook andere paleizen kan bezoeken. 
Openbaar vervoer: Richard Wagner Platz (U bahn)

Gendarmenmarkt

Dit prachtige plein is ook zeker een bezoekje waard tijdens een trip naar Berlijn. Het wordt vaak het mooiste plein van Berlijn genoemd. Het staat vol prachtige gebouwen, namelijk de Deutsche Dom, het Konzerthaus en de Franzozische Friedrichstadtkirche. In de zomer is dit een mooie plek om even een pauze te houden en van het zonnetje te genieten. In de winter kan je hier voor de kerst terecht voor een grote kerstmarkt. Duitsland staat bekend om zijn grote kerstmarkten en dit is dan ook the place to be voor kerstliefhebbers. 

Entree: gratis
Openbaar vervoer: Stadtmitte , Französische Straße (U Bahn), Friedrichstrasse (S-Bahn)

Botanischer Garten Berlin

Berlijn heeft ook nog eens een erg grote botanische tuin van maar liefst 43 hectare die je kan bezoeken. Er staan zo'n 1500 plantsoorten en grote kassen met tropische- en woestijnplanten. De kassen zelf zijn ook bijzonder, de Victoria-kas is meer dan 100 jaar oud en is echt een plaatje. En in de tuinen kan je naast prachtige bloemen en planten ook zo maar eens een vossen tegenkomen!

Entree: 6 euro. Open dagelijks tussen 9.00 en 19.00 uur.
Openbaar vervoer: Botanischer Garten (S Bahn)

Berliner Unterwelten

Wie wil er niet eens een rondleiding door de ondergrondse gangen van Berlijn doen? En dit mét Engelstalige gids! Je kan kiezen uit verschillende tours bij Berliner Unterwelten. Wij hebben een bunker bezocht die ten tijde van de oorlog dienst deed als beschutting tijdens luchtaanvallen. Het mooie is dat alles nog in zijn oorspronkelijke staat is. Je krijgt dus echt een idee van hoe het er 60 jaar geleden aan toe ging.

Entree: Je kan verschillende tours doen. De prijzen liggen tussen 12,00 en 15,00 euro.
Openbaar vervoer: Berlin Gesundbrunnen (S Bahn en U Bahn)

Musea in berlijn

Museumsinsel

Deze plek mag je als museumliefhebber niet missen in Berlijn. Op dit eiland in de rivier de Spree vind je vijf grote musea: Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode-museum, Neues Museum en Pergamonmuseum. Deze musea zijn heel bekend en vooral het Pergamonmuseum is één van de bekendste en best bezochte musea van Berlijn. In dit museum vind je archeologische vondsten Azië en Oost Europa en een collectie met islamitische kunst. Ook als je niet van plan bent een van de musea te bezoeken, is de Museumsinsel zeker nog een bezoekje waard. De musea zien er ook van buiten prachtig uit namelijk. Vanuit hier kan je ook makkelijk doorlopen naar de indrukwekkende straat 'Unter der Linden', ook zit je hier dicht bij de Berliner Dom.

Entree: Een ticket om alle musea op het eiland te bezoeken kost 18,00 euro. Een kaartje voor alleen het Pergamonmuseum kost 12,00 euro.
Openbaar vervoer: Hackescher Markt, Friedrichstrasse (U Bahn)

Judisches Museum

Denk je aan een Joods museum in Berlijn, dan denk je waarschijnlijk direct aan de oorlog. Hoewel veel mensen hierheen gaan met de verwachting veel van de oorlog terug te vinden is dit niet direct het geval. De oorlog ligt nog steeds erg gevoelig, natuurlijk wordt er wel aandacht besteed aan deze treurige tijd, maar in dit (zwaar beveiligde) museum vind je de gehele geschiedenis van het Joodse Volk. Het museum is chronologisch opgebouwd en laat in totaal ongeveer 2.000 jaar aan Joodse geschiedenis zien. Erg indrukwekkend. Als je het hele museum wil zien, kan je er het beste een hele dag voor uittrekken. 

De architectuur van het gebouw is erg bijzonder en is vormgegeven als een zigzag en verwijst hiermee naar een gebroken Davidsster. Daardoor is het gebouw alleen al een bezienswaardigheid. 

Entree:  8 euro
Openingstijden: Maandag van 10:00u tot 22:00u
                                    Dinsdag tot en met zondag: 10:00u tot 20:00u

DDR Museum

Dit interactieve museum laat je allerlei spullen zien uit het DDR-tijdperk, oftewel Oost-Duitsland onder de bezetting van de Sovjetunie. Je ziet er onder meer een in DDR-stijl ingerichte woonkamer en een prachtige oude Trabant, de typische auto waar veel in gereden werd in de DDR, aangezien de inwoners geen toegang hadden tot Westerse spullen. Het is een relatief klein museum, bestaande uit 2 ruimtes, waardoor het er soms druk kan zijn. Het geeft een grappige inkijk in het DDR tijdperk en is een leuke museum om 'even snel' te bezoeken.

Entree: Tickets kan je van tevoren online bestellen voor 5,50 euro. Bestel ze hier
Openbaar Vervoer: Hackescher Markt (U Bahn) of Alexanderplatz (U Bahn en S Bahn)

Museum für Naturkunde 

Dit museum is leuk voor jong en oud. In de eerste hal waar je terecht komt, staan enorme skeletten van dinosaurussen en is ook de 'missing link' tussen dino's en vogels te vinden: een skelet waar de veren nog aan zitten. Vanuit daar neemt het museum je mee op een reis door de geschiedenis. Ook heeft het een prachtige collectie aan opgezette dieren en insecten. Het museum is best groot, je bent er zeker een paar uur aan kwijt, maat dat is het absoluut waard.

Entree: 8 euro voor volwassen.
Openbaar vervoer: Schwarzkopffstrasse (U Bahn) of Berlin Nordbahnhoff (S Bahn)

Stasimuseum

Een heel interessant museum waar het een stuk minder druk is dan in de heel bekende musea van Berlijn. Het Stasimuseum gaat over het Oost-Duitse ministerie voor Staatsveiligheid en is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier. Je ziet hier dus precies hoe dat hoofdkwartier er vroeger uitzag. Het museum zit goed verstopt en het is dus even zoeken naar de ingang. In het museum leer je hoe de Stasi werkte en welke middelen ze ingezet hebben om de Oost-Duitse bevolking te manipuleren en terroriseren.  

Entree: 8 euro
Openbaar  vervoer: Magdalenenstrasse (U Bahn)

Winkelen in Berlijn

Mauerpark

In Berlijn kan je erg goed winkelen als je van vintage- en tweedehandswinkels houdt, maar het leukste is toch de vlooienmarkt die elke zondag gehouden wordt in het Mauerpark. Naast shoppen kan je er ook gezellig wat eten en drinken en treden er allerlei straatartiesten op die wel van een veel hoger niveau zijn dan wij gewend zijn in Nederland.

Entree: gratis.
Openbaar vervoer: Eberswalder Strasse (U Bahn)

Winkelcentra

Klaar met marktjes afstruinen en op zoek naar wat winkels om te shoppen? Berlijn heeft een aantal grote winkelcentra waar je allerlei winkels in vindt. Zo kan je naar het Alexa shoppingcenter. Dit winkelcentrum is onzettend groot met verschillende soorten winkels en heeft op de bovenste verdieping ook nog een foodcourt met allerlei eettentjes. Alexa shoppingmall is goed te bereiken met de U en S Bahn. Uitstappen bij halte Alexanderplatz. Ook de Mall of Berlin heeft ontzettend veel winkels, voor ieder wat wils. Je vindt dit shoppingcentrum ook lekker centraal. Uitstappen bij de Potzdamer Platz. 

Kurfürstendamm

In en rondom de bekendste winkelstraat van Berlijn vind je winkels in alle prijsklassen. Van chique winkels zoals Chanel tot de betaalbare ketens zoals H&M, je kan hier voor alles terecht. Ook als je niet zo een shopper bent, is dit een leuk gebied om doorheen te wandelen. Uitstappen bij Kurfürstendamm, Wittenbergplatz (U Bahn) of Zoologischer Garten (S en U Bahn). 

Uitgaan in Berlijn
 

Admiralbrücke

Deze brug in hartje Kreuzberg ademt Berlijnse cultuur. Tijdens warme zomeravonden wordt de brug namelijk in beslag genomen door de lokale mensen en gebruikt als openbare bar (fun fact: in Berlijn mag je overal drinken in het openbaar!). De ideale plek om je te mengen tussen de echte Berlijnse bevolking. Koop in één van de avondwinkels in de buurt een lekker koud biertje en geniet samen met de locals van een mooie zomeravond. Wees niet getreurd als er geen goed plekje meer over is. Loop langs het Landwehrkanal naar de Baerwaldbrücke en je vindt ongetwijfeld een heerlijk plekje in het gras aan het water. De perfecte zomeravond! Zin om te dansen? Pak de U Bahn richting Warschauer Strasse (U1). 3 stations verder en je staat midden in het uitgaansleven van Berlijn.

Openbaar vervoer: Kottbusser Tor (U Bahn)

Warschauer Brücke

De plek om 's avonds te zijn als je van drukte en uitgaan houdt. Op de brug is het prima vertoeven met veel live-muziek en kraampjes die je van een hapje en drankje kunnen voorzien. Een fantastische plek om af te spreken, te wachten en genieten voor je één van de vele clubs in de buurt induikt. Daarnaast heb je een schitterend uitzicht over Berlijn en zie je in de verte de Fernsehturm schitteren. Loop je richting Friedrichshain heb je meteen aan je rechterzijde een groot verlaten industrieterrein met vele uitgaansgelegenheden. In de zomer kan je bijvoorbeeld de hele nacht buiten zitten bij het Suicide Circus terwijl jij geniet van je koude drankje en de mooie muziek. Doordat het in de open lucht is, is dit een ideale locatie om in de zomer een nacht door te halen. Als je op de brug richting Kreuzberg loopt kom je veel bekende clubs tegen als The Matrix en Watergate, die aan de andere kant van de Spree gevestigd is. Het neusje van de zalm is natuurlijk Berghain, de club die wereldberoemd is geworden. Enig nadeel: je komt hier niet bepaald makkelijk binnen, maar je kan het altijd proberen natuurlijk!

Openbaar vervoer: Warschauer Strasse (U Bahn en S Bahn)

Vervoer in berlijn

Vliegveld

Je kan Berlijn makkelijk op een aantal verschillende manieren bereiken. Vliegen is de snelste manier om naar Berlijn te gaan. In ongeveer anderhalf uur vlieg je van Amsterdam Schiphol naar Berlijn. Voor mensen die aan de grens van Duitsland wonen is het vaak goedkoper om vanaf een nabijgelegen Duits vliegveld te vliegen.

Berlijn heeft twee vliegvelden en beide zijn goed aangesloten op het Openbaar Vervoer netwerk. Van Tegel Airport kun je met bus 109, X9 en TXL naar van en naar het centrum reizen. Let wel, je kunt alleen met de bus van en naar Tegel Airport. Er gaat geen S-Bahn of U-Bahn richting Tegel Airport. Anno maart 2019 kost een buskaartje €2,80. Je kunt het buskaartje bij de chauffeur kopen of bij een van de ticketautomaten op Tegel Airport.

Schoenefeld Airport ligt in het zuid-oosten van Berlijn. De lokale trein is de snelste manier om van het vliegveld naar het centrum te reizen. 

Trein

Met NS International kun je vanaf €39,- enkele reis tickets boeken van Amsterdam centraal en andere opstapplaatsen in Nederland naar hartje Berlijn. Vanaf Amsterdam doe je er ongeveer 6 uur over, vanaf Deventer 5 uur. Voor mensen die in het noorden van Nederland wonen is de trein een stuk sneller. 

Voordeel van het reizen per trein is dat je geen bagagelimiet hebt en dat je uitstapt in hartje Berlijn. Er gaan meerdere treinen per dag waardoor je op verschillende tijden aan kunt komen in de stad. Verder is het eventueel mogelijk om ook de fiets mee te nemen. 

Bus

Daarnaast is het ook nog mogelijk om met de bus naar Berlijn te reizen. Je doet er met de bus een stuk langer over om naar Berlijn te komen, vanuit Eindhoven ben je met een rechtstreekse bus ongeveer 10 uur onderweg. Vooral als je lang van tevoren boekt, zijn er erg goedkope kaartjes te vinden. Dit kan bijvoorbeeld met Flixbus.

Openbaar vervoer in Berlijn

Berlijn heeft een fantastisch metrostelsel. Je hoeft nooit langer dan 10 minuten op een metro te wachten en kan, zeker in de binnenstad, gemakkelijk en snel naar je bestemming gaan. Het openbaar vervoer in Berlijn in opgedeeld in drie zones. A, B en C. Over het algemeen heb je alleen zone A en B nodig, maar de vliegvelden liggen bijvoorbeeld wel in zone C. Afhankelijk van je keuzes is het goedkoper om het ritje van en naar het vliegveld los te kopen.

Een enkele reis met het openbaar vervoer in zone AB kost je €2,80. Je kan ook in één keer 4 ritkaartjes kopen voor €9,00, je krijgt dan dus een kleine korting.

Het is verstandig voor een dagkaart, weekkaart of een WelcomeCard te kiezen als je van plan bent om veel met het OV te reizen in Berlijn. Dit is in Berlijn zeker handig, omdat verschillende bezienswaardigheden best ver uit elkaar liggen. Het fijne van deze kaarten is dat je ze kan gebruiken in de metro, bus, tram en in de lokale treinen. Voor meer informatie over het OV en een kaart van de verschillende zones en het netwerk kun je een kijkje op de site van berlin.de nemen. 
Welke kaart je uiteindelijk kiest is afhankelijk van wat je wilt doen en de tijd die je in Berlijn verblijft. Om je een beeld te geven hier wat informatie over de opties. 

Dagkaart

Een dagkaart is geldig vanaf het moment van afstempelen tot 03.00 ’s nachts. Het is dus geen 24 uur kaart! Met een dagkaart mag je binnen de AB zones reizen en kost je €7. Voor een dagkaart voor de ABC-zone (met vliegveld dus) betaal je €7,70. Wil je een beetje rondreizen dan is deze kaart dus al snel voordeliger dan losse kaartjes. Een dagkaart is geldig vanaf het moment van afstempelen tot 03.00 ’s nachts. Het is dus geen 24 uur kaart! 

Weekkaart

De weekkaart is 7 dagen geldig. Deze kaart is geldig binnen de AB zones en kost €28,80.

WelcomeCard

De WelcomeCard bestaat uit twee delen: een kaart voor het Openbaar Vervoer en een kortingspas. Wanneer je op vakantie bent in Berlijn is deze kaart erg aantrekkelijk. Dankzij het Openbaar Vervoersbewijs kun je gemakkelijk rond reizen door de stad. Zeker wanneer je weinig tijd hebt is het gebruik van het OV een must. Na het afstempelen van je OV kaartje kun je gebruik maken van van de S-Bahn, de U-Bahn, tram, bus en de lokale treinen tot het kaartje niet meer geldig is.

Daarnaast krijg je bij veel musea en trips kortingen die op kunnen lopen tot 50 procent. Zo krijg je bijvoorbeeld  50% korting op het Jodenmuseum en 25% korting bij Checkpoint Charlie. Zo kun je nog eens low-budget aan sightseeing doen! Je kunt een WelcomeCard kopen voor 48 uur, 72 uur of 5 dagen. Ook kun je kiezen of je alleen AB zones wilt hebben of ABC. Wil je de standaard bezienswaardigheden bezoeken dan zul je genoeg hebben aan alleen de AB zones.

De WelcomeCard is te koop in Berlijn Tourist Info, op de luchthavens, bij sommige hotels en in ticketautomaten van het openbaar vervoer. Je krijgt bij aankoop van de kaart een kortingsboekje met toeristeninformatie.

Kosten WelcomeCard

TypeZones ABZones ABC
48 uur€18,50€20,50
72 uur€25,50€27,50
5 dagen€32,50€37,50

Er is ook nog een vierde optie en dat is de 72 uur kaart in combinatie met een ticket naar Museum Island. Deze kost €38,50 voor zone AB en €40,50 voor zone ABC.

Bus 100 

Mocht je het OV als sightseeing-vervoer gebruiken, dan is bus 100 een echte aanrader om de hoogtepunten van Berlijn mee te bewonderen. Deze lijn komt langs veel bezienswaardigheden en de route is mooi. Een goedkope optie dus voor de (dure) toeristenbussen! Deze bus is trouwens erg populair, waardoor je hier niet altijd een zitplek kan scoren.. 

Trabant

Oké, officieel natuurlijk geen openbaar vervoer maar wel leuk! Deze Oost-Duitse auto is een geweldige manier om Berlijn te bekijken. Deze auto hoort in het straatbeeld van Berlijn en is op verschillende plaatsen te huur.  Een ritje van ongeveer 2 uur kost ongeveer 80 euro per persoon, afhankelijk van het aantal mensen waarmee je in deze auto rijdt.

 Accommodatie

In Berlijn zijn tal van opties voor accommodatie te vinden. Hotels, hostels en campings in de buurt. Bij het boeken van een hotel is het belangrijk te kijken wat je ongeveer wilt gaan bezoeken en daar in de buurt een hotel te zoeken. Mocht dat niet lukken, omdat ze vol zitten dan kun je het beste naar een plek op zoek waar je gemakkelijk met het openbaar vervoer kunt reizen. 

Centraal gelegen wijken zijn Mitte en Tiergarten. Deze hotels daarom ook wat duurder, maar je zit wel in de buurt van verschillende toeristische attracties. Een goed alternatief zijn de wijken Kreuzberg of Friedrichshain.

Friedrichshain behoorde voor de val van de muur tot het oosten van Berlijn. En hoewel je in deze wijk weinig toeristische bezienswaardigheden vindt is het wel een fijne plek om te verblijven. Hotel Ibis Berlin Ostbahnhof is een zeer aan te raden hotel. Het ligt recht tegenover het treinstation Ostbahnhof, waardoor je gemakkelijk en snel overal in Berlijn kunt komen. Bekijk ook zeker de recensies op Tripadvisor voor dit hotel. Overnachtingen kosten, afhankelijk van tijd en beschikbaarheid €63,- per nacht. Kreuzberg is heel hip en je vindt hier allerlei kroegjes en eettentjes. Een leuke en levendige wijk om te verblijven dus, als je niet perse dicht bij het centrum hoeft te zitten. 

Naast hotels zijn er ook tal van hostels in de stad. Meestal zitten de hostels meer in de buurt van uitgaansgelegenheden en zijn geschikt voor mensen die op zoek zijn naar andere reizigers. Vooral in de wijk Kreuzberg zitten veel hostels. Prijzen voor een gedeelde kamer beginnen bij €10,- . De bekendste hostels van Berlijn zijn die van A&O. Deze organisatie, die ook in Amsterdam zit, heeft drie locaties in Berlijn. In Friedrichshain, in Mitte (vlakbij Ostbahnhof) en op 5 minuten lopen van Hauptbahnhof zit de derde locatie. Een bed in een slaapzaal huur je vanaf 7 euro en een eigen kamer met tweepersoonsbed al vanaf 14 euro. 

Eten en drinken

Uit eten in Berlin hoeft gelukkig niet duur te zijn! Maaltijden zijn al te krijgen vanaf €5,- per persoon bij straattentjes. Daarnaast is er op bijna ieder treinstation of iedereen straathoek wel een supermarktje te vinden waar je wat eten of drinken kunt kopen als je besluit om wat bezienswaardigheden buiten de stad te bekijken. 

Op verschillende plaatsen in Berlijn kun je ook uitgebreider uit eten dan de eerder genoemde straattentjes, met name in de wijk Mitte. Naar ook de wijken Friedrichshain en Kreuzberg zijn erg geschikt om te eten. Van Aziatisch tot Italiaans alles is eigenlijk wel te krijgen, en prettig voor de Nederlander, niet duur! Een complete maaltijd moet je tussen de €10,- en €15,- kunnen krijgen. 

De Duitsers houden ook van een goede lunch. Daarom vind je rond de middag veel Duitsers die op pad gaan voor een warme lunch. Vele van hen eten dagelijks buiten de deur en dat mag niet al te veel kosten. Daarom zijn er veel tentjes waar je ook een prima lunch kunt halen. Op zondag bieden veel cafés een uitgebreide brunch aan. Ook leuk om eens te bekijken!

Geschreven door Erik van Erp op 11 Jun 2022 14:13.

vliegtickets

  • Voor slechts €1602.91 naar Berlijn Nu boeken
  1. menasil 11 Sep 2010 11:03

    Ik ben naar Checkpoint Charlie Museum geweest, ik was er 1 uur na openingstijd en dacht dat het mega druk zou zijn. Ik heb de hele ochtend weinig mensen gezien, ik heb daar zelfs een film zitten kijken en ook toen was ik een van de weinige in het museum. het was in november op een donderdag, misschien dat dat ermee te maken had? Al was het gedurende het weekend dat de muur was gevallen dus dan zou je extra drukte verwachten...

  2. Will 11 Sep 2010 11:07

    Ik ben een paar jaar geleden ook begin november naar Berlijn geweest en toen was het er ook niet echt druk. Ik vond dat museum bij Checkpoint Charlie echt prachtig. Zeker de moeite waard!

  3. worldwidefreeride 03 Aug 2011 23:58

    Het CC museum vond ik niet slecht, maar Checkpoint Charlie was me iets te nep (info gids). Alsook die mannen die voor een fake checkpoint stonden om geld te vragen voor foto's, not my cup of tea.

    Wat ik echt kan aanraden is een gratis tour (engels) te doen. Degene die ik gedaan heb, start vanaf de starbucks aan de Brandenburger Tor maar je hebt er nog andere via deze maatschappij http://www.newberlintours.com/!!

    Als je museum-minded bent, is het ook verstandig om een 3-dagen ticket te kopen voor ong 50+ musea doorheen Berlijn. Dit is te verkrijgen in het 'Altes Museum' dat in de 'Museumsinsel'(eiland binnen Berlijn met bekendste musea) ligt. Prijs= 20eur/10eur student, anders is de prijs voor 1 museum 6-14 eur dus je kan geen miskoop doen.

    Verder nog info nodig, vraag maar

  4. arjan_van_dijk 04 Aug 2011 19:39

    Dans liefhebbers moeten de Berghain aan de Wiesener strasser een keer bezoeken, mits je het aandurft ;)

  5. Rick. 01 May 2012 18:08

    Arjan, bedankt. Ik ben geen dans liefhebber, maar dat gebouw is té mooi.

    Zelf wil ik http://alternativeberlin.com/ nog even aan dit lijstje toevoegen. Gratis tours, studenten tours, steet artist tours. Zeker de moeite waard!

  6. Travelator 12 Sep 2014 09:24

    Ik ben momenteel in Berlijn en heb geleerd dat buslijn 100 (dubbeldekker) ongeveer hetzelfde rondje rijdt als de echte (dure) toeristenbussen. Zo kun je met je dagkaart dus een leuk rondje rijden langs de meeste grote attracties (niet allemaal volgens mij) en toch lekker in- en uitstappen wanneer je wilt. Met een beetje mazzel bemachtig je ook nog een plaatsje bovenin voor bij het raam : )