Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 99.53 naar Athenes Nu boeken

Athene, de hoofdstad van Griekenland, is een mooie rijke mix van oude Griekse geschiedenis gecombineerd met nieuwe hippe invloeden uit de moderne wereld. Tal van invloeden uit verschillende culturen vind je terug in een geheel eigen stijl. Hierdoor voelt de stad al snel vertrouwd aan, waar ter wereld je ook vandaan komt. 

Athene kan het best omschreven worden als één groot openlucht museum. Wandelend tussen de lokale bevolking en het normale leven op straat loop je van het ene oude Griekse gebouw naar het andere. Het meest bekendste stukje geschiedenis uit Athene is toch wel het Akropolis. Deze stadsburcht op de 156 meter hoge tafelberg ligt midden in de stad en is een gemakkelijk oriëntatiepunt wanneer je even de weg kwijt bent in de vele verschillende straatjes. Veel van de bezienswaardigheden van de stad liggen in de buurt of aan de voet deze berg.

Bezienswaardigheden

In Athene kan je jezelf gemakkelijk een aantal dagen vermaken. De stad biedt genoeg verschillende dingen om te zien en te doen. Verblijf je wat langer dan kun je altijd nog uitstapjes maken naar een van de vele eilanden of wanneer je wat langer de tijd hebt naar Meteora. Meteora ligt 4.5 uur van Athene en is gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken.

Veel van de bezienswaardigheden liggen redelijk dicht bij elkaar en kunnen gemakkelijk te voet of met de metro bereikt worden. Wel kan de stad in het begin als één groot labyrint overkomen, maar na een verblijf van enkele dagen zal je zien dat alles best gemakkelijk met elkaar samenhangt.

Akropolis & Parthenon

Het Akropolis is het symbool van Athene. Deze heilige berg vormt de verbinding tussen het heden en het verleden. De monumenten op deze heilige berg dateren van rond de prehistorische tijd, waar gelukkig nog veel van is overgebleven. Een bezoek aan het Akropolis kan eigenlijk niet overgeslagen worden wanneer je in Athene bent. Met name vlak voor of tijdens de zonsondergang geeft het een zeer mooi uitzicht over de stad en de monumenten, zoals het Parthenon. Het Parthenon was de tempel voor de beschermgodin Athena Parthenos die er voor moest zorgen dat Athene geen ernstige rampen zou overkomen.

In 1975 is de Griekse regering begonnen met het restaureren van het Parthenon, maar heeft destijds daarbij helaas meer schade aangericht dan dat het hersteld heeft. Door het gebruik van verkeerde bouwmaterialen zijn er scheuren veroorzaakt in de vele marmeren stukken. Inmiddels worden andere materialen gebruikt en is nog maar weinig te zien van de foutjes die destijds gemaakt zijn.

Het Akropolis en Parthenon zijn gemakkelijk te voet te bereiken of via het Acropolis Metro Station (Rode Lijn 2 Anthoupoli - Elliniko).

Temple van Zeus & Hadrian’s Arch

Vlakbij de populaire wijk Plaka op de Amalias weg vind je de tempel van Zeus en de Poort van Hadrianus. De bouw van de tempel van Zeus is in de zesde eeuw voor Christus begonnen. Door geldgebrek en door het omverwerpen van het regime is de bouw nooit heel ver gekomen. Verschillende leiders hebben geprobeerd het bouwwerk verder af te maken, maar het was uiteindelijk de Romeinse keizer Hadrianus die het lukt om de bouw definitief te voltooien. Naast de tempel bouwde hij ook de Poort van Hadrianus. De 18 meter hoge doorgang kwam op de plek waar het oude naar het nieuwe Athene dat de Romeinse keizer had laten bouwen samenkwamen. 

Monastiráki square

Op het Monastiráki plein is bijna altijd wel wat te doen. Vanaf dit levendige plein aan de oostkant van het centrum kun je door verschillende winkelstraatjes lopen om te shoppen of gewoon het leven op en rond het plein bekijken. Muzikanten straatverkopers en diverse kraampjes maken het zowel overdag als s ’avonds een prima plek om te bezoeken. In de avond heb je vanaf het plein goed uitzicht op het verlichte Akropolis.

Het Monastiráki plein is te bereiken vanaf het gelijknamige metro station. Vanaf hier kun je ook gemakkelijk naar de Central Market (Fish Market) lopen.  Hier wordt iedere dag van de week (met uitzondering van zondag) de vis, het vlees en de groente verkocht en de kwaliteit schijnt volgens de kenners erg goed te zijn.

De hele marktplaats is ook wanneer je niets wilt kopen een heel spektakel waar grote vissen geëtaleerd liggen en grote stukken vlees aan haken liggen om verkocht te worden.

Panathenaic Stadium

Het Olympisch stadion van Athene was het eerste moderne stadion dat in 1896 in gebruik genomen werd en nu midden in de stad terug te vinden is. Helaas voldoet het stadion door de vorm en bijzondere maten niet meer aan de huidige eisen, waardoor het niet meer voor de Olympische spelen gebruikt kan worden.

Neemt niet weg dat het steeds een erg indrukwekkend bouwwerk is waar vroeger 50.000 toeschouwers van de Panatheense Spelen konden genieten.

Syntagma Square

Nog zo’n een plein waar altijd veel te doen is. Het Syntagma Square lijkt net een grote mierenhoop. Overal zie je stromen mensen van en naar de winkelstraat of metro station lopen. Op het plein staan muzikanten en performers om het langslopende publiek te entertainen.

Op steenworp afstand vind je ook het parlementsgebouw. Hier stromen de toeristen iedere uur van dag samen om te kijken naar de ceremoniële afwisseling van de wacht. Iedere zondag om 11 uur dragen de wachter ook hun traditionele witte kilts, rode baretten en klompen met pom-poms.

Het Syntagma Square is te bereiken via het gelijknamige metrostation. Bijna alle metrolijnen komen voorbij dit grote knooppunt.

New Acropolis Museum

In het Akropolismuseum worden de vondsten van de Akropolis tentoongesteld. Het museum is ruim van opzet en veel van de oude beeldhouwwerken van het Parthenon die bewaard zijn gebleven zijn hier te zien. Het museum is in 2009 geopend en is 10 keer zo groot als voor de verbouwing. Nu kunnen alle stukken die eerder opgeslagen stonden wel tentoongesteld worden en dat zijn er zo’n 4.000.  Veel reizigers zijn enthousiast over het museum en sluiten veelal een bezoekje af in het dakrestaurant van het museum. Drankjes zijn wat aan de prijzige kant maar het uitzicht en de zetting maken veel goed.

Gezellige wijken Plaka en Thission

Athene heeft verschillende leuke wijken die het bezoeken waard zijn. De bekendste is waarschijnlijk Plaka. Hier vind je kronkelende smalle straatjes gevuld met terrasjes en volop bedrijvigheid. Plaka is  de oudste wijk van Athene wat de laatste jaren vooral dienst doet als toeristische trekpleister. In vrijwel ieder straatje vind je souvenirwinkels, restaurantjes en taverna’s. De wijk is nog steeds erg authentiek gebleven en het is een erg mooie wijk om doorheen te slenteren en een drankje te drinken. Vlakbij deze wijk ligt ook het populaire winkelgebied Ermou.

In het centrum van Athene vind je ook de wijk Thission. Deze wijk zit vol met leuke café’s bars en leuke plekjes om te gaan stappen. De wijk is erg gemakkelijk te herkennen aan de grote tempel van Hephaistos en ligt in de buurt van die andere gezellige wijk Plaka.

Lykavittos

De Lycabettus heuvel is eigenlijk niet te missen in de stad. Deze heuvel die nog hoger is dan het Akropolis (277m) steekt zichtbaar boven de stad uit. Daarmee is het ook het hoogste punt van de stad en daarom erg geliefd bij toeristen om de zonsondergang te bekijken. Je kunt de hele trip naar boven lopen of een van de treintjes nemen die je naar boven brengen. Zorg dat je dus vlak voor zonsondergang op deze heuvel staat en je camera gereed.

Eten en drinken

Athene dit bomvol hippe eettentjes om te ontbijten, lunchen of dineren. Aanrader is om ook verder te kijken dan alleen restaurantjes in de drukke toeristengebieden. Hoewel het eten sowieso niet erg duur is kun je op deze andere plekken nog net wat goedkoper en rustiger eten.

In de buurt van Sintagmatos Square zit het Hip Café (Mitropoleos 26) waar je heerlijk kunt ontbijten en lunchen. Dit kleine maar gezellige café heeft hele lekkere gerechten met pannenkoekjes of scrambled eggs en verse sapjes om je dag goed mee te beginnen.

In de bar Einstein (Thiseos) houden ze wel van een feestje, net als in de andere cafés en barretjes in deze straat. Wil je tussen de Grieken een drankje drinken in plaats van tussen de toeristen dan is er voldoende keuze in dit straatje.

Alcoholische dranken aan de bar zijn vrij prijzig in Athene. Voor een groot glas bier betaal je gemiddeld €5,-. In de restaurants lijken de prijzen voor een biertje of wijntje net wat lager te liggen.

Voor een goede lunch of diner kun je eigenlijk overal in de stad wel terecht. De Griekse keuken is heerlijk en de meeste mensen zullen dan ook smullen van de Souvlaki, Gyros of Moussaka. Mocht je daar ooit op uitgegeten raken dan zijn er nog tal van meer internationaal gerichte tentjes waar je o.a. Italiaanse gerechten kunt bestellen. 

Vervoer Athene

Athene is goed bereikbaar met Transavia vanaf Amsterdam en Eindhoven voor zeer redelijke prijzen. Voor rond de €70,- vlieg je van Amsterdam naar Athene. Eindhoven is net iets goedkoper en daar kun je al een ticket voor €65,- vinden.

Vervoer in Athene is erg goed georganiseerd en erg betaalbaar. Wanneer je even geen zin hebt om te lopen of je wilt na een avondje flink stappen de taxi terug naar je hotel nemen zal je hier in ieder geval geen grote sommen geld voor neer hoeven te tellen. Handig is om een Grieks / Engelse kaart te hebben, zodat je gemakkelijker kunt navigeren. Veel van de bordjes en metrostations staan in beide talen aangegeven, zodat je gemakkelijker je weg kunt vinden.

Openbaar vervoer

Vanaf het vliegveld kun je gemakkelijk met de blauwe lijn naar het centrum van de stad komen. Hiervoor koop je een apart metrokaartje van €8,- dat geldig is voor 90 minuten naar een van de vele metrostations in het centrum. De rit van het vliegveld naar het centrum duurt tussen de 40 en 60 minuten afhankelijk van de drukte.  De metro vertrekt grofweg ieder halfuur. Een Express bus ticket is iets goedkoper namelijk €5,-.

Openbaar vervoer wordt niet heel scherp gecontroleerd, maar als het wordt gecontroleerd is er ook geen ontkomen aan. Boetes voor het niet hebben van een geldig vervoersbewijs kunnen oplopen tot 60 keer het bedrag dan dat wat je er normaal voor moet betalen. Prijzen voor een vervoersbewijs zijn (relatief) zo laag dat het niet loont zonder te reizen.

Voor €10,- koop je een vijfdagenkaart voor bus, metro, trein en tramvervoer. De kaart is direct geldig na het afstempelen. Een 24-uur kaart kost €4,- .

Openbaar vervoer rijdt dagelijks van 05:00 tot 24:00u en op vrijdag en zaterdag van 05:00u tot 02:20.

Verder zijn er ook nog 3-day tourist tickets te koop voor €20. Hiermee kun je onbeperkt reizen door de stad, maar ook van en naar de luchthaven. Het is dus even

Taxi

Taxi’s vind je overal in heel Athene en zijn een fijn vervoersmiddel wanneer je niet precies weet waar je moet zijn of wanneer je s ’avonds na een avondje stappen weer naar je hotel wilt komen.

Door heen Athene rijden of staan overal gele taxi’s voor je klaar om je te vervoeren in de stad. Een ritje van het centrum naar wat verder gelegen buurten kost meestal niet veel meer dan tussen de 10 of 20 euro. Zeker wanneer je de taxi kunt delen met andere valt de prijs erg mee.

Accommodatie

Accommodatie vinden in Athene lijkt voor veel reizigers een uitdaging. Met name wanneer je wat zoekt in de budget range. Heb je wat meer te besteden dan zijn er een aantal zeer goede opties te krijgen. Waaronder het New Hotel. Dit hotel ligt zo’n twee honderd meter van het Synatgma square.

Dat maakt de ligging van het hotel ook helemaal perfect. Je kunt gemakkelijk de metro nemen naar ieder andere plekje in de stad of twee straten verder het winkelgebied van Athene induiken. Een double room met ontbijt kost 139 euro per nacht. Waarvoor je een hele ruime kamer krijgt met een zeer uitgebreid ontbijt.