Lisa Ruigrok Geschreven door lisaruigrok.

In het buitenland heb je niet altijd de beschikking over WiFi en de kosten voor internetroaming lopen hoog op. Daarom is het handig jezelf goed voor te bereiden door voor vertrek enkele offline apps te downloaden op je smartphone die je reis net wat makkelijker laten verlopen.

Rail Planner

Met Rail Planner kan je offline je treinreis in het buitenland plannen.  Van tevoren geef je aan van wat voor pas je gebruik maakt en daar past de app zich op aan. Het geeft een overzicht van de verschillende mogelijkheden en routes die je kunt nemen. Er staat duidelijk voor welke treinen je toeslag dient te betalen. Ook handig: de app bevat plattegronden van de grootste steden en geeft aan welke voordelen je nog meer met je pas hebt. Verder kun je zien bij welke vervoersmaatschappijen je pas geldig is. Als je even niets te doen hebt, kun je op de app ook leuke feitjes lezen over de deelnemende interraillanden.
Rail Planner is gratis te downloaden op Android en iOS.

Cost Split

Een aanrader wanneer je met meerdere mensen gaat interrailen. Het is een soort WieBetaaltWat, maar hij werkt gemakkelijk offline. Je voert in wie de kosten betaalt heeft en voor welke deelnemers deze kosten van toepassing zijn. Als je weer terug bent in je hostel met WiFi synchroniseert deze app automatisch en heb je gelijk een overzicht van het uitgegeven bedrag. Ook kun je de wisselkoers invullen, zodat je ook de uitgaven in lokale valuta kan noteren. Eenmaal thuis maakt de app er een handig pdf-bestand van en staat er duidelijk aangegeven hoeveel geld je je medereizigers schuldig bent.
Een minpunt: met de gratis versie kun je maar vijf transacties invullen. Daarna ben je genoodzaakt het om te zetten naar de premium versie.
Cost Split kost €0,99 en is te downloaden op iOS.

Trip Advisor

Veel mensen zweren bij de website, maar ook offline is het erg handig. Op het moment dat je WiFi hebt, kun je een stad gratis downloaden, waardoor je op offline momenten alle informatie in je smartphone hebt zitten. Zo heb je altijd een stadsplattegrond bij de hand en als je even niet weet waar je heen moet gaan, kun je bekijken welke highlights de moeite waard zijn.
Trip Advisor is gratis te downloaden op Andoid en iOS.