Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 27.56 naar Krakow Nu boeken

Kraków (ook wel geschreven als Krakau) is een levendige stad met mooie architectuur en vele jazzpubs. Het is een echte studentenstad en veel interrailers komen dan ook naar Kraków. Daarnaast kun je vanuit Kraków onder meer Auschwitz bezoeken. Ooit was dit de hoofdstad van Polen en dat is terug te zien in de mooie kathedralen en het kasteel Wawel. 

Bezienswaardigheden

Het centraal middelpunt van Kraków is Rynek Glowny. Dat is het grote marktplein. Het is één van de grootste pleinen van Europa. Op het plein vind je de textielhallen en diverse kraampjes met souveniers. Aan de rand van het plein staat de Mariakerk. Elk uur speelt er een trompetsignaal. Ten zuiden van het Rynek ligt de heuvel Wawel. Op Wawel staat zowel een kathedraal als een kasteel. De kathedraal is apart te bezoeken van het kasteel. In de kathedraal liggen nagenoeg alle Koningen en Koninginnen van Polen begraven.

Kraków heeft tevens diverse musea. De bekendste is Schindlers Factory, ook wel bekend van de film Schindlers List. Het museum ligt vlakbij Plac Bohaterów Getta, waar een monument staat ter nagedachtenis aan het voormalige ghetto uit de Tweede Wereldoorlog. Aan hetzelfde plein is het kleine museum Apteka Pod Orlem gevestigd. Het geeft een kijkje in de functie van de apotheek die in de Tweede Wereldoorlog hier gevestigd was. Meer Joodse historie vind je in de wijk Kazimierz. Hier staan onder meer een aantal oude synagoge en is een joodse begraafplaats.

Voor wie meer tijd heeft is een bezoek aan de suburb Nowa Huta interessant; de oude communistische wijk. Ook kun je een bezoek aan het klooster Salwator of het bos Las Woslki overwegen. Bekijk voor uitgebreidere informatie over deze bezienswaardigheden, hoe je er komt en wat je er van kan verwachten ons artikel over de bezienswaardigheden in Kraków.

Tours in Kraków

In Kraków kun je het gehele jaar door deelnemen aan de Free Walking Tour. Deze gidsen werken uitsluitend op basis van fooi. Er is een tour door de oude stad en een tour door de joodse wijk Kazimierz.

Er zijn heel veel bureaus die tours aanbieden in en rondom Kraków. Hier een aantal zaken waarop je kan letten als je van plan bent een tour te boeken:
- Er zijn tours die gebruik maken van één verzamelpunt. Andere tours gaan eerst langs diverse hotels/hostels. Dit laatste kost vanzelfsprekend meer reistijd.
- Voor tours naar Auschwitz geldt dat de bureaus alleen bemiddelen in vervoer. In Auschwitz moet je aansluiten bij een gids van Auschwitz zelf. Soms worden diverse toursbussen bij elkaar geplaatst in een rondleiding. Een minibus met 9 personen betekent dus niet dat je ook een tour met maar 9 personen ter plekke krijgt. Bedenk dan ook of een reis per mini-bus dan je geld waard is. Voor overige tours geldt meestal dat als je minibus boekt, dat dat ook je groep is waarmee je de rondleiding krijgt.
- Er zijn bureaus die uit gaan van het principe dat hoe meer mensen de tour boeken, hoe goedkoper de tour wordt. Dit betekent dat de prijzen waarmee ze adverteren niet altijd de juiste zijn! Ze adverteren met de gemiddelde prijs maar zijn er minder mensen dan gaat de prijs per persoon omhoog.
- Hotels en hostels kunnen deals hebben afgesloten met bureaus. Dit betekent dat ze voor de gasten tours aanbieden van deze bureaus en adverteren voor deze bureaus. Incidenteel geldt dat er kortingen worden gegeven voor gasten van het hostel of hostel. Maar kijk altijd eerst even rond voordat je ingaat op het aanbod van je hotel/hostel.

Er zijn diverse georganiseerde tours naar Nowa Huta. Een aanrader is de tour die georganiseerd wordt door de Crazy Guides. De gidsen doen hun naam eer aan!

Een ander bekende tourorganisatie is Cracow City Tours. Deze organisatie biedt tours aan in en rondom Krakow maar ook wat verder de regio in.

Eten en drinken

Rondom het Rynek zijn vele restaurantjes te vinden maar wie niet de hoofdprijs wil betalen, kan beter een van de zijstraten in wandelen. Ook in Kazimierz, de Joodse wijk, rondom het plein Szeroka kun je heerlijk en betaalbaar eten.  Voor een drankje ga je naar een van de vele jazzpubs.  Lees voor meer tips voor restaurants en pubs ons artikel over eten en drinken in Kraków

Accommodatie

Kraków zit niet om accommodatie verlegen. Er zijn talloze hostels op en rondom het Rynek of bijvoorbeeld in de Joodse wijk Kazimierz. Mijn advies zou zijn om te kiezen voor een hostel rondom het Rynek. Er zitten er tientallen en de prijs verschilt niet veel van hostels die op 20-30 minuten loopafstand liggen. Tweepersoonskamers in hostels zijn echter schaars en je doet er verstandig aan om deze tijdig te boeken. In de winter zijn hotels in Kraków stukken goedkoper dan in de zomermaanden. 

Dagtrips vanuit Kraków

Vanuit Krakow kan je verschillende uitstapjes maken. Het meest gemaakte uitstapje vanuit Krakow is naar het beruchte kamp Auschwitz. Auschwitz is gelegen op een dik uur rijden met de bus van Krakow. Auschwitz bestaat eigenlijk uit 3 kampen. Je bezoekt zowel Auschwitz I als Auschwitz II oftewel Auschwitz-Birkenau. In dit kamp zijn de meeste mensen omgekomen tijdens de tweede wereldoorlog.  Een ander uitstapje kan zijn naar de Wieliczka Zoutmijn. De Wieliczka zoutmijn staat op de lijst van het Unesco wereld erfgoed. De zoutmijn ligt op 10km van Krakow en is perfect met de bus te bereiken.

Lees voor meer informatie en hoe je deze dagtrips kan maken ons artikel dagtrips vanuit Kraków.

Kraków ligt in de provincie Malopolska. Vanuit Kraków kun je onder meer tours boeken om de regio te verkennen. Lees voor meer over de bezienswaardigheden in Malopolska.

Vervoer naar en in Kraków

Kraków heeft een eigen luchthaven:  Krakow Airport. Deze luchthaven ligt ongeveer 15 kilometer van de stad af. Tegenwoordig vliegt Eurolot vanaf Schiphol naar Kraków Balice. Ook biedt Ryanair een vlucht aan vanaf Eindhoven. Daarnaast vliegen veel mensen op het vliegdveld bij Katowice. Dit vliegveld ligt 100 km van Kraków af. De rit naar Kraków duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.  Er gaan diverse vluchten vanaf Eindhoven naar Katowice. Kraków is vanuit Nederland ook met een van de Eurolines bussen te bereiken. Reken dan op een reistijd van 20 uur.  Verder is het mogelijk om met diverse overstappen vanuit Nederland met de trein in Kraków te komen. Doorgaans reis je dan via Warschau.

Kraków beschikt over een goed tramnetwerk. Veel bezienswaardigheden in het centrum zijn echter goed te belopen. 

Lees voor meer informatie over hoe je naar vliegvelden komt in het artikel vervoer naar en in Kraków.

Reisgids

Al je geen reisgids wilt aanschaffen is wellicht Krakow in your pocket een goede optie. Deze gids is te downloaden als app voor je ipad of telefoon. Daarnaast kun je in Krakow zelf de gids gratis ophalen bij bijvoorbeeld het kantoor van Cracow City Tours. Deze gids bevat allerlei informatie over bezienswaardigheden, hotels, restaurants en ook het laatste nieuws over evenementen. De gids wordt elke twee maanden vernieuwd waardoor je dus altijd over actuele reisinformatie beschikt!