Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: Kars

  • Voor slechts € 66.89 naar Wenen Nu boeken

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en zit vol met culturele uitstapjes. Het is de stad van Sisi en daarmee dus ook die van de prachtige paleizen. Met de mooie paleizen en winkelstraten, is Wenen één van de meest romantische steden. Het oude centrum, met de indrukwekkende Stephansdom als herkenningspunt, staat niet voor niets op de werelderfgoederenlijst. Het is tevens de stad van de muziek. Verscheidene bekende componisten als Mozart, Strauss en Beethoven hebben in Wenen geleefd. De Staatsopera is groots en wordt de beste van de wereld genoemd.

Bezienswaardigheden

Stephansdom

Het symbool van Wenen is de Stephansdom, gelegen aan de Stephansplatz in het oude centrum. De kathedraal is gebouwd in 1441 in Gotische bouwstijl. Via circa 343 traptreden kun je de Zuidelijke toren beklimmen om vervolgens te genieten van een prachtig uitzicht over Wenen. Voor wie niet zoveel trappen wil lopen, is het ook mogelijk om de Noordelijke toren op te gaan met een lift waar je onder andere de gigantische klok ziet.
Ubahn: Stephansplatz (U1/U3)

Kapuzinerkirche

De overleden keizers en keizerinnen zijn te bezichtigen in de Kapuzinerkirche, ook wel beter bekend als de Kaisergruft. Vanaf 1633 diende dit als de laatste rustplaats voor de keizerlijke familie. Je zal je hier verbazen over de grootte van de kisten waarin sommige keizers liggen. De entree bedraagt €5,50 voor volwassenen. De Kaisergruft is te vinden aan de Tegetthoffstraße 2 bij de Neue Markt.
Ubahn: Stephansplatz (U1/U3) en vervolgen enkele minuten lopen.

Staatsopera

Wenen is hét centrum voor muziek en de opera. Wanneer je in Wenen bent behoort daar dan natuurlijk ook een bezoek aan de Staatsopera bij. Je kunt kiezen voor een bezoek aan een echte opera of het gebouw bekijken met een rondleiding. De rondleiding wordt enkele keren per week gegeven en je dient circa 30 minuten van te voren aanwezig te zijn voor een plekje in de rondleiding. De rondleiding wordt in meerdere talen gegeven. Kijk voor meer informatie over aanvangstijden van de rondleidingen in de Staatsopera. Je kunt natuurlijk ook een uitvoering bijwonen van een opera. Vaak kun je op de dag zelf vlak voor de uitvoering nog goedkope staanplekken kopen. Wees er op tijd bij.
Ubahn:Karlsplatz (U1/U2)

Spaanse rijschool

Eén van de beroemdste dingen van Wenen is de Spaanse rijschool met de bijbehorende Lippizaner paarden. Dit was de rijschool van de keizerlijke familie en diende ervoor om de adellijke jeugd te leren paardrijden. Nu zijn er shows te zien met de Lippizaner paarden waarbij duidelijk te zien is waarom deze paarden dienden voor de keizerlijke familie. Het programma is te vinden op de website van de Spanische Hofreitschule. De Spaanse rijschool is onderdeel van het Hofburg paleis, waar de barokke rijzaal nog steeds van gebruikt wordt.
Ubahn: Herrengasse (U3)

Hofburg paleis

Eeuwenlang was het Hofburg paleis het centrum van het Habsburgse Rijk. Keizer Frans Jozef en zijn vrouw keizerin Elizabeth woonden en werkten in dit paleis. Keizerin Elizabeth is beter bekend als de beroemde Sisi. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat in dit paleis  ook het Sisi museum is gevestigd, waar je onder andere de persoonlijke voorwerpen van de keizerin zit. Daarnaast vind je in Hofburg ook de schatkamer en kun je een bezoek brengen aan de keizerlijke appartementen. De entree inclusief audio guide bedraagt voor volwassenen €12,50 en voor kinderen €7,50. Onder de zes jaar is het gratis. Het is ook mogelijk een rondleiding te doen onder leiding van een echte gids. Je betaalt dan iets extra's. De rondleiding is dagelijks om 14:00 en duurt 55 minuten. De musea in Hofburg zijn dagelijks geopend voor bezoekers. Kijk voor actuele openingstijden op de website van Hofburg.
Ubahn: Herrengasse (U3)

Schonbrunn paleis

Dit was het zomerpaleis van de keizers van Oostenrijk. Wanneer je arriveert bij het paleis, zie je hoe indrukwekkend het is. Je kunt door middel van een audio guide de prachtige keizerlijke vertrekken bekijken. Er is zowel een lange tour als een korte tour beschikbaar. De Imperial Tour leidt je langs 22 kamers en duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. De entree bedraagt €12,90 voor volwassenen en €9,50 voor kinderen. De Grand Tour laat je 40 kamers zien en duurt ongeveer 50 tot 60 minuten. De entree bedraagt €15,90 voor volwassenen en €10,50 voor kinderen. Je ziet in het paleis merkbaar verschil tussen de vertrekken van de Keizer Frans Jozef en die van Sisi, die laatste zijn beduidend speelser.

De tuinen zijn gratis toegankelijk en enorm groot. Er zijn zeer mooie fonteinen te zien en ook prachtige bloemperken. Vanaf het uitkijkpunt, Gloriette, heb je prachtig uitzicht over het paleis en de tuinen. Daarnaast vind je hier een palmenhuis en kun je een bezoekje brengen aan de dierentuin. Dit is de oudste dierentuin ter wereld en zeker de moeite waard. Hou er rekening mee dat de hekken van de tuinen dichtgaan afhankelijk van de zonsondergang. Schönbrunn is dagelijks geopend voor bezoekers. Kijk voor actuele openingstijden op de website van Schönbrunn.
Ubahn: Schönbrunn (U4)

Het Sisi ticket geeft je toegang tot zowel Hofburg, Schönbrunn als de Imperial Furniture collection. Het ticket kost €28,00.Voor kinderen geldt een gereduceerde prijs.

Prater

Het attractiepark van Wenen is Prater. De entree van dit park is  gratis en er is geen echte ingang. In dit pretpark dien je wel per attractie te betalen, je kan het vergelijken met de kermis in Nederland, echter is Prater het hele jaar door open. De attractie waar je eigenlijk geweest moet zijn als je naar Prater gaat is het reuzenrad uit 1930. Deze heeft grote rode wagons waar je samen met 10 mensen in staat. Vanaf dit reuzenrad heb je een mooi uitzicht over de stad.

Als je toch in Prater bent kan je eigenlijk net zo goed even langs het stadion van Wenen gaan, wat daar vrijwel naast zit. Doordeweeks kan je het stadion gewoon gratis bezichtigen, waarbij je via een zij-ingang het veld op kan en eventueel nog een rondje kan lopen over de atletiekbaan die zich om het veld in het stadion bevindt.
Ubahn: Messe/Prater (U2)

Mozarthuis en Strausshuis

Wenen is de stad van de muzikanten. Een bezichtiging aan de huizen van de bekendste muzikanten kan dus ook zeker niet uitblijven. Het voormalige huis van Wolfgang Amadeus Mozart ligt midden in het centrum van Wenen gelegen naast de Stephansdom aan de Domgasse 5. Het is erg mooi om te zien. Ze hebben grotendeels het huis terug te proberen in te richten, naar van ze verwachtten hoe het geweest zou zijn in de tijd dat Mozart het huis bewoonde. Hij heeft van 1784 tot 1787 in Wenen gewoond. De entree bedraagt €10,00. Hier is een audioguide bij inbegrepen. Eventueel kun je een combinatieticket kopen met het Haus der Muzik.  Het Mozarthaus is dagelijks geopend voor bezoekers van 10:00-19:00
Ubahn: Stephansplatz (U1/U3)

Het Strausshuis is daarentegen wat afgelegener gelegen van het centrum. Het ligt aan de Praterstraße 54. Er is minder te zien dan in het Mozarthuis. Echter de prijs is er dan ook naar.  De entree bedraagt €4,00. Let op: Op maandag is het Strausshaus gesloten en verder ook in de middagpauze dicht.
Ubahn: Nestroyplatz (U1)

Er zijn nog vele andere huizen van bekende muzikanten te bezichtigen in Wenen.

Eten en drinken

Wanneer je in Wenen bent dan is het toch wel een must om de Wienerschnitzel te proberen. De schnitzels die hier geserveerd worden stellen niets voor met de Wienerschnitzels. Wanneer je daar een maaltijd besteld met Wienerschnitzel, friet en wat groenten, dan is je hele bord bedekt met schnitzel, waaronder het friet ligt en in een apart schaaltje de groente. Voor zo'n maaltijd ben je iets minder dan 6 euro kwijt. Verder zijn er qua drinken vele plaatselijke biersoorten, die zeker het proberen waard zijn.

Een Weense traditie is het koffiehuis. Een bezoek aan Wenen is dan ook niet compleet zonder bezoek aan een Weens koffiehuis. Er zijn veel koffiehuizen te vinden over de gehele stad. Bij Café Sacher aan de Philharmoniker Straße 4 (tussen Staatsopera en Stephanplatz in), kun je de beroemde Sachertorte proeven onder het genot van een echte Wiener Melange. Een ander leuk koffiehuis is Café Prückel. Hier kun je kiezen uit verschillende taarten en daar staat dit koffiehuis dan ook bekend om. Café Prückel ligt aan de Ringstraße bij de u-bahn halte Stubentor. Het café heeft nog steeds het originele design uit de jaren '50. Er komen beduidend andere mensen dan bij Café Sacher en het lijkt erop dat hier ook minder toeristen komen.

Vervoer naar en in Wenen

Het vliegveld van Wenen, Wien-Schwechat, ligt circa 18 kilometer van het centrum van Wenen. Zowel KLM als Austrian AIrlines vliegen meerdere keren per dag van Amsterdam naar Wenen. De vliegtijd bedraagt ongeveer 1 uur en 50 minuten. De City Airport Train (CAT) rijdt elk half uur binnen 16 minuten naar het station Wien Mitte/Landstraße. Dit ligt in hartje Wenen. De vertrektijden zijn vanuit zowel het vliegveld als het centrum .06 en .36. De eerste trein rijdt naar het vliegveld rijdt om 5:36 en de laatste trein van het vliegveld rijdt om 23.36. Een enkele reis kost €12,00 en een retour kost €19,00. Indien je vooraf via internet een ticket boekt, betaal je respectievelijk €11,00 en €17,00. Tip: Met Austrian Airlines online check in naar Wenen ontvang je een kortingscode voor het online boeken van een CAT ticket. Naast de CAT, kun je ook de S-bahn nemen naar het centrum van Wenen. S7 brengt je in 25 minuten naar Wien Mitte/Landstraße. Voor de sbahn koop je een vervoersticket van het openbaar vervoer in Wenen en een supplement omdat het vliegveld buiten de zone ligt. Een enkele reis kost daarmee €4,40.

In het centrum van Wenen is een groot deel op loopafstand. Voor sommige bezienswaardigheden zoals het paleis Schonbrunn en Prater, is het handig de u-bahn te nemen. In Wenen zijn er 5 u-bahnlijnen. Een enkele reis kost €2,00. Ben je echter van plan om vaker met het openbaar vervoer te gaan dan is het de moeite waard om een 24- 48- of 72- uurs ticket te nemen. Deze kosten respectievelijk €7,60, €11,70 en €14,50. Blijf je langer dan 72 uur dan kun je ook een weekkaart kopen. Deze is net zo duur als de 72-uurkaart. Het is ook mogelijk een Viennacard te nemen. Daar is openbaar vervoer bij inbegrepen. Deze kaart kost €18,90 voor 48 uur of €21,90 voor 72 uur. Kijk voor meer informatie over het openbaar vervoer in Wenen op de website van Wienerlinien. Het ticket moet altijd gevalideerd worden voordat hij geldig is.

Tip: Heb je maar even in Wenen en wil je de belangrijkste hoogtepunten in het oude centrum zien? Start dan je wandeling bij de Karlskirche via Staatsopera naar Stephansplatz. Vervolgens ga je via de Graben en Kohlmarkt naar Hofburg. Vanaf het Museumsquartier loop je via de ring en het parlement naar het Burgtheater en Rathaus. Deze wandeling is circa 5 km. Ook een ideale tijdsbesteding tijdens een stopover van een aantal uur als je via Wenen vliegt.