Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: Erik

Natuur, historische binnensteden, Romeinse overblijfselen, wintersport, schnitzels, wildparken, havensteden. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het wel bij onze oosterburen. Duitsland is ontzettend groot en heeft dan ook veel te bieden. Vanuit Nederland kun je er gemakkelijk een kort weekendje of zelfs een dag heen gaan. We zetten de hoogtepunten voor je op een rij!

Berlijn

De bruisende hoofdstad van Duitsland. Je kunt je hier met gemak een aantal dagen vermaken en dan nog het gevoel hebben tijd te kort te komen. Bekijk historische gebouwen als de Brandenburger Tor of de Berliner Dom. Bezoek minstens één van de 180 musea. Overal waar je komt in Berlijn, vind je wel een stukje geschiedenis. Met name uit de Tweede Wereldoorlog en de periode erna, het IJzeren Gordijn. Ga naar Checkpoint Charlie of bekijk een van de overblijfselen van de Berlijnse muur. Ook op grote hoogte kun je Berlijn bekijken zoals vanaf de Reichstag of de Fernsehturm op Alexanderplatz. Lees meer over deze hoogtepunten in Berlijn.


Hamburg

Hamburg is de tweede stad van Duitsland. Het is een echte havenstad, met een grote havenindustrie. In Hamburg kun je je prima een aantal dagen vermaken. Zo heb je er diverse musea van allerlei genres. Je kunt ronddwalen langs de pakhuizen van Speicherstadt of een glimp opvangen van het bouwproject Hafencity. Je kunt genieten van uitzicht vanaf de St Michaeliskriche of St Nicolaikirche. Er is een rosse buurt en ook zijn er diverse uitgaansgelegenheden en in de zomer zelfs een openluchtbioscoop. Ook de voetballiefhebber komt hier aan z'n trekken. Lees meer in ons artikel over Hamburg.

Bremen

De stad voor de cultuur- en historieliefhebber. Wandel door de Altstadt, bekijk de Bremer Stadsmuzikanten of slenter door de steegjes van de wijk Schnoor. Voor de regenachtige dagen of omdat je meer wilt weten over historie van de wereld, kun je terecht in het Überseemuseum. Alhoewel Bremen niet heel groot is, kun je je er prima een weekend vermaken. Lees meer in het artikel over Bremen.

Noord-Rijn Westfalen

De deelstraat Noord-Rijn Westfalen ligt aan de Nederlandse grens en is alleen al om die reden populair voor dagtrips naar dit deel van Duitsland. De deelstaat kent de meeste inwoners en is vooral bekend vanwege de industrie in het Ruhrgebied. In het Ruhrgebied ligt onder meer de stad Duisburg. Een stad waar je gezellig kan winkelen en een aantal musea kan bekijken. Je kan er zelfs in het Landschatspark voormalige hoogovens beklimmen. Lees meer over dit Landschaftspark in het artikel over Duisburg. Ook kun je in Essen de voormalige kolenmijnen bekijken. De Zollverein staat op de wereldergoederenlijst. Het is tevens een onderdeel van de Route der Industriekultur. Dit is een route door het Ruhrgebied die je langs alle industriële highlights brengt.

De grootste stad van deze deelstraat is Keulen. Keulen bereik je binnen 2 uur vanaf het midden van ons land gezien. In Keulen heb je de bekende Dom, die ook op de werelderfgoederenlijst staat. Daarnaast kun je de bekende Lindt chocolade proeven in het chocolademuseum of Eau de Cologne ruiken in het Duftmuseum. Keulen ligt aan de Rijn dus in de zomer kun je hier een rondvaart maken. Dat geldt ook voor Düsseldorf. Deze stad staat met name bekend vanwege het feit dat je er zeer goed kan winkelen. Lees meer in het artikel bezienswaardigheden in Dusseldorf.

Vlak over de grens bij Heerlen ligt Aachen. De Dom staat op de werelderfgoederenlijst. Ook zijn er enkele musea te vinden. Aachen is een prima dagtrip vanuit Limburg.

Moezel

De Moezel, in het Duits wel de Mosel genoemd,  is een rivier die gelegen is in drie landen: Duitsland, Luxemburg, en Frankrijk. Het Duitse gedeelte is zo'n 195 km lang en loopt van Koblenz naar Trier. De Moezelstreek in Duitsland is vooral populair om te genieten van de mooie natuur en de heerlijke wijnen uit deze streek. Er zijn vele wandelroutes waarmee je de Moezelvallei kan verkennen. Langs de Moezel liggen kleine plaatsen met charmante oude stadscentra zoals Cochem. De beste bewaard gebleven historie vind je in Trier. Hier staan de grootste stadspoorten uit de Romeinse tijd van de werreld. Niet voor niets staat deze stad dan ook op de UNESCO wereldgoederenlijst. De stad heeft veel te bieden, niet alleen wat Romeinse overblijfselen betreft maar ook gebouwen uit de Renaisance.

Thüringen

Natuurgebieden, historische steden. Dit is de kracht van Thüringen. Een heerlijk gebied om al wandelend of fietsend te verkennen. Voordat je je naar Thüringen begeeft loont het om je te veridepen in Bach, Luther, Goethe Schiller of van de Velde. Bijna alle highlights in de steden hebben direct of indirect wel iets met deze historische figuren te maken. Zo vind je in de van Weimar veel gebouwen die vroeger van Goethe waren. Zoals zijn zomerhuis in het park. Lees meer over deze werelderfgoederenstad in het artikel over Weimar. Zo'n 20 kilometer verderop ligt Jena. Hier hebben Goethe en Schiller ook een tijd uit hun leven doorgebracht. Beide steden zijn overigens prima te combineren met een bezoek aan Erfurt. Dit stadje kenmerkt zich door de historische gebouwen en de gezellige terrasjes door het gehele oude centrum.

Dresden

In het oosten van Duitsland, tegen de Poolse grens, ligt Dresden. In 1945 is Dresden gebombardeerd en is een groot deel van de stad verwoest. Na de Duitse hereniging werd besloten om de stad weer zoveel mogelijk zijn vooroorlogse karakter terug te geven en veel historische gebouwen te herbouwen of te renoveren. Tot op de dag van vandaag wordt hieraan gewerkt. Dit maakt Dresden een bijzondere stand om te zien. Lees meer over de bezienswaardigheden in Dresden.


Beieren

Beieren is een deelstaat gelegen in het Zuiden van Duitsland. München is de hoofdstad van deze deelstaat. De stad is met name bekend vanwege het gigantische Oktoberfest. Nabij München ligt het voormalig concentratiekamp Dachau. 

Een populaire route in Beieren is de Romantische Route. Dit is een route waarmee je de pittoreske dorpjes en schilderachtige kastelen gaat zien. Deze route loopt van Würzburg tot aan Füssen. Je komt onder meer langs Rothenburg ob der Tauber, Augsburg en Nordlingen. Nabij Füssen heb je het sprookjeskasteel Neuschwanstein. 

In het zuid-oosten van Beieren, richting Oostenrijk, kun je in de winter prima skiën. Uitvalsbasis zijn o.a. Bad Reichenburg, Inzell en Ruhpolding. 

Zwarte Woud

Het Zwarte Woud ligt in het zuid-westen van Duitsland, in de bergen. Je kunt hier heerlijk wandelen en in de winter ook wintersporten zoals langlaufen of skiën. De belangrijkste bestemming is de Titisee, een meer in het woud. De stad Freiburg wordt ook wel de parel van het Zwarte Woud genoemd.