Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 76.98 naar Hamburg Nu boeken

Hamburg is de tweede stad van Duitsland, en zeker zo leuk voor een stedentrip als de stad die op nummer 1 staat, Berlijn. Hamburg heeft namelijk alles: een enorme haven waar altijd iets te zien is, musea, stranden, gezellige alternatieve kroegjes, restaurantjes en winkels, fraaie parken, voetbal (voor de liefhebber), een rosse buurt (ook voor de liefhebber…), en een nachtleven waarin je elke avond iets nieuws kunt proberen.

Bezienswaardigheden Hamburg

Rathaus

Het Rathaus ligt aan de markt in de Altstadt. Het is de zetel van het Hamburgse parlement. Het is een van de mooiste Duitse regeringsgebouwen uit de neo-Renaissance. Je kunt  een deel van het Rathaus bekijken met een rondleiding. Op werkdagen is de Duitstalige rondleiding elk half uur van 10:00-15:00, op zaterdag van 10:00-17:00 en op zondag van 10:00-16:00. Er worden ook Engelstalige rondleidingen gegeven. Deze zijn meestal slechts 1x per uur. De kosten voor de rondleiding bedragen €4,00 (€1,00 korting met de Hamburg card). De rondleiding duurt zo'n 40 minuten. Omdat het gebouw nog in gebruik is, zijn er op sommige dagen geen rondleidingen mogelijk. Ook mag je om die reden niet de rondleiding verlaten of achterblijven is een van de ruimtes. Kijk voor meer informatie op de website van het Rathaus. Tegenover het Rathaus ligt de Alsterarkaden. Dit is een promenade met winkels langs het water.

St Michaeliskirche

De St Michaeliskirche (gelegen aan Englische Planke 1, Ubahn Baumwall of Sbahn Stadhausbrucke) is karakteristiek voor Hamburg en staat op vele ansichtkaarten. Je kunt de kerk gratis bezichtigen behalve als er een dienst aan de gang is. De kerk is echter vooral populair omdat je hier een uitkijktoren hebt vanaf 106 meter hoogte. Deze uitkijktoren kun je zowel met de lift als met de trap (452 treden) bereiken. Daarnaast is het ook mogelijk om de crypte te bekijken. Dit is alleen niet zo heel bijzonder en vrij kaal. De kerk en de toren zijn dagelijks geopend van 09:00-20:00 van april tot september en van 10:00-18:00 van oktober tot maart. Een combinatieticket kost €7,00 (Hamburg Card €6,00). Wil je enkel de toren bezichtigen dan kost een ticket €5,00 (Hamburg Card €4,00). De crypte kost los €4,00 (Hamburg Card €3,00).

St Nicolaikirche

Gelegen aan de Hopfenmarkt (Ubahn Rodingsmarkt of S bahn Stadhausbrucke), kent deze ruïne een roerige geschiedenis. In de 19e eeuw was de kerk al het slachtoffer van de grote stadsbrand.  Maar ook de herbouwde kerk was geen lang leven beschoren. Tijdens de "operatie Gomorrha" is de kerk verwoest door de grote hoeveelheden bommen. Na de Tweede Wereldoorlog is besloten om de ruïne als herdenkingsmonument voor de periode 1933-1945 te behouden. Er is nu een museum onder de kerk gevestigd die je laat zien welke impact de Tweede Wereldoorlog op de stad en de bevolking van Hamburg heeft gehad. Ook is er een gedeelte dat gaat over de opstand in Warschau in 1944. Je kunt nog steeds met een lift de kerktoren bezichtigen en genieten van uitzicht op 76 meter hoogte. Het museum en de kerktoren zijn dagelijks geopend van 10:00-17:00 en tot 20:00 van april tot september. Een combinatieticket kost €5,00 (€4,00 Hamburg card).

Sankt Pauli  en Museum

De wijk Sankt Pauli (sbahn Reeperbahn, ubahn St Pauli) is beroemd om de rosse buurt rond de Reeperbahn, en om haar voetbalclub. Sankt Pauli heeft echter nog veel meer, denk aan winkeltjes, een museum en zelfs een Boeddhistisch centrum. Het kleine museum Sankt Pauli aan de Davidstrasse 17, laat je kennis maken met de geschiedenis van deze rosse buurt. Het is niet heel bijzonder en je hoeft er niet perse heen. Het schenkt vooral aandacht aan personen die in deze buurt hebben geleefd en hun herinneringen. Het museum is gesloten op maandag. Op de overige dagen geopend vanaf 11:00 tot 19:00. Van donderdag t/m zaterdag zelfs tot 22:00 en op zondag tot 18:00. De entreeprijs bedraagt €5,00 (€4,00 Hamburg Card).

Reeperbahn

De Reeperbahn is beroemd omdat het midden in de rosse buurt ligt. De meeste clubs vind je echter in de straat Grosse Freiheit. Alhoewel 's avonds het moment is om een rosse buurt te bezoeken, zul je merken dat er heel veel zwervers rondlopen. Dit geeft niet echt een prettig gevoel. Op de Reeperbahn vind je ook Beatlesplatz (nabij Sbahn station Reeperbahn), omdat deze plek een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het succes van de Beatles.

Strand Pauli

Direct aan de Elbe kun je hier uitkijken over de haven, terwijl je met een cocktail in je hand onder een palmboom zit. ’s Avonds wordt er gedanst bij de vuurkorf. Het is er altijd gezellig druk en iedereen praat met iedereen. Een leuke plek om te relaxen na een dag aan de haven. Kijk voor meer informatie op de website Strand Pauli.

St Paul Elbe Tunnel

Deze bijzondere tunnel brengt je naar de overkant van de Elbe. Het heeft een bijzonder effect omdat auto's en voetgangers met een lift naar boven en beneden moeten. Tussen de voetpaden past een auto maar net.

Museum Für Hamburg Geschichte / Hamburg museum

In Museum Für Hamburg Geschichte (Holstenwall 24, Ubahn St Pauli) kun je je uren vermaken. Je begint eerst met een tentoonstelling van Hamburg door de jaren heen. Daarna maak je aan de hand van verschillende thema’s kennis met de geschiedenis van Hamburg. Bijvoorbeeld het belang van de havenindustrie en de scheepvaart of juist belangrijke schilders. Ook is er een gedeelte dat specifiek ingaat op het Jodendom en de Joodse bevolking van Hamburg. Door de uitgebreide collectie is er voor iedereen wat te vinden en is dit museum een echte aanrader. Het museum is op maandag gesloten. Van maandag tot zaterdag is het museum geopend van 10:00-17:00. Op zondag tot 18:00. De entreeprijs bedraagt €8,00 (€6,00 Hamburg Card). Kijk voor meer informatie en de speciale tijdelijke tentoonstellingen op de website Hamburg Museum.

Speicherstadt Museum

Het Speicherstadt Museum (Am Sandtorkai 36, Ubahn Baumwall) laat je de vroegere scheepvaarthandel zien. Een kleine, maar interessante tentoonstelling laat zien hoe de pakhuizen van Speicherstadt ontstonden en wat hun functie was in de internationale handel, met name rondom koffie. Diverse attributen uit die tijd zijn daar ook te bekijken. Er is veel en goede informatie voorhanden, ook in het Engels. Het museum is dagelijks geopend van 10:00-17:00. Buiten het toeristenseizoen is het museum op maandag gesloten. De entreeprijs bedraagt €3,60 (€2,00 Hamburg Card).

Miniatur Wonderland

Miniatur Wonderland is het Madurodam van Hamburg. Met uiterste precisie is een hele stad op schaal nagebouwd. Net als bij Madurodam zijn in Miniatur Wonderland bestaande steden, gebouwen of bepaalde momenten tot in het grootste detail op schaal gebouwd. Voor jong en oud is er genoeg te zien en te bekijken. Entreeprijs bedraagt  €13,- . Miniatur Wonderland is dagelijks geopend van 8:00 tot 20:00. Tijden kunnen gedurende het jaar en per dag van de week wat wijzigen.

Museumschip Rickmer Rickmers

Een museumschip (Landungsbrücken) van het bekende bedrijf Rickmer Rickmers. Het laat je zien hoe men leefde op de zee. Er is zelfs een klein “ziekenhuis” aan boord. Het schip is dagelijks te bezichtigen van 10:00-18:00. De entreeprijs bedraagt €5,00 (€4,20 Hamburg Card).

Hafencity

Het grote bouwproject van Hamburg waarbij er in de haven nabij Speicherstadt een enorme hoeveelheid aan woningen en kantoren worden gebouwd. In het plan is onderdak voor zo’n 10.000 mensen voorzien en verwacht wordt dat er 15.000 mensen zullen gaan werken in de kantoren.

Schanzeviertel

In het Schanzeviertel is het altijd gezellig druk. De huizen zijn klassiek, de straatjes knus, en zomers heb je enorm veel keus uit terrasjes om lekker te lunchen en mensen te kijken. Ben je de drukte even zat, dan biedt Central Park uitkomst. Central Park is een strandtent zonder water, maar daarom niet minder gezellig. Je kunt er de hele dag relaxen met een hapje en een drankje, en er is altijd muziek. Vaak worden er ook vlooienmarkten gehouden, of is er ’s avonds een concert. Het leuke aan Central Park is dat iedereen er komt: jong, oud, yup, vreemde vogel, toerist en local.

Een andere fijne stek om uit te blazen van de drukte is het Sternschanzenpark, aan de rand van het Schanzenviertel. In juli en augustus wordt hier bovendien op donderdagen Urban Yoga georganiseerd, waar je gratis aan mee kunt doen, en worden bij goed weer iedere avond films vertoond in de Open-Air-Schanzenkino. Je neemt zelf een deken, zitzak of opklapstoeltje mee en ter plaatse koop je een glas Alsterwasser (fris en licht bier) of een Bratwurst. De Schanzenkino toont van alles wat, dus er zit vast wel een film voor je tussen. De films beginnen om 22 uur, als het donker genoeg is om het scherm goed te zien. Als het weer niet meewerkt, draait de film van die avond in het Schanzenkino-Club Heim, waar natuurlijk wel veel minder ruimte is dan buiten, dus het kan wat dringen worden.

Havenrondvaarten

De rondvaarten vragen allemaal een aardig bedrag om door de haven te varen. Er is ook een goedkopere oplossing. Er is namelijk een watertram en die valt onder het OV netwerk van Hamburg. Dit zit dus ook in de OV dagkaart of Hamburg Card. Met watertram 62 (vanaf de Landungsbrücken) ben je zo’n 30 minuten zoet voor een enkele reis.

Hamburg Card

De Hamburg Card is een kortingskaart voor bezienswaardigheden en geeft je recht op gratis openbaar vervoer. De Hamburg Card voor 1 dag kost €9,50 voor 1 persoon of €15,50 voor een groep tot maximum 5 personen. Voor 3 dagen ben je €22,90 (1 persoon)/€39,90 (groep) kwijt en voor 5 dagen €38,50 (1 persoon)/€64,90 (groep) kwijt. Een Hamburg Card is dus extra voordelig als je met een grotere groep reist. Een dagkaart kost namelijk €7,30 per persoon en soms heb je hem er dus al uit als je alleen al gebruikt als OV dagkaart. De kortingen op de musea zijn dan helemaal mooi meegenomen. Je kunt de Hamburg Card online kopen, bij de diverse toeristeninformatiecentra, diverse hotels en in de kaartautomaten van de ubahn en sbahn.

Eten en drinken

Een leuk straatje met verschillende restaurantjes is de Deichstrasse. Hier vind je het typische Duitse eten zoals bij Das Kontor en de Kartoffelkeller. Ook voor lunchgerechten kun je hier terecht voor een schappelijke prijs. Nabij de Reeperbahn vind je veel restaurants met internationale keuken. In de zijstraat Davidstrasse heb je ter hoogte van nummer 37 Copperhouse. Dit is een Aziatisch all you can eat restaurant. Een tip voor in de buurt van het Rathaus is Gasthaus an der Alster aan de Ferdinandstrasse 65. Dit is een echt Duits restaurant waar je niet één maar twee schnitzels op je bord krijgt. Ook op de Colonnaden en Grossneumarkt vind je typische Duitse restaurants. Daarnaast is er bij het Rathaus ook een shoppingmall met diverse restaurants op de verschillende etages.

Overnachten

In Hamburg vind je diverse hostels, waaronder een flink aantal van de AO Hostel keten. Daarnaast heeft de HI keten ook twee hostels.

Dagtrips

Alhoewel je je prima een aantal dagen kunt vermaken in Hamburg, zijn er ook in de omgeving interessante dingen te bekijken. Zo ligt Wildpark Lüneburg op een klein half uur rijden. Dit Wildpark is ontzettend groot en ze hebben daar ook bijzondere dieren zoals de witte panter. Daarnaast kun je bij enkele dieren zeer dichtbij komen. Het voormalig concentratiekamp Neuengamme ligt ook binnen een half uur rijden van Hamburg. De Gedenkstatte Neuengamme beslaat een groot terrein. Je zult ongeveer een dagdeel nodig hebben om alles te kunnen bekijken.

Op een klein uur rijden ligt de stad Bremen. Een bezoek aan Hamburg is dan ook goed te combineren met een bezoek aan Bremen. Er rijden ook regelmatig treinen tussen Bremen Hauptbahnhof en Hamburg Hauptbahnhof. Met de trein duurt de reis 55 minuten. Lees meer over reizen met de trein door Duitsland.

Vervoer

Hamburg is goed bereikbaar met eigen vervoer, al is het best een flinke rit. Vanuit Utrecht bedraagt de rit ongeveer 4,5 uur. Lees meer over met de auto naar Duitsland. Het is daarom waarschijnlijk prettiger om gebruik te maken van de trein. Hamburg heeft goede treinverbindingen en met NS highspeed kan je voor minder dan 40 euro naar Hamburg. Lees meer over reizen in Duitsland met de trein. Hamburg heeft daarnaast een internationaal vliegveld met goede verbinding naar diverse Europese steden. Verschillende lowcost arilines vliegen bovendien naar Hamburg-Lübeck, zo'n 65km van Hamburg af. Mocht je met de auto gaan en een hotel buiten het centrum hebben, dan is het goed om van te voren te kijken naar de P+R rides in Hamburg. Zo is het vanaf de Elbgaustrasse slechts 17 minuten naar het centrum met de Sbahn 3 en parkeer je gratis.

Hamburg zelf beschikt over uitstekend openbaar vervoer. De S bahn en U bahn brengen je naar alle bezienswaardigheden. Een deel is ook goed te lopen maar mocht je verschillende delen van Hamburg combineren dan is het aan te raden ook zo nu en dan het openbaar vervoer te pakken. Je kunt op de website van het openbaar vervoer in Hamburg meer informatie vinden. De Hamburg Card is ook geldig in het openbaar vervoer en interessant als je er veel gebruik van wilt maken en wat bezienswaardigheden wilt zien omdat het maar iets duurder is dan een dagkaart.